Australijanka igrala pozitivna, a Novaka zimus šikanirali zdravog!

Na Igrama Komonvelta desila se skandalozna stvar u vezi sa igranjem kriket igračice Talije Mekgrat iz Australije na meču sa Indijom.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako je ona na dan meča u Birmingemu u nedelju, imala pozitivan test na koronavirus, njoj su ipak dozvilili da igra.

Da je meč igran u Australiji, morala bi da se izoluje sedam dana, ali po pravilima u Velikoj Britaniji, nije bila obavezna na to.

Ona se u nedelju probudila sa blagim simptomima i potom je na testu bila pozitivna.

I pored toga je izabrana u tim od 11 igračica pošto su organizatori Igara dozvolili njeno učešće.

Mekgrat nije bila sa ostalim igračicama na terenu tokom intoniranja himni, nije sedela sa njima ni na klupi, bila je na tribinama sa maskom kada nije igrala na terenu, a ulazila je nekoliko puta.

Masku je nosila i na ceremoniji dodele medalja, da bi potom slavila zlatnu medalju sa saigračicama, a grlila se sa Bet Muni i Alanom King.

Ona je prva igračica kojoj je bilo dozvoljeno da igra iako se znalo da je pozitvna na testu.

Logično, to je izazvalo pravu buru reakcija, u Indiji su to smatrali "rasističkim gestom" i brojni navijači iz te zemlje su konstatovali da bi Indija bila izbačena iz finala da je imala pozitivnu igračicu na testu.

Mnogi su podsetili na slučaj Novaka Đokovića zimus u Melburnu i prozvali Australijance licemerima.

Među onima koji su se oglasili je i australijski novinar Brendan O'Nil koji je sve ovo nazvao "jednim od najgorih slučajeva duplih standarda".

On je ovu situaciju uporedio sa deportacijom Novaka Đokovića iz Australije.

"Imali smo zdravog čoveka kom je zabranjeno da igra u Australiji i Americi i koji je užasno demonizovan zbog kršenja pravila ili rizika od kršenja pravcila. I onda imate ovu devojku koja je bila bolesna, u smislu da je imala kovid i kojoj je dozvoljeno da igra i to se slavilo. Sve to je podsetnik kako je Đoković loše tretiran kad je došao u zemlju, bioje to sramotan momenat za Australiju. Problem je što se tu uopšte nije radilo o njegovom zdravstvenom statusu, već šta je imao u glavi, kakva su mu bila razmišljanja", rekao je O'Nil za austrlijski Skaj.

Jedna od ljubiteljki kriketa, pod imenom Mantavja, je na društvenim mrežama upitala:

"Dakle, Australija može da zabrani Đokoviću da igra na Australijan openu zato što je nevakcinisan, ali će dozviliti osobi sa koronom da igra kriket meč? Koja je svrha testiranja ako kovid pozitivna osoba može da igra?"

U Indiji su posebno besni jer je njihovom paraolimpijcu Anešu Kumaru bilo zabranjeno da igra u muškom finalu u Birmingemu pošto je na testu bio pozitivan, iako nije imao nikakve simptome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.