Vesti -

Prva podrška predlogu za švajcarce

Beograd -- Banka Inteza saopštila je da će preuzeti sve neophodne mere kako bi 1. avgusta na adekvatan način otpočela sa primenom preporuka Narodne banke Srbije.

Izvor: B92
Podeli

Uvažavajući nastojanja NBS da pomogne građanima da lakše servisiraju svoje kreditne obaveze u narednom periodu i time olakša njihov finansijski položaj, Banka Inteza potpuno podržava obe preporuke centralne banke.

To znači da banka podržava preporuke i u vezi sa kreditima u švajcarskim francima i u vezi sa neodredivim elementima promenljive kamatne stope pre početka primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Uvažavajući nastojanja NBS da pomogne građanima da lakše servisiraju svoje kreditne obaveze u narednom periodu i time olakša njihov finansijski položaj, Banka Inteza potpuno podržava obe preporuke centralne banke - i u vezi sa kreditima u švajcarskim francima i u vezi sa neodredivim elementima promenljive kamatne stope pre početka primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Banka će omogućiti korisnicima stambenih kredita indeksiranim u švajcarcima da otplaćuju taj kredit po kursu koji odgovara valutnom paritetu evro-švajcarski franak na dan odobravanja kredita, umanjenom za najviše osam odsto, i to u narednom periodu od najmanje tri godine, odnosno do krajnjeg roka otplate kredita ukoliko je taj rok kraći od tri godine.

Razlika između pretpostavljene otplate po tekućem kursu švajcarskog franka i otplate po preporučenom, obračunskom kursu će se evidentirati kao pojedinačno odloženo potraživanje u švajcarskim francima po tekućem kursu. Na ta odložena potraživanja banka neće obračunavati kamatu.
Posle detaljne analize ugovora u skladu sa specifičnim okolnostima svakog pojedinačnog kredita u otplati, banka će kontaktirati klijente i predočiti im ponude o prilagođenim uslovima otplate, kao i dalji plan izmirenja njihovih finansijskih obaveza.

Na taj način Banka Inteza nastoji da olakša građanima izmirenje obaveza po kreditima i pruža doprinos naporima NBS-a da očuva stabilnost finansijskog sistema, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.