Oskar Pistorijus izlazi iz zatvora

Bivši južnoafrički paraolimpijski šampion Oskar Pistorijus u petak će biti pušten iz zatvora na uslovnu slobodu gotovo 11 godina nakon ubistva svoje devojke.

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/STRINGER
EPA-EFE/STRINGER

"Kao i drugim ljudima na uslovnoj slobodi, Pistorijusu nije dozvoljeno da daje intervjue medijima. Činjenica da je Pistorijus poznat široj javnosti ne čini ga drugačijim od drugih pritvorenika i ne opravdava poseban tretman", navodi se u saopštenju.

Oskaru Pistorijusu (37) odobreno je privremeno puštanje na slobodu krajem novembra i on bi u petak trebalo da bude pušten iz zatvora na periferiji Pretorije.

Nadležni nisu otkrili ni vreme ni logističke detalje iz "bezbednosnih" razloga. Prisutnim novinarima ispred zatvora neće biti data mogućnost da fotografišu ili snime Pistorijusa, upozorila je zatvorska uprava.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik. Tužioci su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i rijaliti zvezda pobegla u kupatilo posle svađe, a da ju je Pistorijus ubio u besu.

On je prvobitno osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. On je prvo dobio šestogodišnju zatvorsku kaznu ali je posle žalbe tužilaštva osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora.

Kada je objavljeno njegovo privremeno puštanje na slobodu, majka žrtve Džun Stenkamp je izjavila da i dalje ne veruje u "Oskarovu verziju" i dodala da je uverena da se on "nije rehabilitovao" u zatvoru.

Kao deo njegovog uslovnog otpusta do kraja kazne 2029. godine, Oskar Pistorijus mora da se podvrgne terapiji o upravljanju besom i nasilju nad ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu