Vesti -

7 velikana bez dogovora, berze nestabilne

London -- Na svetskim berzama je nestabilno posle sastanka Grupe sedam najrazvijenijh ekonomija, koji je završen bez dogovora o planu oživljavanja privrednog rasta.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na evropskim berzama zabeležen je pad - francuski indeks KAK-40 u padu je od 0,8 odsto, nemački indeks Daks od 0,8 odsto, a britanski indeks FTSE 100 od 0,4 odsto. Fjučrsi ukazuju da na otvaranju Vol stita neće biti dramatičnih promena.

Kada je u pitanju azijska berza, tokijski indeks Nikei 225 pao je za 0,5 odsto, sidnejski S&P-ASX 200 za 0,6 odsto, a hongongški indeksa Hang Seng za 0,2 odsto. Šangajski kompzitni indeks i južnokorejski indeks Kospi zabeležili su rast od 0,6, odnosno 0,4 odsto.

Sastanak ministara G7 tokom vikenda je završio bez plana za oživljavanje svetske privrede. Ministri finansija su istakli značaj različitostih mera za svaku zemlju, ali je američki ministar finansija Džejkob Lu pozvao svog japanskog kolegu Taroa Asoa da se uzdrži od devalviranja jena u cilju povećanja izvoza.

Cena referentne američke nafte pala je a 58 centi na 47,83 dolara po barelu, a nafta Brent je jeftinija za 52 centa i košta 4,2 dolara po barelu.

Vrednost evra u odnosu na dolar je pala za 0,1 odsto i iznosti 1,1210 dolara, a vrednost dolara u odnosu na jen je pala za 0,6 odsto na 109,41 jena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.