Srbija na skeneru B92.net: Eksperimenti će nam doći glave

Fudbalska reprezentacija Srbije dodatno je sebi zakomplikovala situaciju na putu ka prvom Evropskom prvenstvu posle 24 godine.

Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

"Orlovi" su u Mađarsku došli oslabljeni, bez Dušana Vlahovića i Miloša Veljkovića, ali je selektor Dragan Stojković odlučio da tu muku još više oteža svojim eksperimentisanjem u najvažnijoj utakmici u kvalifikacijama.

Umesto prekaljenih kapitena Dušana Vlahovića i Filipa Kostića, od starta su zaigrali Aleksa Terzić i Strahinja Eraković, što je dovelo do potpune promene svega što je Srbija ikada igrala. I naravno da je to skupo koštalo pred 65.000 navijača u Budimpešti.

Previše česte promene formacija, sistema igre, pozicija igrača, pa i samih nosećih igrača... Postale su zaštitni znak Srbije pod vođstvom Dragana Stojkovića. U narednim redovima analizirali smo pojedinačan učinak svakog igrača srpskog tima, kao i neočekivane poteze selektora Dragana Stojkovića.

Golman i odbrana

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Vanja Milinković-Savić – Njegova je najmanje krivica, jer nije ništa nije mogao kod oba primljena gola u prvom poluvremenu. Paradom je samo ulepšao evrogol Rolanda Salaja. U nastavku bez mnogo posla, dok nije odsviran poslednji zvižduk, a on tada pobesneo i umalo izazvao tuču.

Strahinja Eraković (do 45. minuta) – Postojala je šansa da zaigra i dobio ju je, a koliko ju je iskoristio može se diskutovati. Jasna je bila namera da se defanzivnijim bekom zatvori strana gde je Dominik Soboslaj i na kraju se može reći da se u tome i uspelo. Ali, taj potez je "tražio" četvoricu u poslednjoj liniji i Aleksu Terzića na levoj strani, a to baš niko nije očekivao.

Nikola Milenković – Njegova karijera, generalno, jeste u padu. Samim tim sve to se, evo već godinu dana, prenosi na njegove igre u reprezentaciji. Još ako se na to nadovežu previše česte promene formacije i, samim tim, njegove pozicije, dobijamo jako bledog Blekija. A znamo da sigurno može bolje.

Strahinja Pavlović – Njegovo htenje i volja ne može da se meri sa ostalim reprezentativcima Srbije. Možda to nekada deluje čak i nespretno sa njegove strane, ali nekad mu se i vrati nagradom u vidu gola. Razgalio nas je sve na Mundijalu golom protiv Kameruna, baš kao i sada u Budimpešti. Prava je šteta što je Salaj tu radost prekinuo već posle 60-ak sekundi.

Aleksa Terzić (do 45. minuta) – Mnoge smo igrače Srbije mogli da predvidimo (ili makar pokušamo) u startnoj postavi Srbije, ali levog beka Salcburga nikako nismo. Da li je Piksi pokušao da igra na kartu uigranosti sa Pavlovićem do sebe u odbrani, možda ćemo i saznati, ali je definitivno da taj eksperiment nije uspeo. Terzić nije bio dovoljan kalibar za meč ovakav meč i to se jasno videlo već kod prvog primljenog gola Srbije.

Vezni red i napad

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Nemanja Gudelj – Vratio se na svoju matičnu poziciju i opet se pokazalo da bi morao češće da igra na njoj. Umeo je da priđe štoperima po loptu, da je vrlo precizno odloži slobodnom saigraču. I ništa više od toga. Tu se njegova produktivnost, uglavnom, završavala.

Saša Lukić – Dobio je priliku pre Nemanje Maksimovića, ali nije doneo nikakav boljitak, niti zaradio mnogo pluseva pored svog imena. Imao je dve ukradene lopte i pokrenute kontre, ali iz toga ništa nije "naplaćeno".

Sergej Milinković-Savić – Ako se računaju njegove greške, one su na ovom meču bile minimalne. Odgovarala mu je pozicija tik iza Aleksandra Mitrovića, a istakao se u prvom poluvremenu sa nekoliko pasova "iz prve" kojima je "cepao" odbranu Mađara. Međutim, kako je u drugom poluvremenu počeo da deli prostor za Tadićem, tako je i njegov doprinos isčezao.

Andrija Živković – Pitanje od milion dolara glasi: koju poziciju u nacionalnom timu Srbije igra Andrija Živković? Krenuo je na desnoj strani, pa se posle par uvodnih minuta prebacio na levo krilo, da bi ponovo prešao na desnu, ali mnogo ofanzivniju poziciju. Tu nije bio kraj, jer je krug zatvorio u drugom poluvremenu, povratkom na desnog spoljneg. I što je najluđe, uopšte nije igrao loše i uvek se nešto dešavalo oko njegovog prisustva. Uostalom, njegova je asistencija kod gola Pavlovića.

Mijat Gaćinović (do 66. minuta) – Igra u sjajnoj formi u AEK-u i pokazao je da bi mogao da bude svežina u napadu Srbije koja je preko potrebna. Vidi se da voli da igra iz prve i u prostor. Samo je sa dosta sporim tandemom iz Al Hilala to bilo praktično nemoguće.

Aleksandar Mitrović – Nekada na terenu deluje kao rekreativac, a već u sledećem momentu kao prava mašina. Ove večeri se može reći da nije imao sreće, jer su mu poništena dva gola početkom drugog poluvremena. A zaslužio je makar jedan. Na kraju se i posvađao sa pola "Puškaš arene".

Izmene

Foto: Starsportphoto
Foto: Starsportphoto


Dušan Tadić
(od 46. minuta) – Blago je reći da smo svi bili u čudu kada je na klupi ostavljeno ono najbolje što Srbija ima. Tadić u Fenerbahčeu igra sjajno od početka sezone, vodi taj tim ka velikim dometima... Ali, kada je trebalo Srbiju da povede ka Evropskom prvenstvu, zakucan je za klupu. I čim je ušao početkom drugog poluvremena, Srbija je postala opasnija.

Filip Kostić (od 46. minuta) – I njegovo vreme kao da polako prolazi. Pad je evidentan, jer osim što je sve više propusta u defanzivnim zadacima, sve je manje onih njegovih karakterističnih ofanzivnih prodora. To mu je bio zaštitni znak, ali je sada izbledeo.

Filip Đuričić (od 67. minuta) – Osim nekoliko prepirki sa saigračima oko postavke i ko šta nije uradio (pre svih sa SMS-om), malo smo videli od njega za nepunih pola sata u igri.

Nemanja Radonjić (od 75. minuta) – Uneo je kakvu-takvu živost po desnoj strani, ali samo prividnu. Daleko od toga da je uspeo da napravi nekakvu razliku.

Petar Ratkov (od 84. minuta) – Ušao je u igru u samom finišu, a posle samo dva minuta u igri mu se ukazala prilika za šut sa oko 18 metara. Prebacio je gol, ali će pamtiti debi u dresu reprezentacije Srbije.

Selektor

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Dragan Stojković – Možda će Srbija otići na EURO, jer, Piksi je tako rekao, bre! Međutim, za sudbinu ove generacije mnogo je bitnije kako ispraviti sve probleme koje Srbija ima. A ima ih na pretek. Mnogo toga se do sada guralo pod tepih i sada to dolazi na naplatu. Srbija deluje kao reprezentacija sa najmekšom odbranom na svetu i tim koji će primiti gol od svakoga ko uđe u završnih 30-40 metara. To su sve repovi iz Katara koji moraju da se iseku. Inače, sve i da odemo u Nemačku, slabo čemu ćemo moći da se nadamo.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu