SP: Selbiju +3 na "poluvremenu" finala sa Dingom

Prvi snukeraš sveta Mark Selbi na polovini meča vodi u finalu Svetskog prvenstva protiv Dinga Đunhuija, rezultatom 10-7.

ĐNIzvor: B92 Engleska
Podeli
Photo by Nigel Roddis/Getty Images
Photo by Nigel Roddis/Getty Images

Posle prve dve sesije, na "poluvremenu" susreta u 'Krusibl teatru', Englez ima tri frejma prednosti, iako je rezultat mogao da bude mnogo ubedljiviji.

Selbi je svoj polufinalni meč protiv Marka Fua završio u subotu nešto pre ponoći po lokalnom vremenu, ali mu to nije smetalo da furiozno krene u finalu.

Nagrade

Ukupan nagradni fond Svetskog prvenstva je 1,5 miliona funti, 150 hiljada više nego prošle godine. Pobednik će zaraditi 330.000, a drugi finalista 137,500. Igrač koji ostvari najveći brejk na turniru dobiće 10.000 funti, a trenutno vodi Kajren Vilson koji je protiv Selbija u četvrtfinalu nanizao 143 poena.

Turnir se završava 2. maja.

Napadačka igra nije ga slušala tokom turnira i jednom je morao da proradi, dok je Ding bio impresioniran svojim prvim učešćem u finalu najvećeg turnira na planeti. Šampion iz 2014. godine ekspresno je poveo sa 6-0 i nije morao mnogo da radi jer mu je protivnik poprilično olakšavao svojim grešakama.

Jedan od važnijih frejmova u meču bio je sedmi, kada je Đunhui zamalo izbegao da možda već posle tri sesije doživi poraz. Napravio je brejk od 63 poena, potom napravio grešku i Mark je mogao da počisti sto za novu krađu.

Stigao je sve do teške plave kugle, ali je ona ostala na rupi i Ding se upisao na semafor. To mu je pomoglo da na prvu pauzu ode sa 6-2, da bi onda potpuno proigrao u nastavku. Vezao je brejkove od 103, 89 i 86 poena, smanjio na 8-7 u 15. partiji koja je trajala 66 minuta i doveo meč u egal.

Ipak, Selbi je uzvratio i pred odlučujuče borbe ulazi sa solidnom prednošću.

29-godišnjak iz Đijangsua postao je prvi Kinez u istoriji koji se plasirao u finale u Šefildu, i tek treći igrač koji može da podigne trofej svetskog šampiona, a da je igrao kvalifikacije. Samo su Teri Grifits 1979. i Šon Marfi 2005. stizali do poslednjeg meča, a da nisu bili rangirani u 16 najboljih.

Treća sesija počinje od 15 časova po našem vremenu, dok je završna serija frejmova zakazana za ponedeljak uveče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.