1. Jesam zaljubljenik u kosarku, ali ne i veliki strucni poiznavalac.. Ipak, cini mi se da je moderna kosarka umesto 1-2-3-4-5 stigla na 2-3-4, a ako bih gledao prvu postavu to bi bilo 2x2-1x3-2x4. Drugim recima od 1 i 2 dobija se kombo 12, a od 4 i 5 dobija se kombo 45...s tim da prevelika brzina ubija lepotu i timski kvalitet. Trojka postaje neko ko pokriva rupe kod oba kombo profila, a od njega se trazi brzina, skok i sut...
    (Karlo Veliki, 24. februar 2024 19:57)

    # Link komentara

  2. Mnogo vise se fudbal promenio. U fudbalu se retko moze videti ko pre da igrac u slalomu nanize po 3,4 igraca. To je tako retko postalo. Svi se plase da driblaju, trce ko navijeni a lepote sve manje. Tika taka ko na igrici skoro sve na prvu. Pogotovo na sredini nema vise leprsavosti. NBA se promenila ali ni blizu kao fudbal, koji je ko sa igrice postao. Kada se gleda NBA utakmica od pre 20 godina i danasnja, ima dosta razlike. Ali kada se gleda fudbal danas i pre ogromna je razlika.
    (Dragan-Borca, 11. mart 2020 12:08)

    # Link komentara

  3. Moze se reci da je nba postala cirkus. Ali jedna stvar je sumnjiva:
    Da je stara taktika/stil kosarke bolja, mislim da bi je adaptirao bar jedan tim u ligi i pokusao da osvoji titulu na taj nacin.

    Nemoguce je da su svi treneri tolike neznalice. Argument da to ne rade zbog toga sto je prioritet danasnje nba lige egzibicija, cirkus samo zbog love - razmislite koliki bi hit bio tim koji fura old-school i razbija sve druge.

    Postali bi senzacija za mesec dana.

    Pravila igre jesu drugacija ali ne toliko da se moze reci da je ubila stari stil. Niko ti ne brani danas da igras polako, gradis napad i da odbranu kidas.

    Isto tako mislim da bi se MJ ili Medzik vrlo lako adaptirali na danasnji stil. Ali to je vec za "kad bi bilo" nagadjanje.

    Jedno je sigurno: barem jedan trener bi danas pokusao old-school basket, da daje rezultat.

    Ja licno ne podnosim danasnji nba stil igre. Izgledaju kao poluretardirani idioti na terenu koji jurcaju ko kokoske.
    Ali nikako ne verujem da bi ih timovi iz 90 pobedili. Barem ne lako.
    (buha, 9. februar 2020 09:30)

    # Link komentara

  4. Pratim NBA jos od 90ih... Rastao sam uz MJ, Barkleya, Hakeema, Admirala, Ewinga, Richmonda, Mullina, Larry-a, Malone-a, Stocktona pa kasnije sazrevao uz L.Johnsona, Alonza, Kidd-a, Nash-a, Iversona, Marboury-a,Pedje, Dirka ... Te generacije iz 90 su igrale nesto sto ove generacije sada ne znaju ni sta znaci - Odbrana. Postoji li danas plej koga Pajton, Stokton ili cak Magzi Bogs ne bi mogli da cuvaju? Postoji li danas suter koji bi pored MJ, Richmonda ili Drekslera mogao da sutne 20 suteva na kos i da ima 40% sut? Bird, Malin, Pipen kao bili bi podredjeni u odnosu na KD, Leonarda ili Thomsona? Janis bi imao 30+ ppg pored Karla Melouna, Barklija, Rodmana ili Kempa? KAT, Embiid bi davali 25+ pored Hakima, Juinga ili Robinsona? Kako da ne... A svi ovi navedeni igraci iz 90ih bi imali i dalje svoje pro
    seke...
    (SasaS, 22. januar 2020 17:40)

    # Link komentara

  5. kosarka je evoluirala u potpuno pogresnim pravcima i postala je jedan u principu dosadna igra ma kakav sou se trudili da naprave, NBA je postala slicna kecerima, sve prsti ali nekako je sve izvestaceno, a evropska kosarka do te mere dosadna da se svo svodi koga ce da posne da userava sut ili na kraju na predosadne serije slobodnih bacanja ... na reprezentativnom nivou jako je upitan sou i spremnost usa igraca, iako zvanicno ne koriste nikakva sredstva prosto je neverovatno da su toliko fizicki spremniji od svih ostalih timova, pa cak i onih koji takodje imaju nba igrace
    (marica, kriv, razumevanje..., 18. januar 2020 14:32)

    # Link komentara

  6. Sta lepo nudi utakmca koja zavrsava rezultatom 135: 125? To je ziva dosada. Nema odbrane uopste (a odbrana je vazan dio igre, kao i napad, u svakom sportu). Ako nema odbrane, onda nema ni taktike. Nema jasne fizionomije igre. Nema nista.. Samo prangijanje i zakucavanje. "Uzivanje" u glavnim /citaj najskupljim/ igracima tima koji sutnu po 25-30 puta u mecu i nabijaju statistiku, a ti im aplaudiras i "odusevljavas" se. Van Amerika igra se mnogo interesantnija kosarka tokom cele sezpne . U Evroligi na primer, mada i nju ubijaju prevelikim brojem meceva, bas po uzoru na NBA. Neko dobia odbranom, neko napadom, nekos e barni raznim vrstama zone, nego igra coveka ut..Sve to daje draz kosarci. Ona je ipak, kolektivna igra. U NBA gledam samo plej of, kada se koliko-toliko, pocinje igrati i odbrana i kada se divljanje nekih igraca bar malo smanji. Ali 80 odsto sezone u NBA je sou, pa tek onda kosarka.
    (nebojsa markovic, 16. januar 2020 13:08)

    # Link komentara

  7. Decko stavi Samprasa i Djokovica pa i tog Rod Lejvera u isti vremenski period kada imaju iste uslove pa da vidimo sta i kako. A i to nema veze sa timskim i kontaktnim sportom. Aj stavi Dzordza Formana koji se borio sa Alijem 1974 u 1994tu da vidimo sta i kako...ops Dzordz Forman je 1994 sa 46 godina nokautirao sampiona sveta od 26 godina,Majkla Murera. A ti trci na 100 metra,ej da ti kazem,The Walkot je sigurno brzi od Roberta Badja i Inieste na 100 metra,a i Gordon od Jokica,kad ono medjutim u timskom sportu su ovi spori kraljevi za njih ;)
    (vince carter, 15. januar 2020 22:44)

    # Link komentara

  8. Sto se tice poludustance to je bas diskutabilno. Najbolji primeri su lenard i kd koji ih pogadjaju sa velikim procentom, a cak i kari kada oseti da je to dobar sut u datom trenutku nema problema da sutne. Ali treneri gsw i toronta su vrhunski. Hjuston nikako da dodje to finala iako su oni olicenje te kosarke poduprete analitikom. Sas su ih jedne godine razbili tako sto su odbranu igrali samo u reketu i na liniji za 3 sve izmedju su ignorisali. Nekako taj takozvani napredak pokusava da unazadi kosarku.
    (Bla, 15. januar 2020 20:38)

    # Link komentara

  9. Ja kao laik sam primetio to. Ne dostaju oni šutevi "s vrha kapice" i poludistance.
    Jako dosadno gledati šuteve za tri.
    (Pirat, 15. januar 2020 20:22)

    # Link komentara

  10. @Jerimija i Jaja znam znam,da su Gordon,walkot,wilkins atlete bolji od Jokica,inieste,birda...atlete-IQ :D
    (vince carter, 15. januar 2020 18:56)

    # Link komentara

  11. Paul Morphy je sigurno veci igrac od Carlsena u odnosu na njihove generacije, a da su mu bile dostupne informacije koje su Carlsenu bile dostupne cijeli zivot, bio bi i bolji od njega
    (quixver, 15. januar 2020 18:31)

    # Link komentara

  12. @jaja

    Šta tek reći za Rod Lejvera?
    Pa taj čovek bi drao Samprasa i Đokovića zajedno:)
    Obožavam da čitam komentare @vins carter, nadam se da će nastaviti da nas uveseljava sa svojim nostalgičnim teorijama...
    (JeRemija, 15. januar 2020 18:25)

    # Link komentara

  13. Zaboravih da dodam da je Sampras Bog tenisa za Djokovica. Da je Djokovic igrao 80ih i 90ih ne bi uzeo ni 5 slema. Danasnji tenis je smesan bre, jooj da ste gledali tenis 90ih znali biste sta je prava umetnost a ne ovi danas.
    Pol Morfi je takodje 10 puta bolji sahista od Magnusa Karlsena. Ta umetnost koju je Morfi pokazivao je nemerljiva. A ne kao Magnus sisa igra na siguricu 40 poteza po knjigama. Morfi bi ga odrao zrtvovanjem svih figura i matirao pre 15. poteza.
    (jaja, 15. januar 2020 17:59)

    # Link komentara

  14. (vince carter, 15. januar 2020 15:45)

    Ma jasno je ko dan tebra, Luis je Bog otac za Bolta. "Da Karl Luis trci danas imao bi 9.4s na 100m"
    (jaja, 15. januar 2020 17:55)

    # Link komentara

  15. Sve će pasti u vodu kad se pojavi novi Šekil i niko od centara fićfirića ne bude mogao da ga brani. On će postizati 50 svako veče a ostali će da se opasulje posle par titula tima tog centra. Tako je bilo kada su dolazili dominantni centri u NBA.
    (lomanalualua, 15. januar 2020 17:33)

    # Link komentara

  16. Treba samo prestati svirati namerne faulove na protivnickoj polovini kada pocne da se razvija kontranapad. Tim cinom dozvoljavamo postavljanje odbrane i dolazimo u situaciju da treneri ponovo budu glavni na terenu
    (miso, 15. januar 2020 17:17)

    # Link komentara

  17. Да се ја питам, 2 поена би постала 3, 3 би постала 4, а слободно би било само једно и вриједило би 2 поена. Овако само шутају тројке, јер се више исплати, или иду на изнуђен фаул и онда чекаш 10 година да шутне 2 комада.
    (Играч кола, 15. januar 2020 16:58)

    # Link komentara

  18. vrlo jednostavno se moze vratiti na staru statistiku I rasplapsati igra; 

    pomeriti liniju za 3 poena jos pola metra unazad ;) 

    to je sustina svega. danas je procenat za sut mnogo bolji nego pre 20god I glupo je igrati za 2 poena sa 60% uspesnosti suta, ako gadjas bolje od 40% za 3. smesno je da ni najbolji svetski treneri, a pogotovo evropski to jos nisu shvatili.
    (Jeremy (grobar Jefimije), 15. januar 2020 15:47)

    Treneri su to i shvatili. Zato se i šutira toliko. Najviše se postiže šutem za tri i ulazima. Ako pogledaš ovu sliku što su nam stavili, vidimo da je to to. Šut sa poludistance se ne isplati. Zato sad npr Lebron igra pleja, jer uvek može da sutne za tri, a ako izađeš da ga pokriješ on kreće na ulaz. A to je ili koš ili faul.
    (NoName, 15. januar 2020 16:57)

    # Link komentara

  19. mile, odbrana od ptije 20 godina bi unistila Hardena, Vestbruka Janisa i ostale.
    Vidio si kako se Janis proveo na SP gdje su odbrane bile ozbiljne.
    (LorD, 15. januar 2020 16:55)

    # Link komentara

  20. vrlo jednostavno se moze vratiti na staru statistiku I rasplapsati igra; 

    pomeriti liniju za 3 poena jos pola metra unazad ;) 

    to je sustina svega. danas je procenat za sut mnogo bolji nego pre 20god I glupo je igrati za 2 poena sa 60% uspesnosti suta, ako gadjas bolje od 40% za 3. smesno je da ni najbolji svetski treneri, a pogotovo evropski to jos nisu shvatili.
    (Jeremy (grobar Jefimije), 15. januar 2020 15:47)

    Ne treba pomerati ništa. Samo ukinuti liniju za tri. I da se igra košarka. Osnovati posebno takmičenje gde će ovi šutirati trojke do besvesti.
    (NoName, 15. januar 2020 16:53)

    # Link komentara

  21. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)

    У праву си, имају превише година.
    (Штилцована катаболцна, 15. januar 2020 15:50)

    Ne bih baš stavio pare na to. Klasa je večna.
    (NoName, 15. januar 2020 16:51)

    # Link komentara

  22. @zmajognjeni: gresis, ljudi su vise punili hale iz mnogo razlicitih razloga... ljubav prema igri nema veze sa tim...
    1. nisu radili 12 sati dnevno da bi preziveli, vec 8 da bi ziveli...
    2. em su cene bile prihvatljivije, em je bilo mnogo manje utakmica godisnje...
    3. odlaskom na utakmicu, nisi rizikovao svoj zivot (o vodjenju dece necu ni da pricam)
    4. gostujuci navijaci su bili prisutni u hali...
    5. gledao si najbolje domace igrace, a ne americke poluproizvode...
    6. tehnologija je mnogo napredovala, ranije je u 99% slucajeva jedini nacin da gledas utakmicu u realnom vremenu bio taj da se nalazis u hali...
    mogu ovako do sutra... pogledaj broj gledalaca u bilo kom sportu... da li to znaci da srbi ne vole sport uopste?!?
    (lal, 15. januar 2020 16:51)

    # Link komentara

  23. velika je razlika izmedju kosarke danas i pre samo 10 godina. Nema tog rivalstva medju igracima koje je nekada postojalo. Prvu tekmu sam gledao 2005 godine i od tada pa i danas pratim NBA. Otkad je Sportklub krenuo da pusta NBA pa to je za mene bilo uzivanje. Od velikih NBA igraca pamtim Iversona, Cartera, Mcgradya, Kobea, Yao Ming i Dirk Nowitski su mi bili mnogo dragi kosarkasi a dobro pamtim onog malog Natea Robinsona koji je iako najnizi na parketu znaju je da pravi razliku u bitnim utakmicama. Secam se tekme Dallasa i Chicaga koju su Mavsi dobili, Nowitzki sa jedne a Robinson sa druge strane. U tom trenutku dva najpotcenjenija kosarkasa u ligi vode revolveraski obracun.
    (Fan Pennyja Hardawaya, 15. januar 2020 16:51)

    # Link komentara

  24. Najžešće je kad se pojave klinci od 15 - 20 god i prosipaju pamet kako je ovaj svet od kad oni postoje jedini i najbolji. Svi ostali periodi postojanja sveta su bez veze pa i vreme iz perioda npr Džordana, Medžika za koje ja mogu da pričam jer sam ih gledao uživo. Ali ne ocenjujem npr doba Oskara Robertsona, Vilta Čembrlena, Džerija Vesta i sličnih jer tada nisam bio ni rođen. Glupo je ocenjivati nešto što je bilo pre tvog postojanja, to nikako klinčurija da shvati.
    (bruka i sramota, 15. januar 2020 16:21)

    # Link komentara

  25. @Мирабо
    Пре нису ни чували центра који стоји на линији за три. Правила су измењена, те би садашња генерација победила да сигра по садашњим правилима и обрнуто.
    (aco, 15. januar 2020 16:18)

    # Link komentara

  26. “Kako su smesni komentari ovde. Svi hvale NBA devedesetih, a gledali samo par meceva godisnje u plej-ofu( u najboljem slucaju)” Možda ti, ako si uopšte bio rodjen tada. Ako nisi, ne komentariši stvari koje ne razumeš. Mi ostali smo gledali sezonu.
    (Lorimer, 15. januar 2020 16:17)

    # Link komentara

  27. (JeRemija, 15. januar 2020 14:23)

    Druze slobodno uleti na yt ukucaj Jordan i pokreni BILO KOJI KLIP mozes i da usporis na 0.75 ako ti vilica ne dotakne pod dam ti 100€
    (orggie, 15. januar 2020 16:12)

    # Link komentara

  28. @Koma lupas gomilu gluposti,od toga da sada svi pogadjaju otvorene suteve,do toga da da centri sutiraju trojke a da si nekad mogao da ih ostavljas same. Imas centre tipa Dramond,kapela,adams,gobert,whiteside i jos gomilu njih koji nemaju sut sa distance a kamoli za 3,a reci da Postar,barkli,olajdzuvon,sabnonis,raseed,klif robinson,smits,ewing i mnogi drugi nisu imali sut sa distance a distanca nije samo trojka govori samo o tebi. Postoje mnogo bekova danas koji su prosecni suteri,Janis decko je nikakav suter ali razlika je u promeni stila igre,alo rodjaci kosarka iz 2015te i 2010 su razlicite po stilu igre. Vec je napisao neko vrhunski suter kao Bird nije uzimao suteve za 3. I naravno da je u bilo koje vreme svaki tim imao sutere za 3 koje nisu koristili iz pomenutih razloga,pa tako suteri kao Dale Elis,Hersey Hawkins,Mario Elie,Chris Mullin i jos mnogo njih,za sve pomenute bi znali mnogo vise da je stil igre bio kao danasnji. Ne vredi objasnjavati..Carter,drvobradi i jos jedan lik su najbolje objasnili.
    (Tuko Salamanka, 15. januar 2020 16:09)

    # Link komentara

  29. Skola je na svetskom prvenstvu imao 48 godina a ne samo 42 kako ste rekli.
    (JeRemija, 15. januar 2020 14:17)

    48?! Majstore, znaš li ti koliko je to godina za jednog sportistu?! O čemu pričaš bre? Zdrav razum majstore...
    Inače Skola je '80 godište, pa sam izračunaj koliko ima godina. Jel to 48? Bože sačuvaj...
    (bruka i sramota, 15. januar 2020 16:08)

