- Komentari -

Mehur koji samo što nije pukao

Peking -- Druga svetska ekonomija nalazi se u opasnosti zbog prevelikih ulaganja u nekretnine, kao i njihovih nerealnih cena.

Izvor: BIF
Pošaljite komentar
  1. Slobodni Klikeri, 1. septembar 2014 21:06

    Ako si ti živeo u Kini ja sam živeo u stambenom kompleksu na Marsu.
    (samo da primetim, 2. septembar 2014 11:15)

    # Link komentara

  2. @Slobodni Klikeri
    Ja sam se u Kinu doselio pre tri meseca i situacije je bitno razlicita. I ja sam iznajmio stan (firma placa) u odlicnom delu grada Wuxi i kosta mnooogo vise od 250 dolara, tacnije oko 2000. Stvari se ovde menjaju neverovtnom brzinom, ono sto je bilo juce ne mora da bude danas. Suludo se gradi, putevi, zeleznica..ma sva moguca infrastruktura. tacno je samo da ima mnogo izgradjenih stanova koji zvrje prazni, ali kineska srednja klasa jos uvek nije dostigla tu kriticnu brojnost sto ne znaci i da nece za koju godinu. Kinezi ne rade za 5 dolara dnevno, bar ne u Jingsu provinciji gde ja zivim. Radnik na gradjevini zaradjuje oko 500 dolara, a obicni kancelarijski cinovnici oko 900 dolara. Zavarivac u mom brodgradilistu je pre 5 godina imao 150 dolara platu, a sad ima oko 700. Na ulicama se voze opasno dobri automobili. Kinezi nisu blesavi, imaju drzavu par hiljada godina i siguran sam da znaju sta rade. Ponavljam ovo sve vazi za Jiangsu provinciju koja je vrlo razvijena, za druge ne znam...
    (Milan, 2. septembar 2014 10:44)

    # Link komentara

  3. prica o kineskom mehuru koji samo sto nije pukao se prica vec dobrih 15 godina. za razliku od zapadnih zemalja kineska ekonomija je strogo pod kontrolom drzave i nije toliko izlozena mesetarenju i mogucnosti da se otrgne van kontrole. mislim da kinezi ipak znaju sta rade.
    (wer, 2. septembar 2014 10:21)

    # Link komentara

  4. Dragi zapadni strucnjaci, Kina nema liberalno kapitalisticko trziste kao vi na kome radi ko sta hoce vec drzava diktira sta, gde i koliko ce se proizvoditi. Tako da te vase hipotekarne price zbog kojih ste i napravili svetsku ekonomsku krizu kako biste se obogatili na brzinu u Kini ne piju vodu.
    (Saldzo, 2. septembar 2014 10:07)

    # Link komentara

  5. Valjda smo svi naucili onu lekciju od Borisa Tadica: "kriza je nasa sansa".
    (kriza je nasa sansa, ali malo sutra, 2. septembar 2014 03:00)

    Dozvolio bih sebi da ispravim cijenjenog predhodnog komentatora: ne kaze se "Malo sutra", nego "Malo morgen" (ako se secate reci dragog nam vodje) :)
    (Vladimirr, 2. septembar 2014 09:54)

    # Link komentara

  6. Ma kakva kriza,nisu kinezi navikli na luksuz da bi bili u krizi.
    (misterx, 2. septembar 2014 08:50)

    # Link komentara

  7. Ne bi se ja ovome radovao. Secate se kako su se pre koju godinu rusofili i kojekakvi antiglobalisti i levicari radovali svetskoj ekonomskoj krizi, sve misleci da ce to nas da zaobidje, pa mi ovde nastradasmo gore od svih, 200-400 hiljada nezaposlenih u Srbiji je bilans. Tako ce vam biti i sada, ako mislite da neko tako veliko trziste moze da se zatrese, a da mi to ovde ne osetimo, grdno se varate. Kriza u Kini, ce garant imati neke implikacije po zapadne ekonomije, a onda dolazimo i mi na red.
    Valjda smo svi naucili onu lekciju od Borisa Tadica: "kriza je nasa sansa".
    (kriza je nasa sansa, ali malo sutra, 2. septembar 2014 03:00)

    # Link komentara

  8. Peking na vodi.
    (WTF, 2. septembar 2014 00:55)

    # Link komentara

  9. Sto je babi milo to joj se i snilo.
    Kina ima privredni rast od 10% svake godine poslednjih 30 godina.
    Od nje moze da se uci. Nece tu biti nikakvog kolapsa kao u SAD.
    (juan, 1. septembar 2014 23:34)

    # Link komentara

  10. Manite se Kineza. Gledajte u svoje dvoriste
    (iskustvo uci, 1. septembar 2014 22:42)

    # Link komentara

  11. Upravo tako - Kina je pred recesijom i necemo jos dugo cekati na to. Zainteresovanima preporucujem reportazu o kineskim gradovima duhova : [link]
    (ralno, 1. septembar 2014 22:31)

    # Link komentara

  12. Ziveo sam u Kini neko vreme,pre nekoliko godina,pre krize. Stan i citav kompleks u kome sam ziveo bio je fantastican. Baste,cvece,fontane,bazen,ogroman stan,sve lepo,novo,sredjeno,cvece se zaliva svako jutro,ma divota. Pored tog kompleksa gde sam ja ziveo (velicine kruznog toka na Slaviji,zgrade su isle kruzno) gradilo se jos nekoliko slicnih i vecih. I ja jedan dan prosetam samo po tom mom kompleksu,onako da malo uzivam u onoj lepoti i ustanovim da je jedno 70% stanova potpuno prazno. Da nema nikoga ni u najavi. I nista se nije promenilo ni u narednih nekoliko meseci koliko sam se tu zadrzao. Koji je njihov racun nemam pojma. Pricalo se da ,kao,u narednim godinama ocekuju veliki priliv stanovnistva iz ruralnih predela,ali mi je ta prica bila suluda jer,iako je taj moj stan bio oko 250 evra mesecno,sto je dzabe za takav luksuz, za njih je to kao da u Srbiji placam stan 2000 evra sa platom od 150-200 evra. Kako su oni mislili da taj narod placa kirije ili kupuje te stanove,a radi za 3,5,6 dolara dnevno pojma nemam. I sada bih bas voleo da mogu da odem i da vidim ima li stanara u tim zgradama gde sam ziveo.
    (Slobodni Klikeri, 1. septembar 2014 21:06)

    # Link komentara

  13. Kriza iz 2008. je pretila da parališe izvozno orjentisanu kinesku privredu. da bi sprečili kolaps, Kinezi su počeli da razvijaju unutrašnje tržište. Ljude koji su ostali bez posla su zaposlili u građevinarstvu i počeli da grade. Sada su se javila dva problema. Prvi je da su mnogi građevinski objekti sagrađeni da bi se zaposlili ljudi i ubrali politički poeni, a ne zato što je zaista postojala potreba. To su ti čuveni trgovinski centri koji su bukvalno prazni. Drugi problem je da se pri izgradnji stanova nije računalo na štedljiv mentalitet Kineza.
    (Zoki, 1. septembar 2014 20:23)

    # Link komentara

  14. Mhm a Kina obara sve zakone poznate u ekonomiji.
     (srki, 1. septembar 2014 20:23)

    # Link komentara

  15. Kina nezadrzivo srlja u propast.

    Prica koja se ponavlja vec 6 godina pa nikako da se desi...
    (Igor, 1. septembar 2014 19:39)

    # Link komentara