Granados za B92.net: Sa Srbijom niko ne može da se poredi – Španija je napravila revoluciju

Samo tri nedelje nakon što je u Zagrebu fenomenalnom šraubom odveo Španiju na krov Evrope, Alvaro Granados sprema se za novi izazov sa nacionalnim timom.

Dejana Popović
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Ludački" kalendar početkom 2024. godine doneo nam je EP i SP u roku u od mesec dana, pa ćemo od 5. do 17. februara imati planetarnu smotru u Dohi, na koju ekipa Davida Martina ide kao jedan od favorita za najviši plasman.

Iz tog razloga, vaterpolista Novog Beograda nije mogao duže da uživa posle istorijskog uspeha "crvene furije" na EP u Zagrebu, gde su se Španci uspeli da se okite evropskim zlatom i to upravo majstorijom 25-godišnjeg igrača, koji je u poslednjoj sekundi finala na fantastičan način doneo trijumf protiv Hrvatske (11:10).

Osim pogotka koji se retko viđa, Granados je Evropsko prvenstvo završio kao najbolji strelac sa 21 golom, a pored zlata oko vrata u ruci se našla i MVP titula.

"Osećaj je i dalje stvarno dobar. To je bio veliki uspeh za naš tim, jer nikada nismo osvojili titulu šampiona Evrope. Veoma sam srećan i ponosan na moj tim", rekao je Alvaro Granados za B92.net, prisećajući se nedavnog EP.

U završnici finala izrastao je u junaka španskog tima, a uz nekoliko vrhunskih poteza, odlučio je da šutira iz gotovo nemoguće pozicije i pokazao je zašto slovi za jednog od najboljih šutera u današnjem vaterpolu.

"Iskreno, nisam razmišljao ni o čemu, samo sam napravio pokret, dobio sam loptu i onako sam šutirao. To je vrsta šuta, koji ako pogodiš, onda si genije. A ako promašiš, onda si lud i nemaš pojma da igraš vaterpolo. Recimo da sam tada imao sreće, ne znam da li ću ikada više pokušati tako nešto. Bio je stvarno lep gol, veoma sam srećan što je lopta završila u mreži, ali to je samo jedan pogodak", kaže momak iz Terase.

"To je više stvar samopouzdanja, ali i sreće"

Potez sličan Alvarovoj zlatnoj šraubi u Zagrebu, vaterpolo svet video je poslednji put pre skoro 40 godina, a reprezentativac Španije otkrio je da li se takav šut može uvežbati ili je to stvar osećaja i samopouzdanja.

"Mislim da je to više stvar samopouzdanja. Možeš ti da vežbaš, ali na treningu nemaš pritisak. Na utakmici moraš pogodiš, da rizikuješ da možda ispadneš i idiot. Tako da je taj udarac bio stvar samopouzdanja koje sam imao u tom trenutku, koje je došlo od mog tima i saigrača", jasan je bivši vaterpolista Barselonete.

Posle dva bolna poraza u finalima EP, prvo od Srbije 2018. godine, pa dve godine kasnije od Mađarske, Španija je konačno uspela da u svoju kolekciju doda i evropsko zlato.

"Naravno da je postojao pritisak, ali trener i stručni štab pokušali su da taj pritisak iskoriste pozitivno. Mi kao igrači smo to sproveli na pravi način, uvek on postoji, ali smo se stvarno potrudili da to iskoristimo na najbolji mogući način",
ističe Granados.

"Nema tragičara i nema heroja"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za četiri godine Grandos je prošao put od tragičara do heroja nacije. Te 2020. godine u finalu šampionata Starog kontinenta u Budimpešti protiv Mađarske promašio je odlučujući penal, posle kog je Španija ostala bez najvišeg stepenika na pobedničkom postolju.

"Ne bih rekao da sam tada bio tragičar, a ni sada heroj. Sve je to deo igre. Nekada pobediš, nekada izgubiš. Nekada činiš prave stvari i poteze, a nekada promašiš. To je samo sport, nema tragičara i nema heroja",
kaže Alvaro.

Godinama unazad Španci rade na tome kako bi polako, ali sigurno, preuzeli primat u svetskom vaterpolu. I čini se da su na dobrom putu, jer su poslednjih sedam godina tim koji je osvojio najviše medalja.

Od Olimpijskih igara u Tokiju, gde su polufinalu izgubili od moćne Srbije i četvrte pozicije, krenuo je uspon španskog vaterpola.

Izabranici Davida Martina ukupno su osvojili sedam medalja na svim velikim takmičenjima, a u poslednje dve i po godine bili su svetski i evropskih šampioni, ali i osvajači Svetskog kupa.

"Ona Srbija je najbolji tim u istoriji vaterpola, nema poređenja sa tom dominacijom"

EPA-EFE/ANTONIO BAT
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Zbog svega učinjenog, nameće se pitanje da li je ovo početak španske dominacije.

"Ne znam da li je ovo početak španske dominacije u svetskom vaterpolu, ali činjenica je da smo porasli kao tim u poslednjih sedam godina i ponosni smo zbog toga. Ovo je sport, koji često nije fer. Moramo da nastavimo da radimo i videćemo da li ćemo da postanemo veliki vaterpolo tim", ističe Granados.

Zauvek će se pamtiti dominacija Srbije, kada su srpski vaterpolisti u periodu od 2015. do 2021. godine osvojili sve što se osvojiti može i to više puta.

Bili su to momenti kada su vaterpolisti Srbije istovremeno bili evropski, svetski i olimpijski šampioni, a Špancima se u ovoj godini "smeši" prilika za sličan poduhvat.

"Ne mislim da to može da se poredi sa dominacijom Srbije. Moje mišljenje je da je reprezentacija Srbije, u periodu od 2015. do 2021. godine, bila najbolji tim ikada u istoriji vaterpola. Bili su dominantni, imali su i timski i individulani kvalitet. To kako su oni igrali, to ne može da se poredi ni sa čim. Ne bih ni voleo da se poredimo, jer smo mi drugačija vrsta ekipe. Ponosan sam na svoje saigrače kako igramo i iskreno, mislim da smo trener David Martin i mi igrači napravili revoluciju u vaterpolu. Selektor Martin i njegov stručni štab neguju poseban stil vaterpola. Mi smo ga prihvatili, napravaili smo revoluciju, zbog agresivanog presinga i načina na koji igramo. Ne želi da se poredimo sa Srbijom, mi smo španski nacionalni tim i ponosan sam što sam deo njega", objasnio je Granados.

"Želim olimpijsko zlato i LŠ sa Novim Beogradom"

 EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Da bi se približila visinama koje je Srbija postavila, španska reprezentacija u Dohi treba da "otme" Mađarima svetski tron, gde će prvo u grupi A igrati zajedno sa Južnom Afrikom, Australijom i Hrvatskom.

A onda i da u Parizu olimpijske lovorike preuzme od "delfina", dvostrukih uzastopnih osvajača olimpijskog zlata.

Titulom u Zagrebu, najveća država sa Pirinejskog poluostrva izborila je nastup na Olimpijskim igrama. Glavni cilj biće najsjajnije odličje, koje je Španija poslednji put osvojila na Olimpijskim igrama 1996. godine, kada Granados nije bio ni rođen.

"Naravno da sanjamo da osvojimo olimpijsko zlato, ali treba da idemo korak po korak. Još šest meseci je do Olimpijskih igara. Tu je i Svtesko prvenstvo, moramo još više da porastemo kao tim. Polako, korak po korak. Mislim da je to pravi način", kaže Granados.

Posle SP, a pre Olimpijskih igara u Parizu, Granadosa čeka i završnica Lige šampiona, gde će sa Novim Beogradom konačno pokušati da uzme evropski trofej i na klupskom nivou.

"Nadam se da će Novi Beograd osvojiti Ligu šampiona ove sezone. Mislim da nije fer reći konačno, jer je to novi i mlad klub, koji je u takmičenju tek tri godine. Izvanredno je kakav je to projekat. Verujem u ovaj tim i projekat, voleo bih da osvojim taj trofej sa Novim Beogradom. Borićemo se za to, pa ćemo da vidimo", zaključio je Alvaro Granados.

Dejana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.