Pavlović sa Lamborginijem u GT Open šampionatu

Srpski automobilista Miloš Pavlović predstojećeg vikenda na gran-pri stazi u Portimau (Portugal) startuje u novoj sezoni GT Open šampionata.

Izvor: B92, Miloš Pavlović PR Team
Podeli
Foto: Miloš Pavlović PR team
Foto: Miloš Pavlović PR team

Pavlović, kao fabrički vozač Lamborginija (Lamborghini), nastupaće za ekipu Bonaldi Motorsport u automobilu Huracan GT3 EVO II.

Posle opsežnih zimskih i predsezonskih priprema, koje su kulminirale zvaničnim dvodnevnim testovima u Barseloni sredinom marta, Miloš, timski kolega Tajlanđanin Pek i ekipa spremni su za nove izazove u izuzetno atraktivnom i konkurentnom šampionatu.

Ovogodišnji International GT Open sastojaće se od sedam trkačkih vikenda sa po dve trke na svakoj stazi, osim na legendarnoj Spa-Frankošamp, na kojoj će se voziti jedna trka izdržljivosti.

Šampionat, koji je ove godine ušao u 17 sezonu, održaće se na gran-pri stazama, na kojima se voze i takmičenja Formule jedan.

"GT Open je veoma konkurentan šampionat, posebno ove godine, pošto je za sezonu prijavljen 31 automobil, a očekuje se da će na pojedinim trkama biti i više. Samim tim, biće teško ali i izazovno, a mene to, iskreno, raduje. Vozi se širom Evrope, na veoma popularnim stazama, što definitvno takođe prija. Sve u svemu, ovo je jedna nova avantura kojoj se jako radujem i jedva čekam start prve trke"
, rekao je Pavlović.

"Cilj za ovu godinu je da zajedno sa kolegom sa kojim ću deliti kokpit i timom izvučem maksimum iz automobila. Ovo je inače samo prvi korak u odnosu na naš celokupni plan, pa cilj za ovu godinu ne mogu da postavim u neki broj, ali znam da definitivno treba da damo sve od sebe i vidimo šta to može da donese. Vozim za tim Bonaldi Motorsport sa kojim sarađujem još od 2013. godine. To je jedan jako kvalitetan tim sa puno iskustva, veoma uspešan. Nisu najiskusniji sa GT3 automobilom, ali to ćemo zajedno nadoknaditi na stazi. Zato očekujem da ovo bude jedna pozitivna godina".

Foto: Miloš Pavlović PR team
Foto: Miloš Pavlović PR team

Uz prve dve trke sezone u Portimau, koje su na programu 29. i 30. aprila, kalendar se sastoji od još šest trkačkih vikenda.

U Belgiji, na pomenutoj stazi Spa-Frankoršamp, 28. maja je na programu dvoipočasovna trka izdržljivosti, a onda se šampionat nastavlja sa uobičajene dve sprint trke po vikendu: 9. i 10. jula na Hungaroringu (Mađarska), 22. i 23. jula na Pol Rikaru (Francuska), 9. i 10. septembra domaćin će biti Red Bul Ring (Austrija), 23. i 24. septembra trke se voze u Monci (Italija), a finiš sezone zakazan je za Barselonu, sa dve trke 21. i 22. oktobra.

U ovom šampionatu dozvoljen je nastup automobila koji odgovaraju FIA GT3 homologaciji. Trke u subotu trajaće 70 minuta sa izmenama pneumatika i dolivanjem goriva, dok će u nedelju na programu biti jednočasovne trke sa dozvoljenom promenom pneumatika, ali bez dolivanja goriva.

Trke International GT Open šampionata moći će uživo da se prate preko linkova koje je obezbedio organizator na sajtu GTOPEN i na GT Open YouTube kanalu, a ove sezone su za sve zainteresovane u regionu obezbeđeni prenosi na kanalima ArenaSport TV.

O šampionatu International GT Open

Foto: Miloš Pavlović PR team
Foto: Miloš Pavlović PR team

International GT Open je lansiran 2006. godine i od tad je u konstantnoj ekspanziji zahvaljujući kvalitetnim i jasnim pravilima, vrhunskim TV prenosima i trkama na gran-pri stazama. Sa godinama, International GT Open je postao jedna od referenci za GT takmičenja u Evropi.

U ovom šampionatu dozvoljen je nastup automobila koji odgovaraju FIA GT3 homologaciji. Takmičari su podeljeni u tri kategorije: Pro, Pro-Am i Am, a bodovanje se vrši u generalnom plasmanu, u Pro-Am i Am kategoriji.

Kalendar International GT Open trka za 2023. godinu čini sedam trkačkih vikenda – sezona počinje u Portimau (Portugal), a slede trke u Spa-Frankoršampu (Belgija, jedna trka izdržljivosti), Hungaroringu (Mađarska), Pol Rikaru (Francuska), Red Bul Ringu (Austrija) i Monci (Italija), dok će se finalni trkački vikend održati u Španiji na stazi u Barseloni.

Osim u Belgiji, na svim stazama voziće se dve trke – subotnja od 70 minuta sa zamenama pneumatika i dolivanjem goriva i nedeljna od 60 minuta, sa zamenama pneumatika, ali bez dolivanja goriva.

O Milošu Pavloviću

Foto: Miloš Pavlović PR team
Foto: Miloš Pavlović PR team

Miloš Pavlović, automobilista iz Beograda, automobilizmom se bavi od 1991. godine, kada je učestvovao u karting šampionatu Jugoslavije.

U kartingu je osvojio dve titule u SFRJ, a bio je i regionalni šampion Italije i vicešampion Evrope. U Japanu je 1996. godine postao pobednik Svetskog kupa "Trofej Ayrton Senna" u karting klasi "Formula A".

Prošao je sve značajne niže kategorije jednoseda, a titule je osvajao u Italijanskoj Formuli 3 2002. godine i "Nissan light" svetskom šampionatu 2004. godine. Osvojio je treće mesto u "Renault World Series 3.5" šampionatu 2007. godine, a potom se takmičio u "predvorju" Formule 1, GP2 seriji.

U 2014. godini, takmičio se u Blancpain Lamborghini Super Trofeo šampionatu, u kojem je osvojio titulu evropskog i svetskog prvaka. U 2015. godini postao je fabrički vozač Lamborghinija i tu dužnost obavlja i danas. Miloš je aktuelni šampion italijanskog GT kupa.

Jedini je automobilista sa Balkana i među retkima u Istočnoj Evropi, koji je nosilac "superlicence" koja mu omogućava vožnju bolida Formule 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.