    # Link komentara

  30. Sticajem okolnosti bili smo dobri u kosarci i ljudi zato prate, i sada se manje prati kada nismo dobri.
    @zmajognjeni

    Interesantna teza, hoces reci da se u drugim zemljama prate sportovi u kojima su te nacije neuspesne? Kao, mi smo izuzetak pa pratimo samo kad smo uspesni? Ti Litvanci, koje spominjes, su imali uspeha jedino u kosarci. Zato je i vole i prate. Ovde u komentarima se vise pljuju licnosti nego sama kosarka. Sto se tice konkretne vesti u pitanju je generacijski jaz. Meni je danasnja NBA dosadna, nisam u stanju da odgledam 1 cetvrtinu. Nekada sam ustajao u pola noci da gledam utakmice. Ako se ljudima dopada NBA, nek uzivaju, ne vidim problem.
    (MikiP, 15. januar 2020 16:03)

    # Link komentara

  31. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)

    У праву си, имају превише година.
    (Штилцована катаболцна, 15. januar 2020 15:50)

    # Link komentara

  32. Mene baš recimo interesuje koliko bi jedan Stojković postizao poena da je imao ovoliku slobodu da radi što rade Dončić i Harden danas?! 35 - 40 šuteva po utakmici kao ova dvojica?! Pa on bi imao prosek od 50 poena... Novicki isto!
    Od ove dvojice bi i Bogdan i Bijelica bili bolji kada bi imali toliku slobodu i loptu u rukama. Koliko puta sam gledao utakmice, nebitno da li je u pitanju Dončić ili Harden jer su isti, cela ekipa krne u napad, ovi prevode loptu, dribling i stepbek i nerezonski šut sa 8 metara bez ikakve akcije. A ostala četvorica saigrača stoje kao debili, nit videli loptu nit pipnuli loptu... I to je nekom vrh košarka? Ja ne znam kome normalnom to može da bude lepo . Košarka je timski sport uvek bila. Žao mi je samo što je Luka potpao pod taj američki uticaj, pokvariće dečka načisto... Jer ovaj Hardenstajl uopšte nije dobar za košarku.
    Kome se to sviđa nek izmisle nba ligu sa 1 na 1, pa nek se tamo iživljavaju do mile volje.
    (bruka i sramota, 15. januar 2020 15:50)

    # Link komentara

  33. vrlo jednostavno se moze vratiti na staru statistiku I rasplapsati igra;

    pomeriti liniju za 3 poena jos pola metra unazad ;)

    to je sustina svega. danas je procenat za sut mnogo bolji nego pre 20god I glupo je igrati za 2 poena sa 60% uspesnosti suta, ako gadjas bolje od 40% za 3. smesno je da ni najbolji svetski treneri, a pogotovo evropski to jos nisu shvatili.
    (Jeremy (grobar Jefimije), 15. januar 2020 15:47)

    # Link komentara

  34. @jaja Sreca pa je trka na 100 metra pravolinijsko trcanje koje zavisi od treninga,fizickih predispozicija pa bi tako Aron Gordon,Theo Walkot bili duplo bolji od Jokica ili inieste u svojim sportovima da je brzina bitna samo,tako bi Dominik Wilkins bio duplo bolji od Birda 80tih,ali malo sutra. Sprinteri imaju vreme i svetski rekord po kome treniraju,da bi ga oborili. Michael Johnson 19.32 na 200 je prvi put oborio Bolt sa tada 19.31 a da su trcali jedan pored drugog terali bi jedan drugog da jos vise zapnu i obojica bi imali jos bolje vreme. Cak i tu rekordi su u stotinkama a ne sekundama,a vi koji uporedjujete ovakve discipline sa timskim sportovima imate posebnu dijagnozu. Getlin je tri puta pao na doping,niko ne moze da bira kad ce biti rodjen i opet kazem sportisti igraju u raznim erama protiv raznih generacija.
    (vince carter, 15. januar 2020 15:45)

    # Link komentara

  35. Kako su smesni komentari ovde. Svi hvale NBA devedesetih, a gledali samo par meceva godisnje u plej-ofu( u najboljem slucaju) i bistre nesto o tadasnjim odbranama i "raznovrsnosti". Klasicna psihologija stada.

    Elem, tacno je da se u regularnom delu igra nesto komotnije, ali kada se sastanu jace ekipe, igra se uglavnom sjajna kosarka i sve prsti. Kvalitet u plej-ofu ne treba spominjati. Svidelo se to nekome ili ne, danasnja kosarka zahteva daleko vise "skilla" nego nekadasnja. Pritom, ne pricam o igracima nego o samoj igri. Svaka generacija nasledjuje prethodnu i dodaje nesto svoje. Besmisleno je zato porediti igrace iz razlitih epoha.
    (b92 najbolji, 15. januar 2020 15:20)

    # Link komentara

  36. E da mi je šut sa poludistance, kakav je imao Duško Ivanović.
    (Jare u mleku, 15. januar 2020 15:14)

    # Link komentara

  37. Ako je Jokic rekao da Srbi ne vole kosarku onda ti moras isto to da mislis? Ovde ljudi prate i NBA i Evroligu i Evrokup i ABA i domacu ligu i SP i EP i OI.....Nema sta se ne prati. Verovatno je to zato sto mrze taj sport. U Americi poznati kosarkaski eksperti javno izjavljuju da nisu znali za Luku Doncica dok se nije pojavio u NBA!!Ako to kazu eksperti sta onda zna prosecan navijac? Ovde se kosarka itekako voli. Uostalom, koja je to nacija koja vise voli kosarku, bas me interesuje.
    (MikiP, 15. januar 2020 14:17)

    Pise u mom komentaru, Jokic je samo skrenuo paznju na to, ja to ranije nisam tako video. A to kako ljudi ovde prate kosarku se vidi po broju gledalaca u svim takmicenjima u kojima igraju bilo koji nasi timovi. Ne samo evropska takmicenja. Sticajem okolnosti bili smo dobri u kosarci i ljudi zato prate, i sada se manje prati kada nismo dobri. Citaj komentare ovde, je l su to komentari ljubitelja igre? Pljuvanje po svemu. Bas zaljubljenici u sport. I bas vrsni poznavaoci. Recimo, Litvanci vole kosarku vise, u to sam siguran.
    (zmajognjeni, 15. januar 2020 15:02)

    # Link komentara

  38. ovo nije košarka ovo sad je cirkus
    (tegi debela striptizeta i novica trtoguz, 15. januar 2020 14:55)

    # Link komentara

  39. Sva sreca pa se u sprintu na 100 metara meri vreme inace bi nas sad ovde ubedjivali da je Karl Luis bolji sprinter od Bolta.
    (jaja, 15. januar 2020 14:46)

    # Link komentara

  40. Fora je sto su ranije samo spoljni igraci dobro sutirali trojke, i to ne svi. Sada svi sutiraju vrlodobro pa cak i centri, neki centri cak i sutaju redovno po 4-5 trojki. Pre je bilo 5-6 vrhunskih trojkasa u celoj ligi sada skoro svaka ekipa ima po jednog specijalistu za trojke, neke ekipe i po 2-3 takva. Kad moze cela petorka da pogodi za tri, to daje dosta vise opcija u napadu i tesko je to braniti. Najbolji centri u istoriji NBA nisu dali trojki zajedno koliko daje sada jedan prosecan centar suter. Sad ne mozes biti bek ili krilo u NBA ako ne mozes pogoditi 50% trojki kad si sam. Pre si imao Simonsa gomilu, sad su retki takvi.
    Stvari u NBA danas su proste: Imas otvoren sut - sutaj! Jer se podrazumeva da 80% igraca to treba da pogodi u visokom procentu, pre je takvih bilo 30%. U tome je razlika. Neke ekipe i igraci malo vise forsiraju to i siluju suteve pa to deluje ruzno i netakticki. Ali generalno ta taktika je efikasnija dosta od ranije tipa - guraj loptu pod kos ili sut sa distance samo za specijaliste. Pre si Sekila, Melouna, Juinga, Robinsona, Morninga... mogao pustiti van reketa da rade sta hoce, a sad svaki drugi centar ce te kazniti trojkom ili asistencijom.
    (koma, 15. januar 2020 14:45)

    # Link komentara

  41. promenila na gore, napišite slobodno!
    (poznavalac ©®, 15. januar 2020 14:39)

    # Link komentara

  42. Pokažite statistiku finala istoka i zapada pa velikog finala..manite se houstona i gs-a u sezoni grudvanja. PS. pogledajte video legenda o mladom leriju i drzi te se fundamentalnih vrednosti :)
    (The legend of Young Larry Bird, 15. januar 2020 13:06)

    Veliko finale GS 201 (33.5 po utakmici) ,TOR 206 (34.3 po utakmici) Prosek po timu za plej of 18/19 32.9 po utakmici.
    (dnevna doza prosečnog Srbijanca, 15. januar 2020 14:24)

    # Link komentara

  43. @vince carter

    Rođeni, dosadio si i Bogu i narodu sa svojim neistinama a koji se pre svega odnose na to da je MJ u 40.godini davao svima po 40 poena.
    Čovek je te sezone u Vizardsima imao prosek od 22 poena po meču iako je imao svu slobodu sveta i mogao da šutira do mile volje (i 22 poena prosecno u tim godinama je uspeh). Nejasno je zasto uporno potenciras pricu kako je MJ prajm Kidu, Dzefersonu i Merionu trpao po 40+poena, valjda da bi dokazao da je 40godišnji Dzordan bolji od prajm Lebrona:)

    ps. Pogotovo je smešno kada recimo kazes da danas Bjelica daje 34 poena ili Karuzo 30. To se desi u jednom meču godisnje ali si tu ti, da takve partije proglasis za konstantu kao da se svakodnevno dešavaju. Odrasti čoveče:)
    (JeRemija, 15. januar 2020 14:23)

    # Link komentara

  44. @Miki

    Skola je na svetskom prvenstvu imao 48 godina a ne samo 42 kako ste rekli.
    (JeRemija, 15. januar 2020 14:17)

    # Link komentara

  45. Hahaha sve sve se svelo na sut za 3 i vama je to revolucija... pa NBA nije bila nikad dosadnija gledamo desetoricu igraca koji jure statistiku sve ostalo je nebitno...
    (mich, 15. januar 2020 14:17)

    # Link komentara

  46. @zmajognjeni

    Ako je Jokic rekao da Srbi ne vole kosarku onda ti moras isto to da mislis? Ovde ljudi prate i NBA i Evroligu i Evrokup i ABA i domacu ligu i SP i EP i OI.....
    Nema sta se ne prati. Verovatno je to zato sto mrze taj sport. U Americi poznati kosarkaski eksperti javno izjavljuju da nisu znali za Luku Doncica dok se nije pojavio u NBA!!
    Ako to kazu eksperti sta onda zna prosecan navijac? Ovde se kosarka itekako voli. Uostalom, koja je to nacija koja vise voli kosarku, bas me interesuje.
    (MikiP, 15. januar 2020 14:17)

    # Link komentara

  47. Da dodam u vezi šutera i raznolikosti.. Gledao sam neki dokumentarac o Redu Auerbachu, nekadašnjem treneru Celticsa. Razgovara sa Birdom, i kroz priču Bird šutira trojke. Svaku je pogodio, i to bez da dodirne obruč. Ali taj isti Bird nije ispucavao 15 trojki po meču, nego je igrao kao čovjek, a prijavio se na natjecanje na All-staru i pobijedio 3 puta zaredom, jednom u trenerci... Danas nema leđne tehnike gotovo nikako, pick and rolla ala Stockton i Malone, genijalaca tipa Magic Johnson koji su pravili show ali prirodno, talentom, bez kreveljenja, busanja u prsa i sl. Samo neki od primjera. Ranija košarka još, sa Jabbarom i horogom, lucidnost Peta Maravicha, kreativnost Juliusa Ervinga. Doba kad je košarka imala dušu, a nije bila novac i marketing. Da Bird i Magic igraju skupa? Ili Jordan? E to se ne bi desilo za milion godina. A ovi danas svake godine u drugi tim, all-star ekipa, pa na titulu.
    (Damir, 15. januar 2020 14:02)

    # Link komentara

  48. Evo ga @uros najveci pojmas ikada! Jordan je sa 40 godina sa povredjenim kolenima,bez svoje brzine iz proslosti i atletskih sposobnosti sa handchekingom i zonom u isto vreme postizao 45,43,41 na prajm Kiddu+jeffersonu,41 na all star marionu,33 na teriju,pobedjivao dirka i mavse,kingse pre povrede kolena momke koji su u poznim godinama demplirali supertim Majamija. Janis je MVP lige a Kawhii MVP finala,ovaj prvi nema sut a drugi je majstor bas te poludistance a prajm Jordan je brza,atletski bolja sa mnogo vecim ofanzivnim setom verzija Kawhii Leonarda koji je top igrac,uostalom Jordan je dva puta sutirao sa 3 40% u finalima kada je pptrebno i ne trebaju mu trojke da bi bio top. I ovo je najveca blamaza ikad da ljudi stvarno misle da se zona nije igrala 90tih i da se sada igraci udvajaju non stop :)) Sada se tek povremeno predje na zonu,Harden konstantno igra izolaciju,Utah Jazz,sonixi svi su igrali zonu,bad boysi su udvajali Jordana. Sudije naravno da nece svirati svaku ilegalnu odbranu i seckati igru,Jordan je udvojen kada je dao asistenciju za Kera. Video klip "K Jordan vs isolation defense" gledajte klip koji je napravljen kao odgovor slicnoj neznalici kao sto je Uros. Danas Bjelica ubaci 34 kosa!
    (vince carter, 15. januar 2020 13:58)

    # Link komentara

  49. Iako mnogo volim NBA, ove sezone ni jedan ceo meč nisam odgledao, nije zanimljivo uopšte. Ispucavanja za 3, odbrane nigde, smehoteka.
    (Wiesbaden, 15. januar 2020 13:56)

    # Link komentara

  50. To je posledica analitike, i racuna, da za skoro isti rizik tj procenant suta, sutevi za 3 poena donose vecu nagradu u odnosu na 2. Cista statistika i to je dovelo do promene strategije i odnosa prema individualnom i kolektivnom razvoju igraca.

    Prema gradikonu, danasnji NBA izgleda kao basket suterski trening. Hahaha izgradi poziciju za 3 ili za zicer.
    (Nikola, 15. januar 2020 13:53)

    # Link komentara

  51. @Uros
    Kaže izvesni Uroš sledeće:
    "Dzordan po danasnjim pravilima ne bi imo 16 poena u proseku, bez suta za tri sa semsnim procentima sa poludistnace bio bi negde izmedju DeRozena i Gordona iz Orlanda. Druze Beko, protiv danasnje odbrane sa pokrivanjem(shadowing) koje bi bilo najstroze zabranjeno dok je Dzordan igrao, tih 16 poena mu je plafon da igra po 35-36 minuta. Plus ne bi mogao ni da igra onu siledzijsku odbranu koju si igrali Bulsi, danas nema vise mlacenja rukama igraca koji vodi loptu."

    Nadam se da troluješ.. U suprotnom potrebna ti je ozbiljna pomoć nekog dobrog psihijatra.
    (Jabučilo, 15. januar 2020 13:51)

    # Link komentara

  52. Ovo nije nikakva evolucija, nego DOKAZ kako je kosarka 80 tih, 90 tih i do kraja 2000 tih bila Dinamicnija, raznovrsnija i BOLjA!

    Dobar primjer je i Luis Skola koji se sa 41 godinom bukvalno igrao na SP u Kini a i u Evrologi je vise nego dobar!
    (Miki, 15. januar 2020 13:40)

    # Link komentara

  53. Kako lupetaju ovi klinci.. Kažu nisi mogao da udvajaš igrača zbog nelegalne odbrane.. Pahahahaha.. Nisi mogao da udvajaš igrača ako nema loptu, tj. morao si biti blizu svog igrača koga čuvaš, igrača sa loptom je oduvek bilo dozvoljeno udvojiti, a često su bili i utrojeni, kao Jordan u vreme Pistonsa.
    Današnja košarka je odvratna.
    (Jabučilo, 15. januar 2020 13:40)

    # Link komentara

  54. Ranije nisam to mislio, ali otkada je Jokic rekao da Srbi ne vole kosarku poceo sam da obracam paznju. Definitivno mahom ljudi ne volentaj sport ovde. Pate za nekim vremenima, protiv su inovacija, i na sve to izmisljaju i defintivno ne razumemo neke osnovne stvari. Mi smo bili prvi inovativni u tom sportu, sa prupremama od tri meseca pred takmicenje, jakom odbranom i jakim centrima. Posle vehunski suteri, cak su Boru Stankovica prozivali (u sali i zbilji) da insistira na uvodjenju trojku u Fiba kosarku zbog toga sto to odgovara jugoslovnskim suterima. I sada, igra se menja, tece, i vi pricate ovde o nekom periodu od ranije i Juingu i Robinsonu kao da su vanzemaljci koji su velicine stene a pokretljivosti bekova. Ludilo.
    (zmajognjeni, 15. januar 2020 13:34)

    # Link komentara

  55. Евролига је Space-Jam за данашњи НБА.
    (hualua, 15. januar 2020 11:59)

    Pa bukvalno, smesna kao crtani film.
    (pp2000, 15. januar 2020 13:28)

    # Link komentara

  56. @Dag Kristi

    Kako bi to Rodman vratio Hardena u detinjstvo?
    Svaki put bi mu na ulazu lupio bananu?
    Polomio bi mu ruke i šake?
    Uzeo bi motornu testeru i iskasapio ga?

    @Deksi

    Au Jordan davao 40 poena po utakmici?!
    Ja sam živeo u ubeđenju da je davao 30 (a i zvanicna nba statistika to potvrđuje) ali priznajem da broj 40 lepse zvuci...Evo ja cu reci da je MJ 90-ih davao 50 poena po utakmici a po danasnjim pravilima bi davao minimum 95 poena po utakmici i naravno jedno 25 asistencija:)
    (JeRemija, 15. januar 2020 13:25)

    # Link komentara

  57. Današnja košarka je gotovo negledljiva, bar onima koji su odrastali uz košarku 90-ih ili tu negdje. Okupe se iza trojke, kao 5 manijaka i šutiraju ko prvi stigne,trče kontru i umjesto dodavanja, opet trojka. Obrane ne postoje. Šutira i ko zna i ko ne zna. Gomila njih nije u stanju da pogodi slobodno bacanje, ali pogodi trojku iz nemoguće pozicije. Npr. Iguodala. Curry na zagrijavanju vježba trojke sa jedne noge... Pa osnujte cirkus i uživajte. Harden i slični su zaštićeni kao bijeli medvjedi. Do poluvremena ima poena kao nekad pri kraju utakmice. Ewing, Robinson, Olajuwon, Sabonis, su bez problema pogađali sa 5 metara,kao i slobodna, tako da ne pije vode priča o stojanju u reketu. Imali su tehniku, za razliku od današnjih nabildanih panjeva. Svi su preplaćeni, i superstarovi, a i oni kojo nosu odigrali još ni minute. Nekad su igrači igrali svaku utakmicu koju su mogli, pa i na jednoj nozi, a danas odmaraju... All-star utakmica, izmiču se kako bi neko zakucao... Pa znamo mi da možete, prijavite se na takmičenje onda i izvolite. A nekad se ginulo u nantakvim utakmocama, uz lijepe, ali neisforsirane poteze. Sve živo je asistencija,skok...Unakazili su sve, ali nekom se očito i to sviđa a. Itd. itd.
    (Damir, 15. januar 2020 13:25)

    # Link komentara

  58. Ovaj sto kaze Jokic ne bi nista mogao 90tih...druze tad nisi smeo da udvajas na postu zbog nelegalne odbrane, danas udvajaju Jokica i ostale najbolje centre na svetu...
    Ocu da kazem da je danasnja liga laksa za bekove zato sto nema handcekinga, ali za centre nikako!!!
    (Nemanja, 15. januar 2020 13:24)

    # Link komentara

  59. Мислим да је основни проблем што се у већини утакмица не игра такмичарска кошарка. Јуре се неки бесмислени рекорди као на пример ко је имао највише украдених лопти за прва три минута игре итд. Коментатори урличу због атрактивног закуцавања на плус 30. Знам да се многи неће сложити, али ко је синоћ гледао ЕЛ и утакмице ЦСКА - Реал и Макаби - Барселона, могао је да види такмичарске утакмице у којима је огроман улог и где је све подређено победи. Мене као навијача не интересују никакви атрактивни потези ни бесмислени рекорди. Хоћу да гледам како тим за који навијам даје све од себе, како се бори и побеђује. Забавни део можемо оставити за неке ревијалне, опроштајне утакмице и сл.
    (Куп је битан, 15. januar 2020 13:22)

    # Link komentara

  60. @air pa zbog tih telefona koje pominjes i koji sad ti koristis,mnoga danasnja deca i ne izlaze na ulicu i to im itekako okupira paznju. @brm Totalna si neznalica posto je jos Bil Laimber sutirao trojke,Derek Coleman,Sam Parkins visoki igraci,Ewing je prangijao distancu,Olajdzuvon je imao sit sa distance,kao i Barkley,Malone ali se trojke od njih nisu trazile i itekako su izlazili van reketa,a ako centar izadje van reketa kao Jokic ili Marijanovic,ne mora Shaq da izadje na njih vec Robert Horry,Horoce Grant itd...treneri su u to vreme zamerali Laimberu na sutiranju trojki i to je ono sto vecina vas ne kapira. Jedan uporedjuje snimak fudbala iz sfrj i uporedjuje treninge,pa danasnji igraci bi u to vreme izgledali isto tako,vi uporedjujete nebulozno jer ne koriste svi isti sistem treninga. Pogledaj finale iz 1989te i 2007,ogromna razlika ali MALDINI je na obe utakmice,najbolji defanzivac 2007,daleko slabiji od Barezija 1989te,adaptacija,svi se adaptiraju u uslovima u kojima su trenutno i koriste te iste treninge. Mec zvezda vs Junajted 1991 i Barsa vs junajted 2011,Gigs je na obe utakmice,razlicite dekade,cao!
    (vince carter, 15. januar 2020 13:21)

    # Link komentara

  61. @Back in Black
    Pa danas bi Jordan sa ovim pravilima imao 60 poena u proseku.Ko je taj danasnji igrac koji bi njega zaustavio da mi je znati kada je on u ono vreme kada se igrala deset puta cvrsca kosarka bio nezaustavljiv?

    Dzordan po danasnjim pravilima ne bi imo 16 poena u proseku, bez suta za tri sa semsnim procentima sa poludistnace bio bi negde izmedju DeRozena i Gordona iz Orlanda. Druze Beko, protiv danasnje odbrane sa pokrivanjem(shadowing) koje bi bilo najstroze zabranjeno dok je Dzordan igrao, tih 16 poena mu je plafon da igra po 35-36 minuta. Plus ne bi mogao ni da igra onu siledzijsku odbranu koju si igrali Bulsi, danas nema vise mlacenja rukama igraca koji vodi loptu.
    (Uros, 15. januar 2020 13:18)

    # Link komentara

  62. Pa genije, sustina trojki i jeste da se teski centri izvuku iz reketa. Mozda Jokic ne bi mogao da sutira trojke protiv Juinga ali sama cinjenica da ga je izvukao na trojku bi znacila da je u reketu rupa za prodore. Pricajte sta ocete ali to je jako poziciono oruzje koje oravi tzv. spejsing.
    (Alek, 15. januar 2020 13:18)

    # Link komentara

  63. Naucan pristup sportu je doveo do toga da se o svakoj sitnici vodi racuna da bi se postigli vrhunski rezultati. Mi vidimo kada Stef Kari ili Harden sutnu "nerezonski" sut preko ruke sa osam-devet metara a ne vidimo koliko oni taj sut vezbaju na treningu. Kari je jednom prilikom rekao da na utakmici ne pokusava suteve koje na treninzima nije uspeo da izvede par stotina puta.
    (Zambezi, 15. januar 2020 13:17)

    # Link komentara

  64. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)
    Naprotiv, uz igru koja sadrži davno izgubljeni šut sa poludistance, Bulsi bi prošli laganica. Moderni stil igre je više RNG, tj u zavisnosti da li ide šut ili ne ide. A s obzirom da su igrači bukvalno rašireni zbog stila igre, Džordan bi prolazio na zakucavanja konstantnije nego što je to mogao u svojoj eri. Sećam se da je Adetokumbo izjavio posle svetskog prvenstva, da se na parketu osećao kao u kavezu. Nije imao toliko prostora koliko ima u NBA.
    (Salle, 15. januar 2020 13:14)

    # Link komentara

  65. Pa ima smisla. Zasto bi neko sutirao duge dvojke kada samo jedan korak nazad imas poen vise. Razlika je minimalna a vrednost za trecinu veca.
    (Alek, 15. januar 2020 13:11)

    # Link komentara

  66. Nema tu evolucije, i vrlo malo matematike. Ceo NBA je dirigovani biznis. Stil igre se menja promenom pravila i sudijskih kriterijuma. Danasnja pravila i sudijski kriterijumi su kreirani da se poveca broj poena, nastala su zbog sprecavanja pada gledanosti polovinom 2000tih, kada je bilo finalnih serija sa rezultatima tipa 87-75 za 48 min (DET-LAL). Novim pravilima je dozvoljena grublja igra pod kosem, ali ako dirnete beka na trojci ili kod prevodjenja lopte, svira se faul. Tumacenje koraka je drugacije (to je uradila i EL), uvode se termini nulti korak, gather step itd, koji sprecavaju da se vrhunski suteri lako cuvaju. Danas bukvalno bek pretrci, namesti se odakle zeli da sutne i onda sutne. Mislite li da je prevodjenje dupetom bilo hir 20tog veka? Ne, nego ti se nakaci neki pitbul i kontrolise ti kretnje rukama, niti da sutnes lepo niti da vodis normalno. Keni Smit to lepo objasnjava [link]
    @jako i do samog kraja
    Poludistanca se vraca, tako se uzimaju titule vec par sezona. Neko mora iz te praznine da sutira npr. Lenard je majstor tog suta.
    (drvobradi, 15. januar 2020 13:10)

    # Link komentara

  67. Ako pogledate sam koš videćete da matrica nije čak ni simetrična?! Već ta glupost otkriva da je ovaj samo neki impresijski opsenar.
    Još je bitniji ovaj otvoreni metod zasenjivanja neukih selekcijom prezentacije. Grafikon deluje šokantno ali je neistinit jer psihološki deluje kao da nema nikakvog šuta osim gde su tačkice. Ono što bi bio kako-tako naučni prikaz to je da se ukupna distribucija šuta onda i sada prikaže kao reljefna površ. Tada bi imali dve slike nalik površini mora (tj. bazena). Te površi ne bi bile ravne, bile bi različite i svakako bi nova imala udubinu oko 6 metara i uzvisinu, talas oko trojki.
    Onda bi, nakon tih slika mogao da usledi dodatni niz ovakvih slika i to uvek i samo pored te osnovne reljefne. Ta svih i ovakva prvih 10 mesta šutiranja, ta svih i ovakva prvih 30 mesta šutiranja, i 50, itd. pa i ova sa 200. Ovako je on iz čitavog tog niza izvukao ovu - a jer je tu negde razdelnica one i ove distribucije najvidljivija. I rekao nam ono što inače znamo.
    Od ove veća je promena sa 5 pozicija na 3: bigs, wings, ball handler. Još veća promena smanjivanje ali i ubrzavanje centara. Itd. itd.
    [link]
    Odličan tekst ali pogotovu neprocenjiv za one koji lupetaju da se danas ne igra odbrana. Igra se koliko se može. Ko vodi u celoj NBA? Pa najbolji odbrambeni tim NBA. A Džordan bi danas... bi promašivao dosta šuteva, kao i onda.
    (znanje-imanje, 15. januar 2020 13:09)

    # Link komentara

  68. 90-тих боља била чвршћија а сада више технички се игра.
    (download, 15. januar 2020 13:07)

    # Link komentara

  69. Pokažite statistiku finala istoka i zapada pa velikog finala..manite se houstona i gs-a u sezoni grudvanja. PS. pogledajte video legenda o mladom leriju i drzi te se fundamentalnih vrednosti :)
    (The legend of Young Larry Bird, 15. januar 2020 13:06)

    # Link komentara

  70. Mislim da se iz vida gubi krucijalna činjenica: sada je dozvoljen vid zonske odbrane, koji stimuliše šut za tri.
    (BB, 15. januar 2020 13:06)

    # Link komentara

  71. Sut iz tranzicije su u Evropi uneli Litvanci, njihova reprezentacija je sutevima za tri poena iz kontre cak rusila protivnike. Protivnik pada psihicki i me moze da se vrati u igru jer je to strahovito ofanzivna taktika. Gsw je tako osvojio one titule, povedu 15-20 razlike,protivnik stegne odbranu ali Kari i Tompson pogode u 5 napada koji traju po 5 sekundi 5 trojki i ponovo se odlepe,tada protivnik padne psihicki jer je strpljivo stizao rezultat i igrao odbranu celu cetvrtinu a nista nisu uradili. Ovo sam procitao na nekom sajtu,neki novinar sa espn je dao izjavu vezanu bas za gsw
    (blinkibile, 15. januar 2020 13:02)

    # Link komentara

  72. Ova promena nije zbog soua, vec analitike i statistike. Trojka vredi 50% vise od dvojke (ocigledno, znam) i zakucavanje je najsigurniji sut. I to se forsira. Sut sa poludistance je nepouzdan - slicno kao i trojka, ali trojka vredi 50% vise. Gledao sam pre par dana film "Uncut Gems" sa Adamom Sandlerom i Kevinom Garnetom, koji je inace odlican. U filmu se vide snimci gde Garnet puca pa oko 5-6 metara za dva poena. Danas bi mu treneri odmah rekli da to ne radi, jer nije "efikasna" kosarka, vec da treba da sutira metar-dva dalje. E sada, to sto je tada bilo sve raznovrsnije bas briga bratiju statisticare.

    NBA je sjajna liga puna sjajnih sportista koje je uzivanje gledati. Ali pravila su dovela do smaranja i predvidljivosti. Nesto tu mora da se promeni, i to pod hitno.
    (Ivan M, 15. januar 2020 12:59)

    # Link komentara

  73. Poludistanco RIP.
    (Modiljani, 15. januar 2020 12:55)

    # Link komentara

  74. Kosarka bez odbrane je kao decija igra ispred zgrade u moje vreme. Malo me pipne ja trazim faul. Ovo je zabava za mase, da bi se prodao proizvod samo. Odbranom iz devedesetih Harden i ekipa ne bi imali vise od 10 15 poena sa sve slobodnim bacanjima!!!
    (legolas, 15. januar 2020 12:55)

    # Link komentara

  75. Pokazuje koliko je kosarka postala jednolicna, kao engleski fudbal. Sve se svodi na suteve sa "trojeke" kao kod ovih na pretrcavanje i centarsute.
    (YIFY, 15. januar 2020 12:49)

    # Link komentara

  76. Stilovi se menjaju, kao i sve sa vremenom, dokazano je matematički da više pokušaja za 3 uz pristojan procenat pospešuje šanse za pobedu i to je to.

    Nema tu mnogo nagvaždanja, vratiće se post igra, 80-80 i tabanje jednog dana.

    Meni je tu najveća žrtva poludistanca. Pravda za taj prelepi prostor terena i vrhunske izvođače zaista zahtevnog šuta.
    (jako i do samog kraja, 15. januar 2020 12:48)

    # Link komentara

  77. Ima li neko statistiku koliko je Hardenovih poena regularno postignuto?
    (iks, 15. januar 2020 12:47)

    # Link komentara

  78. Vratite hend čeking previše je mlohava NBA liga danas.
    (brasil, 15. januar 2020 12:47)

    # Link komentara

  79. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)

    Zasto si uopste ista napisao?!
    (UDBA, 15. januar 2020 12:46)

    # Link komentara

  80. Znaci ovo sto se igra u nba u zadnjih par godina se ne moze gledati.Po 80 koseva daju za 12 minuta igre.Igraci su u 90% saji na sutu, odbranu i preuzimanje niko ne igra.Ozb kosarka se igra zadnjih par minuta pod uslovom da bude gutav rezultat.
    (Mr_Melbourne, 15. januar 2020 12:44)

    # Link komentara

  81. Zato je Nba sve manje i gledana,pre dosadno je gledati Nba meceve,ljudi mnogo vise gledaju highlighte na youtubu od po 10 min nego cele utakmice,spasava ih to sto su napravili trziste u Kini,tako da Kinezi mnogo uvecavaju gledanost,zato je Lebron James stao brze bolje da podrzi Kineze verovatno po naredbi lige. A ovi sto pricaju da neki veliki tim ne bi usao u playoff danas su sumanuti. Igraci su i nekad znali da gadjaju trojke,kao i visoki igraci ali treneri su forsirali drugaciji stil igre. Ti isti Bullsi su u svojim redovima imali igrace kao Kukoc,ker kojima su mogli da daju da uzimaju po 10 trojki na mecu,sto bi u danasnjoj igri i cinili. Ljudi koji pricaju da je mid range game iscezao,neka pogledaju Hardena u playoffu i na drugoj strani coveka koji je osvojio titulu prosle sezone. Postoje zvezde danas koji nisu nikakvi suteri kao Janis,siakam a vi bi hteli reci da se vrhunski igraci ne bi snasli. Svako danas ima pravo da ostavlja misljenje nazalost!
    (Tuko Salamanka, 15. januar 2020 12:43)

    # Link komentara

  82. Ово постало као видео игра само тројке и куцања
    (Џокер, 15. januar 2020 12:42)

    # Link komentara

  83. ovo je sve veci trend i u evropi...uostalom statistika plus logika...jer sa sutom za 3 i u slucaju promasaja postoji sansa za ofanzivni skok pa za 2 ili opet 3 ,dok kod klasicnog post up toga nema,ofanzivni skok je na nivou statisticke greske..jedini trener starog kova koji se u nba jos odrzava je pop ali spursi su neka druga ,ucmala prica...uostalom ,od pocetka dominacije gsw ,najbolji rezultat san antonia je plej of do gsw i to je to...

    sportski pozdrav :)
    (anti-reklamozder, 15. januar 2020 12:40)

    # Link komentara

  84. sut za tri je kao izmisljen da nizi igraci dobiju na vaznosti...i sad se sve svelo na pucanj za trojku...to je sve napravljeno da bi se ameri radovali kad upadne lopta sa distance...kosarka bez asistencija je nista ...
    (radojica, 15. januar 2020 12:39)

    # Link komentara

  85. Dvajt Haurd da sutira trojke sa uspesnosti 60% bi bio ubedljivo najbolji trojkas u istoriji... Lik sutira 0.1 trojku po mecu, tako da je taj procenat apsolutno nerelevantan podatak. Kao kad bih ja nekako ub’o jednu trojku iz jednog pokusaja i krenem da lupam kako sam bolji trojkas od Stefa Karija.
    (Shone, 15. januar 2020 12:39)

    # Link komentara

  86. Jedan od omiljenih argumenata komentatorima da je danas NBA slaba je plasman Amerike i Janisa na SP 2019.
    Medjutim, uporedimo osvojena zlata na velikim takmicenjima SAD 2000-2009 i 2010-2019. Za prvu dekadu uspesnost im je 2/5 (OI 2000. i 2008), a za drugu 4/5 (SP 2010. i 2014, OI 2012. i 2016).
    (jsx, 15. januar 2020 12:39)

    # Link komentara

  87. Више се шутирају тројке али се тада играла жестока одбрана поготово деведесетих.Покушавам да замислим Јокића или Марјановића да шутирају тројке поред Јуинга или Робинсона,
    немогућа мисија.
    Моје мишљење је да би данашњи играчи брзо ушли у проблем личних грешака зато што су технички слабији.По мом мишљењу Родман и то друштво би их појели
    (Мирабо, 15. januar 2020 12:07)

    To za odbranu jednostavno nije tačno. Ima gomila klipova na YT gde Jordan probija odbranu dok protivnički igrači samo gledaju. Pre je bila dozvoljena grublja odbrana i faulovi su bili mnogo žešći, ali danas ima mnogo više kretnji u odbrani. Sport napreduje, ne znam zašto to ljudi ne mogu da prihvate. Imate snimke utakmica SFRJ osamdesetih godina, gde svi stoje i gledaju igrača koji šutira, kao usporen film.
    (CarloNS, 15. januar 2020 12:38)

    # Link komentara

  88. Trojka vredi 50% više od šuta sa poludistance, a razlike u procentima pogađanja tih šuteva su minimalne. Rezon je jasan. Igra se efektnije i bolje se koriste pravila. Ovo je sistem igra koji daje najbolje rezultate. Neko reče da Jokić ne bi mogao da šutira trojke preko Juing i Robinsona. Pa devedesetih centar u odbrani nikad nije išao dalje od 4 metra od svog koša, zato što protivnički centar nije mogao ni da pogodi sa veće distance. Centar je nekad služio da lupa blokade svima koji priđu košu. Možda vam je današnja košarka manje lepa, ali je svakako bolja u smislu davanja rezlutata. Jer da je poziciona, spora košarka sa centrima koji samo kampuju bolja od ove, neko bi i igrao na taj način i osvajao titule. Ali se ispostavilo da su najbolje prošle ekipe koje su prve prešle na ovu brzu košarku.
    (brm, 15. januar 2020 12:36)

    # Link komentara

  89. Što nema u anketi 2020?
    Meni se mnogo sviđa današnja košarka samo još par stvari da isprave a to je da malo dozvole igru telom, da eliminišu faulove koje igrači iznude tako što se zabiju u protivnika.
    Korake su sredili, nešto što je oduvek bila zamerka. Sada više nema da krene a da ne spusti loptu. Toliko su odmakli sa taktikom kada centar pogađa trojke i protivnički centar mora da ga čuva van reketa što znači da je reket prazan.
    Dozvolili su zonu, što je takođe bila velika zamerka. Eliminisali su illegal defense, takođe jedno od približavanja ka FIBA.
    Zbog svega toga sada više za razliku od ranijih godina evropski talenti mogu da se nadmeću sa atletski nadmoćnijim kolegama ali takozvani IQ i skill je oduvek bio na našoj strani no to je slabije rezultiralo vodećim igračima NBA lige. Sada imamo Janisa, Luku, Nikolu, KP-a, Embiid-a, Simmonsa... Baš dosta igrača van USA koji su lideri svojih franšiza.
    Uz svo poštovanje prema Divcu, Webber je bio igrač franšize u Sakramentu.
    Tako da ja ipak biram sadašnju košarku a moram da napomenem da sam odrastao uz Džordana, Barklija, Šeka.. Utakmice su nam stizale na VHS kasetama.
    (ko je ovde lud, 15. januar 2020 12:33)

    # Link komentara

  90. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)

    Kad kazes jos jedan dokaz? Koji su ostali dokazi!?
    (SvetolikPopadićBaćko, 15. januar 2020 12:32)

    # Link komentara

  91. Zavisi sta je cilj evolucije.? Ukoliko je to sto vise suteva za 3 i zakucavanja, za rad zabave-novca, to je danasnji NBA. Da je bio cilj rezultat, pobeda, sigurno bi se obracala paznja na drugacije statisticke parametre i sama igra bi bila skroz drugacija. Plasim se NBA uticaja na evropsku kosarku, a vec imamo neke abortuse sa licencama kojima je cilj netakmicarska kosarka, a onda cirkus dolazi sam po sebi.
    (Rumcanin, 15. januar 2020 12:30)

    # Link komentara

  92. @Mile evo jos jednog koji uopste nije razumeo vest i komentarise nebuloze,nije uopste rec da je bolja kosarka nego da se igra promenila,za sta su zasluzni Steph Curry i nacin igre Wariorsa,sto su osvojili gotovo svi timovi,godinu,dve,tri samo pre njih je igra bila drugacija. Ekipe kao Lejkersi 09,10,Celticsi,orlando sa Howardom su bili u finalima,ekipe slicne 90tima,2011 je dalas sa veteranima osvojio titulu i Spursi koji uopste nisu forsitali trojke vec timsku,sistemsku kosarku. Kawhii Leonard i Kevin Durant vise koriste mid range game nego trojke i oni vas itekako demantuju. A igraci koji razvijaju samo trojke,cesto nestanu u playoffu jer nemaju plan B. Mnogi Nba igraci su rekli,da su zbog handchekinga morali da razvijaju razne vestine,kao i ulaz na obe strane jer je protivnik mogao da ti promeni smer kretanja. Uostalom mnogi igraci su van svog prajma igrali uspesno u raznim periodima kao Kid,hill 1995-2013,tim,manu,toni su osvojili i 2003 i 2014,pol pirs,garnet su igrali i sa 40,carter jos uvek igrao,Wilis je igrao i 1984 i 2007 itd. Igraci se samo prilagodjavaju promena,ti isti Ray alen ili Miler bi uzimali mnogo vise suteva za 3 u danasnje vreme. Bila je i sjajna run and gun Don Nelsonovi Wariorsi Mullin,hardaway,richmond,marculionis,elis..suteri,small ball ali to tad nije proslo jer se igralo drugacije,pomenuti su daleko bolji suteri od Lonza Balla koji danas uzime vise suteva za 3 od njih svih.
    (vince carter, 15. januar 2020 12:29)

    # Link komentara

  93. Dakle, bilo raznovrsnije mnogo, sutevi sa svih pozicija, sto automataki znaci i da su igraci bili raznovrsniji, mnogo ljepsa kosarka.
    (kakone, 15. januar 2020 12:29)

    # Link komentara

  94. Razlog ove promjene je zapravo vrlo jednostavan. 60 procenata za dva poena odgovara 40 za tri. Osim toga, pripreme za igru su takođe evoluirale: treninzi od najranijih uzrasta su napredniji (ja se sjećam devedestih da sam gledao "NBA Action" nedjeljom i potom hitao na teren da mi ne izlape potezi koje sam vidio pa da ih skinem, a danas klinci imaju telefone i na licu mjesta mogu da vježbaju finte do mile volje); sportska medicina je danas neuporediva sa onom prije tridesetak godina; tjelesne pripreme su dovedene do perfekcije i za svakog igrača se planiraju projektovane pripreme za nekoliko godina u naprijed. Sve ovo proizvodi savremene sportiste koji su jači, brži i da ne budemo pretjerano nostalgični, bolji od ovih prethodnih. Košarka prema svom smislu i teži ka pobjedi i naravno da ako veći broj šuteva za tri poena donosi prednost to će timovi i da koriste, ali da bi to bilo moguće, potrebni su i vrsni strelci, a njih nije da nema trenutno. Takođe, treba razdvojiti plejof od regularne sezone koja većini timova i služi za razigravanje za plejof ili čak pripremu za sljedeću sezonu, pa otud i dosta "nerezonskih utakmica". I na kraju, vidim da mnogi predlažu da se pomjeri linija za tri poena (to bi bilo problematično jer bi se ukinula trica sa strane) ne bili se ponovo šut sa poludistance favorizovao. Nisam siguran da bi se to desilo. Jedini način bi bio da se dva poena boduju sa tri, a tri sa četiri. Na taj način bi se promijenla vrijdnost trojke u odnosu na dvojku, odnosno favorizovao bi se šut za dva poena, ali bi to napravilo kuršlus i prekid tradicionalnog vođenja statistike.
    (Air, 15. januar 2020 12:27)

    # Link komentara

  95. to se resi tako da sut za tri poena postane npr sut za 2.5 poena?
    (asd, 15. januar 2020 12:24)

    # Link komentara

  96. @mile
    E moj Mile, pa upravo se igra sada ovako da bi NBA dobila na gledanosti jer nema vise Dzordana. Pravilima su sredili da vise nema grube odbrane, sada su svi balerine ali se makar sutira svake 2 sekunde. To publika voli, velike brojke na ekranu.
    (alex, 15. januar 2020 12:24)

    # Link komentara

  97. По мени ово није еволуција него корак назад... Није занимљиво као раније. И техника кошарке се разликује. Исто као тренинг... Сви гледате Јокића са којом лакоћом постиже кош испод коша не користи снагу колико покрете тела. Избаци чувара елегантно као да је балерина. Кад крену на њега само да пас ... Зато је толико добар јер се јако тешко чува... Преглед игре му је развијен. Стандардно је добар. Није атрактиван да скочи 1.5 метара и закуца......укратко... Нисам експерт али запажам
    (Неко, 15. januar 2020 12:23)

    # Link komentara

  98. Svaki sport se menja, pre svega u pogledu dinamike i brzine i to je nezadrživ proces (neko bi rekao napredak). Pogledajte i fudbal, rukomet, tenis, sve je mnogo brže, mnogo više atletike. Iako je košarka drugačija, neozbiljno je reći da Bulsi iz 90- ih ne bi igrali pjej of. Oni su bili najbolji u svom vremenu, adaptirali su se košarci tog doba, koja je bila drugačija u to vreme. Jednostavno je nemoguće staviti 2 epohe u isti kontest. Ja isto sad mogu reći da Vestbruk, ili Harden ne bi preživeli bed bojse iz Detroita. Od samog pogleda na Lejmbira, ili Rodmana odustali bi od svake ideje da uopšte probaju ulaz, u zavisnosti od ekipe u kojoj bi igrali, trenera, saigrača, sigurno ne im ne bi palo napamet da šutiraju preko 10 trojki po meču. Misliš da bi jedan Sloun, ili Džekson trpeli to iživljavanje. I šta bi im ostalo, kako bi se oni snašli u takvim okolnostima? Ubrzala se igra dosta, ali to je rezultiralo slabijim odbranama. Ja ne smem ni da zamislim šta bi MJ radio sa ovakvim odbranama.
    Ponavljam, nemoguće je tadašnje ekipe stavljati u današnji koncept i obrnuto, nekome se više sviđa današnja igra, nekome ranija, sve je stvar ukusa, samo nepobitna je činjenica da su igrači ranije imali karakter, harizmu koju današnji nemaju. Postojala su neverovatna rivalstva, većina glavnih vedeta čitavu karijeru su provodili u jednom timu (Stokton, Meloun, MJ, Medžik, Bird, Olajdžuvon, Kobi...), e to je razlog zbog čega dajem glas košarci 90-ih.
    (Đorđe, 15. januar 2020 12:21)

    # Link komentara

  99. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)

    Ja bih pre rekao da Harden u Džordanovo vreme, ne bi imao više od 15 poena u proseku, i da bi ga na prvi njegov ulaz, Rodman vratio u detinjstvo.
    (Dag Kristi, 15. januar 2020 12:19)

    # Link komentara

  100. Treba da ukinu trojku ili da je udalje najmanje 1m.
    (shok, 15. januar 2020 12:18)

    # Link komentara

  101. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)
    Hahahahahahahahahaaha.Au Mile voli disko.Pa danas bi Jordan sa ovim pravilima imao 60 poena u proseku.Ko je taj danasnji igrac koji bi njega zaustavio da mi je znati kada je on u ono vreme kada se igrala deset puta cvrsca kosarka bio nezaustavljiv?
    (Back in Black, 15. januar 2020 12:12)

    # Link komentara

  102. Nije bas neko odlucivanje izmedju 2000-ih i ovoga danas. Pravo poredjenje bi bilo izmedju kosarke 90-ih i danasnje. Jer kao sto je vec neko napisao, ovo nekad ne lici na kosarku. Mozda bi pozitivna promena usledila kada bi timovi igrali malo odbranu i u regularnom delu, a ne samo u plej ofu. Tako da, rekao bih da je to glavna razlika izmedju "moderne kosarke" i one nekadasnje- cest nedostatak motivacije kod NBA igraca za nadmetanjem. Timovi se dele na nekoliko njih koji pretenduju na prsten, onda malo veca grupa timova koji redovno igraju plej of, i treca su ovi koji tankuju. Tako da se prakticno sve zna unapred.
    (Aleksandar Savković, 15. januar 2020 12:10)

    # Link komentara

  103. Nije problem odakle se šutira,problem je što je jedno 70 posto šuta totalno nerezonski.Sto uhvate loptu i trce na kos kao muve bez glave.
    (Back in Black, 15. januar 2020 12:09)

    # Link komentara

  104. Idemo Hardene rokaj do besvijesti, to je najbolji ihrac danasnjice, ne postoji niko ni blizi, 1 na 1 bi svakog prekucao pa čak i Lenarda. Mozda nece uzeti prsten ali je napadacki najbolji igrac ikada.
    (Mare, 15. januar 2020 12:08)

    # Link komentara

  105. Више се шутирају тројке али се тада играла жестока одбрана поготово деведесетих.Покушавам да замислим Јокића или Марјановића да шутирају тројке поред Јуинга или Робинсона,
    немогућа мисија.
    Моје мишљење је да би данашњи играчи брзо ушли у проблем личних грешака зато што су технички слабији.По мом мишљењу Родман и то друштво би их појели
    (Мирабо, 15. januar 2020 12:07)

    # Link komentara

  106. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)

    Ako je Džordan davao 40 poena po utakmici pored onakve odbrane kakva se tada igrala, danas bi davao jedno 80.
    (Deksi, 15. januar 2020 12:02)

    # Link komentara

  107. Tesko je priznati, ali napretkom tehnologije, suplemenata, znanja o oporavku igraca, oni su danas bolji nego pre. Stef Kari je najbolji suter u istoriji sasvim sigurno. Mozda se igra mekse, ali ko moze da kaze da Lenard nije fantastican igrac, medju 30 najboljih ikada u NBA, ili Durent npr... a to sto je postao NBA cirkus je zato sto to donosi novac...
    (qwerty, 15. januar 2020 12:01)

    # Link komentara

  108. današnju nba je teško gledati. samo šut za 3 poena i zakucavanja. užas šta se napravi od prelepe igre zarad biznisa, prodaje šou-programa gledaocima u dvoranama i svega što uz to ide.
    (gradimir šušak, 15. januar 2020 12:01)

    # Link komentara

  109. @gremlin,

    slažem se sa tobom, al sam morao da ti dam minus zbog nepismenosti.
    (Randy Marsh, 15. januar 2020 12:00)

    # Link komentara

  110. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)
    ne, ovo je jos jedan dokaz da ovi sada ne bi nikada imali ni 90 pts po mecu protiv onih starih.
    (gmo, 15. januar 2020 12:00)

    # Link komentara

  111. Евролига је Space-Jam за данашњи НБА.
    (hualua, 15. januar 2020 11:59)

    # Link komentara

  112. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)

    Slažem se, malo su ostarili, ne bi igrali kao pre 30 godina.
    (Ilija Dukić, 15. januar 2020 11:59)

    # Link komentara

  113. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)
    logično ali da su isti igrači sa tih timova igrali danas i oni bi se adaptirali na današnju korašku i dalje bili jedan od najboljih timova u ligi(verovatno najbolji)
    (Walter White, 15. januar 2020 11:57)

    # Link komentara

  114. Sport generalno je postao toliko sterilan i dosadan da je skoro negledljiv. Fudbal narocito je upropasten.
    (xxxx, 15. januar 2020 11:56)

    # Link komentara

  115. Ko malo prati statistiku mogao je to uočiti, jaka stvar. Još bolje bi bilo da uvedu četvorku, trojka od 7.25-9.25 preko toga četvorka pa da vidimo onda prikaz
    (dnevna doza prosečnog Srbijanca, 15. januar 2020 11:54)

    # Link komentara

  116. Igra je često ne gledljiva i divlja,šutira se iz prvog pasa,znači napad max 4-7 sekundi,odbrane nigde...ali i takvi bi samleli bilo koga u EU odnosno EL jer bi ih PRETRČALI igrali 3x za jedan napad...
    (gremlin, 15. januar 2020 11:50)

    # Link komentara

  117. jos jedan dokaz da jordanovi bulsi danas ne bi usli ni u playoff
    (mile, 15. januar 2020 11:48)

    # Link komentara