Ristić za B92.net: U Manili je stvorena velika porodica – Sasu Salin bliži nama nego Fincima

Karijev verni vojnik – epitet koji najprigodnije stoji uz ime Dušana Ristića.

Dejana Popović
Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Košarkaš, koji se u novembru 2021. godine prvi put našao na spisku selektora Svetislava Pešića, do danas nije propustio nijedno okupljanje reprezentacije Srbije.

Bilo da su to bile kvalifikacije za Evrobasket ili Svetski šampionat, 28-godišnji centar bespogovorno je prihvatao poziv, dolazio na pripreme nacionalnog tima i čekao svoju šansu.

Takvim pristupom zavredio je Pešićevo poverenje, izborio se da bude deo tima i na EP 2022. godine, ali i da postane vicešampion sveta prošle jeseni u Manili.

I ponovo je među odabranim igračima Srbije, koji u petak počinju novu etapu kvalifikacijama za Evrobasket 2025. godine.

Sa istim stavom i željom kao i kada je prvi put obukao dres Srbije.

"Meni je velika čast i privilegija da budem deo nacionalnog tima. Od starta sam govorio, sama činjenica da sam na spisku, da sam na pripremama, da ima priliku da se takmičim i treniram protiv najboljih igrača u svojoj državi, velika je stvar za svakog košarkaša, pa tako i za mene", počinje priču Dušan Ristić za B92.net.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Nekad je minutaža bila veća, nekada manja, ali je u svim dosadašnjim nastupima za Srbiju pokazao da spreman može da iskoči iz drugog plana – da uhvati skok, odigra odbranu, ali i da podigne šut za tri poena, ako se to od njega traži.

"Kad si deo tima, kada si među 12 igrača, svaka uloga je podjednako važna. Glavni igrači tima su oni koji pobeđuju utakmice i koji donose razliku, ali smatram da je svaki pojedinac bitan. Košarka je pre svega timski sport i mi smo to prošlog leta pokazali u Manili. Iako nismo došli u najjačem sastavu, igrali smo najbolju timsku košarku. Neki nedostatak individualnog kvaliteta uspeli smo da nadomestimo našom sjajnom atmosferom", jasan je Ristić.

"Nikada svoju ulogu ne gledam kao sporednu, to je uloga u kojoj ja tačno znam šta treba da radim i znam šta selektor od mene očekuje. U svakom trenutku sam spreman da to odradim maksimalno ozbiljno. Nebitno da li su to kvalifikacije za EP, SP, Olimpijske igre, ja sam uvek na raspolaganju reprezenatciji i uvek ću i biti tu. Nemam neka prevelika očekivanja od sebe, ali sama činjenica da sam u timu za mene je neprikosnovena. Nadam se i radujem se da ću i u narednim godinama da se odazivam i da ću moći da pomognem našem nacionalnom timu".

Foto: Starsport/Dušan Milenkovic
Foto: Starsport/Dušan Milenkovic

Na prethodnom Mundobasketu na Filipinima, na putu do srebrne medalje, igrao je na pet utakmica, prosečno na terenu je provodio 8,7 minuta uz prosek od 5,4 poena i tri skoka.

Dovoljno da ostvari svoj san i da uzme zasluga za prvo odličje reprezentacije Srbije od 2017. godine.

"Sigurno da su medalja na SP i balkon za mene predstavljali ispunjenje dečačkog sna. Upravo sam počeo da igram košarku zbog uspeha naše reprezentacije, gde je baš trener Pešić bio selektor. Pričam o Istanbulu i Indijanapolisu, to su moje prve košarkaške memorije i razlog zašto sam izabrao ovaj sport. Dvadeset godina kasnije bio sam u prilici da budem na tom mestu i ta činjenica je nerealna. Prošlo leto je bilo vrhunac moje dosadašnje karijere. Apsolutno je uticalo na moje samopouzdanje, dalo mi motivaciju da radim još više i napornije kako bih nastavio kontinuitet. Iz ugla ličnosti, kada budeš priznat od svojih ljudi i svoje zemlje, to imponuje. Naravno da me to kao čovek ispunjava i daje motiv za još bolje izdanje", kaže bivši košarkaš koledža Arizona, Crvene zvezde, Astane, Breše, Avtodora, Fuenlabrade i Galatasaraja.

Posle skoro pola godine od finala Svetskog prvenstva i izborene olimpijske norme, centar Tenerifa sa reprezentativnim drugovima kreće u nove izazove.

"Atomsfera je odlična, iako je prošlo više od pet meseci od Manile. Lično sam imao osećaj kao da se to desilo prekjuče. Kada smo se svi napokon videli u hotelu, izgrlili smo se i izljubili. Svima nam je bilo veoma drago da smo ponovo na okupu. Ono što smo uradili letos, nije stvorilo samo jedan veliki uspeh, već i jednu veliku porodicu. Sve nas je dodatno zbližilo i naravno, sada je mnogo lakše posle takvog uspeha da se opet okupimo", ističe Ristić.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

"Španija omiljena zemlja i za život i za košarku"

"Vratio sam se u Španiju, jer to je moja omiljena zemlja i za život i za košarku. Smatram da je ACB liga najbolje domaće takmičenje u Evropi i bio sam presrećan što mogu da se vratim tamo i u tim kao što je Tenerife, jedan od najboljih u Španiji. Sezona je počela relativno dobro, imao sam ulogu koju sam kvalitetno i maksimalno odrađivao. U poslednjih nekoliko nedelja nisam imao minutažu, jer je došlo do promena u ekipi. Doveli smo neke nove igrače i zbog pravila gde samo osam stranaca može da nastupa u ACB ligi, ja sam u prethodnih nekoliko utakmica bio stranac višak. To je možda pokvarilo moj sveopšti utisak o sezoni, ali to je sve sastavni deo sezone i karijere košarkaša. Nisam mentalno padao, to vreme sam iskoristio da treniram jače i bolje. Sve ono što ja mogu da uradim jeste da čekam svoju šansu i da je iskoristim kada dođe. Generalno, zadovoljan sam dosadašnjim delom. Sigurno da su neke stavri mogle da budu bolje, ali to je sport. Nikad ništa ne ide glatko, sezona je puna uspona i padova i moje mišljenje je da u trenucima kada ne ide sve baš najbolje da se tada pokazuje karakter igrača. Ključno je da se ostane mentalno jak, pribran i da se nastavi sa radom i da se iskoristi šansa koja će da dođe", kaže Ristić.

Ekipa Svetislava Pešića u ponedeljak je počela pripreme pred novu rundu kvalifikacija, pošto sledi borba za odlazak na šampionat Starog kontinenta, koji će se 2025. godine održati u Poljskoj, Letoniji, Finskoj i Kipru.

"Sve ono što smo ostvarili letos, sada je iza nas, sada su novi izazovi, tu su kvalifikacije za Evrobasket. Sada je dosta lakše da se pripremimo, jer se poznajemo. U prethodne dve godine smo proveli dosta vremena zajedno i mislim da ćemo u narednim utakmica izgledati više kao tim, nego što je to bio slučaj u kvalifikacijama za SP, gde smo se dosta namučili. Dobro treniramo, ova tri-četiri dana smo svi pokazali veliki nivo zalaganja i svi su se podredili timu. Očekujem dva dobra meča, ja sam uvek optimista i nadam se da ćemo uspeti da ostvarimo dve pobede. Idemo od utakmice do utakmice, prvi fokus je na Finskoj i da vidimo kako njih možemo da pobedimo"
.

Srbija protiv Finske igra u petak od 20 sati u dvorani "Aleksandar Nikolić", a svetski vicešampioni će prvi put sa tim zvanjem igrati pred domaćom publikom. Potpom im sledi gostovanje Gruziji u ponedeljak.

"Finska je u poslednjih nekoliko godina stvarno osveženje kada su nacionalni timovi u pitanju. Igraju atraktivnu i brzu košarku. Naravno, kada im je tu najveća zvezda Lauri Markanen, sa njim izgledaju fenomenalno, ali i bez njega ima dosta igrača koji znaju kako da igraju košarku. Iskusni su i mnogo vremena su proveli zajedno. Neće biti nimalo lak meč, mislim da je ključno da budemo fokusirani svih 40 minuta i da ih ni ujednom trenutku ne potcenimo. Već smo u kvalifikacijama za SP pokazali da čim ne odigramo 100 posto protiv bilo koga, ta selekcija možete da te pobedi. Iako zvuči kao kliše, ali ja smatram da nije, danas svi igraju košarku. Sve reprezentacije napreduju, u svakom meču moramo da damo maksimum da bismo pobedili", ističe Dušan.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Ristić će u "Pioniru" imati priliku da igra protiv klupskog saigrač Finca Sasu Salina, a dva košarkaša koji brane boje Tenerifa već su obavila razgovor o beogradskom okršaju.

"Sasu Salin je jedan fenomenalan momak, pričali smo mnogo o ovom duelu i raduje se tom meču. On ima dosta lepih uspomena na našu zemlju i generalno region, jer je proveo nekoliko godina u Sloveniji i tu je stasao kao igrač. Po mentalitetu i kulturi, nekada se zapitam da li je on bliži nama ili Fincima. Sjajan, opušten i druželjubiv momak, koji voli našu kulturu, hranu, muziku... Očekujem da će doći izuzetno motivisan, jer je on, po mom mišljenju, njihov najbolji igrač. Moramo da uradimo dobar posao da bismo ga zaustavili i da ne bismo došli u situaciju da on krene da pogađa šuteve. On je stvarno jedan od najboljih evropskih šutera u ovom trenuku", poručio je Dušan Ristić.

Dejana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.