Na Zlatiboru prvi kamp Vanje Grbića

Legendarni srpski odbojkaš Vladimir Grbić ovih dana na Zlatiboru vredno radi sa decom, polaznicima njegovog prvog kampa.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Starsportphoto
Starsportphoto

Cilj kampa je da se deca igraju, nauče osnovama sportskog života i pre svega budu zdrava.

"Ideja da krenem sa kampom je neko moje nasledje, s obzirom na to da sam prethodnih šest godina proveo sa decom promovišući odbojku na pesku, oko 12.000 dece je prošlo je "kroz moje ruke", ako tako mogu da kažem. Na osnovu mog igračkog iskustva i onog što sam naučio na Fakultetu za sport došao sam na ideju da se napravi sublimat izmedju teorije i prakse. Da se moja najveća ljubav, odbojka, iskoristi u ono što je viši cilj i svrha, a to je dečije zdravlje", rekao je Grbić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, zato su okrenuli piramidu naopačke, da iskoristimo sport, gde je cilj zdravlje.

"Da se deca igraju, a da nam sport pomogne u tome. Upravo sa tom idejom radimo i ovaj pilot projekat za FIVB da bi se u celom svetu odbojka koristila u svrhe zdravlja. Naravno, na kampu nisi samo deca koja nisu igrala odbojku i gde je glavni cilj zdravlje, imamo i pionirske, kadetske i juniorske reprezentativce", naveo je on.

Kao poseban motiv Grbić je istakao zadovoljstvo rada sa decom i koliko njima znači kada rade sa olimpijcima.

"Mi smo sada u hotelu Dragana Kićanovića, koga sam ja sa sedam godina kao dečak u sličnoj situaciji zvao kod nas na slaninu i šunku. I on se toga kao pravi "monstrum" seća, a osećaj koji sam ja tada imao mi je ostao večno. Upravo to želimo da se dogodi i ovoj deci i da uspomene sa kampa ostanu zauvek", poručio je Grbić.

Gosti kampa ovog vikenda bili su Grbićeva supruga Sara, nekadašnja reprezentativka u karateu, zatim mladji brat Nikola, aktuelni selektor odbojkaške reprezentacija Srbije i doskorašnji kapiten košarkašia Srbije Milica Dabović.

Nikola Grbić istakao je da je zadovoljstvo videti sjajnu atmosferu medju decom koja se druže, igraju i uživaju u sportu.

"Upravo u tome jeste suština, to je osnova sporta. Takodje, sada sa pozicije selektora, a nekada kao igrač znam da kod nas nema sistemskog rada sa mladjim kategorijama, znam koliko je meni trebalo da ispravim neke stvari koje sam pogrešno naučio. Isti problem imaju i sadašnji reprezentativci. Moj ideal ili utopija je da decu od malih nogu pravilno učimo, a onda su greške na nivou statističke", poručio je Grbić mladji.

Kamp Vanje Grbića počeo je 1. jula, traje do 29. jula i kroz njega će proći blizu 200 dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.