"Orlovi" na skeneru: Jedan šut u okvir gola kaže sve

Za mesec dana nas očekuje meč godine, a naša reprezentacija i dalje izgleda kao da je na početku.

Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Iako su "orlovi" posle 11 utakmica konačno sačuvali mrežu, iako su pola sata imali igrača manje, 0:0 sa Turskom je još jedan razočaravajući rezultat.

Nakon katastrofe u Moskvi (1:3) očekivala se reakcija na "Rajku Mitiću", ali ekipa Ljubiše Tumbakovića nije uspela da nadigra ni kombinovani tim Turske.

Pročitajte još Srbija izvukla bod protiv Turske u Beogradu!

Opet je naša selekcija delovala sporo, neuigrano, bezidejno. Samo jedan šut u okvir gola se može nazvati katastrofalnim za tim koji ima ambiciju da se plasira na Evropsko prvenstvo.

Iako je većina igrača već mesecima van takmičarskog ritma, a drugi su se tek vratili sa letnjeg odmora nakon iscrpljujuće sezone, brine slaba forma skoro svih pojedinaca.

U međuvremenu, najveći je problem što ne vidimo nikakve obrise rada selektora koji je na čelu tima od jula prošle godine.

A za samo mesec dana čeka nas Norveška sa Martinom Edegorom i "naoštrenim" Erlingom Halandom.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Posle dugo vremena u tim Azura se vraća Đorđo Kjelini, ali u Holandiji Italija nije favorit, jer se kec plaća kvotom 2,40. Pogledajte sve Mozzart kvote za meč Holandija – Italija.

Predrag Rajković – 6

Konačno je dobio šansu, rutinski odradio ono što se očekuje od njega, ali je pokazao u nekoliko navrata nesigurnost, a jedna je omogućila Turcima gol-šansu. Nema sumnje da je budućnost nacionalnog tima, ali mu je potreban kontinuitet na terenu i pouzdana zadnja linija ispred kaznenog prostora. Na kraju krajeva, prvi put posle 11 utakmica jedan naš golman nije primio gol.

Strahinja Pavlović – 6

Selektor mu je ukazao poverenje uprkos lošem debiju i mladi štoper ga je opravdao. Znatno sigurniji i fokusiraniji sa iskusnim Kolarovim pored sebe pa nije grešio i dobrim pozicioniranjem je dobijao duele. Nije paničio, dobro je zatvarao levu stranu koju je pokrivao. Sa nekoliko utakmica "u nogama" mogao bi da preuzme i tu problematičnu poziciju centralnog štopera. Ipak, potrebno mu je iskustvo koje nije mogao da stekne u Superligi, ali hoće u Ligi 1.

Pročitajte još Dobre vesti za Srbiju – Kolarov može da igra protiv Norveške

Aleksandar Kolarov – 5

Od kapitena se očekuje da bude stub tima, ali je Kolarov u nedelju veče svoje saigrače ostavio na cedilu. Poput nekog neiskusnog početnika je napravio dve gluposti u kratkom periodu i dobio crveni karton. To što je igrao na za njega naprirodnoj poziciji centralnog defanzivca nije opravdanje. Brzonogi Turci su koristili njegove godine pa mu je tako i Sangara "izvukao" isključenje. Prisustvo Kolarova na terenu je svakako podiglo samopouzdanje našim defanzivcima u odnosu na nastup Maksimovića u Moskvi, ali ne sme da pravi ovakve početničke greške. Srećom, isključenje ga neće koštati nastupa u Oslu jer je glavna opcija za iznošenje lopte sa naše polovine terena i pokretanje napada.

Nikola Milenković – 6,5

Igrač Fiorentine je najpouzdaniji defanzivac reprezentacije. Kao i protiv Rusije je maksimalno korektno odradio posao na svom delu terena. Lako je dobijao duele sa Turcima, posebno vazdušne, uvek odlično pozicioniran i siguran sa loptom i kada krene napred ka sredini terena.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Odolela je BiH u Firenci, sad hoće pobedu kod kuće za kvotu 2,70. Pogledajte i ostale kvote Mozzart kladionica za meč BiH – Poljska.

Nemanja Gudelj – 6

Odradio je ogroman posao između dva kaznena, pretrčavši mnogo kilometara kao i protiv Rusije. Jasno je da mu je selektor poverio posao da pre svega pokriva zonu, ali igrač na njegovoj poziciji mora da bude mnogo konkretnija podrška ofanzivnoj liniji, posebno u situaciji kada naši glavni kreatori nemaju mnogo prostora za organizaciju napada.

Nemanja Maksimović
– 6

Maksimović je opet odlično odradio posao na sredini terena, pre svega na defanzivnom planu gde je umnogome pomogao zadnjoj liniji da sačuva gol i sa igračem manje. Koliko je koristan je najbolje pokazao u 16. minutu kada se vratio prilikom lošeg ispucavanja golmana Rajkovića i poturio glavu na opasan šut fudbalera Turske. Ipak, od njega očekujemo i mnogo više na ofanzivnim planu, da iznosi loptu i poveže linije, naročito prilikom presinga protivnika, a ovaj put Tadić, Radonjić i Mitrović nisu dobijali lopte od njega.

Pročitajte još Dobre vesti za Srbiju – Kolarov može da igra protiv Norveške

Filip Kostić – 6

Ne može se reći da je podbacio jer je dobro odradio posao po levoj strani gde u novoj formaciji Tumbakovića ima mnogo veću odgovornost u odbrani, kao što je to bio slučaj u Ajntrahtu prethodne sezone. Ipak, izostao je njegov karakterističan doprinos u napadu, pre svega u obliku centaršuteva i brzih lopti ka napadačima. Za mesec dana će to sigurno da izgleda mnogo bolje, ali i mora jer nam je potreban Kostić koga želi Inter ukoliko želimo da izbacimo Norvešku.

Nemanja Radonjić – 6

Još uvek je daleko od takmičarske forme, pa nismo videli skoro ništa od njegovog napadačkog arsenala. Previše je oklevao u najboljoj situaciji u kojoj se našao. Nije uspevao da iskontroliše loptu u trenucima kada je mogao da iskoristi svoju brzinu po levom krilu. U situacijama kada je mogao da ozbiljnije ugrozi gol rivala ili "gurne" saigrače iz napada u dobru priliku, donosio je pogrešne odluke.

Darko Lazović – /

Izgledao je raspoložen za igru, kapiten Kolarov ga je često tražio na desnoj strani. Međutim, doživeo je peh u prvom poluvremenu, zbog povrede mišića je prerano napustio teren već u 27. minutu.

Pročitajte još "Orlovi" konačno nisu primili gol

Dušan Tadić – 6

Još nekoliko utakmica i dobićemo Tadića na kakvog smo navikli. Iako je još van takmičarskog ritma, protiv Turske je kreirao jedine dve opasne šanse koje smo imali. Prvo je "gurnuo" loptu za Radonjića ispred golmana, a potom spremno dočekao kiks Sojundžua i servirao zicer koji Mitrović nije iskoristio. Nakon isključenja Kolarova je imao više defanzivnog posla, pa ga više nismo videli u završnici napada.

Aleksandar Mitrović – 5,5

Ovaj put nije uspeo da se dodatno približi rekordu po broju golova u reprezentaciji iako je imao fenomenalnu šansu. Svima može da se desi da promaše izglednu priliku, ali napadač Mitrovićevog ranga ne sme da promaši zicer kakav je imao krajem prvog poluvremena posle greške Sojundžua. Nismo navikli na ovako nervoznog Mitrovića u poslednje vreme. Suviše često je ulazio u raspravu sa sudijom što je uticalo na njegovu dekoncentraciju. Uglavnom je bio predaleko od gola Turske, a razlog za to je i suviše često vraćanje u sredinu kako bi pomogao u defanzivi i ogranizaciji napada.

Rezerve

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Mijat Gaćinović (od 27') – 6

Uskočio je umesto Lazovića, ali ga nismo videli mnogo u ofanzivnoj igri u tom periodu. Posle isključenja Kolarova se fokusirao na defanzivu. Dobro je zatvorio prilaz Turcima po desnoj strani.

Stefan Mitrović (od 61') – 6

Silom prilika dobio je šansu sredinom drugog poluvremena i veliku odgovornost da nadoknadi isključenje kapitena. Kapiten Strazbura je opravdao očekivanja selektora i u poslednjih pola sata odlično komandovao zadnjom linijom protiv agresivnih Turaka. Čini se da bi tragičar iz Moskve Maksimović mogao da ostane i bez uloge prve rezerve kada su u pitanju defanzivci.

Pročitajte još Tadić: Više nismo toliko mlada ekipa, ne smemo da se bojimo greške

Filip Đuričić (od 87') – /

Suviše malo na terenu da bi dobio ocenu, ali je imao priliku da reši meč. Nažalost, nije se dobro snašao u toj situaciji.

Selektor Ljubiša Tumbaković – 5,5

Već osam utakmica odigrala je Srbija pod njegovim vođstvom, ali nismo videli ništa što bi moglo da se opiše kao kontinuitet. Štaviše, iz meča u meč deluje kao da naš tim kreće iz početka. Iako je protiv Turske viđen napredak u odnosu na Rusiju, Srbija je imala tek nekoliko šansi protiv nespremnog rivala koji je stigao u kombinovanom sastavu bez najvećih zvezda. Nije bilo tečnosti u igri, niti neke konkretne ideje u napadu. Sve se svodilo na individualni kvalitet i neki "genijalan" potez pojedinca. Reprezentaciju za mesec dana očekuje meč godine, a i dalje nemamo jasnu startnu postavu niti plan igre.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu