Biće zanimljivo gledati Bogdanove "jastrebove"

"Srpski snajper" bio je poslednja slagalica u sjajnom "prelaznom roku" Atlanta Hoksa.

Podeli
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Dolaskom Bogdana Bogdanovića tim iz Džordžije je zaokružio fantastičan posao kojim se nameće kao novi ozbiljan igrač na Istoku u bliskoj budućnosti.

Hoksi su prošle sezone bili tek 14. u konfenreciji sa učinkom od 20 pobeda i 47 poraza, ali sada već važe za kandidata za mesto u plej-ofu, ako ne i više od toga.

Skoro su potpuno promenili izgled ekipe, popunili "rupe" koje su imali, doveli neophodnu podršku nosiocima igre uz značajnu dozu "iskustva".

Generalni menadžer Hoksa Trevis Šlenk je već proglašen za MVP-ja "prelaznog roka" zbog sledećih poteza:

* Bogdan Bogdanović ima novi klub!

* Bogdanović se oglasio FOTO

* draftovao je Onjeku Okongvua kao šestog pika na draftu
* draftovao je Skajlara Mejsa kao 50. pika
* potpisao ugovor sa nedraftovanim igračem Nejtanom Kingom
* u trejdu doveo Tonija Snela
* kao slobodne igrače doveo Krisa Dana, Danila Galinarija, Ražona Ronda i Bogdana Bogdanovića
* tim su napustili Vins Karter (penzija), Divejn Dedmon (trejd), te Deandre Bembri i Džef Tig (slobodni)

Sada Hoksi imaju jednu od interesantnijih petorki u ligi, sa sjajnim supertalentovanim plejmejkerom, fantastičnim šuterima iz Evrope, te odličnom centarskom linijom.

Trej Jang Bogdan Bogdanović Danilo Galinari Džon Kolins Klint Kapela

Kada na to dodate podršku s klupe u vidu Ronda, Dana, Kevina Hertera, Deandrea Hantera jasno je da će plej-of biti samo prvi korak za ovu ekipu.

Superstar

Photo by Kevin C. Cox/Getty Images
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

"Roster Atlanta Hoksa za sezonu 2020/2021:

PG Trej Jang – Ražon Rondo, Skajlar Mejs
SG Bogdan Bogdanović – Kevin Hurter, Kris Dan, Toni Snel, Brendon Gudvin
SF Danilo Galinari – Deandre Hanter, Kem Rediš, Solomon Hil
PF Džon Kolins – Bruno Fernando
C Klint Kapela – Onjeka Okongvu, Nejtan King

Kamen temeljac ovog tima oko koga će sve da se vrti je svakako plejmejker Trej Jang koji je u samo dve sezone pokazao da ima potencijal za superstara.

U prvoj sezoni je odmah izabran u idealnu petorku "rukija", a već u drugoj je postao Ol-star.

Sa prosekom od 29,6 poena (četvrti u ligi) i 9,3 asistencije (drugi u ligi) na 60 utakmica.

Pred Jangom je najveći izazov u karijeri, da se potvrdi kao jedan od najboljih plejmejkera lige i dokaže kao pravi superstar.

Neće mu biti lako jer nije jednostavno za tako mladog igrača beležiti konstantno impresivne partije, a konkurencija su ti Stef Kari, Kajri Irving, Demijen Lilard, Rasel Vestbruk...

Jangov prioritet će svakako biti da "povuče" Hokse u plej-of, ali mora dodatno da unapredi svoju igru.

Jasno je da šut i dodavanja nisu problem, već će mladi plej morati da se dokaže i sa druge strane parketa, u defanzivi.

Biće interesantno gledati duele Atlante sa Dalasom, Golden Stejtom, Memfisom pa i divizijskim rivalom Šarlotom zbog direktnih okršaja Janga sa Dončićem, Karijem, Džejem Morantom te novajlijom u ligi Lamelom Bolom.

Pojačanja

Ogromnu podršku Jang je dobio dolaskom Ronda i Bogdanovića.

Nema sumnje da će ga Ražon Rondo značajno rasteretiti u ogranizaciji napada i omogućiti mu važne minute odmora, a istovremeno svojim iskustvom pomoći da dodatno unapredi svoju igru.

Postoji li savršeniji mentor od čoveka koji je specijalista za dodavanja, bivši Ol-star i aktuelni NBA šampion koji je odigrao jednu od ključnih uloga u uspešnom napadu Lejkersa na tron?

S druge strane, Bogdan Bogdanović donosi Hoksima dodatnu dimenziju u šutu i defanzivi, a istovremeno takođe olakšava Jangu posao u organizaciji napada zbog svoje univerzalne uloge u kojoj se sjajno snalazi i kao plejmejker.

Photo by Kevin C. Cox/Getty Images
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Važan faktor za Atlantu pri dovođenju Bogdanovića je i njegovo ogromno iskustvo koje prevazilazi godine koje ima, a koje se ogleda u brojnim titulama i velikim mečevima koje je igrao u karijeri.

Nije potrebno mnogo pojašnjavati ni značaj dolaska još jednog NBA veterana Danila Galinarija, koji iza sebe ima sezonu od skoro 19 poena uz 40,5% šuta za tri poena.

A jednu od najvećih "krađa" na tržištu Šlenk je napravio dovođenjem Krisa Dana. U pitanju je vrhunski defanzivac na perimeru, bivši peti pik, sposoban da pokriva nekoliko pozicija s lakoćom.

Biće interesantno videti kako će se ovi dokazani igrači uklopiti u vrlo talentovan tim mladićima ogromnog potencijala u vidu 22-godišnjaka Kevina Hurtera, Deandrea Hantera i Kema Rediša.

Ruki

Photo by Jayne Kamin-Oncea/Getty Images
Photo by Jayne Kamin-Oncea/Getty Images

Hoksi su pre sedam dana birali sa šeste pozicije na NBA draftu i odlučili su se za centra.

Spekulisalo se o brojnim imenima – Tajrizu Halibutonu, Ajzaku Okoru, Kilijanu Hejsu, ali u Džordžiju je na kraju stigao Onjeka Okongvu.

Atlanta je zbog vrlo mladog jezgra tima bila u najboljoj mogućoj situaciji pred draft – nije bilo pritiska da se prisilno "popunjavaju rupe", već su mogli slobodno da biraju najboljeg mogućeg igrača za "najtanju" poziciju.

Tako je stigao jedan od najboljih visokih igrača sa drafta, koga su prestižni analitičari izdvojili kao ukupno desetog najtalentovanijeg igrača generacije.

U pitanju je 210 cm visok i 111 kg težak momak koji je u jedinoj koledž sezoni na Univerzitetu Južna Kalifornija (USC) prosečno beležio 16,2 poena uz 8,6 skokova, 2,7 blokada i 1,2 ukradenih lopti.

Najveći doprinos koji Hoksi očekuju od njega po dolasku u NBA je defanzivni s obzirom da je sjajan kradljivac lopti sposoban da u pik-en-rolu spozobno prelazi sa pokrivanja centra na bekove.

Okongva je univerzalan defanzivac sposoban da izađe na perimetar, a istovremeno je vrhunski čuvar reketa uprkos manjku centimetara za poziciju centra.

Najupitnija je njegova ofanzivna igra, ali dobro se snalazi i na protivničkoj polovini terena. Svog čuvara može da "izbaci" driblingom poput krila, a ima i vrlo brz prvi korak.

Na koledžu je ubacivao 62,1 % šuta za dva poena, a za centra je vrlo pouzdan i sa linije za slobodna bacanja (103/143).

Dominantan je skakač, solidan dodavač, može da čuva igrače sa skoro svake pozicije pa ga mnogi porede sa Bemom Adebajom.

Novi "lob siti"?

Photo by Harry How/Getty Images
Photo by Harry How/Getty Images

Hoksi će biti vrlo nezgodni i u reketu gde se očekuje dosta toga od tandema Kolins-Kapela.

Jasno je da će protivničke odbrane morati konstantno da strahuju od lob pasova Janga jer osim Kolinsa tu je nova pretnja na obruču u vidu Klinta Kapele.

Kolins iza sebe ima sezonu od 21,6 poena i 10,1 skokova po meču, a jednako nadmoćan u vazduhu je i Kapela sa prosekom od 14,9 poena i 12,2 skokova uz 64,5% šuta u poslednje tri sezone.

Kapela je prošle sezone bio nešto manje efikasan nego u prethodnim, ali idalje predstavlja jednog od najboljih pik-en-rol centara u ligi.

Ko će biti broj 3?

Jang (29,6p) i Kolins (21,6p) su udarni tandem Hoksa i tako će ostati, ali Atlanta sada ima i tu privilegiju da raspolaže sa još nekoliko sjajnih opcija u napadu.

Svakako će se pre svih tu istaći Bogdanović i Galinari, gde se od srpskog košarkaša možda očekuje i da najviše "iskoči" i nametne se kao jedan od nosilaca igre.

Navijači Hoksa će sigurno uživati i imati razloga za optimizam jer se očekuje i dodatni napredak Kevina Hurtera i Deandrea Hantera koji su bili vrlo konstantni prošle sezone, a iz senke bi mogao da eksplodira Rediš.

Nakon skromne ruki sezone sa prosekom od 10,5 poena i šut 38,4%, očekuje se da Kem Rediš u narednoj pokaže svoj pun potencijal.

Zbog operacije mišića sezonu je počeo nedovoljno spreman, ali nakon što se potpuno oporavio usledio je skok sa 8 poena u prve 34 na 14,3 poena po meču na poslednje 23 utakmice.

Rediš je pokazao da poseduje kvalitet da bude uticajan igrač, a dolaskom pojačanja ove jeseni će, sa njega biti skinut veliki pritisak što će mu svakako omogućiti dodatni napredak.

Najvažniji faktor za njega su nove krilne opcije tima u defanzivi što će mu olakšati da dodatno razvije svoj šuterski arsenal.

Očekivanja

Hoksi imaju ogroman potencijal sa talentovanim igračima na svakoj poziciji, koji će napredovati iz utakmice u utakmicu kako individualno tako i klektivno.

Dovedena su iskusna i proverena pojačanja koja će svakako doprineti kontinuitetu u igri, a jasno je da će veliki fokus biti na najslabijoj tački Hoksa – odbrani.

Dolazak nekadašnjeg trenera Indijana Nejta Mekmilana na mesto asistenta Lojda Pirsa je više nego jasan znak da će prioritet biti da Atlanta ne prima 130 poena svako veče.

Dolazak Dana i Bogdanovića bi trebalo da umnogome doprinese napretku na tom polju, a Bogdan i Galinari bi trebalo da pomognu u unapređenju drugog prošlosezonskog nedostatka – spoljašnjeg šuta (33,3%).

Treći važan faktor u napretku Hoksa će biti naravno reket, gde je Atlanta izgubila dosta centimetara odlascima Demijena Džonsa, Aleksa Lena, Divejna Dedmona i Skala Labisijea.

Stigao je odlični Kapela, ali ne treba zaboraviti da nije odigrao nijednu utakmicu skoro godinu dana, te da Lojd nema mnogo izbora u rotaciji u reketu.

Hoksi će svakako ostvariti mnogo više pobeda nego prošle sezone, predvođa se učinak od otprilike 35 trijumfa, što će biti sigurno na granici borbe za plej-ofa.

Ukoliko Hoksi budu strpljivi i predstojeću sezonu iskoriste za uigravanje ove ekipe i razvoj mladog jezgra, nema sumnje da će u narednim godinama biti vrlo bitan igrač na Istoku.

U svakom slučaju, biće zanimljivo gledati mečeve "jastrebova" u narednoj sezoni.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu