- Komentari -

NBS: Nije do nas, do Pejpala je

Beograd -- NBS je saopštila da je od Pejpala dobila zvaničnu potvrdu da su svi pravni i regulatorni uslovi u Srbiji za funkcionisanje Pejpal sistema ispunjeni.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Bezbrižno ’šiljite’ na NBS.. dok ona ’nit luk jela nit luk mirisala’
    NBS ne sprečava mnoge online servise, koji odavno uspešno i recipročno posluju sa SRB. Jeftinije i pre pojave PP. Retki preziveli i danas rade na eBay, ali skuplja tarifa očigledan je uslov da ne budu sistemski uništeni tj kupljeni.
    Primetno manjka kritički pogled na ’američke svetinje’ i prihvaćenu ’višu moralnu poziciju’. Očigledno da je na svakom sistemu ekskluzivna odluka o poslovanju sa Srbijom ili ne. Američke banke, pa i PP-eBay, direktno se povinuju odlukama administracije, čime se servira USA monetarna politika. Kritikovati NBS što „City Bank etc..“ ne posluju u Srbiji, nije mudro. Posluju oni koji žele. ’Omekšavanje odnosa’ na kašičicu, kojem je PP uvertira, prekinuto je jasnom porukom nakon Putinove posete.

    NBS ima evidentan problem sa računima rezidenata u inostranstvu, iz potrebe da spreči odliv i sačuva kapital unutar domaćih ’rezervi’. NBS ne primenjuje bitne uslove za ulaz kapitala sa ’ma kog’ vanjskog računa. Kome je imperativ/interes suprotan? Ko je davno odobrio suprotne, jednosmerne transakcije preko čega NBS ćutke prelazi?

    Uncle Samova medijska sapunica - a dok zec dokaže da nije vo ..odoše novci
    (PPmania, 21. oktobar 2014 22:22)

    # Link komentara

  2. @milan - kako sam prosao za tih par dana dok je radilo, evo ukratko. Imao sam oko 480$ kojekuda (servisi i freelancing sajtovi) koji rade samo sa PayPal-om, posle povlacenja na racunu je bilo 468$ - sve je leglo na moj nalog isti dan.

    Povezao nalog sa Payoneer-om i tu su mi uzeli fixno 50$ za godisnju upotrebu racuna i kartice. Uvece otisao do bankomata i digao prvo 25000 kolko je max na bankomatu. Ujutru proverio na Payoneer-u kolko mi je jos ostalo i usput digao sve.

    Uglavnom od 418$ kolko sam imao na racunu digao sam 38000 rsd uz sve moguce takse i namete od strane PayPal-a i Payoneer-a i cela stvar trajala je manje od 24h.

    Mislim da je upravo u ovome i caka, nase banke (kao i NBS i divna nam vlada)od ovoga nemaju nista tako da jednostvano pokusavaju na sve nacine da sabotiraju celu stvar.
    (IvoryNS, 21. oktobar 2014 14:38)

    # Link komentara

  3. Mene interesuje jedno, cak i da Pejpal uvede dinar kao sredstvo placanja, na koji nacin ce me drzava spreciti da sa mog Pejpal racuna prebacim evre na Pejpal racun druge osobe iz Srbije? Odnosno, ako je tajnost racuna i transakcija zagarantovana, kako ce NBS imati uvid u to ko je kome platio sta unutar Pejpala?
    (hm, 21. oktobar 2014 10:41)

    # Link komentara

  4. I sta sad? Izdali ste saopstenje I gotovo! Hocete li menjati nesto? Koliko vam vremena treba da resite banalnu stvar? Hocete li poraditi na tome da nama narodu bude bolje? Cujte,ja ne mogu da odlucujem u vase ime I da " krojim kapu", a vi odlucujete u moje ime I svih nas,i najosnovnije pravo nam nam gusite.Ugasite nam ceo net I savremenu tehnologiju ! Veoma je prosto, kliknite na racunar,pogledajte zemlje koje imaju opcije I odlucite da I vas narod,moj narod bolje zivi.
     (beee, 21. oktobar 2014 09:20)

