Novak Đoković

Lajović za B92.net: Nismo pričali sa Noletom o tome, nije bio trenutak

Srpski teniser Dušan Lajović govorio je u intervjuu za B92.net o prošloj sezoni, planovima za narednu, radu sa psihologom, Dejvis kupu, ali i bitnim pitanjima u "belom sportu".

Milan Tomić
Podeli
Profimedia/CHRISTOPHE SAIDI/SIPA
Profimedia/CHRISTOPHE SAIDI/SIPA

B92.net Paketić 2024.

Popularni Duci je prošle sezone ostvario 26 pobeda, najviše još od 2018, a stigao je da osvoji i titulu u Banjaluci, prvu posle četiri godine na ATP turu.

Lajović je trenutno 52. teniser sveta, a proteklu sezonu je ocenio kao jaku dobru.

"Mislim da je sezona bila jedna od uspešnijih. Imao sam peh usred sezone sa boginjama. Jedan Grend slem sam propustio, Rolan Garos, a Vimbldon nisam imao dovoljno vremena da se spremim, iako sam igrao i trebalo mi je još malo vremena da povratim snagu, ritam, formu. Došlo je u nezgodnom trenutku. S druge strane, osvojio sam ATP turnir posle 2019. Dobio sam na tom turniru dobre igrače. Ocenio bih prošlu godinu kao jako dobru i ne mislim da je najbolja, ali sigurno ima tendenciju da bude u Top 3", rekao je Lajović na početku razgovora za B92.net.

Lajović je u Banjaluci stigao do trofeja tako što je na putu do trofeja, između ostalog, pobedio trojicu zemljaka – Filipa Krajinovića, Novaka Đokovića i Miomira Kecmanovića, a potom u finalu i Rusa Andreja Rubljova.

"U Banjaluci sam odigrao stvarno na vrhunskom nivou. Već neko vreme sam igrao, dolazeći u Banjaluku. I Južnoj Americi, Majamiju, igrao sam sa Alkarasom tri puta i to je bilo bitno za Banjaluku i tamo se poklopilo, sve te neke stvari. Nije niotkuda, ali jeste došlo neočekivano, s obzirom da sam igrao protiv Noleta i teške mečeve protiv Filipa u prvom kolu, Kecmanovića u polufinalu. To su sve mečevi koji su mentalno teški, a i fizički naravno. Dan posle Noleta i takvog meča, opet sa Kecom nije bilo lako i izmoren u finalu. Iz tog aspekta je bila jako dobra nedelja, možda neočekivana. Sa mog ličnog aspekta, ja sam nekako verovao da tako nešto može da se desi. Nakon toga sam takođe nastavio u Madridu dobro da igram, tako da sam vezao sedam mečeva što je opet jako visok nivo i to mi je nekako nastavio turnir iz Banjaluke. Odmah posle finala sam odleteo, da bih se navikao na uslove u Madridu, jer je tamo nadmorska visina i bukvalno sam imao osećaj da je to spojen turnir. Iz tog ugla je to pozitivna stvar".

Duci već neko vreme radi sa psihologom, što mu je važno za tenis, ali i za svakodnevni život.

"Jesam, radim i dalje. Pokušavam da radim ili jednom ili dvaput nedeljno, zavisi od rasporeda. Kontantno postoji kapacitet za napredak na tom polju i konstantno se svima nama dešavaju stvari u životu koje treba da budu analizirane, ispričane... To mi je jedna od bitnijih stvari koje pored treninga, fizičke i mentalne spreme, na kojoj radim uporedo sa svim tim vezano za tenis, mentalno zdravlje, svakodnevni život. Baviću se time i posle tenisa, nevezano od posla. To je bitno za dobrobit nas samih. To što se potencira mentalno zdravlje, ali na kraju dana da bismo izvukli maksimum trebalo bi da se osećamo mentalno dobri i radimo stvari koje su korisne za nas".

Srbija je u novembru ispala u polufinalu Dejvis kupa, a novo izdanje startovaće 2. i 3. februara u Kraljevu protiv Slovačke. Zanimalo nas je da li će Srbija i ove godine probati da napadne "salataru" sa Novakom.

"Nažalost, nismo uspeli da uđemo u finale. U finalu bismo imali dosta šansi da osvojimo ove godine. Bolan poraz. Dosta dana nam je trebalo svima da prebolimo. Nismo sa Noletom pričali tada o tome, jer nije bio trenutak. Potrebno je neko vreme da prođe da bi se sve to procesuiralo i da bismo sledeće godine imali te neke planove. Stvarno šteta. Nekako smo svi verovali da može da se desi ta ’salatara’, bili smo blizu treći put u poslednjih nekoliko puta. Rekao bih da ćemo imati opet šansu".

Interesantno, Lajović je član dve "konkurentske" organizacije – Saveta igrača pri ATP, ali i PTPA, koju je osnovao Novak Đoković sa svojim saborcima.

"Član sam PTPA. Takođe sam izabran za Savet igrača u ATP, to se sad desilo. Neko od igrača me je nominovao za taj izbor i pitali su me da li prihvatam. Prihvatio sam nominaciju, ali bez bilo kakvih nekih aspiracija da budem u Savetu. Prihvatio sam više iz razloga što je neko smatrao da bi trebalo da budem deo toga. Izabrali su me, to je jedna od stvari kojoj ću morati da posvetim neki deo vremena u toku sledeće godine i ako postoji šansa da doprinesem poboljšanju uslova za igrače, naravno da sam tu da pomognem. Konkretno za PTPA, pokušavaju da rade prave stvari za igrače i igrače kojima je potrebna pomoć i generalno za tenisku strukturu koja je nekako mnogo više fokusirana na turnire i velike organizacije, a manje na same tenisere, koji nisu u vrhu i koji se muče sa trenerima, putovanjima i stvarima koje bi generalno u nekom idealnom svetu trebalo da budu rešene, ako si ti npr. 150. na svetu u nekom poslu".

Dotakli smo se i teme finansija, novca u tenisu, kao i koliko u proseku troše profesionalni teniseri.

"To sve zavisi. Troškovi su ogromni. Zavisi od toga koliko ljudi je u timu, koji trener, odakle su treneri. Ako si ti igrač iz Evrope, a trener ti je iz Južne Amerike, onda svaki put kada dođe iz Južne Amerike ispašće ti skuplji troškovi nego da je iz iste zemlje možda kao ti. Minimum koji potroše igrači na Turu je 150, 200 hiljada. Sigurno idu cifre i do pola miliona, a za top igrače možda i više".

Lajović će sezonu startovati u Adelejdu, gde ga u prvoj rundi očekuje domaći predstavnik, Tanasi Kokinakis.

"Igram Adelejd, pa Australijan open. Nakon toga ću igrati Južnu Ameriku. Pre toga imamo Dejvis kup u Srbiji, naravno da sam na raspolaganju. Preskačem prvu nedelju u Australiji, igram Adelejd i Australijan open iz razloga što sam dosta kasnije krenuo pripreme, zbog Dejvis kupa i svega i onda da bi tom prvom nedeljom nadoknadio to. Počinjem u Adelejdu i nakon toga u Južnoj Americi igram tri ili četiri turnira na šljaci, odnosno dva ili tri na šljaci i Akapulko koji je na betonu. Isti plan kao i svake godine, Indijan Vels, Majami i onda kreće Evropa", zaključio je Lajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.