Trejd koji je uzdrmao NBA – koliko je ugrožen Jokićev Denver?

Nakon što se celog leta najavljivao trejdu Demijena Lilarda u Majami Hit, jedna od najvećih NBA zvezda završila je u redovima Milvoki Baksa.

Izvor: ESPN
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Šokantan trejd tri tima poslao je jednog od najboljih šutera lige kod jednog od najboljih igrača lige Janisa Adetokumba i značajno promenio sliku lige manje od mesec dana pre početka nove sezone.

Portland je dobio Džrua Holideja i Deandrea Ejtona i pikove prve runde, Finiks Sansi Jusufa Nurkića, Grejsona Alena, Nasira Litla i Kiona Džonsona, dok su praznih šaka ostali u Majami Hitu.

ESPN insajderi su analizirali kakve bi posledice po celu ligu mogla da ima ovaj neočekivana trampa ove tri ekipe.

Tandem Janis-Dejm zvuči zastrašujuće

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Istorija se ponavlja kada su u pitanju Blejersi, nema sumnje da su navijači u Portlandu doživeli déjà vu kada su čuli šta se dogodilo.

Ponovila se priča sa Klajdom Drekslerom, podseća Dejv Mekmenamin, u kojoj prva zvezda tima nakon više od deset godina bez titule napušta Oregon i ide u ekipu u kojoj bi konačno mogao da se popne na vrh.

Dreksler je 1995. otišao u Hjuston i sa najdominantnijim centrom lige Hakimom Oladžuvonom osvojio svoj prvi prsten, drugi za Roketse.

Skoro tri decenije kasnije Lilard se priključio Adetokumbu, takođe jednom od najdominantnijih igrača lige sa kojim bi mogao da stigne do svog prvog prstena.

Sličnosti je previše i ništa nije slučajno.

Ovaj trejd uzdiže Bakse, šampione iz 2021, do statusa "supertima" i pomaže svakoj strani.

Lilard će u 33. godini dobiti šansu da konačno ima adekvatnu podršku u plej-ofu i pokaže da li je šampionskog kova.

S druge strane, Adetokumbo je dobio toliko željenog superstar saigrača koji će mu skinuti ogroman teret s leđa nošenja Baksa do nove titule.

Učiniće ga srećnim, a to bi trebalo da pomogne Baksima da ga zadrže još nekoliko godina, što je već svojevrsna pobeda za Milvoki, s obzirom na nedavnu izjavu Grka o najboljim uslovima za novu titulu.

Nema sumnje, Lilard je spektakularan igrač, ali da li njegov dolazak toliko drastično podiže nivo Baksa?

Milvoki ima moćan defanzivni tim i nedostajao im je moćan šuter kako bi bili konkurentiji u borbi za titulu, posebno nakon povrede Krisa Midltona.

A Lilard je verovatno najbolji šuter lige posle Stefa Karija pa su na papiru dobili najjače moguće oružje.

Ipak, pitanje je da li je njegov dolazak toliko drastično unapređenje u odnosu na Holideja.

Holidej se sjajno uklapao u sistem Baksa, sa njim su bili više nego opasni, a teško je reći da će sa Lilardom umesto njega lakše savladati konkurenciju poput Boston Seltiksa ili aktuelnih šampion Denver Nagetsa, ili Finiks Sansa, smatra Tim Bontemps.

Da li je Nurkić rešenje Sansa za Jokića?

Teško da su Baksi dovođenjem Lilarda uvećali svoje šampinske šanse više od Finiks Sansa, koji dolaskom Jusufa Nurkića umesto Ejtona nisu mnogo izgubili u reketu, štaviše, bosanskohercegovački centar bi u nekim situacijama mogao da bude znatno korisniji za ovaj tim Sansa od bivšeg prvog pika, dok su dolaskom Alena i Nasira dobili na "dubini" tima.

Deluje da Sansi u Nurkiću vide bolje rešenje za odbranu protiv Nikole Jokića od Ejtona i nema sumnje da s njim neće previše osetiti odlazak prvog pika, ali pitanje je koliko će unaprediti "širinu" Sansa na perimetru, pa Andre Snelings i dalje vidi Nagetse kao najbolji tim Zapada, a Sanse kao dodatnog izazivača uz Lejkerse i Voriorse.

Ni Bontemps nije siguran da ovaj trejd dodatno pomaže Sansima. Dobili su na širini rostera, prilično jeftino, ali nijedan potez ih ne čini većim favoritima za titulu nego što su bili.

Frenk Vogel je dobio materijal da lakše izgura 82 utakmice regularne sezone sa manjim opterećenjem najvećih zvezda.

Sansi su solidno izgradili tim oko svojih superzvezda, pa ako i kad neke od njih i budu propuštale utakmice, Vogel će imati solidne alternative na klupi.

Međutim, osim Nurkića, teško da će neko od ostalih pojačanja imati značajniju minutažu u plej-ofu.

A opet se vraćamo na priču da li će sa Nurkićem biti čvršći i opasniji u reketu nego što su bili sa Ejtonom.

Iako je bio nemoćan protiv Jokića u plej-ofu, Ejton je jedini igrač u istoriji Sansa koji je prosečno beležio najmanje 15 poena i 10 skokova uz 55 odsto šuta iz igre.

Holidej ključna figura za priču o tituli?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svi pričaju o Lilardu, ali bi ključni faktor u borbi za titulu u novoj sezoni nakon ovog trejda mogao biti Holidej.

Tek kada se definiše njegova situacija, jer teško da će se zadržati u Portlandu, dobićemo kompletnu sliku u priči o favoritima za šampiona.

Holidej je prošle sezone prosečno beležio 19,3 poena uz 7,4 asistencija i 5,1 skokova po meču uz 48% šuta iz igre, uz značajnu ulogu u odbrani protivničkih bekova.

Stoga je jasno da bi mogao da bude ogroman "iks-faktor" za svaki tim koji ima velike ambicije,pa ne čudi što se spekuliše da je za njega zainteresovano skoro pola lige.

A u prvom planu su, pre svih, Majami Hit, Filadelfija 76ers, Los Anđeles Klipersi, dok pojedini stručnjaci smatraju da bi se savršeno uklopio još u planove Golden Stejt Voriorsa i Boston Seltiksa.

Dolaskom Dejma u Bakse, Siksersima je neophodno konkretno pojačanje ako žele da i sledeće sezone budu konkurentni na Istoku.

Posebno zbog neizvesne situaciji u vezi sa ostankom/odlaskom Džejmsa Hardena.

Klipersi takođe sanjaju titulu sa zdravim Kavajem Lenardom i Polom Džordžom, pominjali su se takođe u priči oko Lilarda, ali dolazak Holideja umesto njega ne bi bio loš "plan B", smatra Bontemps.

Mekmenamin i Džamal Kolije smatraju da bi Majami morao da se okrene ka njemu, ukoliko između dva tima nije došlo do nekih tenzija zbog Lilarda.

Hitu je neophodno pojačanje ako žele da budu u šampionskoj prili i sledeće sezone, a posebno ako razmišljaju o budućnosti jer Batler puni 34 godine ovog meseca.

Međutim, prvo bi Džimi morao da se izvini Holideju zbog "maltretiranja" u prvoj rundi plej-ofa prošle sezone.

Što se tiče Seltiksa, odlaskom Markusa Smarta je u nastala rupa u odbrani perimetra, a značio bi im i opasan plej u ekipi.

Snelings vidi Holideja kao savršen dotatak timu čija će kičma biti Džejson Tejtum, Džejlen Braun i Kristaps Porzingis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu