Kup Azije – sudar struke, kako će se snaći "srpski Murinjo"?

Od 12. januara do 10. februara na programu je Kup Azije.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Domaćin je Katar, branilac trofeja, koji će ugostiti najbolje zemlje kontinenta nedugo nakon uspešne organizacaije Mundijala.

Turnir počinje utakmicom upravo između domaćina Katara i Libana, na spektakularnom Lusail stadionu na kojem je odigrano finale FIFA Svetskog prvenstva 2022. godine između Argentine i Francuske.

Premijerni me na programu je u petak od 17 časova po našem vremenu na rasprodatom stadionu.

Utakmice će se igrati na devet stadiona, među kojima je sedam onih na kojima je u novembru i decembru 2022. godine igrano Svetsko prvenstvo.

Kao i tokom Mundijala, maksimalna udaljenost dva stadiona u Kataru je 75 kilometara. To će omogućiti navijačima da prisustvuju na više utakmica dnevno.

Podsetimo, prvobitni domaćin Azijskog kupa trebalo je da bude Kina, ali je ranije odustala od domaćinstva zbog pandemije koronavirusa.

Južna Koreja i Indonezija su, takođe, bili u trci za organizaciju kontinentalnog takmičenja, ali je poverenje, ipak, ukazano Dohi, glavnom gradu države gde se ovaj turnir već igrao dva puta – 1988. i 2011. godine.

"Katar se sprema ponovno dočekati navijače iz celog sveta. Očekujemo ogroman interes za turnir, na kojem će nastupiti najbolji igrači iz cele Azije", rekao je Hasan Al-Kuvari, izvršni direktor marketinga i komunikacija Organizacionog odbora Azijskog kupa.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Grupa A: Katar, Kina, Tadžikistan, Liban
Grupa B: Australija, Uzbekistan, Sirija, Indija
Grupa C: Iran, UAE, Hong Kong, Palestina
Grupa D: Japan, Indonezija, Irak, Vijetnam
Grupa E: Južna Koreja, Malezija, Jordan, Bahrein
Grupa F: Saudijska Arabija, Oman, Kirgistan, Tajland

Na Kupu Azije nastupiće i selekcija Palestine, zemlje koja u ovom trenutku proživljava neke od najtežih dana u svojoj istoriji.

Nastup na turniru ova reprezentacija počeće 14. januara, utakmicom protiv Irana.

Palestina treći put zaredom učestvuje na Azijskom kupu nakon što su prvi put nastupali 2015. godine u Australiji, te četiri godina kasnije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Reprezentacija Katara u turnir će, kako smo već naveli, ući kao branilac titule prvaka Azije, nakon što je 2019. osvojila prestižni trofej pobedom nad Japanom.

Učestvuju 24 selekcije podeljene u šest grupa, a ljubitelji fudbala će moći da prate 51 utakmicu.

U osminu finala će se plasirati po dve najbolje ekipe iz svake grupe i četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Favorit na kladionicama je najtrofejniji azijski tim Japan (četiri titule), a među ostalim glavnim pretendentima su Saudijska Arabija (tri), Južna Koreja (dve) i Australija (jedna).

Fudbaleri u senci selektora

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ono što Azijski kup razlikuje od ostalih kontinentalnih turnira je što će verovatno ključnu ulogu u ishodu turnira imati selektori.

Tu je nekoliko stratega sa naših prostora – Aleksandar Janković (Kina), Miodrag Radulović (Liban), Srećko Katanec (Uzbekistan), Igor Štimac (Indija), Branko Ivanković (Oman).

Kina je izgubila od Omana 2:0 i Hong Konga 2:1 tokom pripremnog perioda, što je zabrinulo navijače.

"Naši treninzi su na početku priprema bili malo jači, bili smo malo teži tokom pripremnih utakmica. Uradio sam to namerno, jer nam je potrebna energija u narednih mesec dana zbog teških izazova na turniru. Zbog toga su mi rezultati na pripremama bili u drugom planu. Ali sve smo bolji, sve smo brži, bićemo spremni",
rekao je Janković.

Ali priča o selektorima tek dobija na značaju kada čujete ostala imena – Ektor Raul Kuper (Sirija), Paulo Bento (UAE), Jirgen Klinsman (Južna Koreja), Roberto Mančini (Saudijska Arabija), Huan Antonio Pici (Bahrein).

Što se tiče fudbalera, ni tu neće nedostajati motivacij da se prati skoro svaka utakmica na turniru.

Prvo ime je svakako kapiten Južne Koreje Heung-Min Son, jedan od najboljih napadača Premijer lige.

Tu je i njegov saigrač Min-Dže Kim, prošle sezone najbolji defanzivac Serije A, sada adut minhenskog Bajerna.

Foto: Profimedia/ Mutsu Kawamori/AFLO
Foto: Profimedia/ Mutsu Kawamori/AFLO

Prva zvezda domaćina Katara je Almoez Ali, MVP i najbolji strelac prethodnog turnira sa devet golova.

Aleksandar Janković se sa Kinom uzda u iskustvo Leija Vua, čoveka koga mnogi dobro pamte po golu kojim je Espanjolu doneo remi protiv moćne Barselone (2:2).

Prvi favorit turnira Japan ima nekoliko sjajnih igrača u svom sastavu, a svakako najviše pažnje će da privuče krilni fudbaler Brajtona Kaoru Mitoma.

Iako ga muče povrede ove sezone, prethodne je pokazao svu raskoš svog talenta dok je bio jedan od ključnih igrača na putu Brajtona do impresivnog šestog mesta u Premijer ligi.

Naravno, ne sme se zaboraviti ni Vataru Endo, koji možda nije toliko upečatljiv igrač kao Mitoma, ali koliko je kvalitetan i važan timski igrač koji prolazi ispod radara pokazao je Jirgen Klop koji je izdvojio 20 miliona evra da ga dovede u Liverul iz Štutgarta prošlog leta.

Ali Mabhut je ime koje retko ko zna van azije, s obzirom da je celu karijeru proveo u domovini Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Međutim, 250 golova u klupskoj i 85 u reprezentativnoj karijeri su dovoljno dobra činjenice da se obrati pažnja na njega kada Emirati budu na TV.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iran je tim koji bi mogao da začini završnicu iz drugog plana, pre svega zahvaljujući svojim vanserijskim pojedincima.

Prvo ime je napadač Porta Mehdi Taremi, strelac 80 golova u prestižnoj portugalskoj Primeiri koji je jednako ubitačan golgeter i na elitnoj sceni Lige šampiona.

A t je i Alireza Džahanbahš koji je nakon teške epizode u Brajtonu, prošle sezone procvetao kao deo šampionske ekipe holandskog Fejenorda.

Vešti krilni napadač bio je prvi strelac Eredivizije u sezoni 2017/2018, što je prestižno priznanje s obzirom na veliki basen talenta u ovom šampionatu i elitnu listu igrača kojoj se priključio: Rud van Nistelroj, Luk Nilis, Ronaldo, Jari Litmanen, Denis Bergkamp, Romario, Marko van Basten, a u novije vreme: Sebastijan Ale, Dušan Tadić, Memfis Depaj, Luis Suares, Klas-Jan Huntelar, Dirk Kujt, Mateja Kežman (3x), Pjer van Hojdonk...

Što se tiče ostalih imena, obratite pažnju na veterana Australije Metjua Rajana, naturalizovanog Španca iz Indonezije Đordija Amata, heroja Saudijske Arabije iz istorijske pobede nad Argentinom Salema Al-Davsarija, te prvog Iračanina u Seriji A Alija Adnana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu