Lens Armstrong otkrio kako je godinama varao antidoping kontrolu

Američki biciklista Lens Armstrong, koji je ušao u istoriju sporta kao najtrofejniji atleta kojem su oduzeta sva najveća priznanja, otkrio je kako je varao.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/GERO BRELOER
Foto: EPA-EFE/GERO BRELOER

On je u podkastu kod Bilija Mahera priznao da je koristio supstance koje su se najkraće zadržavale u organizmu tako da praktično nisu mogle da se detektuju.

Zbog toga je bio "čist" na gotovo svakoj doping kontroli tokom karijere.

Sedmostruki šampion Tur de Fransa detaljno je objasnio kako je tokom čitave karijere izbegavao da ga otkriju.

"U izvesnom smislu, time ste izigravali sistem, ali ono što sam uvek govorio - i ne pokušavam da opravdam ono što sam rekao kao nešto što bih želeo da ponovim - ali jedna od rečenica je bila: "Testiran sam 500 puta i nikada nisam pao na doping kontroli. To nije laž. To je istina. Nije bilo načina da se izbegne kontrola. Kada sam urinirao u bočicu oni su analizirali mokraću, i to je tako bilo uvek“.

Otkrio je dalje:

"Realnost je i cela istina je da su neke od suspstanci koje sam koristio, posebno one koje su najjače poboljšavale performanse, kratko zadržavale u organizmu. Određene supstance, bilo da je to anabolik ili kanabis, koja god, imaju mnogo duži "vek" zadržavanja u ljudskom telu. Na primer, možete da popušite džoint i da sednete i vozite traktor... Za dve nedelje imaćete pozitivan test na marihuanu, jer se ona zadržava duže u organizmu. Sa EPO (
sintetička verzija hormona eritropoetina), koji je je bio kao raketno gorivo i koji je promenio ne samo naš sport, već sve sportove gde je potrebna snaga i izdržljivost, bilo je drugačije - bilo ga je teško otkriti jer se kratko zadržavao u organizmu.

O nuspojavama supstance koju je uzimao, Lens je rekao:

"Ne želim nikoga da ohrabrujem da uradi nešto što ne mora da radi. Istina je da ste imali lek, doping koji se nije mogao otkriti, koji je bio izuzetno koristan za učinak i oporavak. Posebno za učinak... I, kao što su nas naveli da verujemo, sa čime se ne slažem, ako se uzme pod nadzor lekara, bilo je bezbedno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.