1. Hoce li biti nastavka? Dajte neko obavestenje.
    (nikola1992, 26. oktobar 2014 22:04)

    # Link komentara

  2. za pocetak Srbija-Bugarska-Makedonija

    Gazprom liga [najbolji klubovi sa tradicijom po pozivu}
    (ne komplicirati, 7. septembar 2014 18:09)

    # Link komentara

  3. Jel to to ili nastavci slede za koji mesec? Bilo bi lepo znati....
    (Losmi, 6. jun 2014 17:56)

    # Link komentara

  4. (zg slavac, 12. mart 2014 14:17)

    Burazeru, da te ne uvredim, ali smešno je to što govoriš.
    Rijeka pobedila buđavi Štutgart, koji je bio pred ispadanjem ove godine!?!
    Ostale timove koje nabrajaš ne mogu prići srpskim, što zbog broja gledalaca, što zbog njihove tradicije. U Hrvatskoj imate jedan tim - Dinamo, koga pune u Evropi, ali bez publike i jedan Hajduk i Rijeku koji imaju koliko toliko publike.
    Nije hteo niko da vas prenosi, pa vas je od ove godine uzela srpska televizija TVArenasport (preko ovlašćenog zastupnika Max Tv-a).
    Prodajete igrače za bolje pare, jer vam reprezentacija ima bolji ugled, ali to ne znači da su isti bolji.
    Pogledaj tabelu vaše lige - prvi od drugog beži 10-ak bodova, drugi i treći od sledećeg 10-ak, peti od šestog 15, šesti od sedmog i osmog 15-20, pretposlednji od poslednjeg 10-ak bodova. Pogledaj srpsku onda, pa ćeš videti o čemu govorim.
    U Srbiji imaš i danas timove koji su igrali staru Jugo ligu, a koji imaju i dalje svoju publiku, kod vas... Pa nešto sumnjam!
    Poenta: što bi Zvezda igrala takvu ligu, kad publike ne bi bilo, a kad iste nema, čemu fudbal?! Hteli ste razdruživanje, dobili ste ga!
    Bolje je igrati nekakav kup, a ne zezati se sa nečim što nema prohodnost u Evropi.
    Oprosti na zakasneloj replici...
    (Sale@, 14. maj 2014 15:00)

    # Link komentara

  5. Pre nego što nastavite da pišete 19. deo vaših uglavnom besmislica, poređenja sa Mađarskomi Moldavijom, prizivanja SFRJ, veta na BG klubove i šta sve ne, da vam ja dam jedan primer, koji obara sve vaše teorije i predloge!
    URUGVAJ - zemlja od 3,3 mil. stanovnika, od čega 1,8 u Montevideu sa predgrađima.
    Liga sa 16 klubova, od čega 13 iz Montevidea plus 1 iz bliže okoline i 2 sa periferije (dakle nema veta za klubove iz glavnog grada). Apertura i klauzura, pa pobednici igraju za prvaka. Penjarol i Nacional - otprilike kao Zvezda i Partizan, imaju 49, odnosno 44 titula, pa su iza njih Defensor Sporting, River Plate(koji ne postoji od 1929.) i Vanderers - svi iz Montevidea sa po 4 titule, pa u poslednje vreme uspešni Danubio sa 3. Stadioni: čuveni Sentenario (oko 65000), na kome igraju reprezentacija i Penjarol, pa Luis Trokoli (24000) gde igra Sero i Nacionalov Gran Park central (23500), Danubiov stadion (oko 14000), ostali 5-10 hiljada. Kao i mi, od otvaranja tržišta devedesetih klubovi nemaju uspeha na međunarodnoj sceni, jer igrači idu mladi u inostranstvo, mahom u Evropu. Pa ipak, stadioni su puni, svi navijaju za svoj kvart, a o reprezentaciji ne treba trošiti reči: zvanično 4. u svetu, a i ove godine ulaze u krug favorita na SP! Ali, tamo nema našeg izuma: sednu šefovi sudijske organizacije i saveza (gde opet dominiraju bivše sudije) pre početka prvenstva (!?) i jednostavno odrede ko će biti prvi, ko upasti, a ko ispasti iz lige, bez obzira kakav tim ima! Za sad toliko.
    (Stop sudijskoj mafiji i ostalim fudbalskim lešinarima, 10. maj 2014 02:19)

    # Link komentara

  6. Neki govore o kandidaturi Vardara za clana regionalne lige i to na nacin kao da je on predmet sazalenja.Za to nema potrebe jer je on vec krenuo stopama rukometasa(muske i zenske kategorije)velikom finansiskom inekcijom istog sponzora pa se ocekuje da bude u Evropi ono sto jesu i rukometasi.Pa prema tome on ce biti zamoljen a na sazalavajuci clan.
    (archelay, 22. april 2014 21:57)

    # Link komentara

  7. Jedini razlog zbog kojeg treba formirati regionalnu ligu je što su pojedinačno zemlje nastale raspadom Jugoslavije populacijski i ekonomski preslabe da bi uzdržavale dovoljan broj kvalitetnih profesionalnh klubova.
    Ja imam razrađen model regionalne lige prva liga 18 klubova i 2. druge lige s 12 klubova. Ukupno bi 42 kluba bila uključena u tu ligu.
    Postojao bi centralizirani marketing i na kraju sezone bi se nakon podmirenja svih troškova lige nagrađivali klubovi.
    Ekonomske prednosti lige bi bile:
    Nagrađivanje klubova na kraju lige na osnovu broja osvojenih bodova
    otprilike klubovi prve lige 10000 eura po bodu, a druge lige oko 3500 eura po bodu
    Plaćeni troškovi putovanja na gostujuće utakmice
    Plaćeni troškovi službenih osoba na utakmicama (suci, delegati)
    Vjerojatno veći broj gledatelja zbog kvalitetnijeg najtecanja pa time i veća zarada od ulaznica
    Lakše pronalaženje sponzora klubovima zbog sudjelovanja u kvalitetnijem natjecanju

    Natjecateljske prednosti su: jača konkurencija, zanimljivije natjecanje

    Ključni i glavni problem oko tog modela je da li postoje zainteresirani sponzori za takvu ligu na prostoru bivše Jugoslavije od kojih bi bilo moguće skupiti minimalno 15 milijuna eura da bi takav model lige zaživio.
    (RL, 20. april 2014 14:40)

    # Link komentara

  8. Odlicna ideja o glomaznoj regionalnoj ligi. Meni licno se cini da Evropa lagano klizi ka jednoj glomaznoj profesionalnoj ligi (slicno profesionalnim ligama u SAD). Naravno, to je proces koji ce sigurno imati medjukorake. Da bi izbegli situaciju da 80-90% klubova te jedinstvene profesionalne lige Evrope bude sacinjen klubovima iz liga petice, srednja, jugoistocna i istocna Evropa mora napraviti takmicenje kojim bi stvorilo konkurentne timove, timovima iz liga petige. Ja bih to sekao kao u ovom tekstu ([link]), sto pre se uozbilji ovaj deo Evrope, pre ce stvoriti konkurentnu ligu sa konkurentnim klubovima. Postavlja se samo pitanje koliko trnovit bi to put bio i koliki bi otpor stvorio u ligama petice, koje sigurno nebi bile odusevljene ovako glamoznom regionalnom ligom.
    (Joki, 13. april 2014 11:41)

    # Link komentara

  9. vec treci tjedan prosao a nema 19 nastavka? kad ce?
    (znatizeljan, 31. mart 2014 14:33)

    # Link komentara

  10. ABA liga je dokaz da moze
    (marto, 16. mart 2014 16:00)

    # Link komentara

  11. ako regionalna liga bude napravljena,tj ako UEFA i FIFA daju zeleno svetlo,to ce biti vjerovatno liga bez naših - klubova, bice nesto nalik onome iz vaterpola,gde Crna Gora i "Oni" imaju ligu vec nekoliko godina a tek su sada pozvala naše klubove,a pre nisu pozvali Partizan, jer je bio tri puta jaci od Mladosti iz Zagreba,Primorca,Kotora...po meni,dok se Pro Reko ne vrati na stari put,Srbski klubovi nece igrati regionalnu ligu u vaterpolu,a sad da se vratimo fudbalu,stvar je identicna, Slovenci ,"Oni" ,Crnogorci,Bosna& hercegvina. . . napravice ligu,ali u toj ligi nece biti nas,pa ce proći godine dok ne dobijemo poziv i na kraju ništa, do tad ce se liga raspasti.
    thank you in advance
    (srbinsadnakace, 16. mart 2014 12:56)

    # Link komentara

  12. @srpski KAUCHOSI

    Je li? Necete sa nama? Onda istupite iz Jadranske Lige, molim lijepo.
    (srx, 16. mart 2014 02:12)

    # Link komentara

  13. @dule

    Luxemburg - No Comment
    Norway - Za razliku od nas igraju LS i LE i ako se sjecam direktno su njihovi timovi izbacili nase dva puta i to bez problema.
    Svajcarska - Opet redovni ucesnici evro kupova, bili domacini EP, opet izbaclili nase timove iz kupova.
    Danska - mozemo da sanjamo kontinuitet njihove reprezentacije i timova. Uostalom vidjecemo u kvalifikacijama uskoro.
    Irska - nikada nisu bili velesila, ali su za razliku od nas igrali na EP.
    Nizozemska - 1:6
    Austrija - nacionalna selekcija klimava, timovi u LS i LE.
    Farska ostrva...su ostrva
    Finska - Hokej, Skijanje, Klizanje, Vodka, Kosarka pa tek onda fudbal
    Belgija - tri laka komada u sred Beograda. Oni na SP a mi ih smatramo budalama
    Svedska - prvi put propustaju veliko takmicenje od 1998. i to zato sto je Ronaldo imao sou u Stokholmu u barazu protiv Portugala.

    Da, sve su ovo velikani u poredjenju sa Srbijom koja kao samostalna zemlja nije jos vidjela evropske kupove i EP a na SP ispala od Kengura kojima se i danas podsmjevao.

    Talenat je mit. Sve je rad. Zato i jesmo tu gdje jesmo. Naravno, volimo da se smijemo zemljama koje imaju visok BNP i cije timove gledamo u LS i LE i reprezentacije mahom na SP i EP. Toliki nam je mozak.
    (srx, 16. mart 2014 02:09)

    # Link komentara

  14. Čemu to potcjenjivanje jedni drugih? Muka mi je to čitati iz dana u dan.Tko želi igrati u ligi s Partizanom i Zvezdom? Braća Grci? Bugari? Rumuni? Nitko...pa već bi davnih dana igrali u toj bratskoj ligi. A Talijani ili Austrijanci s Hrvatima? Nema šanse da se rode još dva Mamića...

    I ja bi volio da moje Sarajevo u nedjelju igra s Galatasarayom ili Fenerom? Ali to bi bilo za njih ko da žele igrati s klubom koji bi se borio za opstanak u njihovoj 4.ligi. Nisu poludeli...

    Shvatam želje naroda i narodnosti jer smo mi najbolji, najljepši i najpametniji ali spustimo se malo na planetu Zemlju.
    Kad je formirana toliko napadana ABA liga u košarci koja je navodno uništila košarku, a ja vas sve pitam ako je tako loša kako to da je prvak Evrope Maccabi želio igrati nekoliko sezona u toj propaloj ligi?

    Zagrepčani igraju s Rusima hokej. Nisam primjetio da se žale...

    Ali vidim ja ništa od fudbala, mi smo budale, a u ljeto će šampione da ispraše trećerazredni evropski klubovi čudnog imena ali u mnogo mozgova je užasno važno što je njegova liga jača od lige iz susjedne zemlje. E to je najvažnije na svijetu. E pa uživajte...
    (Analizator, 14. mart 2014 20:25)

    # Link komentara

  15. ili bar prijateljski turniri.svaka 4 mjeseca drugi grad,dovesti ex yu klubove koji su bili prvoligasi 91 god.naravno dovesti i evropske igrace koji su porijeklom iz tih klubova tipa ,modrc,dzeko ,nastasic,vidic.prijateljski bez navijackih ispada ako moze,za pocetak u sarajevu,bio je partizan kod zelje prije par godina i nije bilo nikakvih problema.
    (ii, 14. mart 2014 05:24)

    # Link komentara

  16. liga nije rjesenje ali kup bi mogao proci.32 kluba iz svih ex yu drzava i sistem eliminacije na dvije utakmice ,to je max 9 utakmica za pobjednika koji ide direktno u ligu prvaka ,porazeni u evropsku ligu.i uefa bi ovo mozda prihvatila.pozz
    (ii, 14. mart 2014 04:51)

    # Link komentara

  17. Ponavljam opet... Nekada bio za, ali sada ne!
    Prvo, imamo najjaču ligu u bivšoj JU i smešno mi je kada Hrvati govore o podizanju kvaliteta njihove lige u kojoj 5-ti ako se ne varam, ima skoro duplo više bodova od onog iza sebe. Plus što u istoj igra i Dinamo 2, odnosno Lokomotiva.
    (Sale@, 10. mart 2014 15:53)

    Slažem se s tobom da nam ne treba nova jugo liga. Ne zbog mržnje nego mislim da ne bi bilo koristi. Ja sam za ligu sa Švicarcima, Austrijom i Slovenijom.

    Što se tiče odnosa srpske i hrvatske lige, mislim da se varaš.
    Za početak je ispred srpske već godinama prema rankingu. Ja pratim malo srpsku ligu i znam u kakvom su stanju večiti i znam za Jagodinu i Vojvodinu. Objektivno Dinamo je organizacijski, financijski, pa i igrački jači od Partizana. Rijeka je privatizirana od talijanskog bogataša, grade stadion, imaju dobru ekipu koja je izbacila Stuttgart i u euro ligi osvojila 4 boda. Hajduk se konsolidirao, vraća dugove i raste. Još dva kluba ozbiljna - Split - ozbiljan konkurent najjačim klubovima. Doveli Križanca iz Zenita, Bilića iz Sporting Gijona i Dujmovića iz Dinamo Moskve. Takoder iz Splita prodan Rebić(19) za 5 mil eura što fantazija i za Partizan i za Zvezdu a kamo li za vaš 4. klub. Još je solidna i Istra, vlasnik bogati Rus, novi stadion...
    (zg slavac, 12. mart 2014 14:17)

    # Link komentara

  18. Ako želite poštenu ligu, onda isključivo bez blizanaca!
    (021, 12. mart 2014 14:04)

    # Link komentara

  19. Ako racunamo tradiciju, kvalitet, infrastrukturu, potencijal (navijacki i marketinski) klubova, kao i da svaka regija ima svog predstavnika, moj spisak glasi :
    SRB : CZV PFC VOJ RNI
    CRO : DZG HAJ RIJ OSJ
    BIH : SAR ŽEL BBL
    SVN : MAR OLI
    MKD : VAR
    MNE : BUD
    KOS : PRI
    PS. U ligi sa 18 klubova dao bi jedno mesto BIH (ZRI, ŠIR ili ČLK) a drugo SRB (STK, RKG ili NPR).
    (Jugo jugo, rodna grudo :), 11. mart 2014 22:05)

    # Link komentara

  20. Vi bi sve dali da igrate i da gostujete na Maksimiru i Poljudu,Kantridi,al što bi rekao najveći srbin svih vremena Šojić.."neće da može komšije"..Nikad više u zajedničkoj nogometnoj ligi..
    (Ante rasić, 11. mart 2014 18:26)

    # Link komentara

  21. Mislim da bi i UEFA mogla da renovira Ligu Šampiona i Europa Ligu tako što bi napravila tri nivoa takmičenja. A klasa sa klubovima iz najboljih evropskih liga, B klasa sa timovima npr. iz Srbije, Grčke, Bugarske, Turske, Češke, Poljske, Hrvatske, Švedske, Belgije, Škotske, Norveške, Belorusije... , a C klasa za ekipe iz naj slabijih liga, što bi doprinelo razvoju tih klubova, koji ne bi ispadali još u junu i julu, već bi igrali evropske utakmice tokom cele sezone, što po grupama, što u play-off-u. Šampion C klase ide u B klasu, a šampion B klase u elitnu A klasu LŠ. Mislim da bi gledanost u celoj Evropi bila dobra, i da bi takav sistem klubovima doneo mnogo više novca i evro utakmica. A to je i cilj svake ekipe. Šta mislite o tome?
     (Milija, 11. mart 2014 02:03)

    # Link komentara

  22. To je jedini spas za regionalne klubove. I onako nam je fudbal uzasan, posecenost mizerna. Samo lopovima ne odgovara, jer ne bi mogli da kradu.
     (veerghoen, 10. mart 2014 21:37)

    # Link komentara

  23. Najbolje resenje za srpski fudbal je sistem lige kao sto ima Belgija.
    12 klubova, 22 kola, osvojeni bodovi se dele sa 2 i liga se deli na dve manje od po 6 timova gde ponovo svaka sa svakom igra po 2 utakmice ( ukoliko bi ekipa imala neparan broj bodova posle 22 kola npr. Partizan sakupi 57 bodova, posle deljenja bi imao 29,5 pisao bi se ceo broj a pamtila polovina koja bi se dodala ukoliko bi drugi na tabeli imao isto bodova ).
    (nixpa, 10. mart 2014 20:35)

    # Link komentara

  24. Regionalna liga bi nakeda možda imala smisla a danas više nije aktualna. Mislim da nije potrebna nikome. Ako gledam slovensko ligo ima plusa i minusa. Imamo ligo 10, nove stadione, klubovi nemajo puno novca zato je liga puna mladih igrača, Maribor igra redno ligo Evropa ( letos prezimio ), četri kluba svake godine idejo u Evropo, NK Gorico je letos prevzela i financira celi klub italjanska Parma, nemamo lošo reperezentacijo...Tako da nije sve loše.
    Isto tako hrvataska ima fenomenalno repko in strašne igrače, sada su smanjili ligo na 10 i to če polako liga biti samo bolja. Dinamo je jak i stalan u euro kupovima, Rijeka ok, Hajduk se vrača....
    Srbija je evropski prvak U19, isto tako pričakujem da se sada kvalificiraju za EURO 2016. Morajo smanjiti ligo i poboljšati infrastrukturo. I tada če biti srpska liga čisto ok.
    Da skratim. Nikome nije potrebna ova regionalna liga, tako da je to nepotrebna priča. Takmičemo se u svojim prevenstvima i eventuelno u evropskim takmičenjema. Pozdrav iz Slovenije
    (Slovenac, 10. mart 2014 20:24)

    # Link komentara

  25. Malo su nerealne ove lige sa preko 6-7 drzava. Lige bi trebalo praviti po sistemu, da sveukupno nemaju vise od 60 - 70 miliona stanovnika. Turska sa 70 miliona stanovnika ne bi trebala da ima ligu sa nekom drugom zemljom. Poljska, Češka, Slovačka i Bjelorusija treba da imaju svoju Ligu. Danska, Norveška, Švedska svoju, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija svoju, Belgija, Holandija i Luksemburg svoju, Irska, S. Irska i Škotska svoju, Vels i Engleska svoju, Mađarska, Austrija, Švajcarska, Slovenija i Hrvatska svoju, Srbija, Bugarska, Rumunija, Grčka, (eventualno i Moldavija ) svoju, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija i Makedonija svoju. Naravno, moguće je i napraviti manje korekcije.
    (M.V., 10. mart 2014 19:18)

    # Link komentara

  26. Za onog koji predlaze Balkanski kyp: Ukupno ih ima 31 ekipa. Ja bih dodao 5. Turskoj...
     (ja, 10. mart 2014 17:03)

    # Link komentara

  27. po 3 iz rumunije i bugarske, po 2 iz madjarske i srbije i po 1 iz slovačke i hrvatske. salcburg i češi, grci i turci su prejaki.
    (mns, 10. mart 2014 16:30)

    # Link komentara

  28. Znate li vi koliko je rumunska liga ispred naše JSL? I sad će oni nama da pomažu i ulaze sa nama u neku zajedničku ligu...Ubeđujete me da će Debrecin dovesti više publike na JNA od Novog Pazara? Da je makedonski, crnogorski, bosanski, albanski šampion kvalitetniji od Jagodine? Nema tu kvaliteta ljudi, daj da pogledamo činjenice. Ako budemo igrali sa Grcima tu će Olimpijakos biti ubedljivo najbolja ekipa. Utopija je lepa...
     (future, 10. mart 2014 16:08)

