Odbrana Denvera poslala Meninga u legendu!

Denver Bronkosi savladali su Karolina Panterse 24:10 (10:0, 3:7, 3:0, 8:3) i osvojili jubilarni 50. Superboul u Santa Klari.

A. KovačevićIzvor: B92 SAD
Podeli
foto: Getty images
foto: Getty images

Nakon višenedeljnih bajki o dvojici kvorterbekova, Pejtona Meninga i Kamerona Njutna su u potpunosti zasenile dve odbrane koje su vodile glavnu reč od prvog do poslednjeg minuta.

Predvođeni sjajnim Vonom Milerom i njegovom desnom rukom Demarkusom Verom, defanzivci Bronkosa su prevladali i poslali "Šerifa" Meninga u zasluženu penziju sa drugim NFL prstenom.

MVP lige Njutn ovaj put nije zaplesao, bio je bespomoćan sve vreme, a osim trčanja Džonatana Stjuarta od jednog jarda za tačdaun, Pantersi nisu pokazali ni promil onoga što smo gledali tokom blistave sezone od njihovog napada.

Njutn je skupio 245 jardi, ali nije bio ni blizu end-zone Bronkosa, koji su ga kao i Toma Brejdija pre dve nedelje konstantno "tukli", dva puta mu izbijali loptu nakon čega su postizali tačdaun, te sa sedam sekova spustili na zemlju.

Dve odbrane su oborile rekord Superboula sa ukupno 12 obaranja kvorterbekova. S druge strane, Mening kao da nije ni igrao, bacio je tek 141 jard i stigao svog šefa Džona Elveja bacivši i u četvrtom SB intersepšn.

foto: Getty images
foto: Getty images

Na kraju, nakon serije nemoćnih napada i pantova, Si Džej Anderson je istrčao tačdaun i definitivno nokautirao Panterse, a Mening konačno bacio loptu u end-zonu prilikom pretvaranja za dva poena.

Mening je odigrao najgoru sezonu i jedan od najgorih mečeva u karijeri, ali je ipak stigao do druge titule, prve sa Bronkosima i izjednačio se sa bratom Ilajem po broju prstenja.

"Šerif" je postao prvi kvorterbek u istoriji NFL koji je osvojio Superboul sa dva različita tima, 2007. je slavio sa Indijanapolis Koltsima. On je i najstariji QB koji je osvojio NFL prsten.

Početak je obećavao očekivani obračun Meninga i Njutna, ali je brzo postalo jasno da će glavnu reč voditi odbrane i specijalni timovi. Mening je omogućio Mekmanusu prvi fild-gol, nakon čega na scenu stupa Njutn i odmah pokazuje da ga je pritisak slomio.

Baca loptu van terena, a nekoliko minuta kasnije do njega prvi put stiže Miler i izbija mu loptu, a Džekson je stiže u end-zoni za 10:0. Pantersi se vraćaju u život sredinom drugog perioda, nakon divljačkog starta Taliba stižu do end-zona, a Stjuart preskače specijalce Bronkosa i postiže tačdaun.

MVP: Von Miler

Sasvim zasluženo, titulu najkorisnijeg igrača SB dobio je Von Miler. Ofanzivni lajnbeker Bronkosa je nagrađen za fantastičnu sezonu (nije dobio nagradu za defantivca godine) i dominantnu predstavu u Santa Klari. Uz šest obaranja imao je i 2,5 seka. Sve vreme je pritiskao Njutna i isforsirao fambl (ukupno izborio dva) za prvi tačdaun na meču. Uz pomoć Vera, Malika Džeksona i Dereka Volfa "stavio je u džep" najbolji napad lige.

Međutim, tu je Karolina i stala. Žestoka odbrana Denvera s lakoćom zaustavlja svaki napad rivala, Mening nije uspeo da to iskoristi, ali Mekmanus pogađa novi fild-gol. Nakon pauze na poluvremenu koju su obeležili nastupi Stila, Koldpleja, Bijonse i Bruna Marsa, nastavljen je rat defanzivaca.

U prvi mah je izgledalo da se Njutn probudio, vezao je dva sjajna pasa i doveo Panterse na korak od tačdauna, ali je opet zaustavljen. Geno je dobio šansu da smanji zaostatak, ali pogađa stativu.

Mening pokreće svoj najbolji drajv na meču i sa 54 osvojene jarde omogućava Mekmanusu novi fild-gol za ogromnih devet poena razlike. Njutn pokušava da trgne svoj napad, opet dobro kreće, ali baca loptu pravo u ruke Vordu i Bronkosi ulaze sa dva poseda razlike u poslednji period.

Bez prava na novu grešku, dvojica kvorterbekova nisu rizikovala, pa su odbrane bile te koje su i dalje vodile glavnu reč. Pantersi uspevaju da isforsiraju Meningu fambl i Geno dobija popravni koji koristi i smanjuje rezultat na 16:10.

Međutim, četiri minuta pre kraja meča Njuton opet gubi loptu, Vord mu je izbija ispred end-zone, a Anderson utrčava u nju i stavlja tačku na meč.

Bronkosi su osvojili svoj treći Superboul, prvi od 1998. godine i pomenutog Elveja.

Tok meča:

foto: Getty images
foto: Getty images

04:20 Odbrana Denvera je meč zaključila onako kako je igrala sve vreme, čvrstom i disciplinovanom igrom je zaustavila i poslednji trzaj rivala te potvrdila pobedu u Superboulu. Kraj!

12' TAČDAUN! Bronkosi su završili posao! Vord ovaj put prvi stiže do Njutna i donosi Meningu napad na 16 jardi od end-zone. On je konačno predao palicu, prepustio je Andersonu da "nosi" napad, a sjajni raninbek to koristi i postiže tačdaun. Mening tek tada baca loptu u end-zonu i pretvaranjem od dva poena stavlja tačku na meč (24:10).

11' Miler opet probija ofanzivnu liniju Pantersa i opet sekuje Njutna za novi Superboul rekord, a Ti Džej Vord sve prati i kupi loptu.

8' Međutim, Njuton mu se brzo revanšira, opet bez rešenja za odbranu Bronkosa brzo se vraća na svoju klupu. Vreme prolazi, napadi se završavaju pantovima, Bronkosi su sve bliži tituli.

6' Mening nastavlja po starom, Norman mu je "zatvorio" Tomasa, pa u roku od jednog minuta vraća loptu rivalu, koji dobija šansu da preokrene rezultat.

4' FILD-GOL! Pantersi se muče, ali su u igri. Stjuart dovodi Karolinu do "crvene zone", Tolbert pomera loptu na 16 jardi od end-zone, ali je ofsajd vraća nazad. Njuton opet ne ospeva da donese tačdaun, Geno pogađa fild-gol i smanjuje zaostatak (16:10).

foto: Getty images
foto: Getty images

2' Nastavlja se noćna mora kvorterbekova, odbrana održava Panterse u životu, ali im je potreban tačdaun. Mening posle dva-tri dobra napada opet kvari posao svom timu, Ili ga obara i izbija loptu koju uzima Džonson.

03:33 Počeo je poslednji period, 15 minuta nade za Panterse. Mening odlično napreduje na startu završnog kvartala, što pasovima, što glupim greškama rivala stiže na 40 jardi od end-zone Karoline.

15' Spektakl je izostao, ali defanzivci Denvera nas podsećaju na floskulu: "Odbrana donosi titule". Bronkosi ulaze u poslednji period sa devet poena prednosti. Kraj treće četvrtine.

13' Nemoć Njutna protiv odbrane Bronkosa zasenila je očajnog Meninga, veteran se ne vidi u Santa Klari, ali njegov tim kontroliše meč.

10' Gde je MVP!? Njutn se može da se "sastavi". Samo što je vezao nekoliko dobrih akcija, MVP lige baca presečen pas. Ti Džej Vord je hvata, Tolbert mu je odmah izbija, ali je Deni Trevatan vraća u posed Denvera.

foto: YouTube screenshot
foto: YouTube screenshot

8' Njutn daje znake života, baca sjajan pas za Korija Brauna od 42 jarda i Pantersi se bude. Gin Džunior i Stjuart trčanjima dovode Karolinu na 28 jardi od end-zone rivala.

7' FILD-GOL! Šuter Bronkosa je trenutno ofanzivni MVP. Mening izlazi na teren, sa dva dobra pasa za Emanuela Sendersa stiže na 22 jarda od end-zone, ali ga opet odbrana Pantersa sprečava da postigne tačdaun. Ipak, Mekmanus ne greši kao Geno, pa pogađa treći fild gol na meču (16:7).

5' PROMAŠEN FILD-GOL! Odbrana Bronkosa opet odrađuje posao na visokom nivou, Njutn uspeva tek da izbori fild-gol, ali Grejem Geno pogađa stativu!

1' Obećava prvi napad, Njutn pronalazi Teda Gina Džuniora za pas od 45 jardi, ali već u narednim Demarkus Ver opet pritiska QB-a Pantersa.

02:52 Počelo je drugo poluvreme. Očekuje se konačno reakcija Meninga i Njutna, koji zajedno imaju manje od 180 jardi, bez tačdauna.

foto: Getty images
foto: Getty images

15' Konačno, uprkos novom pritisku Njuton baca sjajan pas od 24 jarda za Fančesa na liniju od 40 jardi, ali ne uspeva da dovede svoj tim do pozicije za fild-gol. Kraj poluvremena.

13' Nastavlja se nemoć dvojice kvorterbekova, bez rešenja u napadu u finišu poluvremena su Njutn i Mening.

11' INTERSEPŠN! Mening pravi prvu veliku grešku na meču, baca loptu pravo u ruke Koniju Iliju koji vraća posed Pantersima. Prvi presečen pas za Meninga otkako se vratio na teren posle povrede početkom godine.

10' Nakon četiri napada sa negativnim brojem jardi, Anderson izbegava tri obaranja i trčanjem osvaja 35 jardi za Denver.

9' Odbrana Denvera nastavlja da dominira, nakon što zbog faula ne uspevaju da izbiju loptu Njutnu, već u narednim napadu sjajni Stjuart to čini Tolbertu (drugi put na meču) i donosi Meningu novi napad.

foto: Getty images
foto: Getty images

8' FILD-GOL! Mening iz četiri pokušaja ne uspeva da priđe bliže end-zoni ili da uđe u nju, pa Mekmanus postiže novi fild-gol (13:7).

7' Njuton brzo "predaje" posed rivalu, a onda fantastični Norvud vraća pant za 61 jard (rekord Superboula), iako je 5-6 igrača Pantersa bilo pored njega kada je uhvatio loptu. Bronkosi stižu na 14 jardi od end-zone.

5' Mening u problemima, prvo je umalo predao loptu, ali ni ovaj put nije prošao Riverin "čelendž" pa ostaje bez tajm-auta, a potom dva puta mu igrači Pantersa zamalo presecaju pas.

4' TAČDAUN! Pantersi se vraćaju u život zahvaljujući rivalu. Akib Talib nije znao da se kontroliše, žestokim startom nad Korijem Braunm, hvatanjem za masku, omogućava Džonatanu Stjuartu da "uleti" u end-zonu i smanji rezultat (10:7).

01:25 Počela je druga četvrtina. Njutn se budi, dva puta trčanjem osvaja prvi daun, a onda pronalazi Olsena za novi, te brzo stiže na 35 jardi od end-zone.

foto: Getty images
foto: Getty images

13' Odgovara i odbrana Panterse, konačno stiže do Meninga preko Luka Kiklija, ali Njuton ne uspeva da pokrene napad Karoline. Kraj prve četvrtine.

11' Njuton je pod žestokim pritiskom, nakon dobrog pasa pravi grešku, a onda ga Bronkosi opet sekuju, ovaj put preko Darijana Stjuarta. Međutim, zbog provokacija rivala Akib Talib dobija kaznu i Pantersi dobijaju prvi daun.

Koliko šta košta?
Reklame – 30 sekundi 5 miliona $
Karta – 4.600$
Meningov dres – 175$
Kačket – 40$
Pivo – 15$
Kokice – 15$
Parče pice – 10$
Hot-dog 11$
Kikiriki – 7$

9' TAČDAUN! Odbrana donosi prvi TD Bronkosima! Von Miler nastavlja svoju dominaciju, stuštio se ka Njutnu i izbio mu loptu, a fambl u end-zoni hvata Malik Džekson za nove poene Denvera (10:0).

8' Kao što je i očekivano, odbrane dva tima diktiraju ritam, osim prvih nekoliko napada Meninga, defanzivne linije dominiraju terenom. Prvi "čelendž", Kočeri je uhvatio pas od skoro 20 jardi, lopta ispada prilikom pada na tle, ali sudije ne menjaju odluku, pa Pantersi gube pravo na jedan tajm-aut.

7' Pantersi kreću trčanjem i odmah udaraju u bedem, nakon čega Njuton baca očajan pas koji bi mogao da zabrine njegove navijače. Već u sledećem se iskupljuje, ali Karolina ne osvaja prvi daun.

5' FILD-GOL! Bronkosi su dobro počeli, Mening je kompletirao četiri od sedam pasova za 47 jardi, Si Džej Anderson je istrčao još 20, ali su Pantersi odoleli ispred end-zone, pa je Denver morao da se zadovolji fild-golom Brendona Mekmanusa (34 jrd) (3:0).

00:40 Počeo je 50. Superboul, prvi napad imaju Bronkosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.