Novak Đoković

Revolucija u tenisu: Saudijski novac menja i "beli sport"

Gotovo da nema nedelje da se ne spekuliše o revolucionarnim promenama u svetu tenisa.

Zoran Kecman
Podeli
Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco
Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Poslednje spekulacije stigle su sa Tenis Čenela, od poznatog američkog novinara Džona Verthajma, koji je otvorio debatu na osnovu informacija koje su se mogle čuti u pojedinim teniskim krugovima proteklih nedelja.

Naime, iza svega bi mogla da stoji Saudijska Arabija koja je preko svog Javnog investicionog fonda već napravila značajan proboj u mnoge sportove – pre svega u fudbalu, boksu, golfu, pa i Formuli 1.

Ove nedelje imaćemo u Džedi Nekst Gen finale, osmorice najboljih mladih igrača, ali to ne zadovoljava ozbiljne apetite investitora iz Saudijske Arabije.

Otuda, pojavile su se spekulacije o mogućem formiranju Super Tura, koji bi uneo neviđenu revoluciju u svetu tenisa.

Naime četiri grend slema, Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open, mogli bi da čine centralno mesto i da zajedničkim snagama otkupe preostalih devet turnira Serije 1.000 kojoj bi pridodali i deseti koji se planira od strane ATP, čiji bi domaćin bila Saudijska Arabija.

Time bi se dobio snažan ciklus od 14 jakih takmičenja i takva "Superliga turnira" definitivno bi predstavljala veliki udarac za ATP i WTA kojim bi bilo ostavljeno da rukovode turnirima Serija 500 i 250.

Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco
Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Kakvu bi to podelu izazvalo u svetu tenisa, izlišno je govoriti jer bi se na neki način raslojili elitni od igrača koji su van 50 ili 100 najboljih na svetskoj listi.

I ovako je bilo dovoljno polemike oko nejednake raspodele nagradnih fondova, da bi se u poslednjih nekoliko godina, stvari na tom planu donekle popravile.

Naravno, ostavlja se mogućnost da se ova spekulacija pojavila i kao neki vid pritiska na ATP i WTA da prihvate ulaganja iz Saudijske Arabije, čemu se i dalje mnogi u tenisu snažno protive.

U svakom slučaju, biće jako interesantno videti u kom smeru će se sve razvijati, posle najava da su u ATP već spremni da uvedu i taj dodatni deseti masters, ili da dozvole investitoru iz Saudijske Arabije da otkupi licencu nekog od postojećih turnira Serije 1.000 (Majami?).

Tek, mnogi se protive svemu, pa i legendarni Džon Mekinro, koji kaže da tenisu nije potreban novac iz Saudijske Arabije.

"Ima mnogo licemera koji sede okolo i pričaju kako golf ili tenis ne bi trebalo da prihvate to, dok istovremeno tona biznismena, uključujući i naše vlade i mnoge druge, obavljaju posao sa njima. I odjednom je nečuveno da sportisti rade tako nešto. I pored svega toga, ja to ne bih uradio. Mislim da to nije potrebno našem sportu. Ne vidim da bismo imali koristi i lično mislim da nam to nije potrebno. Ali, kao što je i Kris Evert rekla, to nije do nas. Neko drugi će odlučiti. Ne razumem zašto idemo u tom smeru", rekao je Mekinro.

Ako ništa drugo, postoje glasine da bi i naredno WTA finale moglo da se održi u Saudijskoj Arabiji, tačnije u Rijadu, ali to tek treba da se potvrdi.

Kako god bilo, zov petrolejskih dolara iz Saudijske Arabije mogao bi narednih meseci i godina da uzburka teniske krugove, koji su proteklih godina (primer Dejvis kupa, ITF i kompanije Kosmos) pokazali da nisu imuni na basnoslovne ponude.

U svakom slučaju, biće interesantno i šta o svemu misle najbolji svetski igrači, mada je već sada nemali broj onih koji bi se radovali eventualnim promenama.

Australijanac Nik Kirjos je jedan od onih koji je otvoreno uz tu ideju.

"Konačno. Oni vide pravu vrednost. Bićemo plaćeni kako zaslužujemo da budemo plaćeni. Potpisujem unapred", poručio je preko X mreže teniser iz Kanbere.

Od teniserki, najveći pobornik toga je Tunišanka Ons Žaber.

"Verujem da Saudijci rade pravu stvar dajući ženama veća prava. Vreme je da se promene stvari. Verovali ili ne, sada imamo dve najbolje devojke iz arapskog sveta koje igraju tenis. Znači, sada ili nikad", poručila je nedavno Žaber.

Ispostavlja se da za ATP stvaran protivnik nije Novak Đoković i njegova PTPA organizacija, koja se samo zalaže za poboljšanje uslova i zaštitu interesa nosilaca ovog sporta, samih tenisera.

Već pre svega interesi moćnih finansijskih korporacija iz Azije, koje traže svoje mesto pod suncem u sportu koji je decenijama unazad bio pod kontrolom krutih teniskih organizacija i interesnih grupa iza njih.

Uostalom, kako se sve brzo menja, ni Super Tur nije nemoguća misija, mada će onima koji stoje iza toga, treba ti mnogo više od želje i ogromnog novčanog fonda da svoje želje pretoče u realnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu