Vesti -

Filip Cepter hoće i "Optiku"

Beograd -- Na tender za prodaju 59,9 odsto kapitala beogradske "Optike" stiglo je šest ponuda, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Izvor: B92
Podeli

Ponude za prodaju većinskog društvenog kapitala preduzeća za izradu i promet optičke robe "Optika" dostavile su kompanije „Houm art and sejls srvisis“ (Home Art & Sales Services) biznismena Filipa Ceptera, subotička "Fidelinka", "Grosoptik" iz Beograda i italijanski „Salmoirađi i Viđano“ (Salmoiraghi & Vigano S.p.a).

Za kupovinu Optike konkurišu i dva domaća konzorcijuma. Jedan koji čine “Veterinarski zavod Zemun” i “Beta ITH PBB” iz Beograda i drugi sastavljen od beogradskih firmi “Lili Drogerije” i “Fins Trejd”.

Na osnovu izvršene analize kvalifikacione i dodatne dokumentacije mišljenja savetnika Agencije za privatizaciju, Tenderska komisija je konstatovala da svi ponuđači ispunjavaju kvalifikacione uslove.

Tender za prodaju 59,9 odsto akcija preduzeća za izradu i promet optičke robe "Optika" objavljen je 28. septembra prošle godine.

Na prodaju je ponuđeno 50 odsto akcija koje su u vlasništvu Akcijskog fonda i deset odsto akcija u vlasništvu Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, što je ukupno 34.073 akcije "Optike". Preostale akcije tog preduzeća su u vlasništvu malih akcionara.

Trenutna cena jedne akcije "Optike" na Beogradskoj berzi je 7.000 dinara, dok je najviša zabeležena bila 10.000 dinara.

Pravo učešća na tenderu imale su firme koje se najmanje tri poslednje godine bave istom delatnošću kao "Optika" i čiji je prihod u prošloj godini bio veći od četiri miliona evra, kao i investitori čija aktiva nije bila manja od 50 miliona evra, odnosno čiji je prihod bio veći od deset miliona evra.

Inače, "Optika" je bila u žiži javnosti krajem 2005. i početkom 2006. godine, kada su tri domaće i dve strane kompanije, od kojih je jedna bila iz Italije, a druga sa Sejšelskih ostrva, objavile ponudu za njeno preuzimanje.

Zainteresovani za "Optiku" bili su italijanska kompanija „Liepota okjali“, beogradska firma "Mega tabak", transportno preduzeće "Sani" iz Šapca, "Veterinarski zavod" iz Beograda i "Midhol investment" sa Sejšela

Postupak preuzimanja "Optike" nije sproveden do kraja jer je Agencija za privatizaciju odlučila da ne deponuje državni, većinski paket akcija tog preduzeća, a protiv prodaje su bili i mali akcionari koji drže 40,1 odsto akcija.

Optika zapošljava 327 radnika i ima 63 radnje u Srbiji, od toga 33 u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.