    # Link komentara

  5. Evo jednog primera koliko je NBS idiotska. Kada vracamo akontaciju sa sluzbenog puta na nas devizni racun, ne mozes vratiti u metalu. Primera radi, trebas da vratis 32 eura, ali ne mozes zbog pravila NBS. Ne primaju kovan novac. Tako da mozes da vratis 30 ili 35 eura. To je toliki idiotizam i sibicarenje 90tih, gde jos tripuju da je kovan novac manje vredniji nego papirni, pa ti daju po manjoj ceni kada ga menjas. Ovde, sada, tripuju da cak nema vrednost. Alooooo, novac je novac pa makar bio uklesan u kamenu. Nista vise do brojke i crteza na odredjenoj materiji.
     (Aleksandar, 21. oktobar 2014 08:20)

    # Link komentara

  6. Ej iskreno smorio sam se vise od ovog Paypala. Otvorio nalog nisam ga koristio nizasta. Kupovao na AlieExpressu od kineza direktno sa kartice. Jos 2010 preko Moneybookersa primao kes. Ko hoce snadje se... Uostalom komformisti, ipak vise postujem svoju drzavu i ako cu da bacam pare na necije takse pre cu dati NBS-u nego amerima.
    (Bob, 21. oktobar 2014 06:34)

    # Link komentara

  7. Nerazumete pricu o zecu i grmu, nazalost, ukoliko bi dozvolili da rezidenti prebacuju devize unutar zemlje, brzo bi ga ugasili, mislim, drzava. Zasto?

    Razlog je jednostavan, posiljka novca preko PayPal cini da je novac kod primaoca na racunu PayPala.

    Sta to direktno znaci?

    Pa, znaci da znajuci koliko poverenja imamo u nase sisteme, da bi na kraju svi cuvali novac na PayPal racunima, bez da ga povlace na racun domace banke. To je sigurnija opcija da ukoliko dodje do rasula da vam je novac sacuvan.
    To direktno znaci odliv deviza na racun u inostranstvu, PayPalov, ciji ste zvanicno vlasnika, iako rezidenti nemaju pravo na to.

    Elem, nemate pravo da sklonite sredstva i zastitite ih od totalnog kolapsa srpske ekonomije.

    Sad jasnije zasto? Sve ostalo su bajke koje se pricaju jer nesmeju da vam kazu da bi drzava pukla kao zvecka za mesec dana ukoliko bi se devize nasle na stranim kontima van zemlje!
     (Swedenonline, 21. oktobar 2014 03:14)

    # Link komentara

  8. Pa lepo NBS kaze da je problem do njih. Ne moze domaca firma da proda rezidentu Srbije jer je placanje u RSD valuti, automatski problem prodajes robu u evrima a trebas u dinarima...

    NBS trazi od paypala da uvede RSD valutu u prevodu :(
     (stiven, 21. oktobar 2014 01:59)

    # Link komentara

  9. Narode, sve je to zbog banaka! Strane banke diriguju igru(ove koje su na nasem trzistu), a naravno da to nasima odgovara. Lopovi i jedni i drugi, ali dok se ne raskosuramo sa ovim bankama, tesko ce bilo sta ovde da funkcionise kao preko. Deru nam kozu.
     (Paz, 20. oktobar 2014 21:58)

    # Link komentara

  10. Paypal nije kompanija koja bi brinula o korisničkom iskustvu. Bahato ponašanje i zelenaška politika su glavno odličje Paypala. U suštini bolje nam je bez toga.
     (Bill Gates, 20. oktobar 2014 21:16)

    # Link komentara

  11. "...primanje novca iz inostranstva" ali šta je sa slanjem tj. plaćanjem iz zemlje u inostranstvo taj momenat nije NBS objasnila i zato joj i ne verujem. Trebalo bi pitati one koji su u tih par dana napravili transakcije kao su prošli.
    (milan, 20. oktobar 2014 21:02)

    # Link komentara

  12. Jos uvek smo pod okupacijom fosila, boljsevistickog proletersko revolucionarsko sojcijalistickog marksistickog shvatanja.
    Zbog sitnih spekulacija banaka sa devizama, zbog uvoznih lobija. Jednostavno se boje da sto manje zavisimo od njih.
    Umesto da se ukljucis u globalnu ekonomiju tako sto ces ljudima omoguciti sto lakse da trguju, razmenjuju, zaradjuju. Da ti donose DEVIZE(to je ono sto svako ko imalo normalno razmislja zna da je osnov ekonomije). Ne znam sta da kazem ovom sitnom mesetarenje, zbog koga 99% nas ispasta.
    (toza, 20. oktobar 2014 20:22)

    # Link komentara

  13. Ne bih ja branio Pejpal. Dozvolili su druge valute zasto ne i dinar? Tako bi problem bio resen. Ali oni se drze svog. NBS nece da izda, proda nacionalnu valutu. I ima pravo jer nismo u EU. Tako da ja kritikujem Pajpal. A vi ostali koji ih podrzavate prodali bi i zastavu zemlje za iphone 6. Ne morate igrati kako drugo sviraju. Pokazite malo dostojanstva
    (m, 20. oktobar 2014 20:06)

    # Link komentara

  14. kod nas nista novo ne moze da se uvede, bez nekih komplikacija , procedure i .... najbednija zemlja i najkomplikovanija ... umesto bar da olaksaju sto vise mogu, kad smo vec bedni, ne! mora da zakomplikuju zivot svima
    (Aleksandar, 20. oktobar 2014 19:55)

    # Link komentara

  15. Koristim pay pal za placanja prema inostranstvu od kada je ta mogucnost uvedena kod nas... Na svakom racunu, iznos koji je placen u originalnoj valuti se regularno preracunava u RSD i na mom izvodu sa deviznog racuna prikazuje kao USD, EUR ili GBP konvertovan u RSD..

    U prevodu, meni banka, na zahtev pay pal-a sa deviznog racuna vezanog za Visa Virtuon karticu skine odredjeni iznos u EUR, uradi konverziju u RDS, iznos u RSD posalje u pay pal, a oni onda to konvertuju u odgovarajucu valutu i proslede onome kome sam platio sta sam vec placao...
    (antibot, 20. oktobar 2014 19:45)

    # Link komentara

  16. A sta je problem gospodo iz NBS-a da ako neko iz Srbije kupi od drugog drzavljanina Srbije robu preko Pejpala u evrima,da banka automatski konvertuje te pare iz evra u dinare jer oni vide odakle su pare poslate i kad hocete da ih podignete sa racuna oni vam daju u DINARIMA!Zasto ovo kazem,pa niko normalan a ni lud ne bi koristio Paypal za placanje u zemlji,jer ima mnogo vise jeftinijih nacina placanja kod nas,nama Paypal treba za placanja iz inostranstva shvatite vise!!!Ovako bi smo resili problem jer Paypal ne bi imao veze sa tim i omogucili bi nam nesmetano koriscenje a i NBS bi bila zadovoljena!!!!Ne vredi izgleda dok ne izadjemo na ulice...
     (Pustite nas u 21. vek!!!, 20. oktobar 2014 19:44)

    # Link komentara

  17. Ne verujem vam ni reč. Eto.
    (tux, 20. oktobar 2014 19:30)

    # Link komentara

  18. Slobodna trgovina=ukidanje monopola i kupovina po pristojnim cenama. Budući da toga u Srbiji nema, onda je jasno šta je problem sa PayPal uslugom. Doneseš propis po kojem robu mogu da uvoze samo razni Miškovići, Spasojevići i sl. i kažeš "nije do nas, takav je zakon". A zakon predlaže moja pokojna baba....
    (Bgd, 20. oktobar 2014 19:15)

