Buđenje uspavanog džina

Saga o Mančester junajtedu, uspavanom kolosu britanskog i svetskog fudbala, dobila je novo poglavlje krajem decembra 2023.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Božićni poklon navijačima Junajteda, asdresiran je iz Feilsvorta, severoistočnog predgrađa Mančestera, odakle dolazi novi delimični vlasnik kluba, Džim Retklif.

Navijač kluba iz detinjstva, zvanično drugi najbogatiji Britanac u 2023. po listi Sandej Tajmsa, konačno je ostvario svoj san da postane, makar i na ovaj način, čovek koji će imati uticaja na sudbinu velikog engleskog kluba.

Godinu dana nakon objave vlasnika kluba, porodice Glejzer, da je Junajted na tržištu, posle duge i uporne bitke sa šeikom Jasimom iz Katara, Retklif, vlasnik petrohemijskog giganta Ineos, postao je vlasnik 25 odsto akcija kluba za 1,3 milijardi funti.

To će i zvanično biti potvrđeno za otprlike mesec dana, kada kupovina i preuzimanje akcija budu i zvanično ratifikovani od strane nadležnih organa i Premijer lige.

Građenje imperije i sportski CV

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Džim Retklif (71) je osnivač i većinski vlasnik Ineosa, kompanije koja ima godišnji prihod od 52,6 milijardi funti.

Kompanija je osnovana 1998. godine, na posedu u belgijskom gradu Antverpenu i danas posluje u 194 grada u 29 zemalja i broji preko 26.000 zaposlenih.

Retklifovo bogatstvo se procenjuje na oko 29,7 milijardi funti prema poslednjoj listi, i samo je Gopi Hinduja bogatiji na tlu Britanije od njega, sa 35 milijardi funti.

Ono što je za navijače Mančester junajteda bitno je saznanje da akvizicija akcija u njihovom klubu, nije njegov prvi sportski poduhvat, daleko od toga.

Retklifovo uplovljavanje u sportske vode seže još u period iz decembra 2010. kada je postao sponzor dresova švajcarskog hokejaškog kluba, Lozane.

U novembru 2017. godine, Ineos je preuzeo fudbalski klub Lozanu.

Aprila 2018. Retklif je sa saradnicima preuzeo Britanski tim u jedrenju, poznat sada kao Ineos Britanija.

Potom je 2019. usledila kupovina britanskog biciklističkog tima koji je sada poznat pod imenom Ineos Grenadiers.

I to nije sve, jer je Ineos nastavio da širi svoj uticaj i dalje, pa je u avgustu 2019. godine Retklif postao vlasnik francuskog prvoligaša Nice.

Ineos i njegov prvi čovek su potom u decembru 2020. godine postali delimični vlasnici F1 tima Mercedes, zajedno sa Dajmlerom i Totom Volfom.

Juli 2021. doneo je sponzorstvo u ragbiju, na Novom Zelandu, a od januara 2022. sponzoriše i trkački tim čiji je član svetski rekorder na dugim prugama, Eliud Kipčoge.

Posle ovoga, navijači Junajteda se opravdano pitaju, kako će kroz ovu mrežu svojih sportskih uticaja, Retklif uspeti da pomeri težište na Old Trafordu i klub vrati tamo gde mu je mesto, u sam vrh evropskog i svetskog fudbala.

Jer pozicije, koje je Junajted imao u skoro tri decenije dugoj eri Aleksa Fergusona, izgubljene su u proteklih 11 godina, otkako se slavni škotski menadžer, penzionisao.

Operacija na otvorenom srcu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Godina za nama je jedna od najgorih kada je reč o rezultatima Mančester junajteda u dugom periodu unazad.

Klub je zaključno sa poslednjim danom 2023. godine od početka sezone zabeležio čak 14 poraza u svim takmičenjima, što se nije desilo od davne 1930. godine.

Taj podatak govori najbolje koliko je Junajted skliznuo sa nekadašnjih pozicija i koliko će posao Retklifa i najbližih saradnika biti težak i mukotrpan.

Ralf Rangnik, jedan od menadžera koji su radili u klubu proteklih godina, otišao je u proleće 2022. sa konstatacijom da je Junajtedu potrebna "operacija na otvorenom srcu", opisavši slikovito u koliko teškom stanju je fudbalski sektor kluba.

Paradoksalno je da, koliko god da rezultati nisu bili na visini očekivanja, finansijski tokovi su bili uspešni i klub je sačuvao snagu, a to je i dalje razlog što se kod navijača kluba omraženi američki vlasnici, porodica Glejzer, i dalje ne odriču u potpunosti omiljene igračke.

Ono što je sada evidentno je sledeće - Glejzerovi su pristankom da prodaju 25 odsto akcija i davši Retklifu u ruke najbitniji, fudbalski sektor kluba, priznali sopstveni poraz na sportskom planu.

Ljudi koji nemaju nikakve veze sa fudbalom i koji su za ogromnu većinu pristalica Junajteda, samo hladni, surovi biznismeni bez osećaja za najvažniju sporednu stvar na svetu, naterani su makar delimično na defanzivu, posle godina u kojima su navijači tražili njihov odlazak iz voljenog im kluba.

Otuda se nadaju da bi "hirurška intervencija" u vidu Ineosa i ser Džima Retklifa, te eventualni inicijalni uspeh na fudbalskom planu, mogli da označe i početak definitivnog povlačenja američkih vlasnika, kojima je za sada ostao u rukama onaj veliki deo kolača, u komercijalnom sektoru.

I ova tekuća sezona, u kojoj je Junajted eliminisan već u grupnoj fazi Lige šampiona i Liga kupa, i u kojoj je trenutno osmi na tabeli Premijer lige, donekle još može biti spašena, ukoliko u nastavku sezone Erik ten Hag i njegovi igrači budu napravili pomak u FA kupu i izborili plasman među četiri najbolja, što će biti veoma teško.

Težina poduhvata

Britanska kompanija za renoviranje nekretnina Čekatrejd, nedavno je u blizini Old Traforda, na jednoj strani velike zgrade, postavila orgoman bilbord.

"Krov koji prokišnjava", overeno.

"Odbrana koja propušta", nečekirano.

"Postoje neke stvari koje čak ni Čekatrejd ne može da popravi", ironičan je zaključak koji udara u srž problema Mančester junajteda.

Marketing kompanije je na briljantan način doskočio problemima koje zaista ima Mančester junajted.

Prva stavka je sušta istina - godinama unazad porodica Glejzer bila je nezainteresovana da na adekvatan način reši problema sa krovom na vremešnom stadionu koji na nekoliko mesta prokišnjava.

Možda je i to najslikovitiji primer stanja u kom se nalazi Mančester junajted, u eri kada mnogi rivalski klubovi dobijaju daleko savremenije i modernije stadione.

Druga stvar tiče se odbrane koja od početka sezone prima veliki broj golova, a to je ono sa čim će Retklif i grupa saradnika morati da se pozabave u narednom periodu.

Jer, sa 300 miliona dolara, koliko je najavio da će uložiti u početku na renoviranju stadiona i poboljšanju uslova u trening centru u Karingtonu, Retklif je poručio da je spreman da se uhvati u koštac sa evidentnim problemima.

Po nekim izvorima, čak i gradnja novog stadiona na mestu sadašnjeg, nije nerealna, iako će to zahtevati daleko veći i opsežniji projekat o kom na početku barem, ne može biti reči.

Najava proleća?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Džim Retklif je već na startu svog posla u Mančester junajtedu, podgrejao nade mnogih kojima je klub pri srcu, da bi stvari mogle da krenu uzlaznom linijom.

Prvih dana 2024. godine, konstantno je u Mančesteru, a uz njega je čovek koji se vidi kao vrlo verovatno prvi operater u novom poduhvatu, Dejv Brejlsford.

Dugogodišnji Retklifov saradnik, njegova desna ruka, menadžer posebnog kova koji bi trebalo da se uhvati u koštac sa organizacionim problemima fudbalskog sektora.

Sva je prilika da će operativna struktura kluba doživeti tektonske promene, imenovanjem novog sportskog direktora i direktora fudbala, a posebno skautske službe kluba.

