Nikad slabiji Arsenal, Napoli, Liverpul

Liverpul je možda krojen za osvajanje Lige šampiona, samo to izgleda niko nije javio Milanu Pavkovu. Retko lepo veče je viđeno na stadionu "Rajko Mitić" i nešto što sam mislio da nikad neću doživeti. Da 300.000 evra Pavkova "udari" na 80.000.000 Van Dajka i pobedi? Pa neverovatno!

M.Ljubisavljević
Podeli
Getty images
Getty images

Smrknuta lica Mohameda Salaha i Roberta Firmina, Virdžil Van Dajk koji je pored novinara prošao besnog pogleda – na licima igrača Liverpula moglo se pročitati više različitih raspoloženja i nijedno nije bilo pozitivno.

Sasvim suprotno, navijači i igrači Zvezde nisu imali razlog da skinu osmehe sa lica, a na njih im ga je namakao Milan Pavkov glavom u 22. i "bombom" u 29. minutu utakmice.

Navijači Crvene zvezde su u dobrom raspoloženju dočekali sredu ujutru jer je tim koji bodre u velikom podvigu na "Marakani" pobedio Liverpul sa 2:0 i postao prvi srpski tim koji je ostvario pobedu u Ligi šampiona u ovom formatu.

Znači li to da Zvezda može da se nada rezultatu sa najjačima u Ligi šampiona? Ne baš. Znači li da treba uzleteti s očekivanjima i "ložiti se" pred sledeću utakmicu? Nikako. Ali treba se nadati dobrom rezultatu i igrati sa hercom i o tome sam pisao pre nego je srpski šampion istrčao na teren protiv Napolija.

Beograđani su postali glavna vest na sportskim stranama širom Evrope jer su za dve nedelje prešli put od nekog ko služi za poboljšanje statistike moćnika, do nekog ko je mnogo jačem od sebe pokvario statistiku.

StarSport
StarSport

Više od 25 godina se čekalo na trenutak da to Zvezdi ili Partizanu pođe za rukom u "kremu" evropskog fudbala. Tačnije, od 18. marta 1992. kada je Zvezda pobedila Panatinaikos sa 1:0.

Uz sve dužno poštovanje Grcima, ali pobediti Panatinaikos godinu nakon što je ekipa postala prvak Evrope i pobediti Liverpul nakog decenija agonije, ne može da se poredi.

Kada je reč o crveno-belima, čekalo se predugo i na to da uopšte uđu u grupnu fazu LŠ pa je svaki bod pred ovu jesen gledan kao ogroman. A kamoli sva tri iz jednog meča.

Otud opravdana ekstaza koja je nastala u crveno-belom taboru posle utakmice.

Čitav dan je na kraju lepo zaokružen navijanjem bez incidenata zbog kojih UEFA kao na traci kažnjava naše klubove, ali i Natalijinom ramondom na jakni Jirgena Klopa, što je potez vredan svakog poštovanja.

A počeo je utakmicom omladinaca dve ekipe.

Getty images
Getty images

Hladan vetar na Banovom brdu oko 14 časova duvao je u prvih 20 minuta i u odbrani Zvezde, gde su igrači Liverpula vezli i samo se čekao gol. Umesto toga, crveno-beli klinci su se oslobodili i izbacili iz koloseka rivala, potpuno su mu poremetili očekivanja.

Ako su „redsi“ i mislili "Aha, dođemo, napadnemo, držimo loptu, dupli pas, pa jedan u prostor i to je to, dobijamo lagano", to je palo u vodu posle pola sata igre na stadionu Čukaričkog.

Domaćin je nizao i promašivao zicere, gosti su to kaznili, a novinari su posle 16 časova počeli da se kroz kolaps u gradu probijaju do "Marakane" idući po "glavno jelo".

Ispred stadiona je još dva i po sata pre utakmice bila masa ljudi, srećem jednog od njih, došao je iz Australije, iz Sidneja samo zbog jedne utakmice. Doveo je sina i sreo se sa kumom iz Banjaluke.

Kaže da se zove Loren Radovančević i da je od 1989. u Australiji, ali da od prve godine navija za Zvezdu. Kad sam ga pitao – hoćete li biti razočarani ako Zvezda izgubi, da li bi bilo vredno prevaliti toliki put? "Vredno je stari", kratko kaže.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Kladionice (kvota 36 na "keca"), navijači, čak i uprava Zvezde nisu verovatno ni pomišljali da je ovako nešto izvodljivo, a ne mogu ni da pobrojim koliko sam puta čuo samo pred Liverpul "Da se ne zezamo, igrali su finale Lige šampiona prošle sezone“.

Tačno je, igrali su finale LŠ ove godine i finale Lige Evrope pre dve, a pod Jirgenom Klopom su stvarno jaka ekipa. Pokazali su to protiv Pari Sen Žermena kad su „rudnik zlata“ iz prestonice Francuske pobedili 3:2.

Pokvarili su utisak protiv Napolija porazom i na pobednički kolosek se vratili protiv Zvezde na Enfildu.

Pred taj meč sam ispred Enfilda pitao ljude šta misle koji će rezultat biti i šta očekuju. Odgovor je bio makar tri gola u mreži Zvezde.

Bili su u pravu, u mreži iza Milana Borjana su završile četiri lopte, a moglo je još. Kako onda posle 6:1 u Parizu i 4:0 u Liverpulu očekivati bilo šta što nije 0:2, 0:3 u Beogradu? Stvarno teško.

Tako su svi od početka i posmatrali srpski tim – kao autsajdera. Stručni štab srpskog šampiona je tu ulogu prihvatio, svestan odakle Zvezda dolazi i tu ulogu je iskoristio protiv Liverpula u revanšu.

Starsport
Starsport

Međutim, jedno je posmatrati srpski tim kao autsajdera, a drugo je naslađivati se njegovim porazima kroz zlonamerne komentare, kakvih je u Srbiji bilo posle pariskih 6:1, ili liverpulskih 4:0.

Ili opovrgavati da je dobar rezultat remi sa Napolijem, Arsenalom...

Mnogi će reći da je normalno kada navijači Partizana ne navijaju za Zvezdu u Evropi i obrnuto, jer i navijači Mančester junajteda ili Evertona navijaju da Liverpul izgubi.

Ok, ali oni imaju taj luksuz jer znaju da i Liverpul i Junajted, Siti, Čelsi, Arsenal, Totenhem konkurišu iz godine u godinu za Ligu šampiona i njima je ona k’o "dobar dan".

Mi u Srbiji taj luksuz nemamo, jer se pred svaku sezonu postavlja pitanje hoće li ma koja od naših ekipa uopšte igrati u Evropi.

Zato su pomalo gorak ukus ostavljale reakcije od prošle sezone da je "nikad slabiji Arsenal zapao Zvezdi", a sličnih je bilo i ove sezone posle Napolija.

Tačno, Arsenal je tada došao sa nekom drugom, trećom ekipom, ali je opet tim iz "liga petice", koji može da bude arogantan i kaže "boli nas uvo za Ligu Evrope“.

Ovde tako nešto, nažalost ne možemo da kažemo, i evropsko takmičenje svake srpske ekipe bi trebalo da nam je bitno i drago.

StarSport
StarSport

Ako je Arsenal i došao nikad slabiji, onda je neozbiljno reći tako nešto za Napoli i naročito Liverpul, jer na terenu nisu bili njihovi kadeti, nego Insinje, Mertens, Hamšik, Kulibali, Kaljehon i Milik.

Liverpul je izveo jedan od najboljih napadačkih trija na svetu – Mane, Salah, priključio im se i Firmino i nisu mogli da pobede.

Da neko u ovom trenutku kaže "nikad slabiji Arsenal/Napoli/ Liverpul“, jasno je da bi bilo samo zlonamerno peckanje. Nezavisno od navijačke obojenosti, pošteno je reći Vladanu Milojeviću i njegovim igračima – svaka čast, stvarno su zaslužili.

Mnogi od nas iz Srbije smo dugo bili sportski mazohisti, jer se nekako uvek zna da će Zvezda ili Partizan osvajaju titulu u Srbiji, a onda im meru u Evropi uzmu Kairati, Šamroci, Petržalke, Černomoreci i ostali, nabrajanje bi potrajalo.

To je počelo da se menja prošlog leta kada su i Zvezda i Partizan ušli u Ligu Evrope zajedno. Ove godine Partizan nije mogao u Evropu preko Bešiktaša, Zvezda jeste preko Salcburga.

I makar na jedan dan, ostvarila joj se ona krilatica "Živimo snove", posle utorka 6. nobembra 2018. godine.

Navijačka peckanja i provokacije bar na dan možemo da ostavimo i za sebe i kažemo da se u utorak desilo nešto lepo u čitavom srpskom fudbalu.

Miloš Ljubisavljević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu