Srbija na skeneru B92.net: Bez euforije, ali trebalo je da bude 5:0

Verovatno najbolja partija reprezentacije Srbije u poslednjih desetak godina i to u jednom od najvažnijih mečeva.

AK
Podeli
Foto: FSS
Foto: FSS

Ispit generacije od koje je srpska fudbalska javnost skoro digla ruke, zbog čega nije ni bio euforija uoči gostovanja u Oslu.

A naši fudbaleri su pokazali da su upravo u takvim situacijama, kada niko ništa ne očekuje od njih – najbolji.

* Srbiji stigao "srećni" SMS u trileru – EURO se vidi iz Osla!

* Sergej dao neverovatno obećanje pre meča: "Daću dva gola" FOTO

* Milinković-Savić objasnio majstoriju VIDEO

* Tumbaković: I ovako je slatko; Mitrović: SMS magija

* "Neću da psujem" – ljutita reakcija Halanda posle poraza

* Srbija igra za rekordan novac plasmanom na EP

* Penali odlučili, Škotska stiže u Beograd

* Majstorija Sergeja VIDEO

* Prvenac Sergeja VIDEO

* Veliki promašaj Mitrovića VIDEO

Selektor Ljubiša Tumbaković je ućutkao sve kritičare njegovog rada, uspeo je da za samo mesec dana i posle dva neubedljiva meča u Ligi nacija pronađe dobitnu kombinaciju za pomalo i previše hvaljenu Norvešku.

Prvi put posle dugo vremena Srbija je igrala kao tim kakav svi žele da gledaju – agresivno, ofanzivno, kreativno, brzo...

Nedostajala je samo završnica, a da nas je malo više "hteo" taj gol, bez problema je moglo da bude 5:0. U stvari, s obzirom na način kako su "orlovi" odigrali, trebalo je da bude 5:0.

Ali ovako je možda i slađe, verovatno i bolje da ih ne bismo opet preterano vinuli u nebesa uoči odlučujućeg meča za EP.

Jer nije ništa gotovo, ostaje još duel sa Škotskom, koja bez obzira na to što ne izgleda kao preterano ozbiljna prepreka, ipak je tim koji je sposoban da odigra na rezultat.

Ono što je najvažnije pred taj meč koji će se igrati u Beogradu 12. novembra na stadionu "Rajko Mitić", je što smo videli sjajnu "hemiju" u srpskoj ekipi, sjajan timski duh jer se svaki član selekcije radovao golovima Milinković-Savića kao da ga je on postigao.

Uz to, Tumbaković je uključio u selekciju skoro 30 igrača pa je dobio na "širini", te ima na raspolaganju po nekoliko odličnih opcija na svakoj poziciji koje će da se perfektno uklope u njegov sistem u zavisnosti od stanja sa povredama, forme, stila igre rivala...

Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell
Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell

Predrag Rajković – 7,5

Bio je neizvestan zbog povrede proteklog vikenda, ali se srećom oporavio na vreme i pokazao da u budućnosti ne treba da brinemo za poziciju golmana. Izuzetno siguran, hladnokrvan, koncentrisan i miran u svakoj situaciji. Odlično je reagovao na svaki udarac napadača Norveške, pravovremeno izlazio na visoke lopte, a u nezgodnim situacijama nije rizikovao. Kod gola nije imao šanse da bolje reaguje s obzirom da mu je pogled ka lopti bio zaklonjen sa nekoliko igrača.

Nikola Milenković – 7,5

Možemo ga slobodno prozvati "srpski Maldini". Nije bitno da li igra beka ili štopera on će uvek odigrati na vrhunskom nivou. Bio je zadužen da prati visokog Aleksandra Serlota koji je samo jednom uspeo da šutira pored njega, ali je Milenković bio dovoljno blizu da ga spreči da to bude neodbranjivo za Rajkovića. Sjajno je komunicirao sa saigračima iz poslednje linije i dobio ogroman broj duela i na zemlji i u vazduhu, a posebno je impresivan bio u produžecima. Ovaj momak će u budućnosti biti stub naše odbrane.

Stefan Mitrović – 7

Mnogi su se pitali koga će Tumbaković staviti u poslednju liniju zbog izostanka Nikole Maksimovića, najviše šansi je davano upravo kapitenu francuskog Strazbura koji je više nego opravdao poverenje. Potpunu je zatvorio najveću zvezdu Norveške Erlinga Halanda, što bi se reklo "stavio ga je u džep", pa je ubojiti golgeter Borusije Dortmund samo jednom zapretio Rajkoviću, i to posle prekida kada Mitrović nije ni bio zadužen za njega. Uprkos godinama (30) bio je jedan od najpokretljivijih naših igrača, stalno uz centarfore Norveške kojima nije dozvoljavao ni centimetar prostora svih 120 minuta. Izuzetna partija.

Aleksandar Kolarov – 7

Kapitenski je odradio svoj deo posla u odbrani, i više od toga. Sjajno zatvarao svaku "rupu" koja bi se eventualno otvorila, čuvao leđa štoperima Milenkoviću i Mitroviću prilikom duelima sa visokim napadačima Norveške, unosio mir u igru tima hladnokrvnim iznošenjem lopte, a vrlo aktivno učestvovao i u organizovanju napada sjajnim dijagonalama. Šteta što nije imao malo više sreće da jedan od najboljih nastupa u reprezentaciji kruniše golom sa 30 metara ili slobodnog udarca.

Foto: FSS
Foto: FSS

Nemanja Gudelj – 8

Možda i ključni igrač u pobedi Srbije, tihi heroj koji je iz "senke" kontrolisao situaciju na terenu. Vezista Sevilje je potpuno zatvorio prilaze ka srpskom šesnaestercu, znatno rasteretio defanzivnu liniju često zaustavljajući napade Norveške već na sredini terena. Pored njega se Martin Edegor nije ni video, a trebalo je da bude glavni snabdevač lopti za Serlota i Halanda. U tandemu sa Maksimovićem je dobio presudnu bitku na sredini terena koja je omogućila Srbiji da dominira tokom svih 120 minuta i konstantno preti golu rivala. Da je uspeo i da izblokira šut Normana, bio bi kandidat i za "desetku".

Nemanja Maksimović (do 80. minuta) – 7,5

Čak i da ništa nije uradio u sredini terena u tandemu sa Gudeljom na kvarenju napada Norveške i povezivanju naše zadnje i isturene linije, to što je na gol-liniji sprečio pogodak Halanda u 33. minutu je dovoljno da se označi kao jedan od heroja pobede. Kao i uvek maksimalno je odradio svoj posao u vezi, nije paničio niti grešio, mnogo trčao, zatvarao prostor, pomagao odbrani.

Mihailo Ristić – 7

Treba je uticala na startu meča, delovao je nesigurno na vrlo važnoj poziciji sa univerzalnom ulogom po levoj strani. Ali kako je vreme prolazilo, uz podršku kapitena Kolarova i raspolođenog Đurđića, sjajno je kontrolisao svoj deo terena i potpuno izbacio iz igre opasnog beka Norveške Elabdelauija. Taktički perfektan, potpuno podređen timu, faktor koji je svakako iznenadio Norvežane. Fantastičan potez selektora što mu je ukazao poverenje.

Darko Lazović (do 106. minuta) – 7,5

Poput Gudelja još jedan od heroja iz senke. Nije zabeležio asistenciju, niti postigao gol, isprečila mu se stativa, ali je predstavljao jedan od najvećih problema po odbranu Norveške. Gospodario je desnom stranom, sjajno pomagao Milenkoviću u defanzivnim zadacima, a onda u napadu terao Norvežane da stalno šalju "pojačanja" na taj bok kako bi ga neutralisali. Imao je u nekoliko situacija problem sa završnim pasom, odnosno nedostajao je bolji centaršut, ali su njegove lopte stalno unosile nemir u protivničku zadnju liniju. Sve vreme dok je bio na terenu je predstavljao opasnost po gol rivala.

Foto: FSS
Foto: FSS

Dušan Tadić (do 118. minuta) – 7

Istinski lider ovog tima, sjajno raspoložen maestralno je kreirao napade Srbije. Da su naši napadači bili malo koncentrisaniji i imali malo više sreće u završnici, Tadić bi se iz Osla vratio sa bar 2-3 asistencije u statistici. Na kraju je imao "samo" jednu, ali vrednu pobede. Opet je do izražaja došla njegova fudbalska inteligencija i dokaz da je asistencija pola gola kada je u situaciji u kojoj je možda mogao i sam da zatrese mrežu, nesebično proigrao na levoj strani usamljenog Milinković-Savića, a ovaj postigao gol za TV špice i pobedu. U produžecima je ostao bez snage, što je odmah i sam shvatio i bez ustručavanja tražio izmenu kako ne bi ugrozio tim.

Filip Đuričić (do 80. minuta) – 7,5

Još jedan neočekivani "pogodak" selektora Tumbakovića. Bio je nerešiva enigma za norvešku odbranu, konstantno na lopti, konstantno pretnja po gol. Maestralno je sarađivao sa Tadićem u organizovanju napada, njih dvojica su zajedno potpuno razorili defanzivnu liniju domaćina. Mitrović mu je "upropastio" asistenciju, a on je nešto slabiju ocenu dobio zbog neverovatnog promašaja na 0:0 u 54. minutu. Nema sumnje, Đuričić je zacementirao mesto u startnoj postavi kao glavna podrška najisturenijem Mitroviću.

Aleksandar Mitrović – 7

Nije uspeo da uradi ono što je njegov glavni posao, dekoncentrisaniji nego inače propustio je nekoliko sjajnih šansi koje bi bilo kog drugog dana prevratao u lagane golove. Da je realizovao prilike koje je imao Srbija bi bez drame "slomila" Norvešku. Ipak, nije Mitrović odigrao loš meč, naprotiv. Borio se kao gladijator, otvarao prostor saigračima u napadu, pomagao veznom redu, kada su Norvežani pritiskali "glumio" i štopera. Na kraju, krajeva, namestio je vodeći gol za Sergeja. Individualno meč koji neće dugo pamtiti, ali timski impresivna partija. A tim je svakako najbitniji.

Izmene

Grafika SofaScore

Luka Milivojević (od 80. minuta) – 7

Veliki je izazov dobiti visoku ocenu kada uđeš umesto igrača koji odigra kao što je to uradio Maksimović. Ali je Milivojević pokazao koliko je bitan ovom timu, jer ulaskom u igru Srbija nije izgubila ritam niti prevlast na sredini terena. Mogao je možda bolje da reaguje u napadu u kojem je Norveška izjednačila, ali je bio pravo osveženje za naš tim u napetim i iscrpljujućim produžecima kada je svojim kvalitetom i iskustvom onemogućio rivala da nametne svoj ritam, posebno dok su jurili drugo izjednačenje.

Sergej Milinković-Savić (od 80. minuta) – 8

Tumbakovićev džoker u Oslu. Čekali smo ga dugo i dočekali kada je bilo najpotrebnije. Srbija je konačno dobila Sergeja kojem se već godinama divimo u dresu Lacija. Iako igrač njegovog kvaliteta svakako zaslužuje mesto u startnih 11 bilo koje reprezentacije, u ovom slučaju je dobio najbolju moguću ulogu u taktičkoj zamisli našeg selektora. Uspeo je da za 15 minuta postane heroj nacije.

Dok su se ostali naši reprezentativci mučili da iskoriste gol šanse, pa u nekim trenucima i plašili da šutiraju usled neverovatnih promašaja, on je doneo taj ključni faktor kojim je Srbija stigla na korak od EP. A šta reći o načinu na koji je doneo pobedu u 102. minutu? Gol kakav postižu samo pravi majstori, kakav se viđa jednom u 30 godina i zbog koga klinci odmah posle utakmice žele da izađu na igralište i imitiraju ga.

Mijat Gaćinović (od 106. minuta) – /

Suviše kratko na terenu da bi dobio ocenu.

Saša Lukić (od 118. minuta) – /

Suviše kratko na terenu da bi dobio ocenu.

Ljubiša Tumbaković
(selektor) 9

Sumnjali smo u njega, svi, posebno nakon septembarskih mečeva u kojima se naš tim nije proslavio u novoj formaciji sa tri igrača u zadnjoj liniji. Ali "starom liscu" kakav je Tumbaković su očigledno i samo te dve utakmice bile dovoljne da otkrije dobitnu kombinaciju i učini srpsku odbranu najboljom u poslednje dve godine. Deo tima koji nam je bio najslabija tačka, zbog koga smo primili gol u svakom kvalifikacionom meču, sada je bio najpouzdaniji. Potpuno je taktički nadigrao kolegu sa druge strane, iznenadivši ga sa startnom postavom sa Ristićem, Đuričićem i Lazovićem, kao i Milivojevićem i Milinković-Savićem na klupi. Njegov tandem na sredini Gudelj-Maksimović je potpuno odsekao napadače Norveške od ostatka tima, dok je ofanzivni tandem Đuričić-Tadić bukvalno "rasturio" defanzivni blok "vikinga". Na kraju je "rešio" meč savršenim izmenama i zasluženo dobio epitet presudnog faktora u pobedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu