Rekonstrukcija 5: Privatizacija, snovi i stvarnost

U prvih mesec dana prošli smo kroz ceo paket priča vezanih za ustrojstvo takmičenja, a u ovoj i narednim epizodama bavićemo se ustrojstvom klubova, od vlasničkih odnosa, do unutrašnje strukture. Tek posle toga znaćemo na čemu smo i pozabavićemo se ključnim faktorom – finansijama.

Pošaljite komentar
  1. Sta je sa nastavkom teme?
    (ja, 8. oktobar 2013 17:33)

    # Link komentara

  2. Iz teksta se jasno vidi da ako je drzava neuredjena,korupcionaska i mafijaska onda ni fudbal,ni sport ne mogu biti bolji. Prema tome,ne zamlacujte se da ce fudbal procvetati u raspaloj drzavi. Autor je lepo na pocetku rekao da se ne mogu uporedjivati Celsi i Zvezda ili Partizan ,jer Celsi nikad nije bio drzavni klub,pa se nije privatizovao nego je menjao vlasnika. Privatno je na zapadu nacin razmisljanja i stil zivota vec vekovima,dok je privatizacija na istoku samo sinonim ili asocijacija za kriminal tj. legalizovana zakonska pljacka posle koje ostaje pustos.
    Nasi klubovi mogu da imaju nekakvu buducnost samo ako ih privatizuju fabrike ili korporacije koje dodju u Srbiju i uloze pare u neku fabriku,u proizvodnju,pa ujedno kupe i klub,kao neki konzorcijum (ako se zakonom o sportu ulaganje u sport oslobodi poreza),recimo da dodje Samsung,Tojota,Panasonik,Tosiba,Soni,Dzeneral Elektrik,neka velika industrija hrane,vode,piva,sokova i slicno,da naprave velike pogone,pa da klub bude jedan deo korporacije,nesto kao PSV ili Leverkuzen i sl. inace sve druge privatizacije u duhu istocnjackih despotija i diktatura nemaju nikakvu buducnost. A da bi takve firme dosle potrebno je potpuno drugacije stanje u drzavi i u mentalitetu naroda.
    (Slobodni Klikeri, 5. oktobar 2013 19:41)

    # Link komentara

  3. Sve je ovo mlacenje prazne slame i potpuno promasena tema.
    Privatizacija!
    Evo na primer JSD Partizan!?
    Sest godina za redom prvak, igra evro kupove, lose katastrofalno doduse, ali igra. I kao takav ne moze da nadje sponzora svo to vreme. Ej bre, ne moze da nadje nikoga da se za sicu reklamira preko njega, a vi bi ste da ga neko kupi!? Pa to je stvarno neverovatno. Da se kompletan stadion, uzurpirano vlasnistvo Vojske Srbije, izlepi novcanicama od 500€, ni tada ga niko ne bi hteo.
    (Don Quijote, 1. oktobar 2013 13:59)

    # Link komentara

  4. sto se zvezde tice stvar je jasna - privatizacija onog sto je privatno nije moguca bez dodatnih koraka. naime, zvezda je formalno pravno vlasnistvo nekakvog udruzenja gradjana (iliti nvo). na to udruzenje je upisan i stadion i prateci objekti. nakon novih propisa o zemljistu, i zemljiste koje je donedavno bilo u svojini republike srbije pratice sudbinu objekata koje su na njemu. stoga, ako zelite da privatizujete morate prvo da - nacionalizujete. dakle, preko noci postaje drzavna svojina, a onda drzava prodaje sa dugovima ili bez dugova. vrlo je prosto. ono sto medjutim nije prosto to je koju cete cenu postici i da li neko dolazi zbog fudbala ili zbog zemljista. u svakom slucaju, ja sam pristalica kombinacije nacionalizacija + privatizacija jer je to jedina a ujedno i poslednja opcija. ako se posle privatizacije dospe u slicnu situaciju zvezde vise nece biti.
    (dusan, 30. septembar 2013 22:38)

    # Link komentara

  5. sa vama uvek komedija, 30. septembar 2013 15:24,

    ja sam pisao taj komentar u kome te istina boli, moze ti potvrditi administracija po mojoj adresi, i navijam za Rad ne za vaseg blizanca Partizana. Da, ova Zvezda je Coviceva, i kad bi im Covic dao racun, on im ne bi ni trebao vise jer opet imaju drzavne pare a nemaju dugove.
    Prosto on im ne da taj racun i zato je ikona, ajatolah neporecivi koga i ti obozavas jer si navijacki zaslepljen od realnosti.
    (KKCZT, 30. septembar 2013 21:13)

    # Link komentara

  6. @Nista od uredjenja dok se zaista ne uredimo, 30. septembar 2013 14:56
    prvu recenicu sam procitao i nisam zeleo vise...covicevu zvezdu??? au koji strah imas..pa ko je tvoj partizan...ne razumem, danilovicev , onaj sto hoce da bije hitnu pomoc, ili debelog koji psuje celu utakmicu..ZVEZDU PRODATI NIKAD NECETE, A ZA OVE DRUGE, NEK RADE STA HOCE
    (sa vama uvek komedija, 30. septembar 2013 15:24)

    Nemoj da se nerviras :)
    Crvena Zvezda Beograd je Covicevo vlasnistvo, i to je tako. Prvi ce Covic da ti to objasni ako pokusas njemu da kazes "ZVEZDU PRODATI NIKAD NECETE". Ciji je Partizan, to je dobro pitanje. Isto kao i cija je FK Crvena Zvezda. Zato ih niko i nece ...
    (Smiri se, polako ..., 30. septembar 2013 21:02)

    # Link komentara

  7. Kad je Šeik odmahnuo glavom i rekao nešto što znači ''NE'' svi sa objavljene fotografije se razočarani snuždiše.
    (Mićko, 30. septembar 2013 17:49)

    # Link komentara

  8. Ovaj tekst vam je super! Dosta realan i prvi put da trubite o ligi 10.
    Inace fudbal,navijaci i tradicije klubova u Rumuniji i Bugarskoj su dosta interesantniji nego kod nas i realno gledano njihovi klubovi su konkurentniji za privatizovanje od srpskih. Kad se samo pogledaju baze navijaca,mi sa njima ne mozemo da se merimo.
    U Rumuniji bukurestanska trojka,Poli Timisoara,Univerzitatea,Petrolul,Uta Arad su klubovi s ozbiljnom navijackom masom. Takodje u Bugarskoj Cska,Levski,Botev,Loko Pd,Beroe pa i timovi iz Burgasa imaju solidnu navijacku bazu.
    A mi sem blizanaca nazalost nemamo tim sa ozbiljnijom navijackom bazom,sto automatski smanjuje sanse za privatizaciju. A blizance obozavaju nasi politicari koji su jos jedan razlog da do privatizacije ne dodje.
    Kod nas je i standard losiji nego kod komsija,takodje tamo se i ozbiljne pare uzimaju za tv prava(sve prijateljske tekme Rumunskih klubova se prenose,a sad i tekme Rapida koji igra u 3 ligi). Dok kod nas na nacionalnoj tv ne mozete cuti ni rez druge lige,a neko ozbilnju emisiju o klubovima nikako.
    Nase novine imaju vesti samo iz blizanaca,druge ne primecuju.
    Ima dosta jos tog sto nas udaljuje od iole ozbiljne privatizacije!!!
    (fkr1958, 30. septembar 2013 15:49)

    # Link komentara

  9. @Nista od uredjenja dok se zaista ne uredimo, 30. septembar 2013 14:56
    prvu recenicu sam procitao i nisam zeleo vise...covicevu zvezdu??? au koji strah imas..pa ko je tvoj partizan...ne razumem, danilovicev , onaj sto hoce da bije hitnu pomoc, ili debelog koji psuje celu utakmicu..ZVEZDU PRODATI NIKAD NECETE, A ZA OVE DRUGE, NEK RADE STA HOCE
    (sa vama uvek komedija, 30. septembar 2013 15:24)

    # Link komentara

  10. koliko smo samo naivni...privatizacija ima svojih prednosti i mana, ali je najgore sto i Partizan i Zvezda mogu da budu kompetentni u Evropi i kao 'drzavni' klubovi i pozitivno posluju samo da se ne krade! znaci umesto da sredimo sistem, da pohapsimo lopove, sad cemo godinama da se ganjamo oko provatizacije, da ispravljamo krive Drine umesto da se mafija i lopovi pociste za mesec dana. smesno.

    ja sam licno protiv privatizacije jer ce to efektivno da pogasi sportska drustva...ostace samo fudbalski klubovi.
     (djordjevic, 30. septembar 2013 15:09)

    # Link komentara

  11. Problem je sto se sve vrti oko Partizana i Zvezde. Zasto bih ja iz Nisa ili neko iz Kragujevca blagonaklono gledao na dug zvezde od 50 miliona evra!!!! Dok dva kluba iz prestonice dobijaju novac od privatnih preduzeca klubovi iz unutrasnjosti opstaju sa po 20,30 miliona dinara. Ako su u minusu neka se ugase ili nek krenu iz beton lige sa omladincima, za par godina imace iste ako ne i bolje rezultate u Evropi jer gore od ovog ne moze. Boze moj ako je mogao Rendzers mogu i titovi blizanci. I neka svima bude jasno, bez jakih timova iz "unutrasnjosti" nema jake Zvezde i Partizana.
    (Milta, 30. septembar 2013 14:56)

    # Link komentara

  12. Fudbal ceka isto sto i druge sportove - goli amaterizam.
    Vidite kosarku,imamo 3 profi kluba: Covicevu Zvezdu, Partizan i URS-ov Radnicki. Sve se finansira drzava i sve je neodrziva sarena laza i improvizacija.
    Metalac se tu nesto koprca na entuzijazmu dva coveka, i to ce prestati vremenom.
    Sve ostalo je poluprofesionalizam, igraci igraju za premije i transfer u inostranstvo jer je regionalnom ligom unisteno bilo kakvo interesovanje bilo kog sponzora da ulaze, pa nemamo ni ozbiljnu ligu osim regionalne i u uzrocno-posledicnim odnosima nama se kosarka zatire jer su ljudima bitniji uski navijacki interesi u zemlji gde 90% ljudi navija za 2 kluba, oni taj interes stavljaju slepo isrped opsteg, i politicari im samo ispunjavaju zelje pa smo mi u propasti stalno.
    To i takva liga ceka i fudbal, propagira se kao spas, a donece jos vecu propast i jos vecu centralizaciju zarad profita 2 -3 kluba i umiranja svih ostalih.
    Privatizacija je slamka spasa, ali samo dok se ne ostvari. Jer, pare nemaju andjeli, vec znamo kakvi tipovi vrte pare u Srbiji i na koji su nacin dosli do njih.
    Jedino resenje je akcionarstvo, ali, narodne mase nemaju novac ni da kupe kartu kad je 200-300 dinara, pa je nazalost i to neostvarivo u realnosti da navijaci kupuju akcije i da se zna gde svaki dinar ulazi i ide iz kluba.
    A pre svega, mi nemamo pravnu drzavu, i to je problem svega, problem prevazilazi resenja i ljude koji se zaticu u fudbalu, problem je u kakvoj mi to drzavi zivimo.
    (Nista od uredjenja dok se zaista ne uredimo, 30. septembar 2013 14:56)

    # Link komentara

  13. ne znam zasto se toliko forsira rec privatizacija, i sta se krije iza tog svega? sigurno neka prevara! imate bezbroj klubova koji su u privatniim rukama a nema rezultata. NAjbolje da nasi klubovi ostanu nama, svim tajkunima belosvetskim daleko im lepa kuca.
    (sta_reci, 30. septembar 2013 14:45)

    # Link komentara

  14. Mislim da je ipak neophodn jadranska liga da bi puni stadioni SAMO domacih navijaca privukli strance da kupe nase klubove. naravno postaviti kriterijume ko sme da kupi klubove... Ubediti nekoga da kupi Zvezdu koja igra protiv Vozdovca je djavolski tesko ... E vec protiv Dinama i Hajduka, mozda ...
    (Vlada, 30. septembar 2013 14:30)

    # Link komentara

  15. Ne vidim razlog zasto bi ih neko uopste i kupio. Koje je onda resenje za ovakvu situaciju?
    Za pocetak ukinuti finansiranje Partizana i CZ iz drzavnih para, u stvari bilo kojeg sporta koji je profitabilan, posto ne vidim koji je interes gradjana da se iz budzeta finansira odabrana grupa ljudi. Novac preusmeriti na bazicne (atletika, plivanje, gimnastika ..) ili neprofitabilne sportove (odbojka, rukomet, vaterpolo) u skladu sa uspesima na OI/SP/EP kao i u razvoj nekog skolskog sistema takmicenja. Ako ne mogu da se takmice u profitabilnim profesionalnim sportovima onda treba da se ugase i ustupe mesto onome ko moze.
    Posto se sa mnom nece sloziti veliki broj ljudi, onda npr. ministarstvo finansija neka predlozi da se poreski obveznik moze izjasniti kao simpatizer nekog sporta/kluba i da se od prihoda te osobe ubire porez za takve namene (npr 2% plate). Od tog novca neka se pruza pomoc raznim FK i KK u skladu sa brojem simpatizera tog kluba i rezultatima u poslednjih 5g. Zabraniti javnim preduzecima da sponzorisu bilo koji FK i KK (glupa situacija gde igraju Partizan MTS-CZ Telekom, jos je ovaj drugi zapravo privatni klub). Eto prilika da mnogi reci potkrepe i delima.
    (drvobradi, 30. septembar 2013 14:15)

    # Link komentara

  16. Ko je najglasnije pominjao reč privatizacija? Klinci na ovom sajtu. Umesto komentara, oni bi samo napisali - Privatizacija. Onda je i Aleksandar Prvi rekao privatizacija Zvezde i Partizana, poput Čelsija. Da, ali Čelsi nikada nije bio državni i nalazi se u Londonu a ne u Pećincima, Ivanjici, Novom Pazaru, Jagodini, Užicu... A ostali klubovi, zašto samo dva? I ko će da kupi nešto što ima 70 miliona evra duga, stadion koji je u raspadu i koji se puni tako što se ulaznice na naplaćuju. A kad se prodaju, vrede dva do tri evra. Lova do krova! Kako neko zamišlja kapitalistu koji na umu ima samo profit (da nije tako ne bi bio kapitalista i milioner) da kupuje nešto što donosi milionske gubitke? Kako se o profesionalnom i profitnom fudbalu u Srbiji može govoriti kad našu ligu čini polovina klubova iz vbarošica i sela? Nestala je jedna država, što ne bi propao i fudbal. Kad bude uslova (novca i jake ekonomske zemlje), onda se i fudbal može ovde igrati, ali to je vreme još daleko.
    (Tomas Mor ili Utopija, 30. septembar 2013 13:59)

    # Link komentara

  17. Partizan i C. Zvezda su UDBAska legla,nema nista od privatizacije.
    Gledaj Partizan i C. Zvezdu pa ces da vidis Srbiju.
    (Srdjan Milosevic, 30. septembar 2013 13:45)

    # Link komentara

  18. Ne treba samo izgubiti iz vida da cilj privatizacije u Srbiji *nije* da klubovi postanu mocni i bogati i da se nizu uspesi u Evropskim takmicenjima. Zadatak je pre svega da se srede finansije, rastereti budzet drzave i smanji uticaj mafije (sto je posledica cistijih finansija). Ne treba ocekivati da ce ijedan klub (pa ni Partizan ili Zvezda) da bude jako imucan, pa ni uspesan. Ali mozda se jednog dana SPORT i gledaoci vrate na stadione. Ne mora Mesi da igra da stadion bude pun, dovoljno je da bude jedno fer i cisto takmicenje. Ali sam skeptican da ce se to desiti u sl. 10-15 godina.
    (Aleksandar Momcilovic, 30. septembar 2013 13:19)

    # Link komentara

  19. svaka cast za text !!
     (roby, 30. septembar 2013 13:05)

    # Link komentara

  20. problem sa privatizacijom Crvene Zvezde i Partizana su "vodje navijaca" koji imaju privilegije i ako bi im nove gazde ukinule to oni bi, s obzirom da su to vecinom kriminalci, izazivali nerede dok se vlasnici ne povuku. Zato je vazno iskoreniti ovo a privatizacija ne bi trebala da bude kao u privredi,vlasnici ne bi mogli stavljati hipoteke na stadione i klub i na druge nacine ih zaduzivati da ne bi posle odlazka ostavili klub u velikim dugovima. Trebali bi svi tokovi novca u klubu,transferi,ugovori biti javni i deponovani u FSS a finansijski izvestaji dostupni na sajtu a ne da se ,iako su udruzenja gradjana klubovi nisu privatni u pravom smislu, celnici klubova ponasaju kao da je to njihovo i kriju se iza neke poslovne tajne podaci koji bi trebalo svi da znaju,gde ide novac poreskih obveznika jer je takav slucaj u vecini klubova,da ne mogu da placaju necije sinove,zene i drugu rodbinu samo za to sto su povezani sa klubom i jos 1000 problema koje se moraju resiti pre privatizacije,jer dzaba nesto raditi ako se to ne sprovodi u delo kao Zakon o sportu.Iako je on trebao da resi i problem huligana sta se dogodilo nista, postupci se oduglovace do zastarelosti umesto da to bude po kratkom postupku.
    (ja, 30. septembar 2013 13:00)

    # Link komentara

  21. Dobar tekst,opcija Bankrot je najsigurniji cistac sistema!!!
    (Luka Laban, 30. septembar 2013 12:46)

    # Link komentara

  22. Gospodine Novakovicu, odlicno ste uradili komparativnu analizu privatizacije klubova u okruzenju. Medjutim, ono sto fali ovom clanku jeste predlog alternativnog resenja. Nasi klubovi konstantno gomilaju dugove, tako da su oni dostigli nivo vrednosti njihove imovine (stadiona, koji su inace veoma vredni). Mogli su biti u drzavnom/javnom vlasnistvu dok su imali sta da krckaju od imovine, medjutim sada kada je njihova neto vrednost veoma mala, potrebno je doneti odluku. Ako budu ostali u drzavnom vlasnistvu, potrebno je da ovo drustvo velikodusno pokriva njihove gubitke, kao drustveno preduzece. Alternativno moze da se animira javnost za IPO, sto bi moglo biti neko alternativno resenje. Uprkos tome sto ste pokazali da privatizacija nije dobro resenje, nisam siguran sta bi moglo biti alternativa.
    (Zurigo, 30. septembar 2013 12:43)

    # Link komentara

  23. Daleko od toga da je kod nas situacija u fudbalu cista i da je sve po zakonu al' nije vise ni ono kako je bilo za vreme Arkana i slicnih. Ne treba plasiti narod privatizacijom klubova sa nesrecnim primerima iz komsiluka. Naravno da treba obratiti paznju i postaviti uslove pod kojim ce se obaviti prodaja klubova ali da treba zavrsiti sa ovim sadasnjim stanjem i javaslukom u to ne sme da bude sumnje. Potrebno je naci bogatog coveka koji voli fudbal i koji ima ozbiljne namere u ovom biznisu. Ponuditi mu klub za 1 evro pod uslovom da vrati sve dugove u roku od mesec dana i ulozi u klub 20 - 25 miliona evra svake godine u narednih 5 godina.Formirati komisiju na nivou ministarstva sporta koja bi kontrolisala poslovanje kluba i imala mogucnost , podpisanu klauzulom u ugovoru, da moze da utice na negativne poteze po klub. Moglo bi tu da se mnogo stvari dogovori i potpise i sve u interesu kluba pa samim tim i u interesu buduceg vlasnika, navijaca i drustva uopste. Treba samo malo vise pameti, dobre volje i manje lopovluka i sve to moze da se uredi kako treba.
    (Zoran Simic, 30. septembar 2013 12:33)

    # Link komentara

  24. Ovaj clanak mu dodje nesto kao "Vidimo se u (fudbalskoj) citulji", mislim strasno... Mada,da budemo posteni, i kod nas je slicna tuzna prica. Valjda se i neki od komsija bave istrazivackim novinarstvom, dajte da vidimo sta su oni napisali za nasu MikiMaus-Tramvaj ligu, uspehe i padove Zeleznika, Bezanije, Milicionara, Kule, Banata i ostalih velikana nasih zadnjih dvadesetak fudbalskih godina. Za Zvezdu vec znamo (isisao SPS pare devedesetih, posle sitne ribe preuzele), a bogami i za Partizan (Zeko/Bjeko, Djuro, gde ce vam dusa?!).
    (mali miloica, 30. septembar 2013 12:14)

    # Link komentara

  25. Privatizacija ce unistiti srpski sport bas kao i sto je unistila srpsku privredu!Pa ko je lud da u srbiji plati 50,60 miliona za klub koji igra u ligi koja nema nikakav kvalitet jer za te pare moze da kupi klub u holandiji,belgiji,nemackoj pa cak i u engleskoj!Da se igra regionalna liga pa i nekako ali ovako,ovo su samo bajke i ko zna kakve mutne radnje!
    Mada ova vlada prodaje strancima srpsko zemljiste,izvore vode prodace i klubove koji ce na kraju zavrsiti kao i srpske firme koje su ojadjene a radnici izbaceni!
    Verujem da ce se za par godina govoriti o korupciji u privatizovanju klubova a Vucic ce biti glavni akter u mahinacijama koji prodaje srbiju strancima kao da mu je deda ostavio,zivi bili pa videli!
    (Gandra, 30. septembar 2013 12:06)

    # Link komentara

  26. Da li neko zaista misli, da ce raznorazni politicari odustati od zlatne koke tj. Partizana i Zvezde? Mozda bi i odustali kada bi neko odgovarao za nestalih 50 mio iz Zvezde posle one generacije oko Zigica, ili kada bi se NEZAVSINI drzavni organi zabavili malo time, kako je moguce da je Partizan vecito na navodnoj pozitivnoj nuli i pored silnih transfera u poslednjih 5-6 godina.. E da su ti ljudi koji su surovali u tim mutnim poslovima u ta dva kluba iza resetaka, onda bi se mogli nadati nekom pozitivnom efektu koju bi donela privatizacija.. Dok je stanje ovako kako jeste, lopovi budu hapseni pa pusteni, od toga nema nista.. Naravno, privatizacije ce biti, samo pitanje je koji lik ce dobiti zeleno svetlo iz vlade da nastavlja sa pljackom ta dva kluba kako to njima odgovara. Neko ce reci, kakvog ima smisla da drzava pljacka pa posle placa za te klubove? Vrlo jednostavno, taj koji za svoju partiju ili firmu pokrade novac iz Zvezde i Partizana, njega nije briga sto ce te vi platiti te dugove iz budzeta, on je danas na vlasti, sutra nije.. Obrni okreni, nevidim resenje za ovu zavrzlamu oko naseg fudbala gde se politicari pitaju i za kuglaski savez Srbije..

    Nagradno pitanje: Moze li neko da zamisli Angelu Merkel ili Gida Vestervela u upravnom odboru Bajerna ili Dortmunda? Mislim da je ovim sve receno ko je upropastio nas fudbal, ustvari politika je upropastila sve u ovoj drzavi, ostalo je jos malo sporta da se ugasi i to bi bilo to..
    (nevaljali_bane, 30. septembar 2013 11:39)

    # Link komentara

  27. ne treba zuriti sa privatizacijom. zasto? klubovi su ionako pukli, nema tu sta mnogo da se spase privatizacijom. sa druge strane sada su idealne okolnosti za muljanje. kada se za par godina budemo malo priblizili eu to cce biti mnogo teze
    (D, 30. septembar 2013 11:33)

    # Link komentara

  28. Veoma dobar i poucan tekst,koji treba da procitaju pre svega nasi politicari koji zele da privatizuju Partizan i Zvezdu. Jer svakom ko je jednom gledao englesku ligu je jasno da je takva privatizacija kod nas nemoguca.Postoji realna opasnost da nam se desi bugarski scenario i da nase velike klubove pokupuju nasi tajkuni preko raznih investicionih fondova sa ezoticnih ostrva, ako se to desi to ce biti katastrofa naseg fudbala.
    Bajke za malu decu su da ce doci Rusi ili Arapi jer nisu oni ludi da bacaju pare u bunar i da kupuju nesto sto je nicije,a svacije.
    (Igor, 30. septembar 2013 11:22)

    # Link komentara

  29. Po iskustvima iz susedstva, nasim iskustvima sa privatizacijom drugih subjekata moj je zaljucak da je bolje privatizaciju klubova treba uraditi temeljno. Kao I kod prodaje svakog proizvoda tako I fudbalskog kluba taj proizvod treba srediti pre prodaje. Prvu stvar koju moramo resiti jesu huligani, ako hocemo ozbiljne investitore. Treba da se nadje model za stadione. Treba biti realan, brendovi nasih najvecih klubova su jako slabi. Tako da ce investitor morati da zaradi na sve nacine pa mu treba omoguciti i investiciju u stadione, ubacivanje raznih sadrzaja koriscenje lokacije.
    Potrebna je i prava revizija poslovanja da se zna koliki su dugovi kluba u dinar, sa come on raspolaze, kolilo vrede igraci itd.
    Treba naci model za dugove, po meni najbolji da ih sve otkupi (dugove) I prodaje klub sa 0. Tako da novi vlasnik ne saznaje svaki dan za neki novi klub.
    Uz sve ovo treba obrazovati inspekciju koja bi motrila na poslovanje klubova na njihove transfere, plate I ostalo jer bi upravo ti klubovi bili veliki poreski obveznici.
    Uz sve ove mere za 5 do 10 godina bi smo bili u prvih 10 liga evrope.
     (RJ, 30. septembar 2013 11:17)

    # Link komentara

  30. dobar text
     (moonwalker, 30. septembar 2013 10:41)

    # Link komentara

  31. Mi ako u ovo vreme udjemo u privatizacije, Bugari ima da budu "mala deca" za ove nase alave...
    (Bre!, 30. septembar 2013 10:16)

    # Link komentara