Na pola puta do Portugalije

U većini kvalifikacionih grupa odigrana je polovina utakmica, i na 'polovini' kvalifikacija samo dve reprezentacije su u poziciji da prave planove za samu završnicu, 2004. godine u Portugaliji. Bilo je iznenađenja, više nego u prethodnom ciklusu kvalifikacija, ali manje nego na SP u Japanu i Južnoj Koreji, a u prijatna iznenađenja ovog ciklusa mogle bi se ubrojati selekcije Litvanije, Velsa, Bugarske i Letonije, razočarali su Rumuni, Belgijanci, Rusi... i ne samo oni, ali krenimo redom!

Miloš ŠaranovićIzvor: B92
Podeli

Grupa 1 - Sjajni Francuzi

Ovo će biti prvo takmičenje na kome prvak Evrope nema pravo učešća u završnici bez kvalifikacija, ali su Francuzi tu 'nepravdu' ispravili bez problema. Pet mečeva, pet pobeda, i velika prednost u bodovima, uz uverljive igre u većini utakmica. Francuzi su, iako još ima dosta da se igra, skoro sigurno prvi u ovoj grupi, a za drugo mesto boriće se selekcije Slovenije, Izraela, možda i Kipra. Izraelci hendikepirani raznim 'domaćim' terenima zbog rata u Iraku, Slovenci sa željom da 'vežu' tri nastupa na velikim takmičenjima u seriji.
Inače, selektor Kipra, Momčilo Vukotić, podneo je ostavku posle poraza njegove selekcije u Ljubljani.
O plasmanu u baraž odlučiće, najverovatnije, dvomeč Slovenija - Izrael, a 30. aprila igraju Izrael - Kipar i Malta - Slovenija.

Grupa 2 - Gužva na vrhu

U ovoj grupi odigrana je polovina planiranih utakmica, u vođstvu su Norvežani, znatno uverljiviji nego u kvalifikacijama za prethodno veliko takmičenje, a poslednja dva kola donela su velika iznenađenja. Danci su prvo 'preslišali' Rumune u Bukureštu, nanevši im najveći poraz u novijoj istoriji (5:2), a zatim su Dance 'ponizili' reprezentativci Bosne i Hercegovine. Trenutni plasman na tabeli pokazuje prednost Norvežana, ali ima još dosta da se igra, a Skandinavcima neće biti lako, ni selekcija BiH, a još manje Rumunija neće gubiti 'bez borbe'.
Sledeće utakmice su 7. juna, igraju Danska - Norveška i Rumunija - BiH.

Grupa 3 - Česi u prednosti

Dve sasvim ozbiljne reprezentacije boriće se do kraja za direktan plasman na EURO 2004., ona koja izgubi ići će u baraž. Česi su u prednosti, osvojili su bod protiv Holanđana kao gosti, ali utakmica na stadionu 'Letna' odlučiće, skoro sigurno, o pobedniku ove grupe. Austrijanci, a posebno Belorusi i Moldavci daleko od prva dva tima svoje grupe.
Sledeći mečevi su 7. juna, sastaju se Moldavija - Austrija i Belorusija - Holandija.

Grupa 4 - Poljaci i Letonci u vođstvu

Reprezentacija Poljske je, posle duge pauze, uspela da se plasira na veliko takmičenje 2002. godine, sada su u vođstvu, Šveđani su se 'vratili' pobedom u Budimpešti, Letonija je iznenađujuće dobra, bez primljenog ogla u tri utakmice, a Mađari i dalje u krizi. U ovoj grupi ništa se neće znati do kraja, osim da je San Marino, sigurno i ubedljivo, poslednji!
Tridesetog aprila igraju Letonija i San Marino.

Grupa 5 - Tri puta sedam na vrhu!