Otuda, veruje se da će Retklif veoma brzo imenovati Žan-Kloda Blana na mesto izvršnog direktora, umesto Ričarda Arnolda, koji je još jesenas najavio odlazak iz kluba.

Pol Mičel i Den Ešvort, sadašnji direktor Njukasla, mogli bi da preuzmu zadatak da ubuduće Junajted operiše daleko bolje nego do sada na tržištu transfera u potrazi za novim zvezdama kluba.

Jer porazan je podatak da je od 2013. i kako je Aleks Ferguson otišao u penziju, klub potrošio preko 1,3 milijardi funti na pojačanja, a da nije uspeo da osvoji titulu u Premijer ligi!

I sam pogled na listi rekordnih transfera kluba svedoči koliko je Junajted lutao i promašivao - Pol Pogba (90 miliona funti), Antoni (81), Hari Megvajer (75), Džejdon Sančo (73), Romelu Lukaku (73), Anhel di Marija (64), Rasmus Hojlund (64), Kazemiro (61)... Samo poslednja dvojica na listi mogu da poprave utisak, jer su još tamo, dok se očekuje da Sančo posle jesenjih turbulencija sa Ten Hagom, napusti klub ove zime makar na pozajmicu.

Ono što je jasno je da Retklif i saradnici neće imati vremena za jače zahvate na timu tokom ovog meseca, tako da one prave poteze treba očekivati tek u narednom prelaznom roku, a do tada će biti jasno i da li će Erik ten Hag biti taj sa kojim će biti nastavljen projekat povratka Junajteda u vrh.

Promena paradigme

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Retklif je sa saradnicima prvih dana u 2024. godini, već obavio posetu stadionu i trening centru i organizovaio niz sastanaka sa klupskim operativcima, kao i sa Erikom ten Hagom i igračima.

On je već sada učinio ono što Džoel Glejzer nije uradio od 2005. godine - imao je oči u oči sastanak sa ljudima iz kluba.

Glejzer operiše iz Tampe i Vašingtona i nema običaj da se pojavljuje u Mančesteru, što jasno svedoči o tome kakav je pristup američke porodice rukovođenju Junajtedom, za razliku od Retklifa, koji je već od početka želeo da se zbliži sa ljudima koji su zaposleni u Mančester junajtedu.

Odlazeći direktor Ričard Arnold je u septembru rekao osoblju kluba "kako klub smanjuje jaz u odnosu na Mančester siti".

Izjava koja ne odgovara realnosti i onom što se vidi na terenu, po rezultatima.

Retklif je potpuno okrenuo ploču.

Prema onome što je iscurelo sa prvih sastanaka Retklifa sa ljudima iz kluba su njegove reči koje govore sasvim suprotno - on je naglasio da fudbalski klub beleži drastičan pad u proteklom periodu i da je Ineos voljan da vrati taj uspeh na terenu uvođenjem promena u kvalitetnom radnom okruženju.

On je na sastanku dobio veliki aplauz prisutnih za iskren govor koji je udarao direktno u srž problema, a posebno je odjeknula njegova najava će se njegov uspeh ubuduće meriti trofejima, a ne prihodima na kraju godine.

Jasno je da ima velike ambicije, a da bi ih ostvario, moraće da postavi kvalitetnu fudbalsku strukturu u narednom periodu, verovatno imenovanjem kvalitetnog sportskog direktora i stručnjaka za skauting.

Ono što je evidentno je da će mu u tom poduhvatu biti potrebno vremena.

Koliko će navijači biti stpljivi ostaje da se vidi, ali najvažnije je da se krenulo sa mrtve tačke.

Konačno, to što Junajted na čelu fudbalskog sektora sada ima nekog kome je stalo do trofeja, a ne isključivo do dividendi na kraju godine, velika je stvar.

Mada sama grandioznog projekta i zadatka koji je pred Retklifom, može svakog da uplaši.

Jer u pitanju je "veličina zveri".

Lozana i Nica, uz dužno poštovanje, nisu Mančester junajted.

Autor: Zoran Kecman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu