Rat Zvezde i Budućnosti, "krem" EL u Beogradu i FIBA prozori

Dok su se ljudi na Baltiku krstili kako je jedan čovek ubacio 49 poena, ovde kod nas na Jadranu su se čudili koliko se međusobno mogu prepucavati dva najjača kluba u regionu. Treći su se pitali šta se dešava sa "Orlovima" kad igraju protiv Nemaca, a četvrti prozivali Nikolu Jokića što se Srbiji nije odazvao. Za sve to vreme, Beograd je bio centar evropske košarke tokom maja, ali Željko Obradović u svom gradu nije doživeo da uzme desetu titulu prvaka Evrope.

M.Ljubisavljević
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Zanimljivo je bilo u srpskoj košarci i oko nje u prethodnih 12 meseci i neke od događaja ćemo večno pamtiti kao što ćemo neke želeti da zauvek zaboravimo.

Pre svega počeli smo da se uhodavamo sa onim što mnogi od nas smatraju besmislenim terenom za sukobe između igrača i nacionalnih saveza, odnosno igrača i navijača. Reč je o FIBA prozorima.

Na mestu gde se spajaju biznis i ljubav, biznis je odneo pobedu za sada i Srbija je na terenu protiv Gruzije, Austrije i Nemačke videla drugopozivce. S jedne strane je to i dobro jer priliku da obuku nacionalni dres dobiju i momci koji za to žive, a možda ne bi inače dobili šansu.

S druge... pa, s druge recimo imamo Sloveniju kao aktuelnog evropskog prvaka koji je ispao iz kvalifikacija i neće ga biti na Svetskom prvenstvu sledeće godine u Kini.

Kobni Nemci i FIBA "prozori"

StarSport
StarSport

SP: Dekoncentrisani "Orlovi" izgubili od Nemačke

Srbija naivno poklonila pobedu, Nemci opet prizemljili "Orlove"!

Kada je reč o Srbiji, naše uverenje o nama kao zemlji košarke malo su poljuljale dve utakmice sa Nemačkom. "Orlovi" su imali šansu da dobiju obe i poraženi su u obe. Ako smo i mislili da je naš lak plasman na Mundobasket kao ekser zakucan u zidu, ispostavio se kao serija u nastavcima.

Prvi poraz Srbija je pretrpela u februaru, kada su Nemci bili bolji 79:74, a drugi u julu, kada su naši reprezentativci vodili, pa onda nekolicinom bezveze grešaka ispustili pobedu i izgubili 88:81.

Denis Šruder se tokom leta priključio reprezentaciji i pokazao šta NBA potencijal znači na evropskim parketima. Gomila zvezda je izostala iz svojih nacionalnih timova, pa se u mnogim zemljama zbog izostanaka stvarala loša atmosfera.

Evroligaši nisu pristajali da puste igrače, isto je i sa NBA timovima i džaba je onda FIBA nudila da plaća osiguranje, jednostavno poslovnom logikom gledano – malo ko bi pri zdravom razumu pustio svog igrača usred sezone.

U našem timu su takođe izostajali mnogi igrači. U septembru su se priključili Bogdanović i Bjelica iz NBA i to je to. Bili su tu Nedović, Micić koji sada briljira u Efesu, Lučić, Kalinić, Jović, Raduljica i Milosavljević, dobra ekipa, ali neuigrana da se suprotstavi Grčkoj na Kritu.

Srbija je potom poražena od Izraela, pobedila je Grčku, a plasman na Mundobasket mogla bi da obezbedi protiv Estonije, početkom naredne godine.

Međutim, usled svega toga, navijače Srbije je zaboleo novi izostanak Nikole Jokića koji se proletos obezbedio ugovorom na 148 miliona dolara sa Denver Nagetsima.

Enigma Jokić i NBA Jelovac

StarSport
StarSport

Danilović: Da se ne lažemo – Jokić nema želju da igra za Srbiju

Đorđević: Smena generacija 2022, Bogdan, Nedović i Jokić lideri nove

Bleda Srbija poražena od Grčke na Kritu

Njegov izostanak je vodio do toga da predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović u novembru kaže: "Mislim da dečko nema želju da igra za reprezentaciju. Da ne lažemo jedni druge, ali to bi trebalo on da kaže. Kao predsednik KSS, bio bih najsrećniji da dođe i igra za reprezentaciju, ali s obzirom na neka poslednja neigranja i razloge zbog kojih navodno ne može".

S druge strane selektor Aleksandar Đorđević i dalje, po svemu sudeći, nije "digao ruke" od sjajnog centra i planira da Nikola bude jedan od nosilaca tima u dolazećim godinama pa je Jokićev status pomalo ostao enigma.

Početak godine doneo je i jednu zanimljivu statističku brojku. 55. Kada se jednom košarkašu pored imena pripiše taj indeks svako ko prati košarku će reći – šta je bre čovek uradio?!

Odgovori su Stevan Jelovac, 49 poena i 15 skokova. O da, i oboren rekord VTB lige po broju poena na jednom meču. Toliko je Jelovac ubacio Kalevu, timu iz baltičke regije igrajući za Nižnji Novgorod polovinom febuara.

Ta njegova partija se čudnim spletom okolnosti pokopila baš sa pozivom selekora Đorđevića u nacionalni tim. Krilni centar je tada izbušio mrežicu Kaleva šutirajući 14 od 22 iz igre i sa šest trojki iz deset pokušaja. Od 17 slobodnih bacanja pogodio je 15, zaista učinak za istoriju.

Košarkaško proleće u Srbiji obeležila su dva događaja. Fajnal for Evrolige u Beogradu i finalna serija ABA lige. Hronološki, prvo je išla ABA liga i očekivano finale između Crvene zvezde i Budućnosti.

Ništa sport, samo "rat" pismima i saopštenjima

StarSport
StarSport

"Ne bismo živi izašli iz Morače da je Feldin pogodio onu trojku"

Čović za B92: Nek bahati i pijani analizirajku, Alimpijević ostaje


Bokan najavio: Igraćemo Evroligu!


Čović Bokanu: Ja sam stvarao prvake Evrope, a ti si bio "piljar"

Bertomeu za B92: Zvezda u EL? Teško, Budućnost je šampion ABA lige

Podgorička ekipa je tokom sezone dva puta pobedila tim Dušana Alimpijevića, koji je pre godinu i po dana, po odlasku Dejana Radonjića, dobio šansu da vodi tim šampiona "prekomandom" iz FMP.

I već u borbi za prvi trofej, poklekao je pred motivisanim Partizanom u borbi za Kup Radivoja Koraća. Tokom sezone u ABA ligi nije bilo mnogo neizvesnosti jer je Zvezda držala prvo mesto, ali je Budućnost svoje bodove prosipala protiv drugih ekipa, protiv Zvezde je bila na visini zadatka.

Tako je bilo i u finalu. Nemanja Gordić i Nikola Ivanović su igrali kao u transu i pogađali trojke i ključne šuteve, a jedna pobeda je u seriji na tri dobijene slaba uteha za Alimpijevića, Ročestija, Feldina i ostale.

Titula je izgubljena, Budućnost je postala šampion Jadrana i izbacila je Zvezdu iz Evrolige prvi put posle pet godina. Usred serije nastao je haos pa su Nebojša Čović i Dragan Bokan, predsednici Zvezde i Budućnosti međusobno razmenjivali teške reči.

Čović je pričao kako se Bokan bavi marifetlucima i kako se „plesačice podmeću sudijama“, dok je iz suprotnog tabora stizalo "upozorenje" da taj klub "neće nasedati na prevare N.Č".

Trener Budućnosti Aleksandar Džikić kasnije će reći da mu je finale sa Zvezdom jedna od najdražih pobeda u karijeri, a prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu će za B92 potvrditi da nema razloga da Crnogorci ne igraju EL.

Devetnaestogodišnje čudo Dončić i Beograd kao epicentar košarke

Starsportphoto
Starsportphoto

Obradović bez "la decime", Real je novi šampion Evrope!

Fajnal-for može da počne: "Armija" i "Kraljevići" u Beogradu

Fajnal for u mojoj zemlji, u mom gradu – organzacija vrhunska

Završnica tog takmičenja dešavala se nekih dvadesetak dana posle aprilske šarade u regionu, tako karakteristične za ove prostore gde sve uvek nekako mora da bude pod velom sumnje u prevaru, manipulaciju, političkih igara i ponajmanje sporta.

Za razliku od regiona, tenzije tokom Fajnal fora u Beogradu nije bilo ni u naznakama. Arena je vrvela od stranih novinara, ulice Beograda od stranih navijača.

Najviše je bilo onih u žuto-crnom, pa onih u zelenom i crveno-plavom, a tek sporadično je po gradu mogao da se čuje i španski jezik.

CSKA, Real, Fenerbahče i Žalgiris. I Beograd. Srpskih timova na F4 Evrolige nema od 2010. kada je Partizan igrao u Bersiju.
Ako ničemu drugom, srpski navijači su mogli da navijaju za Nikolu Kalinića i Željka Obradovića, kao i Marka Gudurića iz Fenera, ili za Vasu Micića koji je došao sa Žalgirisom.

Zagrevanje za sve utakmice počinjalo je u fan zoni na Kalemegdanu gde su defilovale legende evropske i svetske košarke, a sve se završavalo na terenu Arene.

Teren je hteo da Fenerbahče pobedi Žalgiris i ode u finale, ali i da Real pobedi CSKA i bori se za titulu sa timom iz Istanbula.
Željko Obradović je propustio da u svom gradu osvoji desetu titulu prvaka Evrope i odbrani pehar osvojen prošle godine sa Bogdanom Bogdanovićem i Ekpeom Judom.

Njih dvojica su otišla u NBA, a umesto Obradovića, Real je osvojio desetu klupsku titulu. Luka Dončić je još jednom bljesnuo, Fener nije igrao sa dovoljno energije niti preciznosti i Real je postao prvak Evrope, ali je Beograd bio njen centar tokom nedelju dana dok je trajao Fajnal for.

Legende i klinci zajedno na "Košarci bez granica"

StarSport
StarSport

I leto je donelo nekoliko zanimljivih događaja. U Novom Sadu je odigrano prvenstvo Evrope za kadete, koje je Srbija završila na petom mestu.

Poraz od Francuske 78:71 u četvrtfinalu ih je onemogućio da se bore za medalju, ali su pobedom nad Grčkom završili prvenstvo.

Takođe, tokom leta je u hali KK Žarkovo organizovan kamp "Košarka bez granica", na kom je između ostalih bio i čuveni trener San Antonio Sparsa Greg Popovič.

Učestvovalo je nekoliko desetina mladih igrača, a podržavali su ih, gledali i skautirali brojni košarkaški poslenici i legende igre pod obručima tokom tri dana kampa.

Tada je, u drugoj polovini avgusta Andrea Trinkijeri, zanimljivi italijanski stručnjak bio bez angažmana, tek što je završio svoju priču sa Bambergom.

Bilo je glasina da će potpisati za Zvezdu, ali... Promena u Zvezdi je bilo na klupi, ali je doveden Milan Tomić, posle otpuštanja Dušana Alimpijevića.

Jedan petogodišnji ciklus je okončan, počeo je novi uz veliko renoviranje tima koji su pojačala imena poput Cirbesa, Filipa Čovića, Perperoglua, Odža, Reglenda, Berona, Ristića i ostalih.

Godišnje renoviranje u Zvezdi i Partizanu

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Zvezda je tu sezonu počela serijom 12-0 u ABA ligi, u Evrokupu je bilo „saplitanja“, ali je tim dospeo do Top 16 faze Evrokupa u koji se Zvezda preselila posle ispadanja iz Evrolige.

Tamo ih u Novoj godini čekaju utakmice protiv Valensije, Unikahe i Limoža. A promena je bilo i u Partizanu i baš je Trinkijeri došao da ispravi neke stvari koje Nenad Čanak nije mogao.

Ponovio se i Partizan. Došao je Rade Zagorac, Najdžel Vilijams-Gos je otišao u Olimpijakos, a došao je Markus Pejdž, te Aleksej Nikolić i Uroš Trifunović, dobar šuter Džok Lendejl.

Za početak, crno-beli su uspeli da pobede, do tog trenutka nepobedivu Megu na Trinkijerijevom debiju. Delovalo je da će Partizan igrati bolje, sa više pika i brže, ali i dalje ima boljki zbog kojih je njihov trener šaljivo poručio – ja sam najveći grobar, moji igrači će me svojim greškama u grob oterati.

Greške ili ne, Partizan je protiv Turk Telekoma uspeo da obezbedi plasman u Top 16 fazu, a biće interesantno videti kako će se sledeće godine razvijati igra Partizana sa Trinkijerijem.

Za početak, čekaju ih Monako, Alba, Partizan i Lijetuvos Ritas, a posle toga pokušaj da se umešaju u borbu za tron u ABA ligi, sada kada se borba još jednom zahuktava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu