Vesti -

Top 4 stvari o tržištu za danas

Beograd --

Izvor: Sinteza Invest Group
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Cene nafte se urušile. Cene nafte su pod pritiskom od jutros a razlog je skoro uvek isti- prekomerna ponuda nafte na svetskom tržištu. Cena američkih fjučersa nafte pala je 40 centi ili 0.83% na 48.01 USD dok je cena lake nafte tipa “brent” pala 31 cent ili 0.66% na 48.40 USD.

Američki dolar se i dalje drži blizu 2-mesečnog vrha. Većina tržišnih učesnika se trenutno kladi na povećanje kamatnih stopa od strane FED-a. Naime, dolar index, koji prati kretanje dolara u odnosu na korpu koja se sastoji od 6 valuta, vrlo malo se promenio i to sa 95.52 na 95.30.

Privatni sektor evrozone usporio sa rastom do 13-mesečnog minimuma. Ovo ukazuje na pad ekonomske aktivnosti u evrozoni. Naime, PMI indeks koji meri aktivnost proizvodnog i uslužnog sektora zajedno, pao je u maju na 52.9 sa 53.0 koliko je iznosio u aprilu.

Nemački farmaceutski gigant Bayer saopštio je danas da je ponudio 62 milijarde dolara za preuzimanje američkog proizvođača GMO semena Monsanta, čime bi bio rođen najveći svetski proizvođač semena, pesticida i genetski modifikovanih useva. Bayer je naveo u saopštenju da je dostavio ponudu za gotovinsku kupovinu Monsanta po ceni od 122 dolara po akciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.