Počelo Evropsko prvenstvo u mačevanju u Novom Sadu

Evropsko prvenstvo u mačevanju za kadete i juniore, na kome nastupa više od 1.000 takmičara iz 44 zemlje, otvoreno je u Velikoj dvorani SPENS u Novom Sadu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Šampionat, koji će trajati do 9. marta, otvorio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić, koji je mladim takmičarima iz cele Evroipe poželeo dobrodošlicu i izrazio nadu da će im Novi Sad ostati u najlepšem sećanju.

U ime organizatora Evropskog prvenstva, član Gradskog veća Novog Sada zadužen za sport Predrag Svilar rekao je da se nada da će početak Evropskog prvenstva u mačevanju za juniore i kadete ujedno biti i početak kandidature Novog Sada za evropsku prestonicu mladih.

"Velika je privilegija imati 1.000 mladih sportista u našem gradu, koji će, iskreno se nadam, provesti devet divnih dana i koji će u svoje države preneti lepe utiske o Novom Sadu i Srbiji", rekao je Svilar.

On je istakao da sama činjenica da je Novi Sad u protekle tri godine 7.put domaćin evropskih prvenstava za juniore i kadete u različitim sportovima, najrečitije govori da je Novi Sad grad mladosti.

"Imajući u vidu da je mačevanje sport koji je bio zastupljen i na prvim olimpijskim igrama savremenog doba, to dovorno govori koliki značaj ima ova manifestacija", rekao je Svilar.

Predsednik Mačevalačkog saveza Srbije Damir Baralić na ceremoniji otvaranja je rekao da mačevanje ima dugu tradiciju, posebno u Vojvodini i Novom Sadu, i da je Mačevalački savez Srbije osnovan upravo u Novom Sadu 1928. godine.

"Ovo nama nije prvi put da organizujemo evropsko prvenstvo, jer smo Evropsko prvenstvo za kadete organizovali i 2007. godine, koje je bilo jako uspešno, a nam se da će ovaj šampionat biti još uspešniji", rekao je Baralić, ističući da bez velike pomoći Grada Novog Sada to prvenstvo ne bi bilo moguće organizovati.

Kako je na otvaranju istaknuto, Novi Sad će zahvaljujući ovom šampionatu ugostiti više od 2.500 gostiju iz cele Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.