Minijatura Saula – Atletiko sa 1:0 ide u Minhen

Atletiko Madrid savladao je minhenski Bajern u drugom polufinalnom paru Lige šampiona – 1:0 (1:0).

Izvor: B92
Podeli
Getty Images
Getty Images

Duel na krcatom Visente Kalderonu rešen je već u 11. minutu – kada je Saul Njiges fenomenalno prošao nekoliko protivničkih defanzivaca, ušao u kazneni i divno pogodio mrežu od dalju stativu gola Manuela Nojera.

Đozep Gvardiola, trener Bavaraca, odlučio se da susret počne bez Tomasa Milera, dok je Dijego Ćolo Simeone, strateg domaćeg tima, krenuo sa dva napadača.

Međutim, 'Jorgandžije' su inicijativu imale svega petnaest minuta, pošto su posle pogotka svesno odlučili da čekaju šansu i rade ono što najbolje rade – čuvaju svoj gol.

Shodno tome, većim delom meča gledali smo napade nemačkog tima u talasima, koji je najbliži pogotku bio u 55. minutu – kada je David Alaba projektilom sa trideset metara zadrmao prečku gola Jana Oblaka.

Getty Images
Getty Images

Veoma opasno bilo je i u napadu koji je sledio, ali je slovenački golman sjajnom paradom još jednom sačuvao svoju mrežu – 13. put u poslednjih 15 mečeva u elitom takmičenju.

S druge strane, malo je nedostajalo da se Bavarci nađu u još većem problemu, ali se divan udarac Fernanda Toresa spoljnom, posle školske kontre sa Antoanom Grizmanom, odbio nazad u polje.

U prvom meču prvog polufinalnog para Mančester Siti i madridski Real odigrali su bez golova na 'Etihadu'.

Revanš susreti na programu su naredne nedelje, a veliko finale zakazano je za 28. maj na stadionu Đuzepe Meaca u Milanu.

Getty Images
Getty Images

Liga šampiona – polufinale – prvi meč:

Atletiko Madrid – Bajern Minhen 1:0 (1:0)
Saul 11

Sastavi:

Atletiko Madrid (4-4-2): Oblak – Huanfran, Himenes, Savić, Filipe Luis – Gabi, Fernandes, Saul, Koke – Tores, Grizman

Bajern Minhen (4-3-2-1): Nojer – Lam, Martines, Alaba, Bernat – Sabi Alonso, Vidal, Tijago (od 70. Miler) – Koman (od 64. Riberi), Daglas Kosta, Levandovski

Sam početak susreta doneo nam je očekivano opreznu igru oba tima, ali je ubrzo domaćin preuzeo kontrolu i počeo da preti gostima.

Najpre je pokušao Saul Njiges u četvrtom minutu, već u sledećem napadu svoj udarac okušao je Fernando Tores, a zatim i Antoan Grizman. Nastavile su 'Jorgandžije' sa napadima, da bi im se takav pristup isplatio već u 11. minutu.

Raspoloženi Saul je 'promešao' nekoliko igrača Bajerna na desnom roglju kaznenog, ušao u šesnesterac, namestio loptu na levu nogu i divnim udarcem od dalju stativu zatresao mrežu Nemaca – 1:0.

Pokušali su Bavarci ekspresno da odgovore, u samo šesdeset sekundi imali su dve opasne situacije ispred mreže Jana Oblaka, ali je slovenački golman, uz pomoć Himenesa, oba puta uspeo da otkloni opasnost.

Getty Images
Getty Images

Međutim, nije pritisak Bajerna trajao previše, iako su gosti sve do pola časa igre bili ti koji su imali loptu u nogama. Činilo se da je to upravo i plan Dijega Ćola Simeonea, koji je želeo da njegova ekipa posle vođstva čeka šansu iz kontre.

S druge strane, Gvardiolin tim imao je posed i pritiskao je rivala već na četrdesetak metara od njegovog gola, ali nije uspeo da stvori pravu priliku.

Novu šansu za Atleti videli smo u 30. minutu, kada je Antoan Grizman dobio loptu u kaznenom prostoru, ali je Francuz u želji da je prebaci na, jaču, levu nogu dozvolio Davidu Alabi da ga omete, pa je Nojer bez većih problema stigao do nje.

Do odlaska na odmor, sem nekoliko sporadičnih pokušaja na obe strane, nije bilo izglednih prilika da dođe do promene rezultata, pa su 'Jorgandžije' posle 45 minuta igre imale minimalnu prednost na svojoj strani.

Getty Images
Getty Images

Prvih deset minuta nastavka donelo nam je identičnu sliku kao i sa kraja prvog dela igre. Bajern je bio taj koji je imao loptu i pokušavao da bude konkretan, ali je Atletiko radio ono što najbolje radi – sjajno se branio.

Ipak, malo je nedostajalo da Bavarci izjednače u 55. minutu – kada je Alaba poslao pravi projektil sa tridesetak metara, ali se lopta od prečke odbila u polje. Opasno je bilo i nedugo zatim, ovoga puta posle kornera, a pokušaj Havija Martinesa glavom sa ivice peterca odličnom intervencijom zaustavlja Oblak.

Ekipa iz Minhena nije odustajala od napada i konstantnog pritiska, prednjačili su Kingsli Koman i Robert Levandovski, ali su njihovi pokušaji i dalje završavali van okvira gola. Ubrzo je usledila je reakcija Gvardiole – koji je na teren poslao Franka Riberija, umesto Komana u 64. minutu.

'Jorgandžije' su pokušale da se oslobode pritiska na dvadesetak minuta pre kraja susreta, a to ih je umalo koštalo primljenog pogotka. Nemci su brzo izneli loptu sa svoje polovine i napali po desnom boku. Lopta je na kraju stigla do Daglasa Koste, čiji pokušaj loba završava preko prečke.

Getty Images
Getty Images

Još jednom je malo nedostajalo da vidimo evrogol. Sada je pokušao Arturo Vidal, ali je Jan Oblak još jednom bio na pravom mestu i divnom paradom spasao svoj tim.

Malo je nedostajalo da u 75. minutu vidimo ono što se najčešće i događa kada jedna ekipa propusti veliki broj prilika.

Antoan Grizman i Fernando Tores odigrali su školsku kontru, 'El Ninjo' je na desetak metara od gola sjajno izbacio čuvara i spoljnom gađao dalji ugao. Nažalost svig na stadionu, lopta se od stative odbila nazad u igru, da bi pokušaj Gabija posle odbitka zaustavio Nojer.

Ni poslednjih deset minuta igre nije donelo ništa novo, Bajern je i dalje bezuspešno napadao, a Atletiko i dalje čekao eventualnu priliku iz kontra napada. Na kraju, Atletiko je i 13. put u 15 mečeva u elitnom takmičenju uspeo da sačuva svoju mrežu, pa će u Minehenu pokušati da sačuva prednost i plasira se u treće finale u klupskoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu