Totenhem osvojio Liga kup!

A GIzvor: B92 Engleska
Podeli

Fudbaleri Totenhema osvojili su Liga kup Engleske, pošto su u finalu na Vembliju pobedili Čelsi 2:1, posle produžetaka. Čelsi je poveo u 39. minutu golom Didijea Drogbe, a produžetak je izborio Bugarin Dimitar Berbatov golom iz jedanaesterca 20 minuta pre kraja. Pobedu "Pevcima" i prvi trofej posle devet godina doneo je Džonatan Vudgejt u četvrtom minutu prvog produžetka.

Poslednji trofej koji je Totenhem osvojio bio je takođe Liga kup, 1999. godine protiv Lestera na starom Vembliju.

Huande Ramos je tako još jednom potvrdio da je majstor za kup takmičenja, i posle dva uzastopno osvojena UEFA kupa sa Seviljom tradiciju je nastavio i u Totenhemu.

Meč je počeo greškom Beletija već u prvom minutu, ali Robi Kin nije uspeo da postigne gol iz odlične situacije. Totenhem je u prvoj četvrtini utakmice bio bolji tim, iako je Čelsi bio favorit pred ovo finale.

U devetom minutu Čimbonda je pogodio prečku posle udarca glavom, a samo nekoliko sekundi kasnije i Berbatov je imao izglednu situaciju ali je šutirao pored gola.

Na isteku pola sata Čelsi počinje da igra, a a posle udarca Lamparda u 30. minutu odličan pokušaj iz slobodnog udarca imao je Didije Drogba, ali je lopta otišla za malo iznad prečke.

Pet minuta kasnije Drogba je dobio novu priliku iz identične situacije, i ovoga puta nije pogrešio. Napadač Obale Slonovače ponovo je šutirao u Robinsonov ugao, ponovo je prevario golmana Totenhema, ali je lopta ovoga puta bila znatno preciznija, i "Plavci" su poveli.

Ekipa Huande Ramosa mogla je lako da izjednači već u sledećem napadu, ali je odličan pokušaj Robija Kina iz okreta Čeh odbranio, i Čelsi je vodio na poluvremenu.

Drugi deo počinje dosta mirnije, a prva šansa viđena je u 59. minutu. Lampard je sjajnim startom oduzeo loptu Dženasu, potom proigrao Drogbu, ali je njegov pokušaj dodavanja ka Rajt-Filipsu bio previsok i šansa je propala.

Totenhem je tokom drugog poluvremena napadao, ali bez pravih prilika. Ipak, meč je poprimio potpuno drugačiji tok u 70. minutu. Lenon je prošao po desnoj strani i centrirao, a Vejn Bridž je u borbi sa Tomom Hadlstonom igrao rukom u kaznenom prostoru, i sudija Mark Halsi je posle signalizacije pomoćnika pokazao na penal.

Siguran izvođač najstrože kazne bio je Dimitar Berbatov, i Totenhem je izjednačio. Do kraja regularnog dela fenomenalnu priliku imao je Didije Zokora u 81. minutu. Robi Kin je sjajnom loptom izbacio Zokoru koji je izašao sam ispred Čeha, ali iz dva pokušaja nije uspeo da postigne gol, i ušlo se produžetke.

Odlučujući gol postignut je već u četvrtom minutu produžetka. Gol je postigao bivši član Midlzbroa, Lidsa, Njukasla i Real Madrida Džonatan Vudgejt posle loše reakcije odbrane Čelsija. Vudgejt je ostao sam u srcu šesnaesterca i iako je Čeh zaustavio prvi pokušaj, lopta se ponovo odbila od glave defanzivca i otkotrlčjala u mrežu za 2:1.

Čelsi je najbolje prilike da izbori penale imao u drugom produžetku, ali su pokušaji Džoa Kola, Kalua i Beletija osujećeni, i veliko slavlje "Pevaca" moglo je da počne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.