Genijalnost ili potpuno suprotno?

Ne baš najsnažnija NFL divizija u kojoj pored Tenesi Tajtansa igraju Indijanapolis Koltsi, Hjuston Teksansi i Džeksonvil Džeguarsi.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Brett Carlsen/Getty Images
Photo by Brett Carlsen/Getty Images

Pročitajte još
* AFC Sever – da li je moguće zaustaviti Lamara?
* AFC Istok – ima li Patriota bez Brejdija?

U subotu AFC Zapad

U sezoni iza nas mnogi ljubitelji američkog fudbala su bili ti koji su na dnevnoj bazi ismevali Hjuston Teksanse zbog poteza Bila O’Brajena, a u poslednje vreme su se na toj listi našli i Džeksonvil Džeguarsi koji su ostali bez maltene čitavog tima.

Indijanapolis Koltsi su prošle godine ostali bez Endrua Laka koji je odlučio da pojuri svoj san i započne karijeru u arhitekturi i nekako sada „niti smrde niti mirišu“, dok se Tenesi Tajtensi izdvajaju kao ubedljivo najkvalitetniji tim u diviziji.

Tenesi Tajtensi

Majk Vrabel je svojevremeno sa Patriotsima bio izuzetno dobar igrač, a sada kao trener Tenesija nastavlja da gradi odličnu NFL karijeru i u sezoni iza nas se umalo „dokopao“ doigravanja, ali ih je kasiji šampion Kanzas pobedio u finalu AFC divizije sa 35:14, nakon što su u rundi pre toga eliminisali favorizovani Baltimor.

Projekcije vezane za Tenesi su jasne – osvajanje divizije. Derik Henri je dobio ono što je tražio i ostaće glavni igrač franšize uz Rajana Tanenhila koji je postao prvi kvoterbek i faktički „oterao“ Markusa Mariotu u Las Vegas Rejderse.

Da li će Ej Džej Braun postati jedan od najboljih NFL hvatača je glavno pitanje koje se postavlja kada pričamo o Tenesiju jer je u sezoni iza nas postao jedini igrač u Superboul eri koji je imao 1000+ jardi u sezoni i da je beležio 20+ jardi po hvatanju.

Imao je zaista fantastične brojke, izrasta u pravu zvezdu, ali to će sve morati da potvrdi i u ovoj sezoni ili će ostati samo još jedan „One season wonder“. Ofanzivnu liniju su na draftu pojačali Ajzeom Vilsonom koji je veoma krupan igrač i odlično se kreće za svoje gabarite, što će mnogo pomoći kako Tanenhilu, tako i Henriju i razviti situacije za pas igru gde bi upravo Braun mogao da bude dominantan.

Idemo malo na odbranu. Predikcije kažu da će Džefri Simons da „procveta“ i da ove sezone pokaže svoj raskošni talenat sa dvocifrenim brojem sekova i to u odbrani koja će biti Top 5 u „rašingu“.

Prilično hrabra najava, moramo da priznamo, ali činjenica kaže da su prošle godine dozvolili tek 104.5 rašing jardi po meču i bili 12. u ligi, ali sa zdravim Simonsom mogu da odu i ispod 100 jardi što bi bilo fenomenalno.

Indijanapolis Koltsi

Biće jako neobično na samom startu sezone kada na terenu vidimo Filipa Riversa u dresu Indijanapolis Koltsa, ali nema šanse da ne bude zanimljivo da gledamo iskusnog kvoterbeka kako pronalazi Majkla Pitmena i Parisa Kembela i tako otvara prostor za trčanje Marlona Meka.

Frenk Rajh (trener Indijanapolisa) je svojevremeno radio kao ofanzivni koordinator i trener kvoterbekova u San Diego Čardžersima gde je Rivers proveo čitavu karijeru, a upravo pod njegovim vođstvom je imao briljantne partije.

Ofanzivna linija je veoma dobra i to je na samom startu dobra vest po Riversa, ali i po navijače nekadašnjeg NFL šampiona, a ukoliko Ti Vaj Hilton ostane zdrav, možemo da kažemo da je samo nebo granica za Koltse.

U odbrani je stigao bivši as San Francisko 49ersa, defanzivni tekl Deforest Bakner koji stiže u odbranu predvođenu sa dva sjajna igrača, Darijusa Lenarda i Džastina Hjustona, a iza njih ostaju Ksejvijer Rouds i Ti Džej Keri i zaista izgleda kao da Koltsi imaju šta da traže u narednoj sezoni.

Defanzivni end Džabal Šird je već napustio ekipu i sreću traži na „pijaci za slobodne igrače“, a njegovo mesto će zauzeti neko od mlađih igrača – Turej, Luis ili Banogu. Na mestu kikera više neće biti iskusnog Adama Vinatierija, koji je postao slobodan igrač.

