Derbiji širom sveta: Deo prvi – rat za veru i klasu

Stotine utakmica može poneti naziv gradskog derbija, a broj onih u kojima igraju najuspešniji klubovi jedne države sigurno jeste dvocifren. Manje-više svi stručnjaci i ljubitelji fudbala slažu se da su podele najoštrije, a atmosfera najzapaljivija u Glazgovu i Buenos Ajresu. Mečevi lokalnih rivala u tim gradovima (Seltik – Rendžers i Boka Juniors – River Plejt) predstavljaju okršaje društvenih grupa koje su oštro suprotstavljene u svakodnevnom životu, a problemi među njima postoje mnogo duže nego organizovani fudbal.

Vladimir Novaković
Pošaljite komentar
  1. A gde je RIM i Atina?,e to su derbiji
    (bbrs, 22. mart 2007 09:57)

    # Link komentara

  2. Molim vas, setite se ili se uverite u sjajne debije u Cileu (Universitata de Catolica - Universitata de Chile) u Brazilu (Fluminense-Flamengo , Botafogo - Sao Paolo) u Italiji, najveci navijacki derbi (Napoli-Genova)...
    (Kistu - Blok 70, 4. oktobar 2006 02:56)

    # Link komentara

  3. clanak je vrlo dobar, trebali bi da pisete malo o istocno evropskim derbijima
    (dado, 1. oktobar 2006 01:16)

    # Link komentara

  4. clanak je sjajan i voleo bi da pisete i o derbiju u Liverpulu,inace da napomenem da sam veliki fan EVERTONA!
    (Sasa, 25. maj 2006 12:34)

    # Link komentara

  5. NAJVECI DERBI JE PARTIZAN I ZVEZDA.MADA SU DOBRI I WEST HAM&MILLWALL
    (OKI P.F.C., 18. maj 2006 21:58)

    # Link komentara

  6. CHELSEA-RANGERS-LINGFIELD!!!
    ULSTER LOYALISTS
    (ko vec dugo prati navijacke trendove u Evropi i svetu zna za ovu britansku navijacku transverzalu koja je amin ne samo na ostrvu i Evropi vec uopste u celom svetu.Sve ostalo su nagadjanja i pristrasnost po ovoj ili onoj osnovi...ako neko i ne zna za ovu info moze lako proveriti...a ako nece ni da proveri i veruje da su neke Celtic,Liverpool i druge gipsies varijante bitne?hahahaha...pozivio taj u svom neznanju i neka sedi ovde na Balkanu gde se misli da je istina ono sto ti licno najvise prija,a ne ono sto zna ponekad i da zaboli)
    N O S U R R E N D E R
    (GORAN PxFxCx, 23. april 2006 07:46)

    # Link komentara

  7. Kad ce vise taj nastavak.Roberte svaka cast
    (vlada90, 17. april 2006 00:40)

    # Link komentara

  8. Jos uvek, nestrpljivo, cekamo nastavak.
    (Cvele, 12. april 2006 18:27)

    # Link komentara

  9. Pa dobro, brate, kad ce taj 2. deo? o_O
    (o_O, 11. april 2006 21:53)

    # Link komentara

  10. Najvatreniji derbi a i najbolji igraci (mislim na ljepotu njihove igre) je definitivno River-Boca. Pa njima igraci iz tunela izlaze na pola terena (zbog bezbjednosti). Zelja mi je da odem na jedan od njihovih derbija. Seltik-Rangers je ipak nesto drugo,njihovi igraci pojma nemaju. Ko je najbolji njihov igrac svih vremena? Zna li ga iko? Ajde da rechemo da je larson solidan. I niko vise. Sve neki mesari
    (kanbo, 10. april 2006 19:48)

    # Link komentara

  11. mislim da je naboj na nasem vecitom za respect s obzirom da se grupe dele samo prema dezenu dresova i mozda prema stilu navijanja ( cigani-zabarski fazon, grobari-ostrvski) zamislite da na kopu postoje jos klasne ili ne daj boze religijske razlike, pa bilo bi gradjanskih ratova koliko oces, mada zadnjih godina tenzije pred derbi su sve manje sto me brine! ( vise ljudi gledalo colu jedno vece u areni nego jesenji derbi a ovaj zadnji da ne komentarisem) Nego prilog je extra i voleo bih kad bi buduci bili opsirniji. FCRS
    (dzoni1982, 4. april 2006 18:59)

    # Link komentara

  12. Odlicna prica. Jedva cekam nastavak.
    (Ducia, 3. april 2006 13:13)

    # Link komentara

  13. A gde je najveci balkanski derbi : Sarajevo - Zeljeznicar
    (Aga, 3. april 2006 08:52)

    # Link komentara

  14. A gde je jedan od najvećih derbija sveta. Mislim na Olimpijakos i Panatenaikos. I on je pun klasne priče i na moju sreću gledao sam ga 6 puta i svaki put su utisci neverovatni...
    (lfc, 2. april 2006 23:44)

    # Link komentara

  15. Svaka cast za clanak!!!Slazem se sa ostalima da treba da nastavite sa ostalim gradskim derbijima a ne samo na par njih.Sarajte malo po Aziji i ostalim delovima sveta ali pisite i za evropske gradske derbije.Neko je spomenuo a s obzirom da sam veliki gledatelj TV B92 apelujem na vasu redakciju da napravi neku TV emisiju iz vise delova o tim gradskim derbijima.Super je bilo kada ste pustali emisiju "Istorija fudbala" sto je BBC radio.Eto sada je red na vas.i mene isto zanima kada ce nastavak price o gradskim derbijima na vasem sajtu?Ako mozete odgovorite.Sve u svemu samo napred!!!!
    (Bojan NBG, 2. april 2006 18:15)

    # Link komentara

  16. Super text...Mozda jos malo o derbijima u Juznoj Americi (Nacional-Penjarol...). A mozda i o grckom derbiju (PAO-Olimpijakos). U svakom slucaju tekst je dobar i nadam se da necete pisati o milanskom derbiju. To nije derbi vec modna revija.
    (Alex, 2. april 2006 15:01)

    # Link komentara

  17. Kad ce nastavak?
    (Chien, 1. april 2006 12:20)

    # Link komentara

  18. milose
    reklame za coca colu su crne boje jer na la bomboneri nista ne smije biti crveno zbog toga sto je to osnovna riverova boja.
    slicnih problema imamo i mi celtic bhoys iz hrvatske kada dodemo u glasgow na celtic park i domaci momci nas zamole da skinemo hrvatske zastave sa ruba tribine, jer njihove boje asociraju na zastavu velike britanije kojom se seronje (rangers) ponose!
    pozdrav robert!
    (robert, 30. mart 2006 21:41)

    # Link komentara

  19. Mozda ce delovati neverovatno, ali nisam video zescu atmosferu oko nekog gradskog derbija nego u Sevilli. A razgovarao sam sa mnogim navijacima iz mnogih gradova Evrope upravo na temu gradskog rivaliteta. Neka kao ilustracija posluzi sledeca prica. Elem, pre dve godine sam bio u Sevilli sa dva prijatelja i jednom prijateljicom. Kada smo se smestali u hostelu u centru Seville, naizgled miran i prijatan pedesetogodisnji recepcionista je poceo da caska sa nama na temu fudbala. Videvsi da dolazimo iz Valencie prokomentarisao je da Valencia igra fenomenalno, eto gotovo je prvak, igra finale Kupa UEFA, na sta mu ja rekoh da ja ipak navijam za Levante, ali da se, eto, slazem i nemam nista protiv Valencie. Na to se mirni cicica uzbuni i rece: "Kako to, nemas nista protiv?". Rekoh "Pa, zasto bih, Valencia je odlican klub, promovise grad i sve to. A i ima mesta za sve u Valencii. A vi, za koga ste?" Sa preozbiljnom facom mi se uneo u lice i rekao "Zar imam zeleno belu pedersku facu onog Luis Lopere (predsednik Betisa)?" Ja vec ustuknuh a on nastavi "Ja sam socio Seville 50 godina, moja unuka ima 20 dana i vec je socio i da znas da ovde nikad krociti nece noga nijednog navijaca Betisa, do god sam ja ziv." Ko je gledao "Balkanskog spijuna" i scenu monologa Bate Stojkovica "Staljin vas je ubijao, ali vas nije ubijao dovoljno..." shvatice o cemu pricam. Tek tada, ali kasno, sam primetio razne grbove, fotke i znacke Sevilla C.F. na zidu. Tako sam odlucio da vise ne pricam u Sevilli na temu fudbala ni sa kim, mada nije ni bilo potrebno, sami oni su pocinjali i vristali jedni o drugima u najpogrdnijem smislu. Ceo grad. Mislim, seticete se upada navijaca Seville da tuku golmana Betisa Pratsa na jednom derbiju. I to u Primeri.
    (voya, 30. mart 2006 10:53)

    # Link komentara

  20. Inace sjajnom tekstu nedostaje jedna trecina, a to je - RIM. Tako bi se uz religijsku i socijalnu konotaciju dobila i ideoloska (crveni romanisti vs crni lacijali)dimenzija. A i po strastima i zestini sukoba, rimski derbi je rame uz rame sa Old firmom i El klasikom. Nadam se da ce autor ispraviti ovaj nedostatak svog zanimljivog stiva.
    (1/3 missing, 30. mart 2006 01:32)

    # Link komentara

  21. mislim da vecina ljubitelja fudbala zna da samo u jednoj drzavi nije dozvoljeno navijacima protivnickog tima da prisustvuju utakmicama u derbijima (greece) i da je tamo bio poslednji slucaj ubistva kada je grupa navijaca pao pokupila navijaca olimpa na auto-putu i ubila ga.
    ipak, najvece ludilo koje sam ikada video na tribinama bilo je na derbiju united-wednesday u sefildu, ludo burazere.
    i jos jednom da dodam da se svakom normalnom i civilizovanom navijacu crvene zvezde prevrne zeludac kada cuje rec delije. zvezda ima svoje navijacke grupe koje i dalje prezivljavaju i pored te arkanovske-slobisticke bljuvotine.
    (joe, 29. mart 2006 15:30)

    # Link komentara

  22. Tekst je dobar ima nekih stvari koje bilo trebalo ubaciti. Voleo bih da napisete nesto o Azijskim derbijima tipa Kina Koreja ili Japan. Pisite i o Holandiji tamo su interesanti derbiji doduse ne gradski. Nadam se da ce Partizan pobediti konacno u derbiju. Nije Zvezda nikakav bauk nego nas bije maler. Zasto delije uvek preteruju kad su u pitanju sukobi navijaca kad to nije tacno. Oni se ponose kako nekom klincu skinu sal i to kad su brojcano jaci nikad kad je suprotno. To sto znate pokazite na tribinama a ne na nekom klincu ili grupici navjaca.
    (juzni front, 28. mart 2006 19:05)

    # Link komentara

  23. Pa zašto je reklama crne boje?
    (Milos, 28. mart 2006 13:21)

    # Link komentara

  24. СЈАЈНО!
    Овај текст је таква популаризација фудбала да се стварно не сећам сличног примера у скорије време! Надам се да ће бити још доста оваквих текстова, мада је сваки пут све теже да буде бриљантно...
    Велики поздрав свим пријатељима фудбала, од фудбалског фана!
    Саша
    (Александар, 28. mart 2006 10:27)

    # Link komentara

  25. kad vec pricamo o derbijima onda pomenuti Partizan koji ce pobediti Zvezdu[aprililili]
    (delija sa severa, 27. mart 2006 21:06)

    # Link komentara

  26. Za mene je naravno najveci gradski derbi na svetu Vlasina - MSK Manastiriste. Steta sto nisu vise u istim ligama...
    Nemojte da stajete na samo 2 nastavka! Ocemo jos!!!
    (Shenoski, 27. mart 2006 17:33)

    # Link komentara

  27. Uruguay: Montevideo: Peñarol - Nacional
    (Zoran, 27. mart 2006 08:55)

    # Link komentara

  28. S obzirom da je tekst odlican, zasto ne napravite i TV serijal o ovoj temi.
    (pera, 26. mart 2006 14:57)

    # Link komentara

  29. Najjači derbi kod nas je okršaj FK Mladost (Bački Petrovac) i FK Budućnost (Gložan)
    (mario, 25. mart 2006 23:05)

    # Link komentara

  30. postovani gospodine novakovicu
    tekst vam je briljantan,mozda ima nekih detalja koji su vam promakli npr na koji nacin se boca odlucila za boje dresa,i zbog cega su reklame za coca colu na la bomboneri crne boje...
    ipak samo tako!!!
    jedva cekam tekst sa najveceg derbija na svijetu izmedu zamaleka i el ahlija
    pozdrav robert
    p.s.bio sam na old firmu prije mjesec dana 1-0 zurawski slavili smo zestoko na mrskom ibrox-u
    (robert, 25. mart 2006 14:15)

    # Link komentara

  31. super je clanak, samo nastavite.
    (kvacilo, 25. mart 2006 08:31)

    # Link komentara

  32. zamalo da me isprovocira poslednji komentar,,, ali brzo se pribrah jer se setih da kad god sam bio u blizini u takvim slučajevima, cigani ne smeju da pisnu ako ih nije 10 na 1 :) vidimo se u subotu

    šalu na stranu, rivalitet treba da ostane na stadionu, na tribinama a ne na ulici,,,, ali ajde ti to objasni ljudima bez mozga,,,
    (napred partizan, napred srbija, 24. mart 2006 21:57)

    # Link komentara

  33. Dobar članak, dobar izbor klubova. Mi nemamo tu tradiciju niti se kod nas može reći da je jedan klub isključivo bogat ili režimski ili bilo šta - naše samo spaja netrpeljivost uprave prema navijačima (kad treba, "dođite da nam budete dvanaesti igrač, ne možemo be vas", a kad napravite nešto, onda ste "banda huligana koja nikome ne treba, nego nam trebaju ljubitelji fudbala" i slične gadosti).

    Što se tiče jurnjave oko stadiona, možda su neki ovde malo mlađi, pa se ne sećaju ko je uglavnom vežbao maraton oko fudbalskog Hrama.... "Glodari" imaju oštre zubiće, a "neko drugi" nije mogao sam sebi ni ime da smisli, nego ga je uzajmio od komšija - u originalu, pesma glasi "Partizan vole samo delije...." -iz davne sredine osamdesetih, komšije, ako nikad niste čuli tu pesmu!
    (Vuk zemunski, 24. mart 2006 20:23)

    # Link komentara

  34. Nadam se da ćete pisati i o derbijima Rio De Ženeira, Sao Paula, Madrida, Lisabona, Atine, Londona, Moskve, Meksiko Sitija, Montevidea ...
    (Dani, 24. mart 2006 20:14)

    # Link komentara

  35. Ne mogu da verujem da autor clanka nije spomenuo i naziv stadiona Boca Juniors-a, a to je jedan od najlepsih stadiona na svetu (licno sam bio) cuvena "La Bomboniera".
    CABJ
    (Neki, 24. mart 2006 18:57)

    # Link komentara

  36. zaista je sjajan opis dubine rivalstva. naravno, sukobi su 10% od onih kad jurimo glodare oko jna
    (caruga, 24. mart 2006 14:43)

    # Link komentara

  37. odlican clanak!
    (milpool, 24. mart 2006 14:36)

    # Link komentara

  38. Ma to nama nije ni do kolena!!!!!!
    (MAD4RED, 24. mart 2006 13:55)

    # Link komentara

  39. Hoops je nadimak fudbalskog kluba Celtic, a ne njihovih navijaca. Hoops su obruchi, tj. vodoravne pruge, otud nadimak. Sto se tice navijaca Rangersa, njima nadimak nije ni potreban. Velika je to muka...
    (dole rezimski klubovi!!!, 24. mart 2006 13:25)

    # Link komentara

  40. Setikove navijace zovu HOOPS a ne TIMS,a ako pitate nekog od navijaca Rangersa pogrdan naziv je GIPSIES(cigani)
    (KezMAN, 24. mart 2006 13:02)

    # Link komentara