Vesti -

NBS: Nije do nas, do Pejpala je

Beograd -- NBS je saopštila da je od Pejpala dobila zvaničnu potvrdu da su svi pravni i regulatorni uslovi u Srbiji za funkcionisanje Pejpal sistema ispunjeni.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako se navodi u saopštenju Narodne banke Srbije, "do odlaganja opcije za primanje novca došlo isključivo zbog tehničkog problema".

NBS u saopštenju navodi da su u Pejpalu objasnili da, iako su planirali da početkom oktobra omoguće vlasnicima Pejpal računa u Srbiji da primaju novčana sredstva, zbog tehničkog problema morali su da odlože puštanje te funkcije u opticaj.

Podsetimo, mogućnost primanja novca na Pejpal naloge bila je omogućena korisnicima u Srbiji prošle nedelje na nekoliko dana, ali je zatim bez upozorenja ukinuta.

O razlozima za takvu odluku se spekulisalo, a NBS je odbacila navode da je u pitanju intervencija te institucije i u nekoliko saopštenja ponovila na različite načine da NBS nema problema sa prijemom novca u stranoj valuti iz inostranstva, niti da postoje zakonska ograničenja, ali da je između rezidenata u Srbiji dozvoljen platni promet samo u domaćoj valuti.

Međutim, mediji su preneli navodni odgovor korisničke službe Pejpala u kome se navodi da je došlo do "nepredviđenog problema", ali i da je prijem nemoguć zbog "finansijskih regulativa zemlje".

NBS je danas navela da je cilj Pejpala da što je više moguće olakša onlajn plaćanja i naplate i da ta kompanija ističe da neće ponovo započeti postupak puštanja pomenute funkcije u opticaj dok ne budu sigurni da će iskustva njihovih klijenata biti najbolja moguća.

"Imajući u vidu veličinu i ozbiljnost globalne kompanije kakva je Pejpal, vrlo neuverljivo su nam zvučala objašnjenja trećih lica prema kojima su 'nepredvidive okolnosti zbog kojih je obustavljen pomenuti servis prijema novca bili finansijski propisi u našoj zemlji', posebno ako se zna da su predstavnici Pejpala najavili uvođenje servisa prijema novca upravo nakon razgovora sa predstavnicima NBS i nadležnih ministarstava o regulatornom okviru u Srbiji i potvrde da nema prepreka za uvođenje ovog servisa", navode iz NBS.

NBS je poručila u saopštenju da će u okviru svojih nadležnosti i dalje obezbeđivati sve neophodne uslove i podršku funkcionisanju Pejpal servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.