Next Gen turnir u Milanu – odskočna daska za Kecmanovića i nagrada za stabilnu sezonu

Dok se Novak Đoković sprema za nastup na ATP tur finalu u Londonu, u Milanu se od 5. do 9. novembra održava treće po redu "Next Gen ATP tur finale". I Srbija, po prvi put ima svog aduta u toj grupi mladih, Miomira Kecmanovića.

Zoran Kecman
Podeli
Photo by Jacopo Raule/Getty Images
Photo by Jacopo Raule/Getty Images

Next Gen ATP finale

GRUPA A
Aleks de Minor
Kasper Rud
Miomir Kecmanović
Alehandro Davidovič Fokina

GRUPA B
Frensis Tijafo
Igo Amber
Mikael Imer
Janik Siner

Pored njega, tamo će biti i Aleks de Minor (Australija), Kasper Rud (Norveška), Alehandro Davidovič Fokina (Španija), Frensis Tijafo (SAD), Igo Amber (Francuska), Mikael Imer (Švedska) i Janik Siner (Italija).

Ono što je 2017. započelo kao eksperimentalno takmičenje, na kojem su isprobavana različita nova pravila, polako postaje turnir za poštovanje i neka vrsta indikatora, ko bi od mladih igrača u svetskom tenisu mogao uskoro da postane velika zvezda.

Pravila su takva da samo igrači ispod 21 godine mogu da učestvuju, a kvalifikuju ih rezultati na turnirima u tekućoj sezoni i bodovi koje su osvojili.

Iako se ovo takmičenje ne boduje za ATP listu (jedino im se računaju rezultati u krajnjem skoru pobeda i poraza u sezoni), ono je na neki način dobar pokazatelj u kom smeru bi svetski tenis mogli da povedu igrači nove generacije.

Miomir Kecmanović je sezonu završio kao 60. na svetu i drugi je najmlađi u ovoj grupi igrača koja će se pojaviti narednih dana u hali "Alijanc klaud" u Milanu i nema dileme da će učiniti sve kako bi svoju debitantsku ATP sezonu zaokružio rezultatom koji mu i te kako može biti odskočna daska za sve što dolazi u 2020. godini. U sezoni od koje mnogo očekuje.

Format takmičenja

Photo by Jacopo Raule/Getty Images
Photo by Jacopo Raule/Getty Images

Utorak, 5. novembar
14.00 Kecmanović – Rud
sledi De Minor – Fokina
19.00 Amber – Imer
sledi Tijafo – Siner

Termini

Grupna faza
Dnevni mečevi od 14.00
Večernji termin od 19.00
Polufinale - petak od 19.00
Finale - subota od 18.00

Osam igrača podeljeno je u dve grupe od po četiri igrača i igra se po raund robin sistemu, svako sa svakim, ali po drugačijim pravilima.

Igra se u tri dobijena seta do četiri osvojena gema, s tim što se na 3:3 igra taj-brejk. U polufinale idu po dva najbolja iz grupe a ukrštaju se prvi iz jedne sa drugim iz suprotne grupe.

Plasman u grupi se određuje po sledećem kriterijumu – prvo se gleda broj pobeda u grupi, ako je i to izjednačeno onda je relevantan broj odigranih mečeva.

Mada zvuči nelogično, 2:1 skor u pobedama i porazima je bolji od 2:0, ili 1:2 je bolji od 1:0. Ako su i u tom parametru igrači jednaki, onda se gleda međusobni skor.

Na kraju pobednik turnira može da osvoji nagradu od 250.000 dolara, dok neporaženi šampion može da dobije čak 429.000.

Turnir u Milanu je odlična prilika za ATP da proveri kako funkcionišu određena nova pravila, pa osim izmena u računanju setova, pravila kažu i da meč počinje četiri minuta po izlasku drugog igrača na teren.

Takođe, poštuje se i pravilo o 25 sekundi između servisa, igračima je dozvoljen samo jedan medicinski tajm-aut po meču, a ono što je zanimljivo je da je igračima dozvoljena komunikacija sa trenerima, takozvani „koučing“, mada oni ne mogu da uđu na teren.

Igrači će imati i postolje za peškir koje će biti zakačeno na zidu iza njihovih leđa, tako da im skupljači loptica neće dodavati iste, a poštovaće se i politika slobodnog kretanja publike, pa će atmosfera biti znatno opuštenija.

Ono što još treba istaći je da će igrači moći da koriste takozvanu „nosivu tehnologiju“ u vidu elektronskih uređaja sa mikro-kontrolerima koji se mogu nositi na ruci, reketu i slično, a koji će im u svakom slučaju pokazivati određene statističke parametre koji mogu da im pomognu tokom samog meča

Sudije će moći da koriste i video tehnologiju prilikom određenih spornih situacija kao što je odskok loptice dva puta, te da li je igrač dva puta zahvatio loptu ili je „nosio“, dali je došlo do „pecanja“ na mreži tokom poena i slično, a igrači će imati pravo na čelendž.

Debitantska sezona

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Ako se poglea kako je Kecmanović izborio plasman na ovo takmičenje, treba imati u vidu da i statistički parametri pokazuju da je reč o teniseru koji ima izuzetno visok kvalitet u pojedinim elementima igre.

Miomir je ove sezone imao skor 22:20. Dakle u plusu je i može se reći da je to bila sezona učenja i sticanja iskustva u elitnoj grupi. Godinu je počeo kao 126. na listi, završava je kao gotovo duplo bolje plasiran, na 60. mestu, s tim što je od 18. marta konstantno u Top 100, sa najboljim plasmanom na 47. mestu 9. septembra.

Najbolji rezultati su mu svakako finale u Antaliji i četvrtfinale u Indijan Velsu gde je izgubio od Miloša Raonića, ali ističe se i treće kolo u Sinsinatiju, gde je zaredom pobedio Feliksa Ože-Alijasima i Aleksandera Zvereva.

Takođe, Miomir prema statistici je na 17. mestu po procentu spašenih brejk lopti (64,34%) i u tom segmentu je recimo bolji i od prošlogodišnjeg pobednika Nekst Gen finala, Stefanosa Cicipasa, ili četvrtog igrača sveta, Danila Medvedeva.

Kako god bilo, od 2020. može da očekuje samo više, a takmičenje u Milanu može biti samo prilika da proveri koliko je napredovao i gde se nalazi u ovom trenutku kada se uporedi sa najboljim igračima svoje generacije.

Očekivanja

Photo by Logan Riely/Getty Images
Photo by Logan Riely/Getty Images

Srpski teniser je u A grupi i na teren će odmah u utorak, u dnevnom terminu od 14 časova. Protivnik mu je Kasper Rud. Jasno je da je pobeda na startu najbolja opcija, ali biće interesantno videti kako će se nositi sa pritiskom.

Kada trenirate, sve je opuštenije, možete da isprobavate udarce i svi igraju sjajno. Ali mečevi su nešto drugo, tu se vidi pritisak, kakvi ste pod teretom očekivanja, sve karte su na stolu. Mislim da sam se veoma dobro nosio u ključnim momentima na terenu ove sezone. Igrao sam veoma dobro i nisam dozvolio da me išta sa strane remeti. Bio sam miran, fokusiran, zadovoljan sam u celini“, kaže Kecmanović.

Njegov trener Miro Hrvatin takođe je zadovoljan.

Posle tog turnira u Indijan Velsu počeo je da veruje da može da se nosi sa igračima iz vrha i da može da bude konstantno u Top 100 na svetu”, kaže Hrvatin.

Miomir kaže da mu je svaka pobeda davala novu dozu samopouzdanja.

Posle svake pobede raslo mi je samopouzdanje, naročito posle velikih pobeda. Samo saznanje da mogu da ih pobeđujem i igram sa njima mi je pomoglo da se normalno takmičim i ravnopravno ulazim u mečeve. Definitivno, zadovoljan sam kako se sve kretalo, bio sam u stanju da igram dobro tokom cele sezone. Moram da ostanem koncentrisan, da radim napordno, mentalno i fizički. Treba verovati u sebe, na kraju će sve doći na svoje mesto”, dodao je Miomir.

Od igrača koji su u Milanu, ove sezone igrao je sa nekolicinom. Od Tijafoa je izgubio u Majamiju, a od Imera u Monte Karlu, Kasper Rud ga je pobedio u Rimu, ali mu se Kecmanović revanširao u Žuhaju. Takođe, Iga Ambera je pobedio letos u Atlanti. Dakle, snage su prilično izjednačene.

Ovo je sjajna grupa mladih igrača, mnogi od njih su imali dosta uspeha. Lepo je kada imate uspeha u tim godinama i zaista sam srećan što sam deo svega ovoga što nas čeka u Milanu”, zaključio je srpski teniser.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu