Srbi optimisti uoči Evropskog prvenstva u rukometu na pesku

Evropsko prvenstvo u rukometu na pesku će se održati od 2-7. jula u Poljskoj, a svoje učešće na ovom takmičenju obezbedila je Srbija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ivan Dimitrijević
Foto: Ivan Dimitrijević

Rukometaši Srbije se nalaze u grupi B zajedno sa reprezentacijama Danske, Rusije, Slovenije i Portugala.

Domaćin 11. Evropskog prventsva u rukometu na pesku biće poljski grad Stare Jablonki.

Srbija svoje prve mečeve na predstojećem prventsvu igra drugog jula protiv reprezentacije Rusije i nešto kasnije istog dana protiv Danske, dok su mečevi sa Portugalom i Slovenijom zakazani za treći jul.

Naša reprezentacija se već duži niz godina takmiči u rukometu na pesku, a najveći uspeh napravljen je 2008. godine kada je osvojeno treće mesto na Svetskom prventsvu u Kadisu.

Foto: Ivan Dimitrijević
Foto: Ivan Dimitrijević

Pored ovoga osvojeno je i četvrto mesto 2007. i 2013. godine na evropskim prvenstvima.

Selektor reprezentacije Srbije Daniel Petković odredio je 12 igrača koje će povesti na šampionat i rekao je da veruje u dobar plasman svojih momaka.

"Sigurno da je prvi dan svakog prvenstva najbitniji. Rusija i Danska su izuzetno kvalitetne ekipe koje poznajemo još od ranije jer smo često igrali protiv njih. Drugi dan takmičenja je presudan za prolazak u narednu fazu. Mislim da imamo kvalitet da pariramo svima, momci su trenirali odlično i smatram da je prolazak u drugi krug siguran ukoliko nas ne zadese neke povrede", rekao je Petković za B92.

Foto: Ivan Dimitrijević
Foto: Ivan Dimitrijević

Sistem takmičenja je takav da najbolje tri ekipe iz grupe prolaze u drugi krug u kom se formiraju dve grupe od po šest reprezentacija koje će se boriti za svoje mesto na završnici turnira.

Nakon drugog kruga igra se četvrfinale zatim polufinale dok je finalni meč na programu sedmog jula.

Dugogodišnji član reprezentacije Ivan Dimitrijević, koji se nalazi i na spisku Nenada Peruničića za rukometnu reprezentacije Srbije, zadovoljan je atmosferom koja vlada u ekipi.

Foto: Ivan Dimitrijević
Foto: Ivan Dimitrijević

"Prvi dan je jako bitan i važno je kako otvorimo turnir. Sigurno je da su prva dva meča najteža, ali verujem da imamo najjači tim u poslednjih osam, devet godina. Ekipa je dugo na okupu i atmosfera u timu je sjajna. Postoji veliko prijateljstvo među članovima ekipe koje može biti ključno za uspeh", rekao je Dimitrijević za B92.

Titulu šampiona brani reprezentacija Španije, a prvih pet ekipa na turniru direktno će obezbediti plasman na Svetsko prvenstvo koje se igra 2020. godine u Peskari.