Superliga Srbije sa 10 klubova – šta se čeka?

Svedoci smo, konačno, nagoveštaja jačanja fudbalskih centara u Srbiji međutim i dalje se ne dešava mnogo toga na planu reorganizacije samog takmičenja kako bi se esencija kvaliteta grupisala u elitni rang.

MB
Pošaljite komentar
  1. Ceka se da Oskar odobri.
    (Gospodin Draginja, 8. mart 2024 15:59)

    # Link komentara

  2. @PantaRei

    Dobra ideja, ali osnov svih osnova je:

    1) Vlasnicka transformacija i izlazak drzave iz klubova.
    2) Stvaranje postene lige u kojoj je kradja na fudbalskoj utakmici retka kao sneg u junu.
    3) Zarada od TV prava (zbog toga se ne slazem da mora biti javni servis) da se deli klubovima po dva osnova - gledanost i plasman na tabeli. Razlika izmedju prvog i poslednjeg po oba osnova ne sme da bude veca od 2:1.

    Negde treba prenositi sve meceve u vidu konferencije, negde samo nekoliko kombinovano, a negde pojedinacne meceve. To ce dovesti do toga da se vidi koga sta interesuje. Ako ljudi nesto ne zele da gledaju, mozete ih forsirati, ali oni ce iskljuciti TV.

    Ako nemamo mogucnost za vise, treba napraviti da izazov bude da se ucestvuje makar u najvisem rangu. To je prvi korak. Ali gornji uslovi moraju da se ispune pre toga.
    (moje ime, 6. mart 2024 15:20)

    # Link komentara

  3. Zvezda, Partizan, Vozdovac, Cuka, OFK, Zemun, Graficar, IMT, Radnicki NBG i Graficar :)
    (zanovetalo, 6. mart 2024 15:16)

    # Link komentara

  4. Srbiji ne treba privatizacija nego jasna pravila sta je fk I Koji je minimalni budget u super ligi. Minimalna Plata trenerima, minimalna Plata igracima. Kasnjenje maksimum 30 dana. Minimalne uslove za infrastrukturu. Kada se to bude definisalo nek ima I 8 klubova. A kada ispune uslove 16 neka ih ima.
    (Sistem je problem, 6. mart 2024 09:23)

    # Link komentara

  5. Samo privatizacija može spasiti srpski fudbal.
    Država treba da ubira porez od profesionalnog bavljenja poslom (sportom) a da pomaže rekreativne aktivnost kroz školstvo. Donacije iz budžeta samo za organizovanje velikih sportskih takmičenja koji donose prihode veće od ulaganja.

    Ovo bi trebala biti glavnina pristupa. Privatnici će naći načina da se organizuju jer novac uvek nadje svoj put isto kao i voda.
    (Mita Pankov, 5. mart 2024 15:15)




    Privatizacija nikome nije donela spas, samo je donela korist lažnim privatnicima, da ne kažem nešto oštrije.

    Privatnicima niko ne brani da osnivaju svoje klubove.

    Problem je želja za preuzimanjem državne imovine kroz proces "privatizacije".

    Postojeće klubove je bolje ugasiti, nego (pro)dati nitkovima
    koji su zapravo finansijski i unuštili klubove
    u nadi da će doći do imovine klubova za male pare.

    Zamislite da su Terzić i Vazura vlasnici privatnih klubova, čiji su sada direktori?!

    Kome tako nešto treba, osim njima?
    (Budi pravi privatnik, osnuj svoj klub, od svojih para, 6. mart 2024 04:23)

    # Link komentara

  6. Koja dva puta ? Jednom drugi, dvaput treći
    (brzi_trut, 5. mart 2024 20:11)

    Samo
    (Dex, 5. mart 2024 23:19)

    # Link komentara

  7. Srbija je imala ligu sa 12 klubova i to nije bilo bolje.
    (delboj, 5. mart 2024 22:01)

    # Link komentara

  8. "Od zemlje koja je dva puta bila viceprvak sveta sigurno se ima mnogo toga videti, naučiti, pa i preuzeti kada je u pitanju rukovođenje i organizacija fudbalskog takmičenja."

    Koja dva puta ? Jednom drugi, dvaput treći
    (brzi_trut, 5. mart 2024 20:11)

    # Link komentara

  9. Samo privatizacija može spasiti srpski fudbal.
    Država treba da ubira porez od profesionalnog bavljenja poslom (sportom) a da pomaže rekreativne aktivnost kroz školstvo. Donacije iz budžeta samo za organizovanje velikih sportskih takmičenja koji donose prihode veće od ulaganja.

    Ovo bi trebala biti glavnina pristupa. Privatnici će naći načina da se organizuju jer novac uvek nadje svoj put isto kao i voda.
    (Mita Pankov, 5. mart 2024 15:15)

    # Link komentara

  10. Prvo izbaciti Super iz naziva lige. Ništa tu nije super. Prva, druga, treća liga sever, centar, jug.
    U prvoj ligi 14-16 klubova dvokružno samo. Ubaciti novo takmičenje koje bi igrala sve tri lige, liga kup, sa dobrim sponzorom, marketingom i nagradama... prvo kolo bi igrali samo trećeligaši međusobno, recimo i od sledećeg se ubacivao i viši rang. Sa 26 ili 30 utakmica u ligi bi se taman sa tim novim takmičenjem popunio broj utakmica i malo osvežilo nešto u srpskom fudbalu.
    (Sergio, 5. mart 2024 11:30)

    # Link komentara

  11. Tek kad budu svi shvatili, da je glavni problem našeg fudbala trenerska škola, i užasan nedostatak kvalitetnih trenera od najmlađih kategorija pa sve do seniora, naš fudbal će biti tu gde mu je i mesto-donja polovina u evropi. Jedini i ispravan način je rad po najsavremenijim standardima, pa za jedno 10-ak godina možemo očekivati neki napredak, do tada, neko će kad kad bljesnuti, ali retko!
    (bane, 5. mart 2024 07:50)

    # Link komentara

  12. Možda je problem što zadnjih 7 godina cela liga igra za jedan klub i što su ne računajući ovu sezonu imali 8 poraza za 6 godina. To je 1.33 poraza po sezoni. Nas neregularnost ubija, to je najveći problem, nisu problem 10, 12 ili 16 klubova u ligi.
    (zi, 5. mart 2024 07:14)

    # Link komentara

  13. "Kvalitet je razvodnjen na 16 lokacija a razum prosto nalaže da bi smanjenje broja učesnika na 12 ili još bolje na 10 klubova dovelo do značajnog kvalitativnog iskoraka."

    Kvalitet je razvodjen ne na 16 vec na 12 lokacija posto na jednoj lokaciji,u Beogradu igra 5 klubova.
    Liga od 10 godina na period od 10 godina a potom razmortiti eventualno povecanje na 12 sto bi bio maksimum koji bi se uneo u statut FSS,zajednice prvoligasa i lige i ne bi mogao da bude promenjen na vise,nikada,a sto bi zavisilo od toga da li je kvalitet timova,klubova kao i poseta povecana za ta dva dodatna mesta preko 10.
    U jednom gradu maksimum 2 kluba,pa onda makar oba kluba bila na prva dva mesta na tabeli,a svi znamo koja su to dva kluba(ja navijam za jedan od njih)ukoliko sledece sezone iz druge lige kao prvi treba da udje i treci klub iz istog grada onda igraju baraz 2. iz prve lige(losije plasirani na kraju sezone od 2 kluba iz grada)i prvi iz 2.lige pa ko je bolji igra prvu ligu sledece sezone.
    Prva liga 10 klubova,2 kluba iz istog krada maksimum i sto bi rekao Djura u Nadrealistima zdraaavo,zdraaavo.
    (Gavra, 5. mart 2024 03:13)

    # Link komentara

  14. Ајмо дест клубова а Тоби значило више од пола су из Београда. Звезда партизан офка Београд Чукарички Вождовац имте. Чему би ово личило онда би испало да је београдска лига. По мени 16 клубова да остане или да се само смањи на 14 Клубова Тоби можда било добро а на дест и дванајест Тоби била београдска лига.По мени да и даље да има 16 клубова а да испада дирек три клуба а четврти бараж тако да би било занимљивије јер неби смели клубови да шурују јер само би 11 Место гарантовало опстанак. Тоби било ко у Немачкој Енглеској Шпанији понтри клуба испадају.
    (zdravko, 4. mart 2024 23:53)

    # Link komentara

  15. Bitno je da dođe do smanjenja klubova i koncentracije kvaliteta ali je regularnost jos vaznija! Razni satelitski klubovi, korumpirana sudijska organizacija, menadžerske agencije i politika u sportu su stvari koje se ovde NEĆE promeniti! Želim da gresim ali...
    (zemlja čuda, 4. mart 2024 23:43)

    # Link komentara

  16. Jedino sto ce ligu i reprezentaciju uciniti boljim je to da se vrati pravilo da igrac ne moze da napusti srpsku ligu pre nego napuni 24-25 god na primer ili nema odigranih makar 5 sezona u domacoj super ligi.
    (Iskren, 4. mart 2024 23:37)

    # Link komentara

  17. ja bi proširio našu ligu na 20 klubova! Pa, da vidite kako se vozi!
    (z’brda, 4. mart 2024 23:32)

    # Link komentara

  18. Nije problem da liga ima vise klubova,ali je problem u tome sto ti nemas toliko igraca koji zasluzuju da igraju u prvoj ligi. Kad imas 10 klubova da igraju po tri puta,kvalitet se ukrupnjuje. Ako sada u svakoj ekipi imas po tri igraca koji valjaju,ne racunajuci Zvezdu i partizan,to je 42 igraca,tj jos cetri kvalitetna tima pored navedenih. Neka se pojavi jos jedan tim i to je vec 18 teskih utakmica u kojima nije zagarantovana pobeda ni za Zvezdu ni partizan. I da se uvede minimalna plata u prvoj ligi 20 hiljada evra mesecno ( min 4 miliona godisnje na plate igraca ),da vidis kako bi trenirali igraci iz nizih liga samo da se dokopaju prve lige,a samim tim ojacavas i drugu ligu. Drzava treba postavi uslove i da se povuce iz klubova,nista pare,ali da kontroliše nemilosrdno ko kako trosi i koliko se zaduzuje. Moze samo da pomogne oko sponzorstva lige,tv prava i to je to. Ako si sposoban opstaces,ne sposobni ce da se povuku,bice oterani i doci ce sposobni ljudi.
    (Ivan, 4. mart 2024 22:55)

    # Link komentara

  19. A zašto 10. Zašto ne samo 4. Pa imaćemo onda 10 derbija u sezoni.
    Umesto što opraštate poreze nekim klubovima, bolje da jačate ostale kojima zamerate lošu infrastrukturu.
    (kickers, 4. mart 2024 22:42)

    # Link komentara

  20. Sećam se da smo nekoliko godina imali ligu od 12 klubova, ako se ne varam 3 sezone. Nešto se ne sećam da je prštalo od kvaliteta, a jedino što je to donelo je bila slaba poseta na derbijima jer su se igrali prečesto. Razumem logiku da se sa manje klubova povećava koncentracija kvaliteta i slažem se da treba probati, ali isto tako nisam uveren da će to doneti neko značajno poboljšanje.
    (Zli Zii, 4. mart 2024 22:40)

    # Link komentara

  21. zasto ne moze 10 klubova, pa malo je i 16 da bi se izlecile sve frustracije lokalinih politicara...da smo normalni kao sto nismo i odavno uveli 10 klubova i neke standarde oko ifranstrukture i ostalih stvari, znam da sve boli sto bi od 10 klubova najmanje bilo 4 iz Beograda, ja sam iz Sapca da ne mislite da favorizujem Beograd, ali budite svesni da trecina Srbije nastanjuje Beograd, da je opstina Vozdovac veca od Leskovca ili Sapca...zato nema ogranicenja ako ce 10 klubova iz Beograda doneti kvalitet ili ne izvesnije prvenstvo onda nema problema sta nam vredi od Ivanice ili Lucana ili Surdulice ili moje Macve kad su vecito na dnu nikad nikakav iskorak da naprave znaci druze ti si druga liga fudbala i tamo se bori...sto pre preci na 10 klubova kad mogu Skoti mozemo i mi a ne prosirivati lige i ubacivati klubove zbog politike u super ligu...ovo sto smo rangirani na uefa listi bolje od ostalih iz okruzenja nece dugo trajati...videli ste fijasko ove godine...klub koji je ispao u kvaifikacijama doneo sam vise bodova od tri tima koja su ostala duze od njega u Evropi....ucesnik LS corak dva remija valjda...ubrzo se vracamo negde oko 20 mesta gde smo realno a tendecijom jos veceg sunovrata...
    (sistem, 4. mart 2024 21:35)

    # Link komentara

  22. Au koliko stručnjaka za fudbal.Šta bi oni želeli.Toliko nebuloze a neki bi svoj klub voleli u super ligi.Da li je moguća privatizacija? Ko je taj koji bi kupio bilo koji klub.Šta da kupi? Igrače ,stručni štab, sekretarice,blagajnika.Ko će da finansira te klubove,imamo li industriju,,lokalna samouprava koja žute banke nema
    (čiki, 4. mart 2024 21:26)

    # Link komentara

  23. Hrvati su bas primer zasto ne treba to da radimo. U ligi od 10 uvek im nedostaju klubovi iz nekog regiona (npr Vinkovci, Slavonski Brod, Zadar, Dubrovnik), onda pola lige vecinom prvenstva se ne bori ni za sta i u tome 4 puta igrati sa istom ekipom nije zanimljivo. Na kraju price nasi klubovi nisu manje uspesni u Evropi jer velicina lige nema s tim veze.Nasi problemi su ko finansira klubove zbog cega su oni vecinom u i oko Beograda, pa tek onda tereni i igraci. Broj klubova je sasvim dobar.
    (Sasa, 4. mart 2024 21:20)

    # Link komentara

  24. Prva liga dvanaest klubova: Partizan, zvezda, Čukarički, Vojvodina, Spartak, TSC, Smederevo, Niš, Kruševac, Kragujevac, Novi Pazar, Užice
    Druga liga četrnaest klubova: Voždovac, Zemun, OFK Beograd, Čačak,gornji Milanovac , Leskovac, Šabac, Loznica, Inđija, Surdulica,Lazarevac, Vranje, Pirot, Zrenjanin.
    Srpska liga četrnaest klubova, niže lige po regionima i to bi bilo to.
    (keruzzi, 04. mart 2024 21:10)

    Mora da si iz Smedereva
    (jcA, 4. mart 2024 21:17)

    # Link komentara

  25. Prva liga dvanaest klubova: Partizan, zvezda, Čukarički, Vojvodina, Spartak, TSC, Smederevo, Niš, Kruševac, Kragujevac, Novi Pazar, Užice
    Druga liga četrnaest klubova: Voždovac, Zemun, OFK Beograd, Čačak,gornji Milanovac , Leskovac, Šabac, Loznica, Inđija, Surdulica,Lazarevac, Vranje, Pirot, Zrenjanin.
    Srpska liga četrnaest klubova, niže lige po regionima i to bi bilo to.
    (keruzzi, 4. mart 2024 21:10)

    # Link komentara

  26. Pre toga obavezno privatizovati sve te klubove, zatim malo ispraviti i srediti stvari oko delegiranja sudija i možemo imati jaču ligu uz krupnija ulaganja svih timova. Bez svega toga biće isto kao i do sad, ...favorizovanje, nameštanja, prodaje igrača i uzimanje kinte. Terze i Vazure obavezno da odu.
    (vozi mile motorče, 4. mart 2024 21:09)

    # Link komentara

  27. 12 idealno.
    (Ljubisa livac, 4. mart 2024 20:43)

    # Link komentara

  28. Ја бих да се забране страни играчи у Суперлиги
    (Ђоле, 04. mart 2024 17

    Pa da nas izbace iz UEFA.
    (Grr, 4. mart 2024 20:42)

    # Link komentara

  29. Хрватска није добар пример. Какве везе има то што су ви,ешампиони света са клупским фудбалом. Њихов шампион игра у Лиги конференција, а сви остали клубови заједно уђу у групну фазу европских такмичења једном у десет година. На ранг листи асоцијација су иза нас. Њима лига ни не треба, њима треба само Динамо који је у последњих 18 година 17 пута био шампион.

    Лига од 10 клубова није добра, јер наши клубови нису стабилни. Клуб, који ове године обезбеди пласман у првих 10, следеће године може да буде у кризи. Јасно да је поента да се одигра што више утакмица између најбољих. У лиги са 10 клубова сви би међусобно одиграли по 4 утакмице, али они при дну табеле би можда били много лоши. Зато је најбоље да се лига смањи на 14 клубова, па да одиграју 2 круга, а онда плеј-оф и плеј-аут од по 7 клубова, али онда да се не игра само један круг као сада већ опет два. То би била само једна утакмице више за сваки клуб што и није неко велико оптерећење. Тада би Црвена звезда, Партизан, ТСЦ, Чукарикчи, Војводина и ко се већ све нађе у тих седам у плеј-офу одиграли међусобно по четири утакмице као и када би играли лигу од 10 клубова.

    Ми смо почетком деведесетих имали прву А и прву Б лигу од по 10 клубова, али се испадало и улазило из А у Б, тј. Б у А после сваке полусезоне. То је незгодно, јер се онда прерачунавају бодови, као и оно када нам се пред плејоф број бодова делио са два.
    (Марко, 4. mart 2024 20:28)

    # Link komentara

  30. Gde je problem ako ima više klubova pa bolje da igraju više utakmica, polovina toga im je kao lakši trening, od deset klubova 6 bi bilo iz BG možda i više u neko dogledno vreme a to smo već imali pa smo ligu zvali tramvaj liga, ovako u nekim manjim sredinama dođu ljudi da vide zvezdu i partizan lakše im je i jeftinije nego da potežu za Beograd uostalom neki od novih stadiona su daleko od BG i šta bi trebalo da igraju zonu.
    (Grga, 4. mart 2024 20:24)

    # Link komentara

  31. Ma malo je 16 treba povecati na 30 nek i ovi iz beton lige malo ucestvuju u prvom rangu takmicenja
    (Penaltik, 4. mart 2024 20:17)

    # Link komentara

  32. Кад изађе нови ФуТбол Менађер, прво узмем нашу лигу, направим један нови клуб, обично од Чукаричког (јер имају сјајне омладинце) и рокам. Пошто не играм на фер, него лоадујем, обавезно у прве две сезоне наштелујем да из лиге испадну све сами `фудбалски центри`, `носиоци фудбала` у Србији - у овој сезони то су еСеНеСов Железничар, ИМТ, мађарскоорбанов ТСЦ, да-не-дирамо Нови Пазар, близанци Вождовац и Чука, недајБоже Сурдулице, и чувени двојац Ивањица-Лучани.
    Осим пројеката комуниста, нашег Партизана и ове звезде, једини крштени клубови са какво-таквом историјом и навијачима у првој лиги су трентуно Воша, Спартак, два Радничка и Напредак. Али без лове и утицаја. Ово све остало је наша срамота што су они Суперлига. Мада, какав народ, таква и држава, таква и Суперлига.
    (менађер, 4. mart 2024 20:08)

    # Link komentara

  33. Nije nama u tome boljka. Državni kapital ne sme da uplivava u niti jedan klub, osim recimo u izgradnju stadiona i prateće infrastrukture, i to kao vid pomoći. Za unutrašnje poslovanje kluba (transferi, plate itd) nikada!
    Klubovi svi moraju da budu privatni, ili u vlasništvu privatnih struktura, ili udruženja građana. Da se finansiraju sami od sebe i od autorskih prava.
    I možda najbitnije, moramo da shvatimo da moramo da srušimo granice i nesuglasice koje su nastale devedesetih, i da, poput košarke, napravimo regionalnu fudbalsku ligu, koja će da ima 16-20 klubova. Jedino jaka regionalna liga može da ojača fudbal svih nas. Pogledajte hrvatske klubove, osim Dinama niko ništa... bosanski ih nema nigde, slovenački bljesnu ponekad i to vrlo kratko, ostalo nije vredno pomena.
    U UEFA bi trebalo izdejstvovati da prvi iz te lige ide direktno u LŠ, drugi i treći igraju tipa kvalifikacije, četvrti peti LE, šesti LK itd...
    Jedino tako nešto može da pomogne fudbalu na Exyu prostorima.
    Ovo trenutno sada je samo muljanje mafije i to ne samo kod nas nego svuda.
    Objavite mi komentar, hvala.
    (Aleks, 4. mart 2024 20:06)

    # Link komentara

  34. O tome sam odavno pričao i samo tako ova liga može da liči na nešto.Što pre organizovati ligu sa 10 klubova i više navijača na tribinama.I da potpuno nova SUDIJSKA ORGANIZACIJA,Ovaj Santrač i njegovi poltroni su bruka ove SRBIJE.
    (Realan, 4. mart 2024 19:58)

    # Link komentara

  35. 10 ekipa i igrati cetvorokruzno i to je to, nema plej ofa samo zadnji ispada predzadni igra baraz sa drugim iz nizeg ranga i to je to.
    (Deda, 4. mart 2024 19:52)

    # Link komentara

  36. Kakvih 10 timova? Kako da se razvija fudbal ako samo 10 timova igra protiv Zvezde ili Partizana? Nismo mi Svajcarska?!
    (Daco, 4. mart 2024 19:50)

    # Link komentara

  37. Moze zvezda,vojvodina,imt,graficar,nis,krusevac,ofk beograd ,rad i ako mora partizan i jos neko nebitno je ko
    (Kotez, 4. mart 2024 19:39)

    # Link komentara

  38. Opet se lozite..
    (NR, 4. mart 2024 19:36)

    # Link komentara

  39. 12 je realnija priča ali proći će još bar 2-3 godine dok se to ne dogodi....
    (mAd, 4. mart 2024 19:24)

    # Link komentara

  40. Liga ne sme da ima vise od 10 klubova, cetvorokruzno, 4 derbija odlucuju prvaka.
    Bez toga Liga je smesna!
    (sin lovca na medvede, 4. mart 2024 19:20)

    # Link komentara

  41. Može da ih bude 16, 12, 10, 6 ili 2, to neće podići kvalitet fudbala samo po sebi. Fudbalska liga jedne zemlje je biznis, a za to je potrebno mnogo više znanja od pukog brojanja članova. FSS mora prvo odluči da li hoćemo ligu koja donosi zaradu, ili ligu koja promoviše fudbal u celoj zemlji, da li možda želimo ligu koja proizvodi mlade igrače. Ne može sve. Moj utisak je danas imamo ligu zarad Zvezde, malo manje Partizana, i zbog menadžera. Naša liga je zapravo jedna palanačka stočna pijaca, ono pred zatvaranje kad je ostao samo škart koji treba uvaljati.
    (ZoranJ, 4. mart 2024 19:18)

    # Link komentara

  42. Sta vam smetaju "beogradski klubovi"? Treba da igraju najjaci, odakle god da su. I u Engleskoj premijer ligi, trecina klubova su iz Londona (7 od 20).
    Da izbace Arsenal ili Totenhem kako bi ispunili "geografsku kvotu"? Gluposti...
    (ProkopijeElGrande, 04. mart 2024 18:45)

    Pogledaj tabelu i koliko je klubova iz Beograda u prvih 10. Vozdovac je kao cetvrti klub iz Beograda na deobi 10. mesta sa Napretkom. Dakle u 10 imas tri sigurna klua iz BG i Vozdovac koji tesko da se odrzi tu. O tome je rec, trenutno stanje.
    (Аспера, 4. mart 2024 19:17)

    # Link komentara

  43. Ми смо деведесетих након распада земље пробали све могуће системе и варијанте са истом логиком и истим проблемима инфраструктуре и неквалитета. И ниједан систем се није показао као бољи од овог. 4 дербија плус дерби у купу су била превише. А иначе је пре две-три године требала лига да се скрати па је у задњи час реаговао "држава" и рекао не може - ја вамо правим стадионе а ви да их избацујете из лиге. И брже боље задржасмо постојећи систем, Чак мислим ада је то било истог лета кад је првенство требало да почне.
    (Соко сиви, 4. mart 2024 19:09)

    # Link komentara

  44. Beogradski klubovi su uvek povlasceni u odnosu na protivnike iz unutrasnjosti, u tome lezi glavni problem
    (Problem srpskog fudbala, 4. mart 2024 19:00)

    # Link komentara

  45. Treba da postoji Super Liga sa 12 klubova, i 4 lige sa po 10 ispod. Pobednici nizih liga igraju polufinale i finale, i samo pobednik ide u Super Ligu. Porazeni u finalu igra baraz sa pretposlednjim iz Super Lige. Igra se dvokruzni sistem
    (zilijen, 4. mart 2024 18:59)

    # Link komentara

  46. Sta vam smetaju "beogradski klubovi"? Treba da igraju najjaci, odakle god da su. I u Engleskoj premijer ligi, trecina klubova su iz Londona (7 od 20).
    Da izbace Arsenal ili Totenhem kako bi ispunili "geografsku kvotu"? Gluposti...
    (ProkopijeElGrande, 4. mart 2024 18:45)

    # Link komentara

  47. 7 iz Bg,plus Vosa,Radnicki Kg i TSC
    (Srki, 4. mart 2024 18:45)

    # Link komentara

  48. Дај бре не ложите се, који црни квалитет? Овакав фудбал се није играо ни у Малију за време Мабути Сесе Сека. Ебо лигу где близанци се смењују само. Ако ће то значити да сви прволигаши морају да имају нове стадионе, онда океј. Ако ће све остати исто а само се смањити број учесника ја не видим како може то да донесе виши ниво фудбала.
    (loOney, 4. mart 2024 18:42)

    # Link komentara

  49. Zasto Beograd 3 kluba, neznam kako Cukaricki i moze da bude klub, nemaju vise od 100 navijaca plus pokazali su se kao pravi 'klub' ove godine u Evropi. I Zvezda i Partizan su tuga, Beogradu 2 kluba a i to je previse koji kriminalci ih vode. Drugi gradovi u Srbiji zasluzuju mnogo vise od jednog Cukarickog pa i Zvezde i Partizana.
    (u3pm, 4. mart 2024 18:41)

    # Link komentara

  50. Dovedu se po par stranaca u svakoj ekipi i kvalitet se zgusne. Bolje imati više centara za popularizaciju fudbala u odnosu na samo nekoliko.
    (Bogdan, 4. mart 2024 18:37)

    # Link komentara

  51. Napraviti Superligu Srbije s 12 klubova, npr.:
    "večiti", TSC, Čukarički, Radnički 1923, Novi Pazar, Vojvodina, Spartak, Voždovac, Napredak, Radnički Niš i OFK Beograd / Smederevo / Sloboda Užice. Igrati 22+10 kola.

    Privatizovati klubove (bez muljanja). Srediti infrastrukturu (izgraditi moderne stadione s 10.000+ mesta). Očistiti fudbal od sumnjivih lica. Doneti zakon protiv huliganizma koji će funkcionisati u praksi. Značajno unaprediti marketing.
    (Šta se čeka godinama? Kome ovo ne odgovara?, 4. mart 2024 18:36)

    # Link komentara

  52. Prva,druga i treca po 10 klubova,svi ostali amateri. Napravis uslove koja svaka liga mora da ima. Kvalitet ce da ispliva,ali nas najveci problem su mladje kategorije. Mora da se napravi sistem na nivou saveza gde su svi klubovi obavezni da na isti nacin treniraju mladje kategorije. Mladje kategorije prvo ucis osnove fudbala,prijem,sut,kretanje po terenu,a kad to nauce onda im nabijas kondiciju,i snagu.
    (Ivan, 4. mart 2024 18:31)

    # Link komentara

  53. Slobodno napravite ligu BG, zna se gde su pare i ko ih kome poklanja. Mi sa juga da igramo do naplatne rampe Niš sever, i svi mirni i zadovoljni
    (saša, 4. mart 2024 18:31)

    # Link komentara

  54. Imali smo ligu sa 10 klubova i to nije urodilo plodom. To je rasteralo sve da bi ostali samo Zvezda i Partizan. Npr. Vojvodina nije više treći klub koji može da se umeša za borbi za vrh a ima 2 titule iz SFRJ. Mislim da smo na dobrom putu da imamo pravu prvu ligu za jedno 2-3 godine. Još kada tamo ne bi bilo Voždovca, IMT-a i Čukaričkog to bi bilo sjajno. Nisam protiv BG klubova. Mislim da bismo sa OFK Beogradom i Zemunom imali derbije koje sa gorenavedenim klubovima nemamo. Isto tako, nema smisla takmičenje nazivati superligom jer nismo mi baš tako super. I čini mi se da je sada druga liga zaniljivija nego ranije. Sa novim stadionima to može biti atraktivnije za TV prenose i stvaranje novih klubova koji imaju publiku. I treba više afirmisati Kup takmičenje. Bolna rana našeg fudbala je ugašeni Proleter iz ZR. Nesreća je što nemamo novosadski derbi Vojvodina-Novi Sad a mogli smo ga imati od '91. Ako želimo atraktivan prvoligaški fudbal onda nam Lučani i sl. neće mnogo pomoći. On ima smisla samo ako se igra u gradovima gde postoje fakulteti i to ne treba zaboraviti.
    (džordž, 4. mart 2024 18:29)

    # Link komentara

  55. Постоји само једна ствар која квалитет ствара сама по себи, а то је квантитет. Каква концентрација квалитета, па то је смешна прича за менаџер игрице. Само морате да имате на уму да су у њих су готови играчи убачени, а у реалном свету потребно их је створити. Монопол, смањивање базе...томе не користе никако, већ чине потпуно супротно. Бесмислен чланак на који су се наравно одмах јавили клинци са глупостима о регионалним лигама. Овај систем је сасвим оптималан за Србију, не постоји један једини разлог да се мења. Што се кошарке тиче, одмах прихватити предлог селектора Пешића и обновити јединствену домаћу лигу у којој ће бити места за наше клинце да играју и стасавају у кошаркаше репрезентативног калибра. Губимо и ову генерацију јуниорских шампиона Европе, нема ту преласка у сениорску кошарку никаквог. Жалосно.
    (my way, 4. mart 2024 18:28)

    # Link komentara

  56. 1 новоосновани ФК Србија из Београда
    2 Војводина Нови Сад
    3 Спартак Суботица
    4 Раднички Крагујевац
    5 Раднички Ниш
    6 Напредак Крушевац
    7 Борац Чачак
    8 Смедерево
    9 Мачва Шабац
    10 Динамо Врање

    2. лига - из БГ само ОФКа и Земун, даље редом Кикинда, Зрењанин, Сомбор, Ужице, Лозница, Ваљево, Краљево, Зајечар, Пирот, Лесковац, други нишки и други новосадски клуб.

    Успут, средити инфраструктуру, искоренити корупцију, похапсити и осудити хулигане, избацити политичаре, приватизовати клубове. Средити народ укратко. Значи нема ништа од тога.
    (предлагач, 4. mart 2024 18:28)

    # Link komentara

  57. 10 klubova je dosadna liga. REGIONALNA je pravo resenje. Madjari su zainteresovani.Prikljucimo se.
    (Zemunski kej, 4. mart 2024 18:25)

    # Link komentara

  58. ugasiti ovaj sport po gradskim sredinama i izgraditi na tim mestima obdanista
    (nesa, 4. mart 2024 18:24)

    # Link komentara

  59. Ja bih ligu od 22 kluba pa neka igraju Leštane, Sremčica, Guča, Babušnuca,Knjaževac Feketić.Da bude hleba i igara jer nam to fali
    (Liki, 4. mart 2024 18:23)

    # Link komentara

  60. Partizan, Cz, Voša, TSC, Čukarički, Radnički Kragujevac, Radnički Niš, Novi Pazar, Napredak Kruševac, Spartak Subotica. 10 klubova. u drugoj ligi: Sloboda Užice, Metalac Gm, Sloga Kraljevo, Budućnost Valjevo, Radnik Surdulica, Železničar Pančevo, Voždovac, Dubočica Leskovac, Loznica, Radnički Pirot, Borac Čačak, Smederevo, Mladi Radnik Požarevac,
    (kayser_soze, 04. mart 2024 18:04)

    I liga Srbije treba da ima deset klubova a one ispod neka imaju koliko hoće.Čime bi zaslužili Budućnost Valjevo,Radnički Pirot,Mladi Radnik,Loznica,Sloga Kraljevo.Ti klubovi ni u srpskoj ligi ne predstavljaju ništa.A šta je sa OFK Beogradom,Zemunom.Kako sada stoji OFK će u super ligu a tu se bori i Tekstilac Odžaci jedan seoski klub
    (mb, 4. mart 2024 18:18)

    # Link komentara

  61. Ne moze da se ogranicava Beograd nikako jer tu je na zalost centar drzave po svemu. Imate i Vozdovac koji je jako stabilan superligas vec godinama i ima nov stadion. Jedino kada bi neko od Beogradskih klubova ispao iz lige pa da se ubaci iz drugog regiona. Zvezda, Partizan, Cukaricki, Vozdovac, Radnicki Nis, Vojvodina, TSC, Novi Pazar, Radnicki Kragujevac, Napredak
    (ko-ometator, 4. mart 2024 18:16)

    # Link komentara

  62. Ma domaći fudbal me ne interesuje dok se klubovi ne privatizuju i ne ograniči broj stranaca...
    (matorac, 4. mart 2024 18:15)

    # Link komentara

  63. Šta se čeka? Da odobri jedan čovek koji je pre koju godinu kada je bilo odlučeno da liga ima 14 klubova jedan čovek je preinačio da bude 16 jer bože moj cela Srbija treba da gleda Zvezdu,Partizan
    (Jole, 4. mart 2024 18:12)

    # Link komentara

  64. Vidimo da je Slovenija baš podigla kvalitet :)
    (Cocana, 4. mart 2024 18:10)

    # Link komentara

  65. Partizan, Cz, Voša, TSC, Čukarički, Radnički Kragujevac, Radnički Niš, Novi Pazar, Napredak Kruševac, Spartak Subotica. 10 klubova. u drugoj ligi: Sloboda Užice, Metalac Gm, Sloga Kraljevo, Budućnost Valjevo, Radnik Surdulica, Železničar Pančevo, Voždovac, Dubočica Leskovac, Loznica, Radnički Pirot, Borac Čačak, Smederevo, Mladi Radnik Požarevac,
    (kayser_soze, 4. mart 2024 18:04)

    # Link komentara

  66. Deset klubova koji pokažu osiguran novac za sezonu
    (mario, 4. mart 2024 18:02)

    # Link komentara

  67. 1. Radnički Niš
    2. OFK Beograd
    3. Crvena Zvezda
    4. Partizan
    5. Čukarički
    6. Napredak Kruševac
    7. Radnički Kragujevac
    8. Vojvodina
    9. Spartak Subotica
    10. Obnoviti Proleter iz Zrenjanina
    (Zanatlija, 4. mart 2024 18:01)

    # Link komentara

  68. Prva liga profesionalna, što znači bez vlasničkog, upravljačkog I finansijskog učešća države i lokalne samouprave .
    (Andrija, 4. mart 2024 18:01)

    # Link komentara

  69. Недостатак квалитета је недостатак квалитета, без обзира да ли имали 10 или 16 момчади у лиги. Нисам нешто приметио да су се Шкоти, Ирци, Скандинавци или Словенци препородити због смањеног обима лиге. Нити су у лигама петице сви клубови подједнаког квалитета.
    (ЗораН, 4. mart 2024 18:01)

    # Link komentara

  70. Ili to ili regionalna liga! Nešto mora da se uradi. U regionalnoj ligi bi bilo više para, pa i kvalitetniji fudbal. Ako ne sa eks Jugoslovenskim zemljama, onda sa Bugarskom, Rumunijom i Mađarskom.
    (Dzigi, 4. mart 2024 17:58)

    # Link komentara

  71. zvezda
    partizan
    cuka
    vosa
    radnicki nis
    radnicki kg
    novi pazar
    i jos 3.
    (crni_redtsar, 4. mart 2024 17:58)

    # Link komentara

  72. Ако се спусти на 10 или 12 онда ће се јавити исти ови који то сада траже и тада ће да причају да смо уништили центре, јер се не развијају играчи на југу Србије, на истоку Србије, гаси се овај или онај град… И тако у круг. Српска посла јер нама ништа не ваља - ни Бресквица ни Теја Дора ни Ивана Шпановић ни Кари, а некима чак ни Новак или Јокић…
    (veliki, 4. mart 2024 17:57)

    # Link komentara

  73. Tri profesionalne lige. Prva sa 10 ekipa, četverokružni sistem takmičenja, dakle 36 kola. Poslednje dve ispadaju, osma igra baraž sa trećom iz druge lige. Sve utakmice u isto vreme, npr subotom u 18:00, osim ekipa koje će igrati ili su odigrale neko evropsko takmičenje, npr petak ili nedelja 18:00. Sve utakmice da se prenose na javnom servisu u vidu konferencije. Pojedinačne utakmice npr kod kablovskih operatera.
    Druga liga sa 12 klubova gde se igra trokružno, 33 kola, sve utakmice takođe u isto vreme uz prenos na javnom servisu takođe kao konferencija, npr nedeljom od 13:00. Iz druge lige ispadaju četiri ekipe. Njihova mesta u narednoj sezoni popunjavaju pobednici treće lige koja je podeljena na 4 regiona, Vojvodina, Beograd, Istok i Zapad, svaka sa po 12 klubova uz trokružni sistem.Pregled treće lige na javnom servisu u nekom večernjem terminu.
    Mislim da bi to podiglo kvalitet fudbala i interesovanje naroda za isti.
    (PantaRei, 4. mart 2024 17:56)

    # Link komentara

  74. Proferionalni nivo
    Super liga 10 klubova 36 kola
    Prva liga 12 klubova 44 kola
    Druga liga Sever(bg i pokrajna) 12 klubova 44 kola
    Druga liga Jug (ostatak srbije) 12 klubova 44 kola.
    Iz Drugih liga ne ispadna niko. Postave se standardi koji svaki 46 kluba mora da ispuni i to je to. Sličan sistem je u Holandiji i Belgiji. Kada se formiraju novi profi klubovi promeni se sistem u nižim ligama ili se formira trece lige, tipa druga postaje jedinstvena i treca bude na sever i jug. Ostali klubovi igraju amaterske lige. i nema mešanja klubova.
    (q, 4. mart 2024 17:54)

    # Link komentara

  75. Proferionalni nivo
    Super liga 10 klubova 36 kola
    Prva liga 12 klubova 44 kola
    Druga liga Sever(bg i pokrajna) 12 klubova 44 kola
    Druga liga Jug (ostatak srbije) 12 klubova 44 kola.
    Iz Drugih liga ne ispadna niko. Postave se standardi koji svaki 46 kluba mora da ispuni i to je to. Sličan sistem je u Holandiji i Belgiji. Kada se formiraju novi profi klubovi promeni se sistem u nižim ligama ili se formira trece lige, tipa druga postaje jedinstvena i treca bude na sever i jug. Ostali klubovi igraju amaterske lige. i nema mešanja klubova.
    (q, 4. mart 2024 17:54)

    # Link komentara

  76. Polako,postepeno smanjivanje broja klubova Superlige.Svakako je i sad ovako bolje,nego ne znam koliko se ljudi sjećaju 90-ih godina,liga SRJ,ali se kolokvijalno nazivala tramvaj liga,uz dva,do tri tima iz CG.
    (War Inside My Head, 4. mart 2024 17:53)

    # Link komentara

  77. Nikako.
    1.Previse je 4 derbija u sezone+potencijalni kup,ubija se draz
    2.Pogledajte HNL ove sezone sa 10 klubova,3 prva kluba su sigurna,Osijek je sigurno cetvrti,Rudes sa 4 boda zadnju,klubovi 5-9 mesta sto je pola lige nemaju nikakav motiv do kraja sezone.
    3.Premalo igraca bi igralo Super ligu,samim tim mnogo manje prostora za mlade.
    4.Niko ne razmislja kojih bi to 10 klubova bilo,vrlo realno je da ih bude 5 iz Beograda..CZ,Par,Ofk,Vozdovac,Cukaricki..pored njih TSC,Spartak,Vojvodina..prakticno cela centralna Srbija ce biti sa 2 kluba,od kojih je 1 N.Pazar koji stalno igra bez publike
    Daleko je sadasnja liga od savrsene,ali najbolja trenutno.
    (Bolton, 4. mart 2024 17:52)

    # Link komentara

  78. Trebaju crveno bledima.
    (pametnom dosta, 4. mart 2024 17:51)

    # Link komentara

  79. Ја бих да се забране страни играчи у Суперлиги
    (Ђоле, 4. mart 2024 17:51)

    # Link komentara

  80. Jedino resenje da se podigne/ skoncentrise kvalitet, steta samo sto sitni interesi pojedinaca koji se o time pitaju ne dozvoljavaju. Imamo ubedljivo najnezanimljiviju ligu u Evropi gde se sve zna.. jednostavno u ovome prekopirati hrvate, izgleda puno ozbiljnije i svakako neizvesnije..
    1.Zvezda
    2. Partizan
    3. Vosa
    4. Cuka
    5. TSC
    6. Radnicki (N)
    7. Radnicki (KG)
    8. Napredak
    9. Pazar
    10. Spartak

    Zadnji ispada. Puno veca koncentracija kvaliteta, svako kolo puno zanimljivih duela/derbija. Bilo bi u startu barem za 50% zanimljivije i gledanije, Svaka utakmica na noz.
    (UltraNS, 4. mart 2024 17:51)

    # Link komentara

  81. 10 klubova na stadione-CZ, Partizana, Les, Loz, Zajecar, TSC, Vozdovca, Metalca i prepariranicKrusevac i Smederevo.
    (ZORAN, 4. mart 2024 17:51)

    # Link komentara

  82. Не, не и не!
    14-16 клубова са Плеј оф, али испод тога не. Ове сезоне смо посебно сведоци изједначеног првенства, где су сви тимови уложили немало пара. А играти 4 пута са истим тимом у сезони је бесмислено. Имали смо 12 тимова, па ништа боље није било.
    Увести строге лиценце, не дати тимовима који немају услова да играју први ранг, увести и трећи професионални ранг и биће још боље.
    И терене све средити, јер без тога нема ни фудбала.
    (Нео@, 4. mart 2024 17:49)

    # Link komentara

  83. Treba se ipak imati u vidu da je Srbija veca od nabrojanih zemalja i da bi 10 bio mali broj, ali 12 bi sigurno bio optimalan broj. Svajcarski model, svak sa svakim pa dve lige po 6 klubova za plej of/in. To bi ozbiljno podiglo kompetitivnost i broj jakih meceva. Ovakva liga je definitivno mlacenje prazne slame, Vozdovac, Javor, Imt ovako na prvu prosto nemaju sta da traze ni ponude.
    (Tormund, 4. mart 2024 17:48)

    # Link komentara

  84. Најпре треба приватизовати ако не вечите, онда Војводину и Радничке Н/КГ. Та три клуба треба да имају добре стадионе и квалитетне тимове. Дакле, да језгро буду поменута петорка. Онда подићи критеријум за инфраструктуру, да не гледамо Јавор, Сурдулицу и Младост. Лесковац би такђе имао предуслове за најјачу лигу, као и Смедерево. Крушевац и Пазар су ок. Не треба нам више од 12 клубова.
    (ацо, 4. mart 2024 17:44)

    # Link komentara

  85. ni to nije resenje
    gubi se draz
    6-8 derbija godisnje
    malo previse
    (Aleksa, 4. mart 2024 17:43)

    # Link komentara

  86. Nema nista od toga

    Vise klubova = vise meceva = veca ponuda u kladionicama = veca zarada
    (Kole, 4. mart 2024 17:42)

    # Link komentara

  87. Milsim da je najbolje 12 timova. Pa dvokružni sa 22 meča. I onda prvih 6 i drugih 6 još 10 kola. Ukupno 32.
    Sa 10 timova je 36 kola što je previše za naše primadone.
    (Richard Fish, 4. mart 2024 17:42)

    # Link komentara

  88. Liga treba da ima 14 klubova, prvih 6 da igraju dvokruzno plej of, ostalih osam jednokruzno plej aut kao sto je u Grckoj. 10 klubova pa cetvorokruzno bilo bi monotono i verovatno bi bar 5-6 klubova bilo iz Beograda...
    (tramvaj liga, 4. mart 2024 17:41)

    # Link komentara

  89. NP jedini klub na kugli zemaljskoj koji je dva puta ušao u viši rang takmičenja putem administracije.
    (O'gre, 4. mart 2024 17:37)

    # Link komentara

  90. Liga je ogledalo države i njene ekonomije. Šta bi se desilo kada bi za naredne dve tri sezone u super ligu ulazili samo klubovi iz Beograda, jer su tu pare? Da li bi onda zeleni sto određivao učesnike?
    (Objektivan, 4. mart 2024 17:35)

    # Link komentara

  91. 12 клубова трокружно је права мера, мада би чак и 18 клубова двокружно био бољи систем од тренутног са плеј-офом и плеј-аутом. Сва првенства сем Премијер Лиге иду на око 34 утакмице, а свакако је 4 међусобна сусрета претерано.
    (ЦЗБГ ЗСНЈ, 4. mart 2024 17:35)

    # Link komentara

  92. Vratite sport u osnovne škole.
    Pravite turnire i počnimo skupljati decu da se bave sportom.Ne treba sa promenama krenuti od vrha nego od osnove.
    Sad ako izbacite neke klubove iz liga,bilo kojih,dobićete neki kvalitet ali,će te sigurno izgubiti poverenje mladih sportista.
    Na zalost sporta uvek se pitaju profesori a pitajte nastavnike u osnovnim školama,dobićete sigurno pametne odgovore i savete.
    (robby, 4. mart 2024 17:34)

    # Link komentara

  93. Moze biti i 5 klubova, ali se zna cija su prva 2 mesta. I dok god budemo imali klubove koje gura drzava, iza kojih stoji mafija i nekolicina ljudi koje puskom ne mozes da oteras sa pozicija jer se enormno bogate i sticu moc, imacemo ovaj krs od lige koja ne moze da parira ni Madjarskoj drugoj ligi a ne nekoj ozbiljnijoj evropskoj koja igra elitna takmicenja.
    (ls, 4. mart 2024 17:34)

    # Link komentara

  94. Najbolji sistem takmicenja je dvokruzni sistem,samo sto mi nemamo dovoljan broj kvalitetnih klubova za takav sistem takmicenja!
    (Зрењанин,Србија, 4. mart 2024 17:33)

    # Link komentara

  95. A Zvezda i Partizan kao ne bi osvajali 95% prvenstava i u takvoj jednoj ligi u sledećih 50 godina?

    Šta vam je bre ovo je Srbija. Kao što Beograd guši ostatak Srbije u svemu, pa se svako ko ima neke ambicije i doseli u Beograd kada vidi ta u unutrašnjosti nema leba, tako bi i ta liga funkcionisla. Sav talenat bi se i dalje slivao u Zvezdu i Partizan, a svako neosvajanje titule beogradskih klubova bi pratile speciajlne emisije na TV sve dok se stvari ne dovedu u red.
    (Da se ne lažemo, 4. mart 2024 17:31)

    # Link komentara

  96. fudbal je biznis..drzava napravi stadione pa izdaje..ili ustupi ali od prodaje karata tipa 25% u budzet od prodaje igraca isto tako..imali bi kvalitetan fudbal sa konkurentnim ekipama u evropi ovako dok se presipa iz supljeg u prazno nema nista..kako kk zvezda I partizan kada se drzaca umesala mogu da naprave neki rezultat..
    (boki, 4. mart 2024 17:28)

    # Link komentara

  97. I ranije smo imali 10-12 klubova pa nam je liga bila maltene slabija nego sada. Problem je dublje prirode
    (Burek, 4. mart 2024 17:28)

    # Link komentara

  98. Moze ali Zvezda moze da povede samo jednu filijalu kao u kosarci. Nek izaberu od Napretka, Radnickog iz Nisa, Vojvodine i Cukarickog
    (Moze biti samo 1 plus 1, 4. mart 2024 17:28)

    # Link komentara

  99. Da treba da se smanji, treba. Ali 10 je premalo, svi koji su smanjili mislili su da će im to pomoći u Evropi, a ništa bolji nisu. Drugo ovaj komentar gde piše koliko klubova iz koje regije je glupost. Ako imamo 8 klubova iz Beograda koji su najbolji neka igra iz 8 Beograda
    (leku, 4. mart 2024 17:27)

    # Link komentara

  100. maksimalno 12 timova super lige,iz Beograda max 4.Napraviti dve druge lige sa takodje 12 timova,iz prve ispada 2 plus 4 u baraz,a iz druge prvaci direktno ulaze,a po 3 iz obe razigravaju sa ove 4 iz prve,bilo bi dinamike i vecih poseta u drugim ligama.
    (peca, 4. mart 2024 17:24)

    # Link komentara

  101. Super Liga 10 klubova,
    Prva Liga Srbije 16 klubova
    Srpska Liga jedinstvena 16-18 klubova.
    (Deyan X, 4. mart 2024 17:22)

    # Link komentara

  102. idealan broj klubova iz beograda mozda jeste 3 ali garantovano bi ih bilo bar 4. to je problem na koji treba misliti.
    (wiener, 4. mart 2024 17:21)

    # Link komentara

  103. Na primer:
    Beograd 3 kluba
    Vojvodina 2 kluba
    Južna Srbija 1 kluba
    Šumadija i Zapadna Srbija 4 kluba
    (Tpl, 4. mart 2024 17:19)

    # Link komentara