Veprovi sedmi put šampioni Srbije

Divlji veprovi iz Kragujevca pobedili su Vojvode iz Novog Sada 24:18 u 13. izdanju Serbian Boula i sedmi put u istoriji postali šampioni Srbije.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: SAAF/Igor Lazarević
Foto: SAAF/Igor Lazarević

"Djuksi" su ispustili prednost od 16:0 iz prvog poluvremena, a junak Veprova u preokretu bio je kvorterbek Dalton Oliver koji je bacio tri tačdauna, dva za Filipa Nedeljkovića.

Međutim, za najkorisnijeg igrača finala (MVP) na "Čika Dači" " proglašen je defanzivac Veprova Milorad Novaković.

Furiozan napad domaćina, koji su i otvorili ovaj meč, lako je mogao da rezultira i prvim poenima, da je TE Đurić bio malo pribraniji u situaciji kada je jednu čistu loptu na ivici end-zone ispistio. Međutim, odbrana Veprova ekspresno je dala novu šansu svom napadu, ne dozvolivši Djuksima da u svom prvom napadu na utakmici osvoje ni prvi daun iz četiri pokušaja.

Ipak, možda i najjači deo ekipe Novosađana, defanzivna linija i lajnbekeri, osujetili su novi atak Veprova, a pokušaj poentiranja šutem za tri poena najbolji kiker lige Goić nije realizovao.

Teret finala i trenutak dekoncentracije koštali su i Novi Sad u svom drugom napadu na utakmici, kada jednu fantastičnu akciju nije uspeo da realizuje mladi Tihomir Todorov. Imao je Todorov „livadu” ispred sebe, hitao ka end-zoni, ali trenutkom nepažnje revanširao se Đuriću, nagazivši liniju auta. Ipak, i to je bilo dovoljno da se Vojvode primaknu end-zoni i da prvi poentiraju na utakmici fild-golom Gorana Zeca.

Serbian Bowl XIII
Wild Boars Kragujevac – GAT Dukes Novi Sad 24:18 (0:3, 7:13, 14:0, 3:0)
Sudije: Svetozar Kobilarov (R), Katarina Milojković (C), Aleksandar Banković (U), Marko Kosi (HL), Dejan Mihajlov (LJ), Ivana Lazić (FJ), Mlađen Čolović (SJ), Željko Mančić (BJ)

I četvrtina
0 : 3 – fild-gol 19 yd, Goran Zec

II četvrtina:
0 : 10 – trčanje 3 yd, Džermajkl Selders; PAT Zec
0 : 16 – trčanje 9 yd, Selders; TPC neuspešan
7 : 16 – pas 16 yd, Dalton Oliver za Filipa Nedeljkovića; PAT Petar Goić

III četvrtina
14 : 16 – pas 9 yd, Oliver za Stepovića; PAT Goić
21 : 16 – pas 29 yd, Oliver za Nedeljkovića; PAT Goić

IV četvrtina
24 : 16 – 34 yd fild-gol, Petar Goić

Druga četvrtina počela je odlično za Djukse. Iste manire iz polufinala, kada je presekao tri pasa mladi Vučković, preneo je i u finale, zabeleživši prvu intersepciju na utakmici. Na krilima te odlične intervencije Vučkovića, Djuksi dolaze do novih poena, prvo trčanjem Seldersa za 3 jarde, a odmah potom i još jednim trčanjem istog igrača za značajnu prednost od 16 : 0.

Nadu u preokret i rezultatsku neizvesnost vratio je Filip Nedeljković hvatanjem za prvi tačdaun Kragujevčana. Ipak, mogli su Djuksi i do ubedljivije prednosti na samom kraju poluvremena, ali je obećavajući napad okončan u rukama sejftija Veprova Đorđa Petrovića, za prvu intersepciju svog tima na utakmici.

Pomalo uspavano su obe ekipe otvorile drugo poluvreme, ne uspevši da učine ništa vredno pomena u svojim prvima napadima. A onda, pokloni Djuksa – prvo u vidu lošeg snepa prilikom pokušaja panta, što je dovelo napad Veprova na samo 13 jardi od end-zone protivnika, potom i kazna ofsajd protiv odbrane, što su iskoristili domaćini i hvatanjem Stepovića za tačdaun smanjili razliku na samo dva poena.

Snažni pritisci odbrane Veprova na kvoterbeka, kazne i psihička poljuljanost Djuksa, kumovali su rezultatskom preokretu na meču. Novim poenima na meču sjajni Nedeljković je doneo prvo vođstvo na utakmici svom timu.
Interesantno je da napad Djuksa u trećoj četvrtini nije ovojio niti jedan prvi daun.

Nije ekipa Djuksa ličila na sebe u drugom poluvremenu. Niti je odbrana vršila onaj tako prepoznatjiv pritisak na kvoterbeka Wild Boarsa, niti je napad imao onu tečnost viđenu u provom delu utakmice. Znalački je ekipa Kragujevca držala loptu i trošila vreme. Čak i kada su bili u, činilo se, bezizlaznoj situaciji, Oliver i Stepović su uspevali da pronađu rešenja i pomeraju lance ka end-zoni Djuksa. Siguran u tim momentima bio je i kiker Goić, odvevši svoju ekipu fild-gol udarcem na bezbednih 8 poena razlike.

Semafor je u tim trenucima pokazivao manje od 4 minuta do kraja, i matematika Djuksa je bila jasna – brzo do novog tačdauna, a onda i konverzija za dva poena, za rezultatsko poravnanje i eventualne produžetke. Ipak, sve pokušaje Djuksa Veprovi su uspešno osujetili i tako odbranili titulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.