Kup afričkih nacija – rudnik fudbalskih dijamanata

I ovog januara na programu je jedan od najinteresantnijih fudbalskih turnira koji frustrira klubove iz najjačih evropskih liga.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kup afričkih nacija 2023, 34. izdanje, na programu je od 13. januara do 11. februara u Obali Slonovače.

Kao i uvek, to znači da će evropski klubovi u jeku takmičarske sezone na nakoliko nedalja pa do mesec dana ostati bez svojih fudbalera iz Afrike.

Najviše će, po pravilu, biti oštećeni francuski klubovi, ali će se na jakom udaru naći i Premijer liga sa 30 igrača iz Afrike.

U prvom planu je svakak najbolji igrač lidera Liverpula Mohamed Salah, ali će igranje KAN osetiti i u redovima Arsenala.

Nezgodno će biti i mnogim bundesligašima od kojih će najviše stradati lider Bajer Leverkuen koji na KAN ima čak četvoricu predstavnika koji će propustiti do pet utakmica.

Najveći do sada

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Novo izdanje KAN otvara novu eru turnira koji će biti veći nego ikad, jer je proširen na 24 učesnika.

Turnir će se igrati na šest stadiona, tri kapaciteta po 20.000 mesta (Korhogo, San-Pedro i Jamasukoro), jednom sa 33.000 (Huphet Boinji, Abidžan), jednom od 40.000 (Buake) i jednom od 60.000 (Alasane Uatara, Abidžan) na kojem će se igrati i finale 11. februara u 20 časova.

Selekcije s podeljene u šest grupa po četiri tima – iz svake grupe će prva dva proći direktno u nokaut fazu, gde će im se priključiti četiri najbolja trećeplasirana sastava.

Ko su favoriti?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Aktuelni šampion je Senegal, koji je na prošlom izdanju osvojio prvu titulu u istoriji, dok je najtrofejnija afrička selekcija Egipat sa sedam titula.

Na najvećem turniru do sad učestvovaće ukupno čak 12 bivših šampiona kontinenta, a nema debitanata.

Analitičari izdvajaju pet timova kao glavne pretendente na titulu šampona – Senegal, Maroko, Obala Slonovače, Alžir i Egipat.

Senegal

Od istorijskog trostrukpog niza Egipta 2006, 2008. i 2010. godine, nijedan od branilaca titule KAN nije uspeo da odbrani trofej.

Ali nakon njihove prve titule u istoriji 2021. i nakon dva uzastopna finala, Senegal sanja da okonča ovo "prokletstvo".

Sa Sadio Maneom, Eduarom Mendijem, Kaliduom Kulibalijem, Idrisom Gajom, Ismailom Sarom i Nikolasom Džeksonom među svojim redovima, "Lavovi Terange" izgledaju spremni da ostvare ovaj podvig nakon što su bili neporaženi tokom kvalifikacija.

Maroko

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao prva afrička nacija koja je stigla do polufinala Svetskog prvenstva pre nekoliko meseci u Kataru, Maroko se nada da će potvrditi taj uspeh na domaćoj sceni.

Od svoje jedine titule 1976. godine, nisu uspeli da obezbede još jedan trofej KAN.

Ipak, poseduju resurse koji ih čine jednim od najvećih favorita.

Što se tiče FIFA rang-liste (13), Maroko je pozicioniran na najvišem mestu među svim timovima koji učestvuju na turniru i predstavljaće selekciju popunjenu igračima koji se ističu u vodećim evropskim klubovima kao što su Ašraf Hakimi, Jasin Bunu, Sofijan Amrabat, Jusef En-Nesiri i Hakim Ziješ.

Obala Slonovače

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na papiru, Obala Slonovače je za nijansu ispod Senegala ili Maroka.

Ipak, ne sme se zanemariti adut domaćeg terena.

Naročito zato što su "Slonovi" silno motivisani da se iskupe za eliminaciju u osmini finala prethodnok KAN (na penale od Egipta).

Predvođeni Žan-Lujem Gasetom, "Slonovi" se mogu osloniti na svoje iskusne igrače kao što su Ibrahim Sangare, Srž Orije, Frank Kesi, Nikola Pepe, Džonatan Bamba, Seko Fofana i Sebastijen Ale.

Tu je i napadač Crvene zvezde Žan-Filip Kraso.

Alžir

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Alžir je verovatno najveća enigma među ovim selekcijama.

Tim sposoban i za izvrsnost i za razočaranje – teško je predvideti koje će lice pokazati.

Posle titule 2019. godine, "Pustinjske lisice" su doživele brutalan sudar s realnošću ranom eliminacijom u grupnoj fazi 2021.

A potpuno ih je dotukao neuspeh u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022.

Međutim, Đamel Belmadi ima na raspolaganju kvalitetne igrače da ispravi situaciju, uključujući fudbalere sa dvojnim državljanstvom Husema Auara i Aminea Guirija.

Prva zvezda tima je svakako Rijad Mahrez, tu su i Nabil Bentaleb, Rami Benbsebaini, Sofijane Feguli, Islam Benaser...

Egipat

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bez obzira na prethodne rezultate, sastav na papiru i generalno situaciju u timu, Egipat nikad ne sme da se potceni.

Najuspešniji tim kontinenta je, logično, specijalista za KAN.

Iako je njihova poslednja pobeda bila 2010. godine, do finala su stigli i 2017. i 2021. (izgubivši na penale od Senegala).

Njihov tim je možda manje blistav od njihovih konkurenata, ali u svojim redovima imaju verovatno najboljeg afričkog igrača u 21. veku Mohameda Salaha.

S obzirom da u junu puni 32 godine, nema sumnje da je motivisan da osvoji svoju prvu titulu na Kupu afričkih nacija i kao pravi "faraon" se oprosti od nacionalnog dresa.

Naravno, Salah nije jedini adut Egipta, tu su i Trezege i Mohamed Elneni.

Četvorica igrača Zvezde, jedan sa Uba

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Što se tiče ostalih, ne priča se mnogo o Nigeriji, čiji reprezentativni fudbal godinama posrće, ali biće ih zanimljivo pratiti s obzirom na ogroman napadački potencijal predvođen Viktorom Osimhenom, najboljim igračem Afrike za 2023, Viktorom Bonifasom, Ahmedom Musom, Kelečijem Ihenačom, a tu je i Umar Sadik.

Slična priča sa posrtanjem je i u slučaju Gane, koja se uzda u braću Andrea i Džordana Ajua, Mohameda Kudusa, a i "crne zvezde" u svojim redovima imaju jednog igrača srpske Zvezde – Osmana Bukarija.

Iz senke bi mogao da iznenadi Kamerun, koji je bio solidan u Kataru, ali je selekcija u senci haosa u nacionalnom Savezu koji predvodi Samjuel Eto.

"Nepobedivi lavovi" svakako raspolažu sa zanimljivim igračkim potencijalom, a prvo ime tima je iskusni napadač Vinsent Abubakar.

Tu je i Karl Toko Ekambi, potom Andre-Frank Zambo Anguisa iz Napolija, te povratnik golman Mančester junajteda Andre Onana.

Zanimljiva imena su u selekciji DR Konga – Sedrik Bakambu, Mešak Elija, Šansel Mbemba, Gael Kakuta, Joan Visa, Patson Daka predvodi Zambiju čiji selektor Avram Grant je zvao i Zvezdinog vezistu Kingsa Kangvu,

Četvrti igrač Zvezde na KAN je Naser Điga, štoper Burkine Faso, dok Jedinstvo s Uba ima reprezentativca Tanzanije Saida Kamisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu