Ferstapenova prva pol pozicija u Saudijskoj Arabiji

Holandski vozač Maks Ferstapan zauzeo je pol poziciju na kvalifikacija za VN Saudijske Arabije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovo je Ferstapenova 34. pol pozicija u karijeri, a prva na stazi u Džedi.

Četvrto mesto je zauzeo Fernando Alonso, peti je Pjastri, onda slede Noris, Rasel, Hamilton, Cunoda i Strol.

Maks Ferstapen je bio najbrži posle prvog dela kvalifikacija, gde je trostruki prvak sveta bio na prvom mestu, ali ta prednost nije bila toliko velika.

Oduševio je javnost Lens Strol koji je pred kraj prve sesije dospeo na drugo mesto, ali je to uradio na novim mekim gumama.

Prolazak dalje su ostvarili i dvojac Ferarija Šarl Lekler i treći vozač koji na ovoj trci menja Karlosa Sajnsa, Oliver Berman koji je prvi deo kvalifikacija završio među 15 najboljih vozača.

Svi su koristili meke gume tokom uvodnig 18 minuta, a svoje kvalifikacije posle prvog dela su završili dva vozača Zaubera (Džou i Botas), Alpine (Gasli i Okon) i Logan Sardžent koji vozi za Vilijams.

Kada se sve sagleda tokom prvog dela kvalifikacija nije bilo iznenađenja.

Drugi deo kvalifikacija je počeo odustajanjem Nika Hulkenberga koji je imao incident u svom prvom krugu, i zbog toga su na kratko prekinute kvalifikacije.

Sjajan je bio Aston Martin tokom celih kvalifikacija, pogotovo se to misli na Fernanda Alonsa, koji je sa svojim krugovima mogao da parira Maksu. Sve su vozili na mekim gumama. Svega 0,44 je bio zaostatak dvostrukog prvaka sveta za Ferstapenom.

Treći je bio Šarl Lekler čiji je zaostatak za šampionaom bio 0,101, što može da raduje sve ljubitelje Formule 1, jer smo u Saudijskoj Arabiji imali sjajne kvalifikacije.

Dok su se do kraja kvalifikacija uloge promenile, tako da je Lekler bio drugi, a Alonso treći uz minimalan zaostatak.

Nažalost po mladog vozača Ferarija Olivera Bermana koji nije uspeo da se domogne trećeg dela kvalifikacija, i tako će mladi Britanac startovati sa 11. mesta.

Koji je tako u treću rundu kvalifikacija ostavio Luisa Hamiltona, sedmostruki prvak sveta je tako jedva prošao dalje.

Sem ova trojice gore pomenute, u treću rundu kvalifikacija su plasman izborili Pjasti, Rasel, Noris, Peres, Strol, Cunoda i Hamilton.

Dok sem Bermana, posle drugog dela su takmičenje završili, Rikardo, Magnusen, Hulkenberg i Albon.

Šarl Lekler je zabrinuo svoje navijače, jer je odustao od prvog kruga, u međuvrremenu su svoje najbolja vremena prvo postavili vozaći Mercedesa, gde je Rasel bio bolji od Hamiltona i to na korišćenim gumama.

Ali su onda svoje rezultate postavili vozači Red Bula, prvo je Peres bio na prvom mestu, a onda je Maks postavio najbolje vreme u celim kvalifikacijama (1:27:472).

I to vreme niko nije uspeo da nadmaši, tako da će Holanđanin i u drugoj trci ove sezone krenuti sa prvog mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.