Reprezentacija Litvanije je za četiri dana priredila dva velika iznenađenja. Dugogodišnji autsajderi su prvo 'iščupali' bod u Bremenu protiv Nemaca, a zatim pobedili Škotsku na svom terenu.
Nemci su, kao i prethodnih godina, nesigurni, daleko od nekadašnjih 'strašnih Nemaca', ali i dalje sa najvećim izgledima za plasman u Portugaliju, remi protiv Litvanije je došao posle pobede nad istim protivnikom na strani, a ostaju još dve utakmice sa Škotima, koji su u Litvaniji propustili priliku da bodom uvećaju izglede za palsaman na jedno od prva dva mesta.
Ali, Škoti su, kao i uvek, svima opasan protivnik i neće biti nikakvo iznenađenje ako se plasiraju na prvenstvo.
Sedmog juna prvi obračun favorita, Škotska - Nemačka i duel autsajdera, Island - Farska ostrva.

Grupa 6 - Španija, naravno!

Na svetskim i evropskim prvenstvima već dugo neuspešni, ali u kvalifikacijama uvek sigurni, Španci, vode u ovoj grupi posle remija u Kijevu i pobede nad Jermenijom. Grci su se 'vratili u igru' pobedom u Belfastu nad slabom selekcijom Severne Irske, a Ukrajinci će im do kraja biti konkurent za drugu poziciju i plasman u baraž.
Neuspeh Španaca bio bi, ipak, potpuna senzacija.
Sledeći mečevi su 7. juna, sastaju se Španija - Grčka i Ukrajina - Jermenija.

Grupa 7 - Engleska ili Turska?

Do utakmice u Sanderlendu, pune incidenata, Turci su bili u boljoj poziciji od Engleza, 2:0 za Engleze izmenilo je sliku. Sada je selekcija Svena Jorana Eriksona u vođstvu, a Turci obećavaju pakao u 'revanšu', u utakmici koja će odlučiti o pobedniku ove grupe.
Teško je verovati da Slovaci mogu da se bore za drugo mesto, a Makedonci su, po igrama i rezultatima, sličniji sleekciji Lihtenštajna nego ozbiljnim reprezentacijama u ovoj grupi.
Sedmog juna igraju Slovačka - Turska i Makedonija - Lihtenštajn.

Grupa 8 - Odlični Bugari 

Posle deset godina bez velikog takmičenja, Bugari se, po rezultatima i kvalitetu igre, mogu nazvati blagim favoritom. U grupi su i Hrvati, uverljivi protiv Belgijanaca i sa puno nade da će protiv Bugarske u Zagrebu moći i do prvog mesta u grupi, Belgijanci, koji su, čini se, bleđi nego prethodnih godina i dva autsajdera, Estonija i San Marino.
Iako su Bugari u prednosti, a Belgijanci do sada nisu pokazali praktično ništa, teško je predvideti konačan plasman u ovoj grupi. Sigurno se ništa neće rešiti u sledećoj utakmici, 30. aprila, kada igraju Andora i Estonija.

Grupa 9 - Moćni Velšani!

Selekcija Velsa ima 12 bodova iz četiri utakmice, Italijani su se protiv Finaca malo oporavili od neuspeha u Velsu i kiksa protiv Srbije i Crne Gore pred svojim navijačima. U ovoj grupi je teško prognozirati rasplet pošto je odigrana utakmica manje, ali bude li selekcija SiCG igrala kao sa Azerbejdžanom i Bugarskom, jedino pitanje je - ko će biti prvi, a ko drugi, a kandidati su - Italija i Vels!
Možda se nešto promeni do 6. juna, kada igraju Finska - Srbija i Crna Gora.

Grupa 10 - Švajcarska vodi

Dve reprezentacije koje su u grupi 10 sa najvećim rejtingom ušle u kvalifikacije, Rusija i Irska trenutno su na drugom i četvrom mestu, Švajcarci su pobedom u Irskoj, uz podatak da je Albanija osvojila četiri boda protiv Rusije i Irske, prvi.
Rusi nisu toliko daleko od plasmana na jedno od prva dva mesta i pored debakla u Tirani, Irci se sigurno neće lako predati i pored katastrofalnog starta. Sledeći meč, najverovatnije, 30. aprila, Gruzija - Rusija. Rusi su tražili od UEFA da se utakmica igra na neutralnom terenu zbog divljanja gruzijskih navijača na utakmici njihove reprezentacije sa Irskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.