Da li će biti Olimpijskih igara?

Šest meseci uoči ceremonije otvaranja i dalje je neizvesno održavanje Olimpijskih igara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Igre koje je trebalo da se održe prošle godine, planirane su da počnu 23. jula sa učešćem 11.000 sportista iz celog sveta zu dodatnih 4.400 na Paraolimpijskim igrama.

A tu su i desetine stotina drugih uključenih u održavanje igara poput trenera, sudija, zvaničnika, medija...

Međutim, i dalje se dovodi u pitanje održavanje ovog događaja jer globalna pandemija koronavirusa i dalje nije pod kontrolom.

To je nateralo organizatore da odustanu od bilo kakvog programa obeležavanja približavanja Igara, pa Tokiju preti prvo otkazivanje OI još od Drugog svetskog rata.

Tokio i drugi delovi Japana su pod vanrednim stanjem zbog 4.500 smrtnih slučajeva od kovid-19.

Tako umesto odbrojavanja do početka Igara, fokus je na virusu i spekulacijama o mogućem otkazivanju.

"Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju će biti dokaz da čovečanrstvo može da nadvlada koronavirus i prilika da podelimo oporavak od velikog istočnojapanskog zemljotresa sa svetom. Sa odlučnošću da preduzmemo sve moguće mere protiv infekcije i realizujemo turnir koji će doneti nadu i hrabrost svetu, nastavljamo sa pripremama", rekao je premijer Japana Jošihide Suga.

Ipak, poslednja istraživanja pokazuju da je 80% stanovnika Japana za otkazivanje ili novo odlaganje Igara.

Foto: Profimedia/PIERRE EMMANUEL DELETREE /SIPA
Foto: Profimedia/PIERRE EMMANUEL DELETREE /SIPA

"Čak i da je Japan sposoban da obuzda pandemiju, mislim da ne možemo da dočekamo sportiste s obzirom na situaciju. Trebalo bi da Igre budu otkazane. Novac koji trošimo na Igre bi trebalo da se iskoristi za mere protiv virusa", kaže 38-godišnji biznismen Šintaro Jamanaka.

Japan je uložio 25 milijardi dolara u organizaciju Igara, a Međunarodni olimpijski komitet će dobiti 75% od prihoda od TV prava, a procenjuje se da to bude oko tri milijarde dolara.

Pored svega, tu je umešana i neizbežna politika.

"Ne mogu da priušte otkazivanje Igara i poraz Japana. Kina će organizovati Zimske olimpijske igre šest meseci posle Tokija. Japan nije u geopolitičkoj poziciji da dozvoli sebi nemogućnost održavanja Igara, dok će se u Kini održati"
, smatra novinar AP sporta Stiven Vejd.

Konačna odluka o tome da li će se Igre održati ili ne očekuje se oko 25. marta, kada bi trebalo da krene olimpijska baklja.

Predsednik MOK Tomas Bah je u četvrtak izjavio da "ne postoji razlog zašto Igre ne bi počele 23. jula na Olimpijskom stadionu u Tokiju", ali je dodao i da ne postoji "plan B">

Olimpijske igre su otkazivane pet puta, svih pet zbog ratnog stanja – Letnje 1916, 1940. i 1944, te Zimske 1940. i 1944.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.