    # Link komentara

  19. Do NBS je i to se zna to sto vi kazete nece PayPal da odgovara ako neko iz Srbije posalje drugom coveku u Srbiji eure preko PayPala vec njih dvoje kod sveckih kompanija to nepali. Zato sto je to njoj negativna kapmanja kada krene uhapseni ljudi zato sto su koristili PeyPal
    (Milos, 20. oktobar 2014 19:02)

    # Link komentara

  20. Ima nesto u ovoj zemlji a da se nasa vlada ne pita?
     (Zeko Peko, 20. oktobar 2014 18:54)

    # Link komentara

  21. Ko ima dve cuke u glavi vidi da NBS laze, samo sto verovatno racunaju da u Srbiji nema puno ljudi sa te dve cuke, a za ostale ih bas briga. Stalno pricaju o primanju novca iz inostranstva, a ne kazu da ne dozvoljavaju da ljudi u Srbiji jedni drugima salju pare ili naplacuju robu i usluge u stranoj valuti. Sada verovatno PayPal pokusava da implementira tu opciju koja trenutno ne postoji, posto se takve gluposti verovatno niko u svetu nije setio da trazi. Na kraju ce uvesti dinar, sa donjim/gornjim kursem, pa ce i oni da pljackaju ljude na razlici kurseva kao i domace banke, sve zahvaljujuci NBS. Bice ono Pera salje evre Ziki, Paypal prebaci fiktivno Perine evre u dinare po donjem kursu, posalje Ziki, prebaci dinare u evre po gornjem kursu, i Zika dobije 10% manje evra. Ispostovali NBS, Pera i Zika razmenili dinare, operacija ne trosi mnogo procesorske snage, a lepo zaradili.
    (Pera, 20. oktobar 2014 18:52)

    # Link komentara

  22. Goodbye Paypal, welcome Payoneer...
    (cilipe, 20. oktobar 2014 18:50)

    # Link komentara

  23. Isto ce biti za neki dan sa dolaskom Apple i Iphone.
     (anacetiripistolja, 20. oktobar 2014 18:48)

    # Link komentara

  24. Tehnicki problem zvani Putin.
     (bata, 20. oktobar 2014 18:42)

    # Link komentara

  25. Radikali su pokazali koliko su iskreni. Da kažu da je sneg beo ja im neću poverovati.
     (nenad009, 20. oktobar 2014 18:40)

    # Link komentara

  26. @udbaska online... Prvo poseti Rusiju, tj. Moskvu pa tek je onda komentariši.
     (ml, 20. oktobar 2014 18:28)

    # Link komentara

  27. a i te transakcije se ne desavaju u Srbiji vec van jer su serveri od paypala van Srbije. Hrvatima i Bosancima je to dovoljno da funkcionise. I ljudi kakve crne reforme kad ovo be mogu da regulusu, pitanje je sta mogu?
     (nikola, 20. oktobar 2014 18:07)

    # Link komentara

  28. Pazi da nece Paypal da menja celu aplikaciju zbog jedne Srbijice.

    Zasto se u nasoj zemlji ne dozvoli promet u evrima u izuzetnim slucajevima?
    Da bi banke mogle i dalje da zaradjuju na provizijama. Vrlo prosto.

    Ukinite bankama obaveznu rezervu i hiljade drugih gluposti, a nama omogucite da poslujemo preko paypal-a. Bice vise para, ljudi ce vise trositi, bice veca naplata pdv-a. A na kraju krajeva, bice i manje socijalnih slucajeva.

    Zabranama, gusenjem svih aktivnosti i slicnim s****** necete apsolutno nista uraditi. A ova saopstenja ne znam zasto uopste izdajete, kad u njih samo veruju penzioneri i ljudi koji su za paypal culi samo iz vasih saopstenja. Njih paypal ni ne interesuje, pa je efekat ovih vasih izvestaja NULA. Dzabe trosite struju. I to DRZAVNU.
    (moje ime, 20. oktobar 2014 18:00)

    # Link komentara

  29. Neko ovde laze a svako ko ima vise od dva grama mozga u Srbiji moze naslutiti tj biti siguran ko LAZE.

    Drzava Srbija i pogotovo UDBA izgleda da sve rade kako bi onemogucili gradjanima Srbije osnovno ljudsko pravo a to je primanje novca iz inostranstva i online trgovina .
    UDBI ne odgovara da gradjani Srbije dignu glavu .

    Paypal je najveci svetski provajder iz DEMOKRATSKOG DRUSTVA a demokratsko drustvo ne "poznaje sistem iz UDBE gde gradjani Srbije mogu da trguju sa nekim zemljama sveta a gradjani Srbije ne mogu trgovati i slati i primati novac medjusobno".
    Ta Udbaska demagogija i procedure mogu da se pricaju u Severnoj Koreji i Rusiji ali ne i u Americi.

    Dakle stvar je do UDBE i njene "regulative" i najverovatnije Paypal ne zeli da se spusta na nivo te sprdacine koju UDBA predlaze .

    Sve zemlje sveta imaju Paypal sem Severne Koreje, Nigerije, Kube , Sijera Leone i Venecuele.
    Samo ove navedene zemlje imaju slicne boljsevicke diktatorske regulative koje onemogucavaju svojem stanovnistvu osnovo ljudsko pravo na rad i primanje novca.

    Smejemo se Albaniji a Albanija je svojem stanovnistvu to omogucila.

    Naravno boljsevicke regulative ne vaze za Udbase i saradnike, oni mogu medjusobo trgovati u devizama, mogu imati devizne racune u inostranstvu gde iznose opljackanu lovu iz Srbije ( iako boljevicka regulativa kaze da gradjani Srbije ne smeju imati devizne racune u inostranstvu) .

    Dokle cemo da trpimo Udbasku regulativu i tiraniju zavisi od nas samih.
    (UDBASKA ONLINE REGULATIVA, 20. oktobar 2014 18:00)

    # Link komentara

  30. U Srbiji nista novo. Uvek je netko drugi kriv od kada znam za sebe.
    (hm, 20. oktobar 2014 17:57)

    # Link komentara

  31. Nisam ja, zeka je...
     (Marko, 20. oktobar 2014 17:55)

    # Link komentara

  32. Opet infantilno ponasanje NBSa.
    Jasno je da postoje propisi u Srbiji i jasno je da zabranjuju slanje/primanje deviza izmedju drzavljanina Srbije.

    Ono sto nije jasno jeste zasto NBS non stop na pitanje "ima li prepreka za prijem novca" izjavljuje kako "nema prepreka za prijem novca IZ INOSTRANSTVA" kad ih za to niko ne pita. PayPal hoce da pusti opciju zvanu "prijem novca" u kojoj jedan PayPal korsnik moze slati drugom PayPal korisniku novac. Naravno da ih ne zanima da implementiraju besmislene nase zakone i pomenuta ogranicenja, niti da uvode dinar kao valutu u PayPal. Razlog za obe stvari je jednostavan: prevelika investicija za jako malo novca.
    U ovoj situaciji, dokle god mi budemo imali ove debilne zakone (jedini u Evropi imamo ovakva pravila, + zabranu trgovine investicijskim metalima, + zabranu posedovanja racuna u inostranstvu, itd itd) PayPal se nece igrati sa njima. Jer su u mogucnosti.

    A vreme je i NBS da pocne da se mesa u svoj posao.
    (Novosadjanin, 20. oktobar 2014 17:46)

    # Link komentara

  33. Zaboravili ste da dodate na kraju "majke mi"
    (Bolid, 20. oktobar 2014 17:42)

    # Link komentara

  34. Da li je pravno lice moglo preko PayPal uplatiti državi pomoć u devizama za pomoć Obrenovcu?
     (Zoran M., 20. oktobar 2014 17:41)

    # Link komentara

  35. I sad da verujem našoj državi? Pejpal nema problem u Malaviju, a ima u Srbiji?
    (dušan, 20. oktobar 2014 17:38)

    # Link komentara

  36. ja znam kome verujem.
    (igrac sa neta, 20. oktobar 2014 17:34)

    # Link komentara