Da li će Koltsi biti najprijatnije iznenađenje? Postoje ljudi koji misle da će oni na svoju pauzu u sedmom kolu (popularni BYE week) otići neporaženi, a videćemo koliko je to zapravo realno.

Hjuston Teksansi

Kada pričamo o Teksansima nekako je nemoguće da ne spomenemo fantastičnu odbranu koja zbog velikog broja povreda nije dosegla svoj vrhunac. Džadevion Klauni je napustio tim, završio u Sijetl Sihoksima, a sada i dalje nema klub i njegov odnos sa Bilom O’Brajenom nije najbolji, ali to je neka druga tema.

Žaliće Hjuston i za zdravljem Džej Džej Vata, koji je tip igrača u koji se zaljubite čim ga prvi put vidite na terenu. Visok, snažan, brz i još na sve to požrtvovan. Bio je strah i trepet NFL–a godinama, na onom čuvenom „Hard Knocks“ serijalu smo videli i njegove treninge...

Na tom serijalu je krupnu ulogu imao i Diandre Hopkins, koji je kasnije postao toliko dobar hvatač da je sezonu 2018/19 završio bez ispuštenog dodavanja. On je pre par meseci trejdovan u Arizona Kardinalse u zamenu za Dejvida Džonsona, koji će verovatno biti glavna figura u napadu Hjustona uz takođe jako dobrog Djuka Džonsona.

Dejvid Džonson može da hvata i trči podjednako dobro i njegovi kvaliteti nisu ovde upitni, već njegovo zdravlje, pošto se prošle godine oporavio od teške povrede kolena i nekako nije bio na prepoznatljivom nivou.

Sve oči će i ovde biti uprte u kvoterbeka, Dešona Votsona i njegovu saradnju sa novim prvim hvatačem, Vilom Fulerom, koji na to mesto uskače umesto trejdovano Diandrea Hopkinsa.

Ovo će biti sezona u kojoj ćemo videti da li je Bil O’Brajen veliki genije ili totalno suprotno. Nedavno je njihov trening kamp krenuo sa manje-više kompletnim sastavom od 53 igrača. Projektovano im je da će se boriti za plej-of u dobrom delu sezone, uz skor 7-9.

Džeksonvil Džeguarsi

Džeksonvil Džeguarsi se ne nalaze u dobroj situaciji, problem je sa igračima u rosteru, seleri kepom i za sve to se krivi uprava. Doveli su Nika Folsa, on se kasnije povredio, pa je i trejdovan u Čikago Berse umesto da bude kvoterbek oko koga će se graditi tim. Jer, realno, zbog toga je i doveden.

Džeksi su ostali i bez Kalaisa Kembela, Ej Džeja Bueja, Džejlena Remzija, Janika Ngakua, Dantea Faulera, pa od nedavno i Lenarda Furneta koji je otpušten i pridružio se Tampa Bej Bakanirsima.

Ko je ostao? Pa, recimo da je najsvetlija tačka kvoterbek Gardner Minšu. Momak sa neverovatnom životnom pričom: Malo je falilo da ga roditelji nazovu Beovulf i to na insistiranje Gardnerovog dede, svojevremeno je odbio univerzitet Alabama, spavao je u svlačionici i još mnogo toga zanimljivog, o čemu ćemo govoriti drugom prilikom.

Podsetimo, Džeksonvil je imao devetogodišnji „post“ koji je prekinut 2017. godine odlaskom u plej-of kada je predvodnik bio Blejk Bortls, koji, gle čuda, više nije deo tima, a i pitanje je ko će biti zamena Gardneru Minšuu na poziciji kvoterbeka.

Bilo je malo tumbanja u ofanzivnoj liniji sa kojom su Džeguarsi i generalno imali dosta problema. Jednostavno, njihov roster je isuviše tanak za neki malo bolji rezultat i to će biti jedan od onih timova čiju ćemo pobedu gledati kao veliko iznenađenje.

Kako je na početku rečeno, imaju problem u seleri kepu, pošto se stvorio takozvani „dead cap space“ u visini od 44.8 miliona dolara, što je bio novac koji je tim garantovao igračima koji su kasnije napustili ekipu. Nije sve tako crno na Floridi. Imaju neke visoke pikove na draftu, a s obzirom na stanje unutar ekipa, imaće šansu da draftuju neke zaista dobre igrače.

Naredna draft klasa, predstavljena je kao veoma dobra.

Tenesi je spreman za osvajanje divizije, dok će oni hrabriji reći da su spremni i za Superboul. Indijanapolis će itekako biti konkurent za AFC South, dok su Hjuston i Džeksonvil u nešto podređenijoj poziciji.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu