Vesti -

Kanađani grade novu topionicu RTB-u

Bor -- Predstavnici Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i kanadske kompanije SNC Lavalin potpisali su ugovor o izgradnji Topionice i fabrike sumporne kiseline.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ugovor je vredan 175 miliona evra, od čega je kredit kanadske izvozne banke EDC 135 miliiona evra, dok su 40 miliona evra obezbedili RTB Bor i država Srbija.

Rok otplate kredita je 10 godina, sa grejs periodom od tri godine i godišnjom kamatom od 2,9 odsto. Rok za završetak topionice kojom će se obezbediti ekonomski isplativa proizvodnja je 36 meseci.

Ugovor su potpisali generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski i predstavnik kanadske kompanije SNC Lavalin Valter Mutler. Potpisivanju ugovora su prisustvovali ministar ekonomije Mlađan Dinkić i kanadski ambasador Džon Morison.

"Ovo je jedan od dva najveća industrijska projekta koje vlada realizuje. Ova investicija je prekretnica u razvoju čitavog RTB Bora i Srbije, jer će ovde posao dobiti i vaša deca", rekao je Dinkić i dodao da će izgradnjom topionice i nove fabrike žitelji Bora dobiti znatno čistiji vazduh.

Dinkić je rekao da će efekti ove investicije biti i povećanje iskorišćenosti metala, zlata, srebra i sumpordioksida sa 93 na 98 procenata, a za očekivati je i povećanje godišnje dobiti RTB-a za 26,2 miliona dolara. Prema njegovim rečima, pored izgradnje topionice, vlada će uložiti i 27 miliona evra u rudarsku opremu.

Mutler je istakao da je od ove investicije koristi imati ceo region te da će se prvi efekti osetiti već u narednim mesecima. Izgradnjom topionice i nove fabrike biće otvoreno na stotine, pa i hiljade novih radnih mesta, rekao je on. "Bor će imati prvoklasnu tehnologiju i topionicu, a građani će dobiti najčistiji vazduh", kazao je Mutler.

Kanadska kompanija "SNC Lavalin" će projektovati topionicu i obavljati nadzor, a predviđena je gradnja po principu "ključ u ruke", uz primenu savremene finske tehnologije.

Kako je prethodno saopšteno u RTB-u, od ukupne vrednosti investicije, 101,25 miliona dolara biće upotrebljeno za robu dobavljača iz Kanade i SAD, 61 milion evra za opremu i usluge dobavljačca iz EU, dok će 30 miliona evra biti isplaćeno za usluge domaćih građevinskih firmi. Kako je saopšteno u RTB-u, Topionicu sa najsavremenijom tehnologijom gradiće finska kompanija Ototek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.