    # Link komentara

  29. Kako bi naše lige napredovale, klubovi se trebaju maknuti sa državnog aparata i okrenuti privatnom kapitalu. Evo kod nas u HR pomalo kreće na bolje, najviše zahvaljujući smanjenju lige na 10 klubova. Tako da danas u HNL-u imamo 8 financijski stabilnih klubova ali problem je i dalje loša infrastruktura i samim time posjećenost koja bi dulje zadržala mlade igrače i privukla sponzore npr. Slovenci su obnovili infrastrukturu u skoro svim prvoligaškim klubovima i liga im je počela jačati, to isto rade i Mađari. Kod nas je Dinamo i dalje daleko ispred svih po moći na tržištu, uvjetima i budžetu, međutim imamo nekoliko novih zdravih klubova, prije svega zbog ulaska privatnog kapitala. To su Rijeka (već su postigli europski debi, uskoro grade novi stadion), Split (3. klub lige po budžetu, također planiraju graditi novi stadion), Istra (u vlasništvu Rusa koji ih održava na budžetu za stabilan rad, već napravili novi stadion). Od ostalih klubova Hajduk smanjuje dugove prodajom najboljih igrače za male pare (jer je prisiljen na to), Lokomotiva je B momčad Dinama ali su na račun toga izgradili kvalitetnu vlastitu omladinsku školu, Slaven Belupo ima jake sponzore koji ga drže stabilnim, Dragovoljac i Zadar su stabilni i bez dugova sa budžetom dovoljnim za normalan rad. Jedini su Hadjuk i Osijek u dugu, s tim da je Osijek u puno težoj financijskoj situaciji. Infrastrukturom i privatizacijom protiv regionalizacje!
    (mp0711, 10. mart 2014 16:00)

    # Link komentara

  30. Ponavljam opet... Nekada bio za, ali sada ne!
    Prvo, imamo najjaču ligu u bivšoj JU i smešno mi je kada Hrvati govore o podizanju kvaliteta njihove lige u kojoj 5-ti ako se ne varam, ima skoro duplo više bodova od onog iza sebe. Plus što u istoj igra i Dinamo 2, odnosno Lokomotiva.
    Nema potreba da se igramo sa onima koji su bežali od nas.
    Košarka je svoj cilj ispunila, jer je na vreme organizovana. Fudbal je zakasnio i da se sada napravi nekakva liga, nema je ko gledati. Niko neće gledati Zrinjski, Slaven i sl. timove po Srbiji.
    Realno, mala smo tržišta i osuđeni smo na tavorenje. Nikada kao takvi nećemo više imati prvaka Evrope. Ali barem ćemo praviti igrače u svojoj ligi, odnosno u timovima koje je igraju. Ako ništa drugo više poreza će se plaćati državi od tih transfera.
    Najrealnije jeste opcija ujedinjavanja u istu ligu, jer se ukrupnjava tržište, ali nema neke veće koristi nego od sadašnjih liga. Imalo bi za dva ili tri tima, ostali bi propali, t.j tavorili.
    Ponavljam opet, ako neko želi da se igra, neka igra nekakav kup na proleće koji bi bio sponzorisan i vukao dobre nagrade za osvajače.
    Ljudi, ne zamlaćujte se više, fudbal nije ni košarka, još manje rukomet ili vaterpolo. Srbija još uvek ima kakvu takvu ligu, potrebno je samo novo rukovodstvo FSS-a, novi ljudi i biće bolje. U se i u svoje kljuse.
    I da, ne trebaju Slovencima, Hrvatima, Makedoncima, Crnogorcima i Bosancima srpski klubovi, trebaju im Zvezda i Partizan koji su mamac za publiku, sponzore, tv...
    (Sale@, 10. mart 2014 15:53)

    # Link komentara

  31. @dule mi imamo talentirane klince, među najtalentiranijim nacijama na svijetu smo
    (gt, 10. mart 2014 15:37)

    # Link komentara

  32. Realno ko ce sve ovo da cita previse ima...
     (Radojko, 10. mart 2014 15:08)

    # Link komentara

  33. Po meni regionalna liga nije recept za uspjeh klupskog nogometa na Balkanu, ključ je u ulaganju, u rastu gospodarstva, kad bi Hrvatska ili Srbija bile gospodarski jake zemlje koje bi mogle ulagati u nogomet, u infrastrukuru, u struku, klupski nogomet bi rastao jer imamo talentirane klince. Mi smo sada smanjili ligu na 10 klubova i to se pokazalo kao pun pogodak, povećala se gledanost i zanimanje za ligu, koncetracija kvalitete je veće, imamo više derbija i jačih utakmica ali tu nesmijemo stati, samo treba ulagati i tu nastaje problem, jer nema se para, a ni volje.
    (gt, 10. mart 2014 11:51)

    Europe GDP per capita 2009:
    Luxembourg
    Norway
    Switzerland
    Denmark
    Ireland
    Netherlands
    Austria
    Faeroe Islands
    Finland
    Belgium
    Sweden

    Sve fudbalski velikani?
    (dule, 10. mart 2014 15:04)

    # Link komentara

  34. Lep tekst, ali kao i vecina prethodnih bez realnog uporista, utopijski... Znaci skandinavci nisu mogli da odrze regionalnu ligu, ali mi mozemo? Nema takmicaraki znacaj, ali ce dolaziti gledaoci? How yes no... Tek onog trenutka kada UEFA da prohodnost u Euro takmicenja iz regionalnih liga, onda te lige imaju smisla. Liga bez briga i takmicarskog znacaja na finansijski beznacajnom prostoru nece privuci sponzore.
    Pri tom, uslov je da se klubovi finansijski srede??? To se tek nece skoro desiti.
     (dex, 10. mart 2014 15:01)

    # Link komentara

  35. Najbolja i najracionalnija varijanta, koja omogucuje netaknutu domacu ligu, vise ucesnika u regionalnoj i laksu organizaciju je da se igra po grupama ljudi, da li ste vi svesni koliko to jednostavno resenje vrata otvara, da ne govorim da je i samo po sebi atraktivnije? Pametnjakovici se u kosarci nicega nisu setili, vec su unistili domacu ligu, time bazu igraca, unistli su temelj za razvoj svakog sporta i to u fudbalu ne sme da se ponovi. Izvinite, ako moram da biram izmedju toga da su nasi momci prvaci Evrope, da deru Belgiju u gostima sa 3:0, da se igraci stvaraju i da ih ima za seniorsku reprezentaciju na izbor sa jedne i regionalne lige za blizance i Vojvodinu sa druge strane, u svako doba biram prvo. Na kraju, lepo u tekstu stoji da manji klubovi treba da stvaraju kvalitetne fudbalere za vece, samo nije objasnjeno kako ce njihovo degradiranje i unistavanje na to uticati. Ne treba biti mnogo pametan pa znati odgovor na to pitanje. Eventualno, ako iz nekih nepostojecih razloga igranje po grupama ne bi bilo prihvatljivo, moglo bi da se prihvati sledece: Domaca liga od 14 klubova, dvokruzni sistem, 26 kola. Regionalna liga, minimum Zvezda, Partizan i Vojvodina + jos 7 klubova iz regiona. Utakmice izmedju pomenute trojke bi se racunale za obe lige, sto ce reci jos 14 kola, ukupno 40, sto je sasvim izvodljivo. Opet, to je mnogo gluplje resenje, krutije, neprilagodljivije, sa manje manevarskog prostora.
    (my way, 10. mart 2014 14:40)

    # Link komentara

  36. Nadovezujem se na komentar koji je poslalo mpk.

    Američki pristup sportu generiše novac i dobar je predlog da se njihova organizacija i sistem takmičenja primeni i u Evropi. Za košarku npr, ne bi bio viće problem ali je problem fudbala u pravilima iz 19.veka koja su nedorasla savremenim potrebama gladala, medijiski kuća i postojećoj tehnologiji. Amerikanci su predlagali promenu pravila u fudbali ali FIFA to ne prihvata tako da dok se to ne učini i dok fudba nel postane atraktivan sport po američkoj percepciji sporta, ništa od navedenih predloga.
    (draganbb, 10. mart 2014 14:10)

    # Link komentara

  37. Evo predloga za sistem takmicenja u regionalnoj ligi. Broj klubova- 16, i to. 4 Srbija, 4 Hrvatska, 3 Slovrnija i BiH i po jedan Crna Gora i Makedonija. Iz svojih liga ucesnici bi u regionalnu uneli odredjen broj viza za evropska takmicenja, s tim sto bi se ostatak sacuvao i za domace prvenstvo. Prema tome, prvih 6 bi igralo kvalifikacije za LS a drugih 6 za LE. Iz lige bi ispdadala 2 poslednja plasirana na tabeli kao i poslednje plasirani predstavnik od ekipa iz zemlje ucesnice.Ligu bi popunjavali pobednici domacih sampionata a kao nagrada bi bio i izlazak u Evropu. Predstavnika jedne drzve bi mogao da zameni samo tim iz iste. Time bi domaca prvenstva dobila na znacaju. Liga bi imala i nagradni fond, srazmerno plasmanu, a takodje bi ucesnici prihodovali i od TV prava. Nedostatak ovog sistema je sto domaca prvenstva ne bi imala svije prvake drzave.
    (Sreten, 10. mart 2014 13:33)

    # Link komentara

  38. Mislim da je najrealnije (na prolece) krenuti sa kup takmicenjem (Balkanski kup), koje bi ukljucivalo zemlje Balkana, i to:

    Grcka/Turska/Rumunija 4 tima,
    Bugarska/Hrvatska/Srbija 3 tima,
    Slovenija/BIH/Madjarska 2 tima,
    Albanija/Moldavija/Makedonija/CG 1 tim

    Igralo bi se po fazama
    I faza: 32 tima 8x4
    II faza: 16 timova 4x4
    a kasnije na ispadanje po kup sistemu...
    (Jo, 10. mart 2014 13:30)

    # Link komentara

  39. (srpski KAUCHOSI, 10. mart 2014 11:19)
    i ja vama najiskrenije kazem, da sam za regionalnu ligu, ali samo pod uslovom da klubovi iz Hrvatske ne ucestvuju
    (cyborg, 10. mart 2014 13:08)

    # Link komentara

  40. Koji klub iz regiona bi privukao publiku osim Hajduka i dinama?
    I to zbog rivalstva, a ne zbog kvaliteta koji ne postoji. Koga zanima neki nižerazredni klub iz bih, mkd, cg, slo...
    Ja idem i na Radnički Niš, meni je nebitno s kim igra Partizan, navijam za svoj klub.
    Kad razvijete tu kulturu odlaska na utakmice, onda će se sve promeniti. Ne treba nam regionalna liga, postoje evropska takmičenja.
     (Nikola_G, 10. mart 2014 13:05)

    # Link komentara

  41. @(mpk, 10. mart 2014 11:17)

    Ideja ti je super ali u ovoj zemlji to potpuno nije moguce.
    1. Ti klubovi su profesionalni i slobodni. Ako ja imam pare ja bih mogao da kupim CZ preselim ga u Kosjeric i nazovem ga PP. Takve stvari su normalne tamo ali ko bi to dozvolio ovde?
    2. Ako moj klub ide ka minusu ja kao sef dobijam otkaz. Ako udje u minus ja dobijem mesec dana da ga vratim iz minusa ili prodam. Neuspem u tome klub ide u stecaj. Ko bi to dozvolio CZ ili SDP ovde?
    3. Ja u mom klubu imam nekoliko ljudi koji su ne samo kvalifikovani nego i znaju kako da dovedu sponzore. Od njih i reklama se zivi. Koji nas klub ima kvalifikovane ljude koji su tu samo da dovedu sponzore i koliko je sponzorstvo rasprostranjeno kod nas?
    Ovo su samo tri razloga koji su mi odmah upali u glavu. Ja sam potpuno na tvojoj strani i voleo bih da je tako ali ovo je Srbija.
    (Misa, 10. mart 2014 12:59)

    # Link komentara

  42. A kad cete objaviti sta je sve lepo Mateus napisao u svojoj knjizi?
    Ono o namestanju meceva Partizana i tako to.
    (Milan, 10. mart 2014 12:50)

    # Link komentara

  43. Pa mi smo stvarno lud narod ako i ovo prihvatimo. Pogledajte Aba ligu u kosarci o kojem kvalitetu pricamo, a o novcu bolje da se ne govori.
    (Kole, 10. mart 2014 12:46)

    # Link komentara

  44. kao srbin sam protiv svake lige zajedno sa hrvatskim klubovima. ko ne pamti, raspad sfrj je i poceo na fudbalu, kada su hrvati divljali na utakmicama, palili zastave drzave i slicno. ko bi od nas i danas isao, recimo, u split. a bez publike svih strana, to nije to. eventualno rumune, bugare, madjare, niko ne bi ni gledao. teska prica.
     (skok, 10. mart 2014 12:19)

    # Link komentara

  45. Po meni regionalna liga nije recept za uspjeh klupskog nogometa na Balkanu, ključ je u ulaganju, u rastu gospodarstva, kad bi Hrvatska ili Srbija bile gospodarski jake zemlje koje bi mogle ulagati u nogomet, u infrastrukuru, u struku, klupski nogomet bi rastao jer imamo talentirane klince. Mi smo sada smanjili ligu na 10 klubova i to se pokazalo kao pun pogodak, povećala se gledanost i zanimanje za ligu, koncetracija kvalitete je veće, imamo više derbija i jačih utakmica ali tu nesmijemo stati, samo treba ulagati i tu nastaje problem, jer nema se para, a ni volje.
    (gt, 10. mart 2014 11:51)

    # Link komentara

  46. Na kraju se sve svodi na novac koga je sve manje u ex-Yu klubovima. Kako recimo danas da klubovi iz nekadasnje "velike cetvorke" privuku gledaoce? Dinamo i Hajduk u Hrvatskoj imaju svojih nekoliko derbija u prvenstvu i najcesce i u kupu. Bas kao i Partizan i Zvezda u Srbiji. A i ti mecevi sve vise gube draz jer je kvaliteta sve slabija. Odigra se i pokoja utakmica sa evropskim rivalima, opet sa najcesce sve slabijim rivalima, a ako se i dosegne LS onda je to nekako prilicno tanko, obeshrabrujuce, sa redovnim zescim porazima koji ubijaju zelju za takmicenjem najviseg ranga jer je ukupan utisak uvijek isti- sve skupa je jednostavno nedoraslo. Sta dalje da se prica o ostalim klubovima? Pa kako da "porastemo"? Gajenjem mrznje nikud nismo prispjeli. Tj. vecina nije, ali postoje interesne grupe koje i generisu mrznju jer se radi o mutnim, priglupim tipovima koji su ulicno vjesti, vispreni i koji samo u ovakvom stanju kontuniranog haosa- sasvim lijepo zive. I jos su "mali bogovi" u svojim balkanskim jazbinama. Fudbal je u ovom slucaju perfektna slika drustva koga je izvitoperio lumpen proleterijat koji je u socijalistickoj papazjaniji da svi isto vrijede nanovo vidi idole u likovima kojima je mjesto u zatvorima, ludnicama, ili, u najbolju ruku, ispred nocnih klubova u svojstvu obezbjedjenja. Problem je sto vecina kolektivno obozava propalice. Bilo i ostalo.
    (ko nam je kriv kad smo glupi, 10. mart 2014 11:37)

    # Link komentara

  47. Dovoljna je bivsa Juga plus eventualno Bugarska i to je to. Ne svidja mi se ideja sa Poljskom, Austrijom, Madjarskom... Rumunija bi znatno podigla kvalitet regionalne lige ali mi se cini da oni ne bi pristali na to jer vec imaju jaku ligu i ne zele da rizikuju sa ovim projektom. Ja bih licno trcao na stadion da gledam tekme protiv Hajduka i Dinama.
    (oklagija, 10. mart 2014 11:37)

    # Link komentara

  48. mislim da je najrealnije krenuti sa kup takmicenjem bez obzira na broj drzava ucesnica a kasnije razvijati neku zimsku mini ligu. neminovno je da ce biti propusta, toga ima i u najjacim ligama a neuspeh na regionalnom nivou imace vece posledice nego na nacionalnom. ja bih sigurno gledao te utakmice, Vojvodine i Zvezde i Partizana(podrzavam sve nase klubove). mislim da niko nije spreman za regionalnu ligu jos uvek.
    p.s.godisnje odgledam 1 superligasku utakmicu, sto zbog bezbednosti ali i atraktivnog fudbala.
     (blablaphone, 10. mart 2014 11:23)

    # Link komentara

  49. racunajte da niko iz hrvatske vise nikad nece nekakve lige s vama ..to vam je jedan kroz jedan sto se nas tice i cijenite bar to sto smo iskreni svo vrijeme i ne muljamo vas nego vam otvoreno,muski govorimo
    (srpski KAUCHOSI, 10. mart 2014 11:19)

    # Link komentara

  50. Treba da se pozabavite jednom činjenicom: od 50 najbogatijih klubova sveta u svim sportovima- čak 42 su iz SAD. Samo Real, Barsa, Mančester, Bajern, Milan, Arsenal, Ferari i Meklaren brane boje Evrope... A pritom je samo fudbal na globalnom nivou neuporedivo popularniji od svih američkih sportova zajedno! Dakle- treba da napravimo sistem koji je najbliži američkom profesionalnom, a ne evropskom, zastarelom, poluamaterskom modelu. Treba samo prekopirati komplet sistem iz NBA, NFL, itd... I uz eventualne male modifikacije, primeniti ga na naš region, tj. celu Istočnu i jugoistočnu Evropu. Kroz najviše 10 godina u Beogradu bi se gledao isti kvalitet fudbala kao u Londonu !
    (mpk, 10. mart 2014 11:17)

    # Link komentara

  51. Brate Brondby ne hvalis se da ste dobili Kopenhagen u 3. sezoni one Royal lige
     (Jzma, 10. mart 2014 11:16)

    # Link komentara

  52. Zašto se toliko plašiti šta će UEFA da kaže? UEFA klubovima iz naših zemalja ne pruža apsolutno ništa, pa tako nema ni čime da ih ucenjuje. A I potpuno nerealno bi bilo očekivati da npr. UEFA tek tako isključi iz takmičenja najjače klubove iz 10 zemalja. Dakle, treba napraviti PROFESIONALNU REGIONALNU LIGU od 20 najjačih klubova iz što većeg regiona. (klubovi bi bili uvek isti kao u SAD, bez ispadanja I gluposti) Naravno, razgovarati sa UEFA-om o svemu, ali ako dođe do ucene ili veta- ići za PROFITOM, a ne za tim šta će da kaže kako UEFA, tako ni NACIONALNI SAVEZI, jer to su sve institucije, koje- bojim se- koče razvoj profesionalnih klubova na ovim prostorima I samim tim onemogučavaju gledaoce da prate dobar fudbal.
    (mpk, 10. mart 2014 11:03)

    # Link komentara

  53. Regionalna liga koja ce se igrati u Turskoj ili Spaniji, samo zato jer bi tako bili troskovi manji? A navijaci Zvezde ili Partizana? Ko njih sisa jelda? Ako zele da gledaju, nek se spakuju pa pravac Turska, imaju oni para jelda? Ajde uozbiljite se molim vas. Svaka cast na tekstu, ali je malko smesno citati kako EX-YU liga nije realna i odrziva a neka ekstra super duper liga sa 25 do 30 timova iz citave istocne Evrope, gde bi se utakmice igrale negde tamo daleko, je kao realnija opcija? Meni ta ideja deluje kao dosta losija verzija "istocne Evropa lige" gde su klubovi dosta slabiji od timova u pravoj Evropa ligi, gde se vrte i puno vece pare.
     (Dado, 10. mart 2014 10:49)

    # Link komentara

  54. Odličan članak svaka čast,veoma detaljan i iscrpan.A što se tiče regionalne lige ona je nužnost jer je kvalitet klupskog futbala u regionu izuzetno loš.Presedan je već napravljen što se tiče košarke tako da to ne bi bilo u suštini ništa novo.Mnogi će reći "to je obnavljanje Jugoslavije" i to je potpuno pogrešna predstava jer politički Jugoslavija nikad neće biti obnovljena.A zar je to i bitno? Važno je da se futbal oporavi a ne naša ili pak hrvatska sujeta.
    (Aron, 10. mart 2014 10:33)

    # Link komentara

  55. I što sad? Da igramo nekakvu čudnu ligu zarad Gazpromovog profita? Dobro pamtim derbije jugoslavenske lige, ali to je pluskvamperfekt. Dosadni ste više.
    (zg euroskeptik, 10. mart 2014 10:31)

    # Link komentara

  56. + za clanak
    (Kostakurta, 10. mart 2014 10:21)

    # Link komentara