Rekonstrukcija 8: Kako naći pravu meru?

Sedmi deo našeg specijala otvorio je jednu od omiljenih, ali najlošije (kvantitativno i kvalitativno) obrađenih tema vezanih za naš sport – finansije.

Pošaljite komentar
  1. Iz izvestaja se samo moze videti sledece:LOPOVSKA POSLA!
    Zasto, uostalom kriju kao zmija noge kljucne stavke?
    Neko bi, makar FSS (sta oni rade tu, imaju li oni ikakvu odgovornost po tom pitanju?) morao da naredi klubovima da sa predajom zavrsnog racuna jedan izvod iz njega dostave FSS-u! I to pod obavezno uz sankcije ako to ne urade do iskljucenja Pa da vidis hoce li! I to overene od strane autorizovanog drzavnog kontrolnog organa.
    A uopste nije tesko ustanoviti stanje. Samo kratak presek koji bi obuhvatio:
    -ukupne prihode, od toga prihode od transfera i od utakmica (razdvojeno) po sezoni!
    ukupne rashode, po istoj semi;
    spisak svih transfera, prodaje i kupovine uz dokumentovanje svakog transfera kopijom ugovora;
    plate i ugovorna primanja za sve igrace!
    placeni porezi za plate posebno i na prihode po osnovu ulaznicanabavke , tj. investicije u infrastrukturu,amortizacioni troskovi;
    vrednost celokupne imovine Kluba po strukturi;plate svih zaposlenih izvan sportskog sektora (administracija)....
    I ko bi to mogao da mulja ako je obavezan da podnese ovakav izvestaj?
    (renco, 10. novembar 2013 06:58)

    # Link komentara

  2. Mislim da je problem o kome se govori u sjanom tekstu mnogo , mnogo širi i tiče se celog društva i ekonomije. Nisu samo klubovi jedini koji su nestručnim "rukovođenjem" upropašteni i dovedeni do ruba egzistencije već se ista priča ponavlja i sa bezbroj firmi i fabrika u zamlji Srbiji. Nestručnost rukovodećeg "menađmenta" u sprezi sa partijama na vlasti i kriminalnim strukturama znači samo katastrofu, bilo gde da se to desi i dok se to ne promeni nema napretka.
    (zoki, 2. novembar 2013 18:23)

    # Link komentara

  3. Postoji resenje. Da budemo jednostavno pravna transparentna drzava. Ali rano je jos za taj sistem ovde, jer ima jos da se pokrade, a ovde vladaju kozne jakne i njihove pudlice dok je vecina naroda brljiva i lako potkupljiva.
    Sve sto je napisano u feljtonima o nasem fudbalu su samo posledice toga sto mi prosto nismo normalna drzava.
    Fudbal nije odvojiv od nase celokupne propasti zato jer je to veliki sport, moze se improvizovati i donekle u npr. kosarci, u vaterpolu, i tim manjim sportovima, a fudbal, fudbal je stadionski, vise od sporta, veliki biznis, i nasa kriminalna drzavica se samo nemocno i parazitski ogleda u fudbalu.
    Nevolja je sto je odavde vise stotina hiljada mladih najobrazovanijih otislo, tako da je i svest naroda i zelja za progresom na jako bednom nivou jer se oseca sveopsta nemoc, to je zato sto je narod bez elite kao telo bez glave, bauljamo.
    (Valjanje u blatu, 1. novembar 2013 01:11)

    # Link komentara

  4. Pa slika sve govori : Djuric u drustvu Dzombe -SVE JE TRANSPARENTNO - sto kaze Curkovic !
    (zoro, 31. oktobar 2013 22:35)

    # Link komentara

  5. Molba novinarima.Manite se prica o nama i velikima dajte pokazite i objasnite narodu kako su to resili savezi pojedinih bivsih komunistickih drzava sa istoka tj Ceska,Slovacka,Poljska,Rumunija jer je nema smisla pricati o organizaciji klubova iz prvih deset liga evrope jer su po organizaciji,novcu i infrastrukturi godinama ako ne i svetlosnim godinama ispred nase JSL i PLS.
     (Hajduk Stanko, 31. oktobar 2013 12:28)

    # Link komentara

  6. @Slauter

    Slažem se potpuno da je oblast transfera mesto gde je najviše prostora za malverzacije. Siguran sam da se to masovno koristi decenijama unazad širom sveta, ali je izuzetno teško išta dokazati. Pisao sam o duplim ugovorima Bugara, Dinamo je doktorirao tu oblast, od Luke do Ćorluke, Englezi 12 godina pokušavaju da reše slučaj Balaban, ali jednostavno ne postoje dokazi. Da budem iskren, verujem da FIFA nije slučajno ostavila tu sivu zonu, ali to nije moguće dokazati. No biće reči i o ulozi UEFA i FIFA na kraju cele priče.

    Na platama niko ne krade, jer nema mehanizma da se igrač natera da potpiše ugovor (od Sulejmanija, Nastasića, Đuričića, Ćosića, do dvocifrenog broja Zvezdinih i Partizanovih klinaca ovog leta), a za svaki neisplaćeni dinar sudovi uvek stanu na stranu igrača.
    (vn, 31. oktobar 2013 00:20)

    # Link komentara

  7. Naravno da se u papirima ništa neće videti.
    Problem je u tome što se sve prevare dešavaju van papirologije, što se Mitrović proda za manje pare nego što drugi klubovi nude, Nastasić pokloni menadžeru i da ne idem dalje i dublje sa primerima.
    Najmanje 50% novca završi van Partizana, a potencijalna zarada kluba bi bila mnogo veća kada se proceni kako je klub mogao da prođe da je vođena pametnija politika.
    (Slauter, 30. oktobar 2013 18:41)

    # Link komentara

  8. Niko nije toliko ogranicen da ne zna da jedan Dragan Djuric koji tupka po mikrofonu ne moze sam od sebe da zajasi na celo Partizana i tako ozbiljnih firmi, a da za to nije od nekoga postavljen. Svi mi znamo da je on samo paravan i da je SPS glavna karika u klubu.. Nijedan pametan covek ne bi pristao na to da vodi tolike firme i da se zaduzuje u njima po direktivi nekog mocnijeg u pozadini. Zato su i nasli njega onakvog da se igra presednika. Ali sve ove marginalne igrace koje ti spominjes su SICA od para, skoro svi dosli bez grama obestecenja, nisu imali nikakvu reputaciju pre Partizana (osim Morejre), a samim tim su im i plate bile smesne.. Kako mozes da krivis sportski sektor za bilo sta? Kako sportski sektor moze da lici na bilo sta ako mu je ono presednik? Pa jel ja treba da postavljam sportskog direktora? Jedan Tomic jeste doveo Ngambija i Zajema, ali je jedan jedini Kleo kojege je takodje Tomic doveo pokrio budzet sam za dve CELE SEZONE! On je glavni krivac za ulazak u ligu sampiona, na njemu je zaradjeno 5 mio od prodaje u Kinu, Tomic je zlata bio vredan. Cak i jedan Krstajic je doveo Ivanova na kojem su lepo zaradili, i on je znao da ubode nesto kada su dali koliko toliko sredstva za pojacanja. Ovi sto sada vode sportski sektor nisu nizasta krivi, oni su tu zato sto nam je presednik i drustvo u celini onako kako jeste. Presednik je slika i prilika svakog kluba, tako da niko iz sportskog sektora nije i ne moze biti kriv za stanje u pokradenom Partizanu. Tacka.
    (Tole, 29. oktobar 2013 20:58)

    # Link komentara

  9. @Tole

    Odakle god da je stigao Dijara, proveri kakvu je reviziju ugovora dobio posle prve polusezone. I ne brkaj odštetu sa platom, vrlo često zbog manje odštete igrač dobije veću platu.

    Uopšte ne verujem u Dragana Đurića i mislim da treba da odgovara, i odlično znam šta radi u svojim firmama. Samo mi je važno da ne bude po srpskom običaju da samo Dragan Đurić popije kaznu, a deset drugih krivaca se provuče. Neka se lepo svi dokumenti pokažu, pa da vidimo ko je igraču koji je odigrao 100 minuta dao platu od 300 hiljada evra i onda se lepo pokupio iz kluba, ko je Moreiri dao 400 hiljada po sezoni plus ogromne bonuse. A rekao bih da je mnogima stalo da se sve ostalo zataška i sva krivica prebaci na Đuru. Pitam se zašto...
    (calen zi bite, 29. oktobar 2013 20:14)

    # Link komentara

  10. Ubedio si me, imamo najskuplje kafe kuvarice u evropi, Fejsa je dosao iz Benfike a ne iz Kule, a Dijara je bio zvezda Galatasaraja, a ne Zrinjskog kada je dolazio u Partizan.. Mislim da je sve jasno i da ne vredi da ti objasnjavam zasto je bitan podatak koliko se i pored konstatnog duga zaradjuje u Zvezdi. A ti ako verujes u postenje Dragana Djurica, pitaj koliki su mu dugovi u njegovim preduzecima, i nemoj da zaboravis da priupitas kako je tim radnicima bilo pre njegove privatizacije, a kako im je sada.. Mislim da je on i njegove firme koje spadaju u 24 sporne privatizacije samo po sebi dovoljno, da raskrinka bilo kakav tvoj argument. Narped Djuricu do sledece plate!
    (Tole, 29. oktobar 2013 19:02)

    # Link komentara

  11. @Tole

    Ima u Zvezdi i Milijaš preko 300 soma, još trojica preko 200, ne razumem kakve to veze ima i šta me briga šta oni rade, onakvo poslovanje ne dao Bog nikome.

    Kakve veze ima šta je Adi rekao, ko da njega neko pita, 6 igrača trenutno ima veći ugovor od tih 100.000, a prošla sezona ionako nije obuhvaćena izveštajem? Od 2008. do 2012. Partizan nikad nije imao manje od 7 igrača koji su plaćeni 200-500 hiljada po sezoni.

    Lepo u tekstu piše da te pare dobija desetak prvotimaca, a ne da je to prosek celog tima. Moje pitanje je zašto su u tih desetak uvek bili likovi dovođeni sa strane, a nije ulagan novac u Lazara, Mitra, Ljajića, Jovetića, da ostanu bar još po godinu-dve. Neki od njih su doneli rezultate, ali da li baš toliko dobre za toliko veće plate? Svaka čast Mou, ali on je jedne sezone možda vredeo svojih pola miliona, posle nije. A šta reći za Adiju, Ngambija, Zajema, Huga? Zašto je za velike pare zadržan Medo, kad je bilo jasno da ne želi da ostane? Zašto se tolike pare daju na povratnike, čim neko ne uspe preko, odmah mu se daje mesto u timu i kinta, a sve je to mogao da dobije neko od klinaca iz Teleoptika.

    Najlakše je reći da je Đura pokrao, ali ovde je očigledno u pitanju gomila krivaca. Vidi koliko se često menjaju sportski direktori, a oni sklapaju te ugovore, očigledno ih je baš briga što bacaju pare.
    Ja se iskreno nadam i verujem da to što pišeš žučno radiš zato što želiš dobro klubu, a ne da zataškaš nečiji očigledan nerad. Nije ovde samo Đura kriv.
    (calen zi bite, 29. oktobar 2013 18:45)

    # Link komentara

  12. @(calen zi bite, 29. oktobar 2013 04:45)

    Kolika je plata kod Djure??? Imas dole elaborat coveka koji ti fino objasnjava da nije sporno da su neki imali vece plate, ali to su igraci koji su dolazili kao prvo bez obestecenja, kao drugo malo ko od njih je sastavio vise od 2 sezone u klubu, i kao trece ONO NAJVAZNIJE, ti igraci nikad nisu cinili jednu generaciju i pojeli sav taj novac.. Nadovezacu se na poslednji pasus, pored takvih koji opravadavaju kradju i ne zasluzujemo bolje vlasnike i predstavnike drzava! Samo da te podsetim da u Zvezdi i dan danas jedan Ninkovic ima 350 000 evra platu (barem na papiru), to u danasnjem Partizanu samo mogu da sanjaju bilo ko od onih igraca. Uostalom, sta pametujete? Pocetkom nove godine je sam sportski direktor Albert Nadj izasao u javnost i rekao da niko nece imati vise od 100 000 evra, pa cak ni najbolji, cemu onda rasprava kada se radi o notornoj lazi da prvotimac Partizana prosecno zaradjuje 250 000 evra? Nema te racunice koja moze da nam objasni da Zvezda ima pored silne zarade u Partizanu svega 20 mio vise duga, ko to nije u stanju da sabere i shvati, s njim ne vredi raspravljati..
    (Tole, 29. oktobar 2013 16:38)

    # Link komentara

  13. Odlican text kao i svi prethodni.
    (Nikola, 29. oktobar 2013 15:26)

    # Link komentara

  14. To je ta ekipa:):):)
    (mladen, 29. oktobar 2013 11:05)

    # Link komentara

  15. @kojih crnih

    Nemoj da nas praviš ludim. Možda su klinci igrali za stipendijski, ali znamo ko sigurno nije:
    Moreira, Kleo, Dijara, Žuka, Medo, Ivanov, Tejgo, Adija, Stojković, Sale, Krle... Nikome od njih plata nije bila manja od 200 soma, a neki od stranaca su uboli i po pola miliona.
    A nisu mnogo manje dobijali ni Lola, Babović, Fejsa, Iliev, Gavrančić, da ne pominjem neuspele Brazilce, Libijce, Afrikance.
    I zapitaj se koliko te košta kad menjaš trenera tokom sezone, pa plaćaš i jednom i drugom ugovor.
    Klinci iz Teleoptika su tu uvek najgore prolazili, jer je svoje dete najlakše naterati da potpiše po lošim uslovima. Ko bi od pobrojanih ikad došao za male pare? Sigurno ih nije dovela ljubav prema klubu. To odavno više ne pali ni kod ovih na tribinama...
    (calen zi bite, 29. oktobar 2013 04:45)

    # Link komentara

  16. Jednostavno je. Ako hoćemo u tu Evropu,mora da se podvuče crta i kaže-NEMA VIŠE DRŽAVNIH PROJEKATA! To što Z i P imaju 90% populacije iza sebe(kao navijače),ne sme da bude prepreka. Kad je jedan Rangers mogao i morao zbog dugova u beton ligu,mogu i večiti. Pa ispočetka. Ovako,prazne priče,saopštenja,fantomsko smanjivanje duga mađioničara Čovića,cirkus u Humskoj-dosta je bilo. Srbija bi malo da diše,ako može bez ovih rupa što usisavaju sve..
    (rossonero, 28. oktobar 2013 21:52)

    # Link komentara

  17. od 8 nastavaka ove teme samo 3-4 su imali nekog smisla i govorili o problemu i nekim resenjima a ostale su bile skoro totalno nepotrebne.Treba govoriti o konkretnim resenjima iz oblasti sistema takmicenja,finansijskoj konsolidaciji klubova,resenjima za prevelike menadzerske provizije,netransparentnost poslovanja,odgovornosti predsednika i vlasnika za napravljene dugove, vlasnickoj strukturi klubova,problem huliganizma,infrastrukture,klubastva u savezu,napredovanju sudija ne po kvalitetu(cast izuzecima) nego po vezama,TV pravima,centralizacija(makar delimicna) sponzorskih ugovora na nivou lige, i drugim vaznim temama za fudbal u Srbiji a ne o nekim nebitnim stvarima.
    (ja, 28. oktobar 2013 18:23)

    # Link komentara

  18. Шљам који води државу да није то што јесте опколио би жандармеријом и Звезду и Партитан и спровео у затвор СВЕ из управа и СВЕ њихове добермане са трибина. На стадион не идем од јесени 1992.када је на Дербију на стази испод севера стајало 100 Тигрова до зуба наоружаних. Све ми је било јасно.
     (Lale, 28. oktobar 2013 17:57)

    # Link komentara

  19. Djura na prvoj slici izgleda iskopao zlato iz nosa i razmislja da li da pojede...eto, ko je predsednik Partizana!
    (bl8, 28. oktobar 2013 15:41)

    # Link komentara

  20. Prvo i osnovno je da i igrači, i treneri, i uprave klubova i na kraju navijači moraju da shvate da je fudbal profesija, da je fudbalski klub preduzeće i da tu nema improvizacije. Dakle sve zavisi od dobrog direktora odnosno menadžera. Odavno pričam i tvrdim da su daleko više štete FK Partizan nanijeli Krstajić, Bjeković i Nađ nego Đurić. Ivan Tomić kao direktor kluba je doveo jednog Dijaru, Moreiru i Žuku za relativno male pare. U njegovo doba smo imali i tim, i igru, i trenera, i dobru posetu i na kraju i generalnog sponzora. Danas nemamo ništa od toga sem dugova, koji se, htela to ova Uprava priznati ili ne, kreću između 5 i 25 miliona evra.
    (runner, 28. oktobar 2013 15:13)

    # Link komentara

  21. Ljudi moji kako ne razumete. CZV i PAR su klasični primeri preduzeća za vreme Tita koji su nestali. Svačije, a u stvari ničije. Tako su si ophodili rukovodioci klubova do sad. Dakle, privatizacija, ali ne kao i one do sad, nego ozbiljne. Ako i to ne pomogne, gasite blizance i pustite druge klubove da igraju, bez pritiska na sudije, bez sukoba na tribinama.
     (Deni Krejn, 28. oktobar 2013 15:03)

    # Link komentara

  22. Kako je nekad običan zvezdaš imao jednostavnu situaciju: pogleda ko je drugi! Sad, prvo izračuna zaostatak u bodovima od prvog, pa od drugog, pa od trećeg,... onda odgleda snimak da vidi zašto da kuka, pa pogleda Delegiranje sudija da vidi na koga da kuka. Onda proveri jesmo li po broju gledalaca REKORDERI, zatim da nije neko nešto ružno rek'o u smislu KOJI STE MI PA VI. Uveri se da njegov klub još uvek postoji, a ako ga ima onda šta je saopštio Čović i koliko je grobara komentarisalo zvezdinu vest. Onda uradi domaći zadatak i napiše komentar jer je glupo prijavio da ima kompjuter a sve završi zaključkom Tole je kriv! Više i nezna sastav zvezde, nervira se da je Vešović jedini reprezentativac i nada se da će jednog dana pročitati da je Partizan više dužan i oseća da će onda ... možda, ... doći i ta dugo čekana titula, ... ili bar KUP. Skoro da ne pravim razliku! ZVEZDA MI JE SVEEEE!!!!
     (Vremena su konfuzna, 28. oktobar 2013 14:36)

    # Link komentara

  23. Krade drzava od Partizana tj ovi koji upravljaju istom! Politicari su najvece zlo! Postavili su svoje marionete u klubovima i sada samo crpe! To svi mi znamo ali dzabe! Sada ce ih prodati za neku lovu i opet ce to umesto u budzet drzave otici u budzet sopstvenih dzepova!
    (nn, 28. oktobar 2013 12:03)

    # Link komentara

  24. Kao prvo, mnogi igraci Partizana i nedocekaju prvi profesionalni ugovor sa klubom iz kojeg su potekli. Kao drugo, Lazar Markovic i Aleksandar Mitrovic su imali u svom stipendijskom ugovoru obecanu platu od 10 000 evra GODISNJE! Ovo je uvreda od teksta ako se uzme u obzir da i te stipendijske plate kasne po 3 meseca. GDE SU PARE BRE??? Zalim svaki minut koji sam potrosio na prethodne tekstove.. Ovo je uvreda za svakog navijaca koji ume da upravlja digitronom..
    (Kojih crnih 250 000 evra????, 28. oktobar 2013 11:52)

    # Link komentara

  25. Rašo Babić se sigurno ne slaže sa ovim Vašim konstatacijama.
    (Branko Medaković III, 28. oktobar 2013 11:52)

    # Link komentara

  26. Najveci problem u finansijama Crvene Zvezde I FK Partizana je netransparetnost. Svaka uprava mora da zna da trosi tudje pare i da svaki svoj prihod I rashod mora javno da prezentuje.
     (RJ, 28. oktobar 2013 11:48)

    # Link komentara

  27. SVAKA ČAST !!!…!!
    (ogr, 28. oktobar 2013 11:42)

    # Link komentara

  28. Pitam ja autora teksta, ako vec sa sigurnoscu tvrdi da nije bilo tolike kradje u Partizanu kako gotovo svi ostali tvrde, zasto je onda ono saopstenje od neki dan izgledalo onako kako izgleda? 5 redova za svaku sezonu pojedinacno sa pausalnim ciframa o rashodu i prihodu kluba. Ma da nije slucajno onako pausalno napisano? Takodje pitam, sta cemo sa procentima koji su otisli na menadzere i agencije koje su u talu sa citavom upravom? Ko je i zasto dozvolio da 50 % od transfera Jovetica zavrsi negde drugac? On je jedan od 10-tak primera. Pitam ja ponovo, ne ide li i to pod kradju, ili je to legalno kraduckanje kada ja prodam svog igraca agenciji a posle toga podelimo plen koji je trebao pripasti celokupno Partizanu. Iskreno, i ja bi kao navijac Crvene Zvezde podrzao Djurica posto je izvezsno da ce doticni kad tad dovesti klub do kolapsa. Ako je to bila svrha ovog teksta u kojem se cini da su prihodi stvarno mali, a plate milionske, onda ok.. Prica se o 250 000 evra za jednog igraca? Dobro bre nije sporno da je uvek bilo 2-3 igraca koji su dobijalu tu platu, ali i to se nikad nije desilo da se ti isti nadju zajedno u ekipi. Ti sa vecim platama su uvek dolazili i odlazili relativno brzo. Kratko i jasno, 250 000 nije nikako realno da dobija svaki prvotimac Partizana u proseku, to su bajke koje ni Djuric ne bi bolje opisao u svom detaljnom finansijskom izvestaju od prosle nedelje.. Kao narod zasluzujemo sigurno i Djuru, i Kokezu i Aleksandra prvog, nekada portparola Vojvode Seselja..
    (nevaljali_bane, 28. oktobar 2013 11:39)

    # Link komentara

  29. Partizan je pokazao klasican finansijcki izvestaj firme koja nesto krije. Tacnije firme koja mnogo krije.
    Dok god ne udje nezavisna revizorska kuca i proceslja papire, necemo znati pravo stanje stvari u Partizanu.
    Uostalom, ako se tako uspesno posluje, sto ne pomogose KK ili VK Partizan, a ne neko smesno ucestvovanje sa prodatim kartama sa jedne utakmice.
    Nesto tu smrdi, i to strasno...
    (Milan, 28. oktobar 2013 11:36)

    # Link komentara

  30. Лист "Политика" који је први објавио да ФК Партизан дугује 25 милиона евра и даље трвде да је то истина, и да није дуг само 5 милиона како су челници рекли пре неки дан. Од уласка Партизана у ЛШ 2010 Г. зарађено је 11 милиона, а уложено само 30 000 евра за довођење Радише Илића. То је само један пример да не помињемо остале приходе трансфера и ЛЕ.,никакав минус не би требао да постоји у клубу.
    О Звезди је сувишно коментарисати кад је Уједан рош Мишић присуствовао Скупштини Звезде.
    (mica, 28. oktobar 2013 11:34)

    # Link komentara

  31. Bicu srecan kada se u ovoj analizi pojave ljudi koji se ne pojavljuju u slicnim analizama. A to je zasto u upravama CZ i FKP uvek sedi bar po jedan udbas, bezbednjak, debejac ili covek iz BIA-e. Da li u Dortmundu ili cak u nekom ruskom klubu sedi takva figura. Da li ce u neku analizu uci Pravda za Urosa i poziv da bude gost skupstine CZ ili ce se ispitati odnos Kimija sa upravom FKP. Lako je baviti se povrsno problemom, ali ako se ne zagrebe na pravom mestu, mi cemo se i dalje cuditi, biti u neverici...

    Takodje treba ispitati koliko agenti/menadzeri zaradjuju od provizija od transfera. U Engleskoj je ta cifra poznata svake sezone, i drasticno raste u korist agenata, a u Srbiji se nikada nijedan jedini podatak nije pojavio.

    U svakom slucaju se ceni trud Novakovica
    (Labud, 28. oktobar 2013 10:52)

    # Link komentara