Čović: Zvezda nije državni projekat

Prvi čovek Crvene zvezde Telekom Nebojša Čović rekao je u intervjuu za Večernje novosti da njegov klub nije državni projekat, te najavio budžet od 5 mil. evra.

Izvor: B92, Večernje novosti
Podeli

Zvezda iza sebe ima jednu od najuspešnijih sezona u istoriji, osvojenu triplu krunu i plasman u Evroligu, a ulazi u poslednju godinu UPPR projekta kojim je 2011. godine uspostavljena saradnja sa FMP-om iz Železnika.

On je istakao da je najplaćeniji igrač prošle sezone imao platu od 450.000 dolara (nije ga imenovao), te da su košarkaši dobili tek pet plata, od osam-devet, zbog problema sa sponzorima na početku sezone, da su igrači bili na ivici štrajka, ali da je razgovorom sve rešeno.

"Iskoristili smo, kao mnoge firme, mogućnosti koje pruža zakon. Sve je bilo transparentno i javno, a sad što neko ne želi da čita, ili neće da razume, to je druga stvar. Naš cilj je bio jasan, da do kraja ozdravimo Crvenu zvezdu, da se završi UPPR kako je pedviđeno pravosnažnim rešenjem suda i da se spremimo za privatizaciju kluba. Naglašavam, niti su FMP, Zvezda Telekom, niti Zvezda privatni klubovi, već su udruženja građana, što se da proveriti u APR", rekao je Čović za Novosti.

On smatra da je nazivanje Zvezde državnim projektom jedna od "najglupljih konstatacija".

"Hvala svima koji su pomogli, sponzorima, gradu Beogradu koliko je mogao kroz lestvice nagrađivanja. Hvala i Vladi i premijeru Vučiću, jer je pomogao, ne kao zvezdaš, nego kao osoba koja obavlja važnu funkciju, kao što je pomogao i Partizanu. Ne stidim se da kažem da je pomogao svima, ne samo večitim rivalima. U Srbiji ne postoji sistem finansiranja", istakao je Čović.

Zvezda će sledeće sezone pokušati da odbrani titule i izbori plasman u plej-of Evrolige, što bi bio korak više u odnosu na prethodnu.

"Imamo pravo da korigujemo cilj kada formiramo tim, jer ako ne bude para, ne možete da dosegnete željeni rezultat. Planirani budžet je od 5 do 5,2 miliona evra, s tim da bi milion otišao na saniranje starih dugova, a 4 do 4,2 miliona bi bilo namenjeno za kompletan sistem Zvezde, od pionirske do seniorske selekcije, svih stručnih štabova, administraciju, medicinsko osoblje, mladi tim FMP u kome razigravamo igrače, putovanja. Ove sezone je bio 5,6 miliona, do čega je 3,6 bilo za aktuelne izdatke, a dva za stari dug", objasnio je prvi čovek Zvezde.

Navijače kluba najviše interesuje da li će ostati verovatno ključni igrač iz prethodne sezone, Amerikanac Markus Vilijams.

"Možda što sam ja bio plejmejker, pa je za mene on mozak ekipe, i to fantastičan. Otišao je za SAD, ali ostali smo u kontaktu. Sve će zavisiti od stručnog štaba i finansijskih mogućnosti kluba. Posle ovakvih rezultata koje je postigla Zvezda, mislim da bi svi koji to mogu i žele trebalo da nam pomognu kako bi naredna sezona bila barem na istom nivou kao ova upravo završena. Dugo smo čekali ovakav rezultat i zato ga ne treba ispustiti. U suprotnom, KK Crvena zvezda se lako može vratiti na stari put. Ono što me brine na bazi iskustva koje imam to je da se uspeh u Srbiji ne prašta", naglasio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.