Lenard, Kajri, Pol... Dominacija Voriorsa ili maler rivala?

Golden Stejt Voriorsi zasluženo osvojili dva prstena u NBA ligi. Izgradili su tim kroz draft i dodali mu Kevina Durenta. Međutim, imali su i sreće.

MLJIzvor: B92
Podeli
Getty Images
Getty Images

Po starom pravilu da "dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane", su i Voriorsi iskoristili što im se prethodnih sezona dalo.

Nakon povrede Krisa Pola na minut do kraja pete utakmice bilo je jasno da će Hjuston imati problema da pobedi u Orakl areni u šestom meču finala Zapada.

Hjuston je posle prve četvrtine vodio 17 razlike, ali je u nastavku GSW uspeo to da stigne i pobedi 115:86, nošen pre svega trojkama Kleja Tompsona. I jedne i druge sada u finalnoj seriji Zapada deli jedna pobeda od velikog finala NBA.

Pošto je teško da će se Pol vraćati i u sedmoj utakmici, vraćamo se malo unazad i podsećamo ko se sve povređivao od ključnih igrača rivala Ratnika. Povrede rivala su i prethodnih godina 'pomogle' Voriorsima na putu do dve titule.

Getty Images
Getty Images

Pre tri godine Memfis Grizlisi su bili daleko konkurentniji nego što su sada. Majk Konli je odličnim partijama zaradio sebi veliki ugovor na 152.6 miliona dolara. Gasol je takođe briljirao i očekivalo se da će polufinale Zapada biti tvrdo.

Konli je protiv Voriorsa imao frakturu kosti lica, a u istoj seriji i iste sezone se povredio i jedan od odličnih defanzivaca Toni Alen.

Rezultat je bio 4-2 u korist Ratnika koji su u finalu Zapada ići na sadašnjeg protivnika Hjuston. Momak koji je u međuvremenu prešao u LA Kliperse Patrik Beverli tada je imao povredu kolena i nije mogao da igra, a i Beverli je poznat kao dobar u odbrani na spoljnim pozicijama.

Iste godine je Keli Olinik igrajući za Boston povredio Kevina Lava koji se uhvatio za rame i propustio plej-of. Kavsi su prošli do finala bez njega i Kajrija Irvinga i bez njih dvojice se nije moglo u finalu.

Voriorsi su tu seriju dobili sa 4-2.

Dve godine kasnije, 2017. je Džordž Hil igrao dobru sezonu u Juti Džez sa kojom je ušao u plej-of. Juta je sa Voriorsima igrala u polufinalu Zapada, ali je Hil imao povredu palca i "Ratnici" su lako tu seriju rešili sa 4:0.

Getty Images
Getty Images

Prošle godine je Portland trejdovao Mejsona Plamlija u Denver Nagetse je otišao Jusuf Nurkić, a upravo je on pomogao Blejzersima da uđu u plej-of pored Nikole Jokića i ekipe.

I baš se Nurkić povredio, fibula je stradala, a on je propustio prvu rundu protiv Voriorsa koji su "pometlali" i Portland sa 4-0. Malo je verovatno da bi i sa Nurkićem Portland uspeo da prođe "Ratnike", ali je gotovo izvesno da se tim iz Oklanda ne bi tako prošetao da je u reketu Blejzersa bio i "Bosnian beast".

Međutim, najveći peh su u finalu Zapada prošle godine doživeli San Antonio Sparsi. U prvoj utakmici finala Kavaj Lenard je dominirao, sve dok nije pri šutu iz levog ćoška zgazio na nogu Zaze Pačulije i izvrnuo zglob.

Mnogo je posle toga bilo priča da povreda nije bila slučajna, te da je Pačulija podmetnuo nogu, tek "Voriorsi" su tada minus veći od 20 poena uspeli da pretvore u plus i pobede Sparse koji su doživeli nokdaun posle toga i izgubili sa 4-0.

U istom finalu su Sparsi igrali i bez veterana Tonija Parkera, ali se izostanak Lenarda mnogo više osetio. Kris Pol je samo najnovija "žrtva", a pred "Raketama" je težak zadatak da bez jednog od najboljih bekova lige prekine dominaciju Voriorsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Kralj

Po ko zna koji put, Lebron Džejms pokazao nam je još jednom prethodne noći zašto je bez ikakve sumnje najbolji košarkaš na svetu.

NBA ponedeljak 28.05. 09:05 Komentara: 160
prethodna strana 1 / 37 sledeca idi na stranu