Filipović za B92.net: Izjave Crnogoraca? Bile su motivacija da gazimo do kraja

I posle Filipovića – Filipović, ali za razliku od svog trofejnog prethodnika Filipa, koji je kao reprezentativac Srbije znao kako se cepaju protivničke mreže, Radoslav svoju ume da začara.

Dejana Popović
Podeli
Foto: Marcel ter Bals Photo-MTB/Vaterpolo savez Srbije
Foto: Marcel ter Bals Photo-MTB/Vaterpolo savez Srbije

Kako izgleda kada Radoslav Filipović "spusti roletnu", najbolje su se uverili vaterpolisti Crne Gore, kojima je u sredu odbranio čak 12 šuteva i bio jedan od važnih faktora u velikoj pobedi Srbije (14:6) u drugom kolu Svetskog prvenstva u Dohi.

Iz golmanskog prostora, čuvar mreže rumunske Oradee, slao je sigurnost saigračima na drugom delu bazena, dok su oni u liniji ispred Filipovića takođe odradili sjajan defanzivni posao i sa devet blokova omogućili su "ajkulama" samo šest golova.

Za momka rođenog 1997. godine, posle Evropskog prvenstva u Zagrebu, ovo je drugo takmičenje u nizu na kom je dobio priliku da nosi kapicu Srbije, a protiv Crnogoraca pokazao je da mu nije slučajno dodeljena uloga prvog golmana.

"Naravno da sam zadovoljan svojim izdanjem, ali to nikako ne bi bilo moguće bez pomoći mojih saigrača koji su imali devet blokova, što je zaista fantastičan podatak. Generalno, celokupna odbrana je bila na maksimalnom nivou, ja sam uspeo da odradim svoj deo posla. Naravno da prija poverenje selektora i želim da ga opravdam", rekao je Radoslav Filipović za B92.net.

Perfektna prva četvrtina, u kojoj je samo 30 sekundi delilo vaterpoliste Srbije da ovaj deo igre dobiju sa nulom, pokazala je u kom pravcu će da ide ovaj susret.

"To je bio najbitniji meč za nas u ovoj grupi i maksimalno smo se spremali za njega još i pre početka SP, ozbiljno smo shvatili ovaj susret i od početka do kraja smo ga tako odigrali",
ističe golman Srbije.

Foto: Marcel ter Bals Photo-MTB/Vaterpolo savez Srbije
Foto: Marcel ter Bals Photo-MTB/Vaterpolo savez Srbije

Energija u bazenu, ali i sa klupe, fokus i stav, kada su već bile otklonjene sve dileme ko će uzeti tri boda, doveli su "delfine" u predvorje četvrtfinala svetskog šampionata, čime su ujedno odškrinuta i olimpijska vrata.

Ako je prošle godine pobeda protiv Italije u četvrtfinalu SP u Fukuoki bila najveća i najvažnija za ovu generaciju i srpski vaterpolo, trijumf nad Crnom Gorom definitivno je bio najbolji meč koji je reprezentacija odigrala od kada je vodi Uroš Stevanović.

Sve u igri podsećalo je na onu dominantnu Srbiju iz zlatnog perioda, koja je harala bazenima na svim meridijanima. I samo je došla još jedna potrvda – da ova grupa momaka može da igra na vrhunskom nivou.

"Ovakvom izdanju doprinela je potpuna koncentracija od prvog do poslednjeg igrača u ekipi, ali i fantastična priprema utakmica, koja je trajala bukvalno 20 dana. Presudilo je i to što nismo padali ni u jednom trenutku, gazili smo svom snagom od prvog do poslednjeg minuta, kako u napadu, tako i u odbrani. Sigurno najbolja utakmica ove generacije", rekao je Filipović.

Pre megdana sa Srbijom iz tabora crnogorskog tima mogle su se čuti više nego samouverene i optimistične izjave. "Ajkule" su bile uverene u trijumf, isticalo se da Srbija ima dobre pojedince, ali da su oni bolji tim.

Bazen u Dohi svedočio je suprotnom. Izabranici Uroša Stevanovića bili su pravi tim, gde je svaki pojedinac izneo svoj deo posla na pravi način, a takve priče samo su bile dodatni vetar u leđa, pa su "ajkule" osetile kako izgleda kada "delfini" pokažu zube.

Foto: Marcel ter Bals Photo-MTB/Vaterpolo savez Srbije
Foto: Marcel ter Bals Photo-MTB/Vaterpolo savez Srbije

"Ispratili smo izjave Crnogoraca pred utakmicu", kroz osmeh kaže Filipović.

"Mogu samo da kažem da nam je to dalo još veću motivaciju za onakav meč, da odigramo do kraja i kada je bilo sigurno da ćemo pobediti. Želeli smo da odigramo do kraja baš zbog takvih izjava. Sigurno da je to mnogo uticalo na nas u pozitivnom smislu".

Vaterpolisti Srbije poslednji duel grupne faze dočekuju sa maksimalnim učinkom od dve pobede, a u petak od 15.30 rival za prvo mesto biće im Sjedinjene Američke Države.

Ulog – direktno četvrtfinale i olimpijska viza, odnosno ostvarenje primarnog cilja.

"Moramo da ostanemo fokusirani za utakmicu sa Amerikom i da obezbedimo direktno prolaz među osam najboljih kao prvi u grupi, da ne igramo osminu finala, ali da uzmemo vizu za Pariz. Imamo vremena za oporavak i adekvatnu pripremu utakmice, mogu slobodno da najavim da nas očekuje još jedan sjajan meč. Takođe težak, ali ako budemo pružili partiju kao protiv Crne Gore, mislim da se pitanje pobednika ne postavlja. Daćemo sve od sebe da tako bude", jasan je bivši golman Novog Beograda.

Utisak je da se vaterpolisti Srbije nisu mnogo emotivno potrošili na meču sa Crnogorcima što daje dodatnu sigurnost pred okršaj sa Amerikancima, sa kojima su poslednji put igrali na SP u Budimpešti 2022. godine.

"Ova generacija je imala dosta utakmica protiv SAD, dosta dobro ih poznajemo. Nismo se emotivno potrošili, ući ćemo u meč sigurno hladne glave, spremni i koncentrisani. Smatram da imamo šansu na ovom SP za mnogo bolje izdanje. Verujem u ekipu i znam da ima potencijal. Veoma naporno smo radili za ovo i nećemo olako propustiti bilo šta na ovom takmičenju",
poručio je Radoslav Filipović.

Dejana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.