Novak Đoković

Godina zlatne groznice

Dolazeća 2024. godina je jedna od onih, kako ih zovemo, prestupnih godina. Da li će i u svetu tenisa biti "prestupna" po mnogo čemu, to ostaje da se vidi, ali sasvim je jasno da će se ponovo najviše o svemu pitati Novak Đoković.

Zoran Kecman
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pogledate li njegove godine, to ne deluje nimalo logično. Ipak, treba imati na umu da je prkošenje logici i ustaljenom načinu razmišljanja, jedan je od Novakovih omiljenih sportova.

Tenis je, u to više nema sumnje, pojavom ove teniske komete iz Srbije, doživeo epske promene - teniseri su, zahvaljujući Novakovoj genijalnosti, ali i implementaciji savremenih naučnih dostignuća odavno mogli da nauče da karijera ne mora da prestane u tridesetoj.

Ako je Novak Đoković, koji će u maju proslaviti 37. rođendan, pravi prototip teniske dugovečnosti, to isto moglo bi se reći i za njegova dva najveća rivala u karijeri, Rodžera Federera koji se povukao u 41. godini i Rafaela Nadala, koji će u junu oduvati 38 svećica.

Dok je Federer već najmanje dve godine posmatrač Novakovog nastavka putovanja kroz galaksiju tenisa, Rafael Nadal i dalje se opire i pokušava da uhvati korak sa mladolikim Novakom, koji, kako je nedavno nagovestio još ne misli da prestane da obasjava svojom pojavom teniske arene širom planete.

I upravo ta činjenica, da se Rafael Nadal vraća, kako se čini, da protrči poslednji pobednički krug pre nego što definitivno spakuje rekete u torbu, obećava jednu posebno zanimljivu tenisku godinu.

Faktor Nadal

Foto: Profimedia/Fabrizio Corradetti - LaPresse
Foto: Profimedia/Fabrizio Corradetti - LaPresse

Kako stvari stoje, došli smo verovatno do poslednjeg poglavlja u odeljku o "goatizmu", pa će Nadal, ranjen silovitim Novakovim uzletom iznad njegovog grend slem rekorda iz 2022. godine (22 slema), pokušati da poput bika sa Majorke juriša na tu nevidljivu crvenu maramu u pokušaju da obori Novaka – toreadora sa njegovih 24.

Nadal je rešio da 2024. godina verovatno bude njegova oproštajna godina, a sa koliko stvarne snage da se nosi sa i dalje vitalnim Novakom i daleko mlađim rivalima, ostaje nam da vidimo. Melburnška kapija biće dobro prolazno vreme, mada, kako stvaro stoje, španski as na umu ima samo jednu stvar - da njegova zvezda najjače zablista iznad neba u Parizu. I to u dvostrukom pojavljivanju, na Rolan Garosu i Olimpijskim igrama.

Ipak, kako je tenis nepredvidiv sport i kako ne može da se realno gleda na duže od narednog meča ili dva, ostaje misterija da li će ljubitelji tenisa uopšte i videti više okršaj Đoković - Nadal, koji čeka na svoju jubilarnu, rekordnu 60. epizodu.

Iako točak sreće može da se zavrti i tako da nameri dva junaka jednog na drugog već u prvom kolu Australijan opena!

Takav scenario, bio bi ne samo tragičan po organizatore turnira, jer bi već prvi prvom bljesku ostali bez jedne od dve velike zvezde; bilo bi to tragično i po tenis uopšte, pre svega jer njihovoj veličini ne dolikuje da ukrštaju rekete na prvom stepeniku bilo kog turnira, pa ni grend slema.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ali da su shvatili da je to moguće - shvatili su, i Novak i Rafa. Prvi kaže da je svestan da se onaj drugi ne vraća da bi "tek tako igrao", a drugi pribegava taktici da "u početku ne očekuje ništa previše, jer je sama sreća za njega i to što se uopšte pojavio na terenu" posle svega što je prošao u proteklih 12 meseci.

Jasne kontradiktornosti - Novak je već sada spreman na svaki Rafin manevar, čak i verbalne prirode, verovatno osećajući da njegovog rivala žulja to što je ostao u toj trci za titulu najvećeg iza.

Međutim, ako je Novak išta naučio do sada, to je svakako da ne treba obraćati pažnju na Nadalove reči, otuda će kao i svi mi ozbiljno pratiti kako Nadal "priča reketom", jer je to jedino na šta treba obratiti pažnju.

Bitka još nije gotova, ali je pri kraju. Reklo bi se da je u tom smislu 2024. godina fotofiniš u priči Đoković - Nadal. I divna je stvar što je Novak sada dva koraka ispred, to je verovatno dovoljno da u ovoj sezoni izazova ima dragocen međuprostor i da ne oseća da mu protivnik diše za vratom.

A da će sama pojava Nadala na terenu vratiti kod Novaka onaj stari mod mobilnosti, u to nema sumnje. Novak je uvek nošen tom bitkom u trouglu sa Federerom i Nadalom iz sebe izvlačio najviše, pa nema razloga da i ove godine ne bude tako.

Izazov drugi: Zvezde mladog sjaja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U teniskoj galaksiji u 2023. uspele su da zasijaju mlade, mlečne zvezde, koje su pokazale oštar sjaj, čak i u mečevima sa kraljem svetskog tenisa.

Janik Siner, Karlos Alkaras, Holger Rune - to je taj trio momaka koji su uspeli da se umešaju u sam vrh i da predstave, svaki na svoj način, dobar izazov za Novaka.

Ako su u 2023. godini uspeli da pobede Novaka, svaki makar jednom, jasno je da će imajući to sve u vidu, u narednoj godini imati daleko veći apetit, samim tim što su svesni da je i Novak godinu dana stariji, a oni za godinu iskusniji.

Nedavni mečevi sa Italijanom Janikom Sinerom, najbolji su primer šta Đokovića čeka u novom teniskom krugu od januara do decembra.

Da se zadržimo samo na ovoj trojici igrača - Novak i dalje, bez obzira na silnu razliku u godinama, ima pozitivan skor sa svima!

Protiv Sinera 4:2, a Alkarasa i Runea po 3:2.

I da sve bude interesantnije, taj skor pozitivan je i ako se samo gledaju mečevi u 2023. godini. Protiv Sinera i Runea po 2:1, a Alkarasa čak 3:1.

Dakle, više nego dovoljno razloga za Novakov optimizam, iako ne treba smetnuti s uma ni da će izazov biti svaki meč i protiv Medvedeva, Cicipasa, Rubljova, Zvereva...

Postavlja se samo pitanje - ako je Novak uvek uspevao da iz sezone u sezonu ode korak dalje i unapredi nešto u svojoj igri, šta je spremio kao faktor iznenađenja za 2024?

To je nešto što ćemo verovatno imati prilike da detektujemo već sredinom januara na Australijan openu, na kojem će srpski as pokušati da osvoji 11. titulu.

Pariz: Zlatna groznica

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kraj jula i početak avgusta imaće ove godine posebnog značaja u kalendaru Novaka Đokovića.

Peti (možda i poslednji) lov na olimpijsko zlato. Kakav izazov!

U leto 2021. u Tokiju, Novak nije uspeo da ostvari davnašnji san, tada ga ja zaustavio Zverev, ali pre svega ona iscrpljujuća vlaga i vrelina Tokija i tako je ostao na kontu sa bronzom iz Pekinga 2008.

Iako ni bronza nije mala stvar, Novak je ipak ljubitelj zlata sve će učiniti da sada, kada je u sutonu karijere, precrta i tu stavku na listi prioriteta u bogatoj karijeri. Jer sve ostalo, već ima, i to u izobilju.

Novak će tu "zlatnu groznicu" morati da sprovede ne u brdima Kalifornije, već u crvenoj šljaci Pariza, na mestu gde mu je i sam trofej Rolan Garosa, često za malo izmicao iz ruku, pre svega jer je to bio teren njegovog velikog protivnika, Rafaela Nadala.

Ipak, olimpijski turnir ne podleže standardnim zakonitostima u svetu tenisa. Tamo osvajači grend slemova najčešće nisu nosioci zlata, sa izuzetkom Rafe Nadala iz 2008.

Miloslav Mečir, Mark Rose, Nikolas Masu, niko od njih nema grend slem trofej, ali ima olimpijsko zlato. Nemaju ga Sampras, Beker, Edberg, Federer, ali imaju oni. Olimpijski turnir nije grend slem, tu se igra na dva dobijena seta i sve je moguće.

Ono što će biti specifična prepreka za sve, pa i sa samog Novaka je vreme povratka na šljaku.

Novak će morati da nađe način kako najbolje da preskoči taj izazov - završetak sezone turnira na šljaci u junu na Rolan Garosu, potom prelazak na travu Vimbldona, pa potom odmah povratak na šljaku na olimpijski turnir.

I sam proces spajanja dva grend slema, na kojima je ove godine osvojio titulu (Rolan Garos) i igrao finale (Vimbldon) biće dovoljno izazovan, a kamoli lov na zlatno odličje. Savršena mentalna priprema se podrazumeva, tako da će biti interesantno videti kako će sve ove rebuse Novak rešiti.

Ako neko ima iskustva, onda je to on, ali sve će zavisiti i od toga kako bude prošao na prva tri grend slema sezone.

Bude li kao 2021. osvojio sva tri u nizu i imao šansu za kalendarski grend slem u Njujorku, to će u celu priču ponovo ubaciti i tu stavku i olimpijskom izazovu dodati novu tonu tereta. Ali da vidimo, korak po korak, kako to Novak obično radi.

Sam protiv svih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako kako mu se bliži kraj karijere, i ima sve više simpatija čak i od onih koji mu nisu bili previše naklonjeni, Novak će i ove godine biti okružen izazovima van terena.

Ne samo zbog publike, koja će u povratku Rafaela Nadala i u usponu mladih zvezda, naći novi motiv da bude protiv njega, baš kao nedavno na ATP Finalu u Torinu.

Njegova pojava uništila je snove mnogih, ne samo igrača - već pre svega svih onih koji su tenisku istoriju u trećoj dekadi 21. milenijuma zamišljali sasvim drugačije.

Otuda će na njegove nove pokušaje da dopiše nove stranice gledati sa neskrivenom zavišću i ljubomorom, nastavljajući sa starim medijskim narativima i pokušavajući da bace u senku sve što je uradio reflektujući svetlost na po koje lomljenje reketa ili besno bacanje loptice i izostavljajući ga i dalje iz trke za fer-plej priznanje, iako nijednog rivala na terenu u karijeri nikada nije zakinuo ni za jedan jedini poen. Štaviše, često je radio na svoju štetu!

Nastaviće i da se bori sa forumima ATP-a koji i dalje neblagonaklono gledaju na njegov rad sa PTPA organizacijom, i dalje ne razumevajući da ona postoji ne radi ciljeva i ambicija Novaka Đokovića, već za uspostavljanje boljeg i pravednijeg sistema za sve one oko kojih se tenis i vrti, glavnih protagonosta, igrača.

Otuda, nikoga ne treba da čude najave o promenama, o povećanju broja turnira, o pokušaju uvođenja petog grend slema.

Jer, bude li neko hteo da se jednog dana, kada bude završio karijeru, njegove brojke prestignu makar i na taj način, kroz povećanje broja najvećih turnira, daće zeleno svetlo za to, ne sumnjamo.

Kako će tenis izgledati posle Novakovog silaska sa pozornice, to ne možemo da znamo sa sigurnošću, ali jasno je da mnogi nisu ni svesni da je ovo vreme kada gledaju prolazak jedne velike komete u zemljinoj orbiti, sa posebnim sjajem. A takva stvar viđa se, najčešće, samo jednom u životu.

Oni pravi ljubitelji tenisa navijaju da se taj njegov "rep" prepun trofeja dopuni novim; oni mlađi traže nešto novo i kao Siner, Alkaras i Rune čekaju da Novak konačno kaže "dosta".

Ali čuli smo ga nedavno. On i dalje uživa da drži reket u rukama. I piše istoriju. I na njihovu žalost, još ne pomišlja da ode iza zavese.

Reklo bi se, na sreću sporta, na sreću tenisa.

Autor: Zoran Kecman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu