- Komentari -

Mencinger: Vučiću, uspori

Beograd -- Jože Mencinger, poznati slovenački ekonomista, posavetovao je, u intervjuu Radio Slobodnoj Evropi, premijera Vučića da ne primenjuje šok terapiju.

Izvor: Politika
Pošaljite komentar
  1. Ne znam da li su ljudi sa strane svesni situacije u kojoj se nalazi naša privreda i ekonomija i koliko još dugo u postojećem stanju mi možemo izdržati. Ne vidim da je vlada bezobzirno ušla u celu priču sa reformama, razrezala po penzijama i platama, otpustila odmah gro radnika, već se sve pažljivo prati i procenjuje i u tom smsilu donose odgovarajuće mere za pokretanje privrede.
    (svest, 24. jul 2014 13:38)

    # Link komentara

  2. Nije mi baš jasno na osnovu čega je izvučen ovakav zaključak. Potpuno se slažem sa Ivanom Nikolićem i mislim da u situaciji gde premijer i vlada pažljivo mere svaki korak, gotovo svakodnevno imaju niz sastanak i konsultacija i sa privrednicima i sa predstavnicima radnika, svakako ne ide u prilog priči o šok terapiji već o nameri da se nađe odgovarajuće rešenje koje će pokrenuti privredu i tržište, ali i sačuvati postojeća radna mesta.
    (jasnox, 24. jul 2014 13:11)

    # Link komentara

  3. Tipično za 'domaće ekonomske experte', lupetaju dok ih narod plaća
    (Ekonomija 'drž da nabijem', 24. jul 2014 12:23)

    # Link komentara

  4. Osnovni problem Srbije je mentalitet nerada:

    Oni koji bi zeleli da rade, bilo zemljoradnici ili zanatlije, ne mogu da se takmice sa proizvodjacima iz Evrope, jer su im cene visoke u odnosu na inostrane za bar 20-30%.

    A ova razlika nije usled manje subvencije od strane drzave Srbije (iako i to utice), vec zbog trgovaca monopolista, koji sebi uzmu tih 20-30% posto na sirovinama. Isto toliko se gubi i prilikom pokusaja izvoza, jer ako neko nije clan odgovarajuce mafije( tj. politicke stranke), nece moci da dodje do mogucnosti da svoje proizvode izveze. Cak i ako postane izvoznik, on postaje i platioc reketa monopolistima.

    Dakle mnogi bi da zive bez rada, sa muckama i iz trgovine.
    (M.Cs, 24. jul 2014 10:58)

    # Link komentara

  5. Po tuđoj zadnjici 100 batina malo. Da li iko, a pogotovu ekonomista misli da je normalno da ja sa državnim fakultetom radim za 300e, prekovremeno i da mi plata kasni, a da ovi instant "intelektualci" u državnom sektoru imaju sve moguće beneficije, ogromne plate, a da pritom NE RADE?!
    (Koala, 24. jul 2014 10:50)

    # Link komentara

  6. Dokle više da nas usporavaju ? Taman vlada pocne nesto da radi za građane i državu i eto odmah nekome to smeta što Srbija ide ka boljem životu.Nema stajajanja samo napred ako nekome to smeta pa ne mora ni da gleda kako gradjani u Srbiji počinju da žive,kako ce deca ovde ostajati a ne da idu u stranim zemljama da studiraju i zapošljavaju se.Zato samo napred nema nazad punom snagom trebamo dati podršku da buemo jedno telo.
    (Rukometaš, 24. jul 2014 10:37)

    # Link komentara

  7. Jedino sto se uradilo su za sada prazne price i obecanja!Sadili su sljive, polagali kamene temeljce, presecali vrpce i na tome ostalo. Dajte nam statistiku koliko je privatnih firmi ugaseno ili u stecaju a koliko je novih registrovano i aktivno? Gde su ti silni stranci sa svojim investicijama? Koga ste doveli i koja su to nova radna mesta otvorena? Sta se to po pitanju koridora uradilo, koliko km novog puta je uradjeno? Samo se muze i cedi a nista ne radi!!! Ako niste sposobni da uradite, raspisite medjunarodni tender neka neko uradi puteve kroz Srbiju, za uzvrat mu dajte koncesiju. Ne odgovara Vam, kako bi tu bilo prostora za "kraduckanje"? To je valjda dozvoljeno i porazumeva se!? Ostace od nas samo prah i pepeo!!! Isti likovi su danas ministri samo su im titule i zaduzenja drugacija. Kako mozete biti strucnjak za ekonomiju, saobracaj i energetiku? 3u1 !!! da da da. Najbolje zanimanje u Srbiji je politicar!!! Bez zute banke ulozene u biznis uzimas koliko vam treba. A da pre toga kupis zvanje akademskog gradjanina ove nase prestonice!
    (Aleksandar, 24. jul 2014 10:12)

    # Link komentara

  8. Oprostite, a u cemu da uspori? U iznosenju planova ?
    Jedino sto su za vise od dve godine uradili je Zakon o radu.
    U Srbiji se u drzavnom sektoru zivi i ponasa kao u doba komunizma ( ne radis nista uzmi koliko hoces) a u privatnom je opsta borba za opstanak.
    Do kada vise da izdrzavamo tu hordu neradnika ?
    (Dragan, 24. jul 2014 09:32)

    # Link komentara

  9. Mala digresija... Hteo bih da pitam botove (postujem ljude, rade za sta su placeni), da li zaista misle ono sto pisu? Moze i anoniman odgovor... Ako zaista misle, onda imam drugo pitanje... Pre par godina, gospodar premijer je prelepljivao Bulevar Zorana Djindjica sa Bulevarom Ratka Mladica. Bio je zestoki protivnik EU i reformi. Njegovu promenu i razumem... Politicar je, oni prodaju veru za veceru. Nego vi mi niste jasni. Vecinom ste bivsi radikali. Kako dopustate sebi tako drasticne promene u zivotu. Razumem posao bota, ali vi ispravljate jednog Mencingera, zurite u reforme, a pre par godina ste vristali protiv EU i reformi?!?
     (dex, 24. jul 2014 09:26)

    # Link komentara

  10. Veljo je tako isto pozivao Miska da uspori malo.
     (ex sns, 24. jul 2014 09:19)

    # Link komentara

  11. Na slovenačkom "uspori" znači "kreni".
     (laik, 24. jul 2014 09:09)

    # Link komentara

  12. Šta ima da nas savetuje ovaj janez,pa ono niti su imali sankcije niti nekog ratnog razaranja,našim građanima uskraćivali deviznu ušteđevinu u njihovim bankama.Novac koristili 24 godine sada će još i to morati da vrate,a kriza ih sve više zahvata.Kriza zahvata Sloveniju jer ona tržišta koja su koristila koje je imala stara juga raspala su se,sada su i oni u problemima,pa ovaj dotični g-din neka savetuje svoju vladu i neka ne misli o našim problemima.
    (hvala za SAVET,ali to nam ne pada na pamet, 24. jul 2014 09:07)

    # Link komentara

  13. Hvala na savetu ali nekako mi se čini da mi nemamo vremena za usporavanje, moramo da uradimo što više da pokrenemo privredu. Što se tiče zakona o radu, on propisuje minimum prava, a kolektivnim ugovorom mogu da se dogovore bolji uslovi. Time bi sindikati trebalo da se bave.
    (Hemi, 24. jul 2014 09:04)

    # Link komentara

  14. hvala gospodinu Vucicu, za ovako kratak period uspio je sve da uradi.
     (keton, 24. jul 2014 09:03)

    # Link komentara

  15. "najava" AV je poslednji usporivač Srbije!

    posle njega ni daška vetra
    (nebojsa, 24. jul 2014 08:58)

    # Link komentara

  16. Zanimljivi saveti, koji deluju logično. Ali u Srbiji koja je rođačko-burazerski privatizovana, gde je iza svake transakcije veće od 100000 € neka muljaža i nameštaljka, gde ama baš ništa ne funkcioniše dok se ne podmaže... ni ekonomski zakoni, principi i pravila nisu uvek primenljivi.
    Važan je podatak da se postojeći zakoni primenjuju samo u određenoj meri, 80% privrede posluje (manje ili više) u sivoj ekonomiji, 15% zaposlenih radi na crno, a najveći dužnici po pitanju poreza (i ostalim osnovima) su društvena preduzeća, često monopolisti (Srbijagas, EPS, Zastava oružje).
    Postojeća vlada, kao i sve prethodne, ne bavi se sprovođenjem zakona, što podrazumeva kompletnu reformu sistema, i postavljanje stručnih ljudi, već naprotiv. Na ključne pozicije postavlja lojalne, uglavnom nestručne ljude ili bez ikakvog iskustva, pa se i sam zaključak nameće da se reforme svode na prezentovanje u medijima.
    Dokaz: šta je sa mercedesom za koji je AV garantovao da krajem marta izlazi autobus iz fabrike u Srbiji, gde su obećane investicije, šta bi sa obećanim radnim mestima, hapšenjima i procesuiranjima. Šta bi sa stručnjacima, to što je sve svoje saradnike unapredio u doktore ne znači da su stručnjaci. Đilas je optuživan za sve i svašta, pa opet eno ga slobodan ko ptica!?
    Da li se samo meni čini da nas neko debelo laže?!
    (Vojvodinac, 24. jul 2014 08:46)

    # Link komentara

  17. (zozrzo, 23. jul 2014 20:37)

    Потпуно сте у праву!
    (глумац, 24. jul 2014 08:34)

    # Link komentara

  18. Mezinger je samo u jednom u pravu a to je da je svaka zemlja pa i srbija posebno poseban slucaj za sebe,netreba obespraviti radnike ali u srbiji je vladalo boljsevicko ludilo bez ikakve kontrole,eto zadnji primer je " Lasta ",firme gde drzava upravlja moraju dobiti monitoring gde ce da radi kosilica inace ce biti uvek onih koji ce da potamane sve muflone i da ih pretvore u tone kulena i da se prezderu i za takve onda nece nijedna normalna zena da se uda,znaci drustvo svojim rasipanjem podstice belu kugu i onda se cudimo sto nam je drustvo ovako musavo.A kako treba raditi ??,treba napraviti pravi model stimulacije investitorima po formuli jednakoj za sve i to takav da radnik ima 1000-eura platu od koje moze kao covek da zivi.Evo primera,program se zove "boomerang ",znaci ako prodamo " telekom " za 2-milijarde eura (posto onih arapskih 3-milijarde svelo se izgleda na tesno mu ga nane skroji ,znaci use i u svoje kljuse )te pare treba da deponujemo u Brusel i da sluze kao garancija evropskim investitorima od 30% za svaki projekat koji donesu i izgrade u srbiji ( jer mi smo bezidejni i glupi i neznamo nista o projektima )a resto bi finansirale kucne banke onih koji grade projekat,nasi mamlazi bi osnovali "kontrol bank" koja bi to pratila i bila suvlasnik tih 30% do isplate kredita od 5-godina,tada bi 30% bilo prepusteno vlasniku i tu je ta stimulacija a 30% koje je vraceno kroz kredit islo bi nazad u Brusel za novi krug,ZATO se i zove "BOOMERANG",ali ova formula je za pametne...
    (krle - dron, 24. jul 2014 08:33)

    # Link komentara

  19. Živim i radim u Švajcarskoj. Ovde je zakon o radu na strani kapitala. To znači, bez obzira na kojoj si poziciji i koliko dugo radiš, gazda te može uvek momentalno otpustiti bez ikakvog obrazloženja, čak i ako si na bolovanju (imaš 15 minuta da uz pratnju osoblja pokupiš svoje krpice). A štrajk je zabranjen zakonom. I šta je rezultat toga? Najjača evropska država, a možda i svetska. Nećeš da radiš --> ćaos amigos, ne moraš, na burzu pa nek se oni brinu o tebi (dobiješ radnu ocenu kojom možeš da se besiš). A na burzi još gore, teraju Boga oca iz tebe, živa mira nemaš. Za svaku proceduralnu, namernu ili nenamernu grešku uvode ti sankcije (uvek novčane). Svi su sretniji ako rade nego ako su na burzi. I da li se neko buni? Ne niko! Ni zakonodavac, ni udruženje poslodavaca, ni udruženje posloprimaoca, ni sindikati - niko.
    Prvog dana kad napravite takav zakon u Srbiji, doživećete raj. Ovo sve drugo je mazanje marmelade na bajat hleb (tako da odozgo imaš slatko i ne vidi se šta je ispod, a ispod plesnjivost koja dugoročno uništava, i društvo i pojedinca). Dakle, zakon koji je vlada predložila je previše liberalan i neće uspeti. Pozdrav iz Švajcarske!
    (ne slažem se, 24. jul 2014 07:41)

    # Link komentara

  20. da, treba otpustiti neradnike ali i one koji "svašta" rade?
    (vlada, 24. jul 2014 07:38)

    # Link komentara

  21. ===
    Словеначки економиста Јоже Менцингер нас добронамерно саветује и годинама се бори против догме о директним страним инвестицијама, коју су „посејале“ међународне финансијске институције:

    „Велики део страних директних инвестиција у европским земљама у транзицији је, у ствари, представљао багателну куповину имовине у приватизацији, а та средства нису отишла у фиксне инвестиције већ у потрошњу и увоз. Управо то представља јаку везу између прилива страних директних инвестиција и огромних дефицита текућег рачуна.“

    „Основи проблем развијених земаља је што имамо вишак производње, а недовољно тражње – а када се као решење уводи штедња, то је по мом мишљењу сасвим погрешно. Ако један штеди, а други разбацују – то је добро за њега, а ако сви штеде – то је пропаст (за све).“
    ===
    Цитирано према линку:
    [link]/
    (Инфо, 24. jul 2014 07:37)

    # Link komentara

  22. Pobrkao loncice! Kad kazes reforme ti mislis:
    1. Zakon jednak za sve i za one koji rade kod privatnika (zakon se ne postuje i nemaju nikakva prava, samo da umru) i u drzavnim sluzbana.
    2. Privatizacija svih drzavnih firmi, preduzeca kako ne bi i dalje imali Biftek Direktore i odbore koji samo za Sebe rade dobro.
    3. Kulturoloska revolucija...

    Toliko :)
    (JoVo, 24. jul 2014 07:32)

    # Link komentara

  23. "Srbija se zavarava da će privući strane investicije na taj način što će da snizi plate i smanji prava radnika."
    ---…--
    Mislim da je covek ovom jednom recenicom sve rekao ovim nasim "strucnjacima" poput Vucica, Vulina, Kornelije, Krstica, Radulovica .....
    ps. ali "strucnjaci" se na to ne obaziru, jer NEMA nikakvih zakonskih posledica po njih, a korist od mentora je isuvise primamljiva.
    (mikin, 24. jul 2014 07:32)

    # Link komentara

  24. E,sramoto jedna.Prvo se informisi o liku i delu coveka koga kritikujes.Joze Mencinger nije komunista nego najveci svetski ekonomista.Jedini ministar ekonomije koji je rekao NE MMF-u i oterao ih iz Slovenije zahvaljujuci cemu je ista 50 god.ispred Srbije i 20 ispred Hrvatske.O detaljima njegovog rada procitaj sam.
    (mozak, 23. jul 2014 18:48)

    Covece , ne raspravljaj sa SNS - botovima. Sta pokusavas njima da objasnis? Za njih je dobro samo ono sto Vucic kaze, napise, pomisli....Sve ostalo sto je napisano, izgovoreno, publicirano za njih predstavlja atak na njihovog ljubljenog. Svi ostali su izdajice. To je isto kao da amebama pokusavas da objasnis nesto.
    Pa oni jos uvek misle da telefonski imenik predstavlja necija "Sabrana dela".

    "Dijagnosticar", Nis
    (Sasa, 24. jul 2014 07:15)

    # Link komentara

  25. "za ovog poljoprivrednika ajde reci koliko ti dobijas subvencije i koliko pravis prihod..posto svi idemo na pijaci i vidimo koliko nas derete na ceni a uvoznicki artikli jeftiniji ... (rudar misko, 23. jul 2014 18:00) "

    A što se ne bi ti , blago meni, iz zemlje vratio na zemlju, ako si rudar u opšte a ne neko ko u kladionici po ceo dan bulji u monitor, motiku u šake kad je tako lepo na ovoj sparini, oderi i ti nekog sa cenom,pa bog da te vidi ?
    (Branko Von Beca, 24. jul 2014 06:47)

    # Link komentara

  26. Ma nema Jože pojma! Nasi politikanti i ekonomisti su najjaci na svetu! Ja slepo verujem nasima. Pa pogledajte samo nasu politicku elitu. SAD nam zavide... Jedan Toma Nikolic, jedan A.Vucic, Dačić, Tasovac, Vulin, pa ministri odbrane, policije, pravosudja, skolstva... Pa koja vlada ih ne bi pozelela. EU pravi kataklizmicnu gresku sto Srbija jos nije usla u nju!
     (Sinisa, 24. jul 2014 06:36)

    # Link komentara

  27. Prošli zakon je bio loš.Ali ovakav zakon za ovo podneblje će bukvalno isprazniti zemlju.Videćete.I onda će naseliti neke ljude iz neke nedođije i dati im lopate u ruke da kopaju Dunav-Morava-Solun.
    (M.Popović, 24. jul 2014 05:51)

    # Link komentara

  28. Hahhhahahah :) Koju sok terapiju?
    (Nimrod, 24. jul 2014 04:57)

    # Link komentara

  29. Slovenija je usla u EU sa 10 drzava u paketu i bila je najjaca i prva medju njima a nakon 10 god.je dospela kao pretposlednja u EU.Razlog tome sto je upravo to sto je sporo ili nikako resavala ove probleme.
    (mer, 24. jul 2014 04:26)

    # Link komentara

  30. Ma jok, ja kažem, Vučiću ubrzaj i otpusti sve koji nisu SNS iz državnih ustanova...ja nisam SNS...da vidimo dokle ćeš da uštediš. Posle ni ove botove nećeš morati da plaćaš debelo kad ih zaposliš na naša mesta, jer će da žive od "jakih" državnih plata
     (Milan, 24. jul 2014 04:21)

    # Link komentara

  31. Ovaj intervju je objavljen jos pre par dana.
     (Ivan Novkovic, 24. jul 2014 03:58)

    # Link komentara

  32. "Prava jesu smanjena, ali smanjenje se ogleda u tome što ranije nije postojao rizik da se u javnom sektoru izgubi posao i da se otpusti radnik koji ne radi", kaže Nikolić.


    Ali od danas! Otkazi ce da pljuste za sve neradnike. hahahaha
    Zna li neko nekoga da zna nekoga ko zna, ili je cuo da je neko otpusten iz javnog preduzeca? Ako izuzmemo politicke otkaze, kad se promeni stranka u opstini i sl.! Drustvena preduzeca su kao krava jedna debela, samo, svi se kace a niko ne pusta...
    (sUmadinAc, 24. jul 2014 03:46)

    # Link komentara

  33. Vucicu, odlazi!
     (Ironije Mudri, 24. jul 2014 01:30)

    # Link komentara

  34. Citam i (ne)verujem.
    p.s. Odnosi se na komentare.
     (lud, 24. jul 2014 01:20)

    # Link komentara

  35. Mencinger: Vučiću, uspori
    Ma jok bolan, ubrzaj jos vise provalija je sve bliza.
    Mi dok ne zavrsimo u bunaru necemo doci pameti.
    Umesto da zasucemo rukave i napravimo nesto sami ko sav uspesan svet mi cekamo stranu milostinju. Doci ce stranac da svoj kapital procerda u Srbiji, malo morgen.
    (stara fora, 24. jul 2014 00:56)

    # Link komentara

  36. Не брини Менцингеру, премијер је меког срца.
    (Јаба даба ду, 24. jul 2014 00:56)

    # Link komentara

  37. Pogrešno je čovek shvatio šta se kod nas dešava. Mi samo "ko bajagi" izvodimo reforme, borimo se protiv korupcije, kriminala, partiskog zapošljavanja, nezaposlenosti ...itd...
    Cilj je biti na vlasti, jer dok si na vlasti nije bitno šta se dešava, najbolje je da se ništa ne dešava, za tebe uvek ima dovoljno, i para i funkcija (za zanimaciju, da ne bude dosadno).
    E sad, mali je problem što se narod ućutao, nema izduvnih ventila, nema hleba i igara u količini koja je dovoljna za uspavljivanje. U svakom slučaju biće zanimljivo, posebno za ove koji u bajke veruju, mi ostali smo bar to prevazišli pa nas ništa ne može ni iznenaditi.
    (Pera ložač, 24. jul 2014 00:33)

    # Link komentara

  38. U pitanju je "ekonomista", koga niko vise u SLO ne sljivi 5%, jedino jos par oldschoolerskih novina iz SFRJ vremena. Sve, ali bas sve, sto je mogao, napravio je pogresno. Da ne pricam o njegovim teorijama o nacionalnom interesu, koji je na kraju SLO kostao ove krize, u kojoj smo sad. Jer je bila osnov i postavila je temelje za pajtaski kapitalizam, koji nam se desio. I kostao milijarde eura u "kolateralnoj" steti (pa platice narod, jel?).
    (Slovenac, 24. jul 2014 00:30)

    # Link komentara

  39. Slovenac je u pravu. Smanjivanje ionako malih radnickih prava u privatnom sektoru je zlocin! Javni sektor je i dalje zasticen kao beli medvedi. Umesto da uvede stednju u javnom sektoru, smanji potrosnju i otpusti partijske parazite, on legalizuje izivljavanje nad radnicima u privatnom sektoru
     (Mik, 23. jul 2014 23:29)

    # Link komentara

  40. upamtite-sistem nece protiv sebe.
    da je sistem hteo reforme ne bi bilo ratova 90-ih, stambolic bi bio ziv.

    niste svesni kolikk je reket pokretac svega u srbiji. pustanje novca od droge u javna preduzeca isplacuje vase zarade a ne krediti
    (nema deda mraza, 23. jul 2014 23:14)

    # Link komentara

  41. Ko je ovaj Nikolić? Tomin rodžak? Lupeta ki otvoren prozor!
     (komentator, 23. jul 2014 23:10)

    # Link komentara

  42. Upravu je covek sto govori nasem dragom premijeru da uspori jel se previse zahuhtao da nas unisti sto pre lepo kaze covek da Vucic gleda jedan evro jedan covek sto je naravno sasvim pogresno kao i zakon o radu i svi drugi zakon koje on predlaze kao premijer treba da se malo okrene iza sebe sta je on u zivotu radio nista naravno.
    (jasmina, 23. jul 2014 22:55)

    # Link komentara

  43. nemate argumenata da biste Vi davali nekome savete, a pogotovu ne najperspektivnijem premijeru
    (jug, 23. jul 2014 21:02)
    Au a taj tvoj premijer je strasno veliki strucnjak za ekonomiju.Do pre dve godine covek nista nije radio sem sto je mintingovao i lupetao po Skpstini.Doduse i sad mu ovo drugo,nije bas toliko strano.Jedina razlika je sto je sad vlast pa moze da lupeta svuda.
    (auuu, sta naprica, 23. jul 2014 22:55)

    # Link komentara

  44. Reforme su nam preko potrebne. Mora se promeniti svest naroda i svako treba da shvati da dolazi vreme u kome ce opstati samo radni i odgovorni ljudi.
    (Joxy, 23. jul 2014 22:52)

    # Link komentara

  45. Ako Vučić pročita ovo, kazaće - "Veću glupost nisam pročitao."
    (A., 23. jul 2014 22:40)

    # Link komentara

  46. Smešni su mi komentari pojedinaca koji bez imalo poznavanja dela Jože Mencigera govore o njegovoj stručnosti.U pitanju je vrhunski ekonomista čije se mišljenje i stav uvažavao još u vreme SFRJ.Mislim da bi bilo dobro da se predsednik naše Vlade konsultuje s njim, a ne sa raznim istrošenim političarima sa Zapada.
    (Voja, 23. jul 2014 22:21)

    # Link komentara

  47. Reforme ma koliko bile bolne ne sme da se odlažu ,to su stvari koje se najviše tiču Srbije . Ne treba da nam motiv za to bude EU ili šta već nego prosperitet same države.
    (limona, 23. jul 2014 22:08)

    # Link komentara

  48. Svakako je dragoceno cuti misljenja raznih eksperata i strucnjaka. Vucic nije ekonomista, ali je do sada mnogo puta pokazao da ima sluha da napravi strucan tim ljudi, koji ce predloziti i uraditi najbolje za Srbiju. Ne sumnjam da ce vladine mere doneti boljitak Srbiji.
    (Panonski, 23. jul 2014 21:32)

    # Link komentara

  49. Hah...polupismeni bez dana radnog staza SNS zombi botovi objasnjavaju poznatom ekonomisti kako on nema pojma.

    Nadam se da je ovim novim zakonom o radu omogucen beneficirani radni staz za botove.
    Toliko kuckanja, lajkovanja, velicanja...i tako svaki dan. Ne moze to svako.
    (goran, 23. jul 2014 21:24)

    # Link komentara

  50. U svakom slucaju treba reci iz pristojnosti kako dolikuje gradjaninu Sbije jedno Hvala Vam Gospodine Mencingeru na savetima, oni ako imaju osnove uvek dobro dodju, ali kao sto sami kazete sve se toliko promenilo, apsolutno se slazem sa Vama. Slovenija kada je usla u EU je bila za primer svima kada je ekonomija u pitanju, sada takvo stanje nije, iz mnogih razloga. Tako da se bojim da ako sopstvenoj zemlji niste u stanju da pomognete svojim savetima, a kako biste to mogli Srbiji, i Aleksandru Vucic.
    (PALMA - NA - OBALI - MORA, 23. jul 2014 21:22)

    # Link komentara

  51. Ima Slovenija previše i svojih problema da bi nama solila pamet
    (Srbin, 23. jul 2014 21:12)

    # Link komentara

  52. nemate argumenata da biste Vi davali nekome savete, a pogotovu ne najperspektivnijem premijeru
     (jug, 23. jul 2014 21:02)

    # Link komentara

  53. Reforme su trenutno najbitnije za napredak i razvoj naše zemlje, u to nema sumnje. One se definitivno moraju sprovesti do kraja i u što kraćem roku. Ni malo ne smemo usporavati kada smo napokon na dobrom putu ka ekonomskom oporavku i razvoju naše zemlje.
    (Urban, 23. jul 2014 21:00)

    # Link komentara

  54. Ovaj je neki kocnicar?
    (masinovodja, 23. jul 2014 20:56)

    # Link komentara

  55. Pa mora brzo nece tajkuni i bizMismeni koji su sponzori ovog rezima da cekaju, primer je zakon o radu/robovlasnistvu koji je i napravljen i usvojen po njihovom diktatu i za njihove potrebe, za parazite i botove on ne vazi, za njih vazi zakon o drzavnim sluzbenicima, zakon o platama državnih sluzbenika i uredba o naknadi troskovima i otpremninama drzavnih sluzbenika, sto te zakone nije Vucic reformisao.
     (Bojan, 23. jul 2014 20:53)

    # Link komentara

  56. Vucic samo glumi sprovodjenje reformi. Ono ne moze da se izvede bez revolucije, jer je sistem potpuno metastazirao. Sa jedne strane imamo gomile parazitskih partijskih poslusnika, bez cije podrske nema ni vlasti, a sa druge strane tajkunsko-udbaski lobi koji svo bogatstvo drzi u svojim rukama. Kada se to shvati, onda je jasno da od reformi nema nista jer niko nece dobrovoljno da unisti sebe. Kako ce se stvari razvijati, to se ne moze precizno predvideti, ali je izvesno da nicemu dobrom se ne trebamo nadati!
     (zozrzo, 23. jul 2014 20:37)

    # Link komentara

  57. Mecingeru...Srbija je na ivici ambisa.Reforme koje sprovodimo su neophodne za napredak i razvoj zemlje i moraju se sprovesti što pre.Mi vremena za čekanje nemamo.
     (Dalibor ARCS, 23. jul 2014 20:32)

    # Link komentara

  58. I treba da se izvini, kada govori nepromisljeno.
    (Galija carska, 23. jul 2014 20:26)

    # Link komentara

  59. "Pokazuje se, da je u svim zemljama koje su više liberalne nezaposlenost veća"

    Rece Mecinger dok je nezaposlenost u USA 6%. Toliko o tome...
    (Andrej, 23. jul 2014 20:23)

    # Link komentara

  60. Ne treba biti veliki stručnjak, pa zaključiti da je gospodin Mencinger potpuno u pravu. Vučić je zabio glavu u pesak i samo gura. Vodi nas direktno u katastrofu. Na žalost, kada većina to bude shvatila, biće prekasno.
    (VS, 23. jul 2014 20:20)

    # Link komentara

  61. E,sramoto jedna.Prvo se informisi o liku i delu coveka koga kritikujes.Joze Mencinger nije komunista nego najveci svetski ekonomista.Jedini ministar ekonomije koji je rekao NE MMF-u i oterao ih iz Slovenije zahvaljujuci cemu je ista 50 god.ispred Srbije i 20 ispred Hrvatske.O detaljima njegovog rada procitaj sam.
    (mozak, 23. jul 2014 18:48)

    Da li si svestan da se raspravljas sa botom? Njihova znanja o ekonomiji, i njihova znanja uopste, mogu se porediti jedino sa znanjima nesvrsenog osnovca - i to ne odlikasa.
    (Jack, 23. jul 2014 20:16)

    # Link komentara

  62. nudi se za upraznjeno mesto u vladi
     (milan, 23. jul 2014 20:09)

    # Link komentara

  63. Srbija nema vremena za gubljenje. Bio je kranji trenutak da se donese zakon kojim se jasno odvaja radnik od neradnika i kojim se dozvoljava stimulacija radnika i destimulacija neradnika. Slovenački zakoni koji uređuju radne odnose nisu ništa povoljniji za radnika u odnosu na zakon o radu u Srbiji sa sve novim izmenama.
    (milan021, 23. jul 2014 17:42)

    Паметнице моја, молим те да ми објасниш како ће нови супериновативни закон одвојити радника од нерадника и како дозвољава стимулацију радника и дестимулацију нерадника. Хвала.
    (Премијер А.В. Аца, 23. jul 2014 20:06)

    # Link komentara

  64. Sumnjam da je Slovenija bila u takvoj krizi kao mi, pa ne mogu znati kako nam je. Ovde je situacija, ili svi stežu kaiš, ili ćemo biti bez pantalona!
    (Bobaz, 23. jul 2014 20:05)

    # Link komentara

  65. Dobar je i ovaj tempo! A dobre su i odluke. Deluje mi da ih Vlada donosi u pravo vreme!
    (Dusan, 23. jul 2014 20:05)

    # Link komentara

  66. Vucic ,da je hteo sok terapiju,Laza bi ostao ministar!
    (Igor, 23. jul 2014 20:04)

    # Link komentara

  67. "Pravilo je: jedan čovek – jedan glas". To je trebao da kaze 89-e god. da se YU sacuva buduci da Srbi predetavljaju vecinu stanovnistva i da su se svi drzali pravila demokratije. Odbijeno. Usput, danasnja ekonomska dinamika nema striktno nikakve veze sa nekom zastarelom demagogijom. Neka gospodin analizira gde je Juzna Koreja koja je imala isti BNP po stanovniku kao YU u 1960-oj, a gde su danas oni a gde mi. Cifre govore sve.
    (cuki, 23. jul 2014 20:04)

    # Link komentara

  68. Dugo smo stajali u mestu i samo što je načinjen prvi korak. Gde da usporavamo!
    (lepeza, 23. jul 2014 18:50)
    Srbija nema vremena za čekanje! A ni građani!Menjajmo sopstvenu svest!
    (možemo mi to..., 23. jul 2014 20:03)

    # Link komentara

  69. tresnuce pa ce usporiti naglo
     (milutin, 23. jul 2014 20:03)

    # Link komentara

  70. Srbi: Ma šta zna ovaj, ko je ovaj?!
     (sasa, 23. jul 2014 19:57)

    # Link komentara

  71. Reforme su krenule i nema mehanizama za usporavanje.Zustro i samo napred
     (vule 011, 23. jul 2014 19:55)

    # Link komentara

  72. Daj prvo svi da se zaposlimo pa cemo onda da trazimo povecana prava. Nema mnogo smisla traziti prava u radnom odnosu ako je toliki deo populacije bez posla.
    (dax, 23. jul 2014 19:53)

    # Link komentara

  73. Ajde to objasni radikalu koji je nikada nije radio.
     (Zoran, 23. jul 2014 19:50)

    # Link komentara

  74. Samo kada bi ekonomska pravila vazila za ovu drzavu.Srbija nema ekonomski sistem.Samo koristiti tu rec sistem je diskutabilno jer bi to znacilo da postoji neki red i ogranizacija.Ja volim rec septicka jama.Najbolje resenje koje bi Vucic mogao da nama narodu pruzi je ostavka i prekid bavljenje politikom i gasenje njegove stranke bivsih radikala.Jos kada bi to i Ivica Dacic uradio sa njegovom strankom bilo bi sjajno.Sve ostalo od ovog pobednickog tima iz devedesetih je za nas katastrofa.
    (Dragutin, 23. jul 2014 19:49)

    # Link komentara

  75. Svako mišljenje je dobrodošlo ali ipak mislim da vlada radi pravu stvar za posrnulu ekonomiju. Uostalom naša i Slovenačka privreda nažalost nisu toliko slične da bi se mogle upoređivati.
    (Aco, 23. jul 2014 19:49)

    # Link komentara

  76. Ovaj jos nekapira da je ovo sto rade nazadnjaci jedna VELIKA LAZ i obmana naroda!!!…!!
    (MILENKO, 23. jul 2014 19:41)

    # Link komentara

  77. Odavno ja komentarisem da vodja nema pojma o cemu prica....
     (rus, 23. jul 2014 19:33)

    # Link komentara

  78. Vučiću digni ručnu a gas do daske !
    (daj gas Đo, 23. jul 2014 19:26)

    # Link komentara

  79. Nema usporavanja,idemo napred.
    (amikus, 23. jul 2014 19:23)

    # Link komentara

  80. Lepo je cuti savet, pogotovo ako je dobronameran, ali mislim da Vucic vrlo dobro zna sta mu je ciniti..
    (Mineli, 23. jul 2014 19:21)

    # Link komentara

  81. kakva sok terapija pa mi smo gooodinama dresirani.
     (predsednik, 23. jul 2014 19:19)

    # Link komentara

  82. U prvi mah se zacudih otkud lavina diletantskih komentara u biz sekciji - pogledam malo bolje - a ono AV u naslovu, crvena marama za botove.
    U ekonomiju se razumete koliko i u nuklearnu fiziku, ali samo vi gruvajte jedni drugima pluseve, i hvalite ovog kvazistrucnjaka Nikolica koji jede Vucicu iz ruke, a kad dodje red na vas, onda cete kukati i zapomagati.
    (Jack, 23. jul 2014 19:19)

    # Link komentara

  83. Evo pored vasih komentara se nalazi relamni oglas neke agencije za nekretnine u kojoj je na prodaju super luksuzan stan od 120 kvm u Nusicevoj na terazijama, po ceni od 190.000 evra. To je najbolji pokazatelj da je doslo do velike bezanije iz Srbije, jer se tako nesto pre 5-6 god prodavalo po 400.000 evra. Niko normalan nebi dosao iz Evrope da zivi u ovom institucionalizovanom haosu, gde svako moze da te maltretira i pljacka, a nema nikoga ko bi te zastitio. Srba izbeglica takodje vise nema, jer su svi vec izbegli, pa ni oni vise nisu kupci. Garderoba je na zapadu skuplja samo kad im dodje nova kolekcija, ali ko tamo zivi uvek moze da isprati rasprodaje i kupi povoljno lepe stvari. Mi nismo za poredjenje ni sa kim, osim u rubrikama "verovali ili ne"
    (MunzeLjux, 23. jul 2014 19:10)

    # Link komentara

  84. "Sadimo te parcele na marginalnom području sa kojeg se ljudi stalno iseljavaju", napominje Ilić, ocenjujući da je "valjda u interesu i tim inspektorima, a i državi da ostane neko mlad ovde, da radi nešto. citiram polljoprivrednike!!!…!! grdno se varate!!!!!!
    (LJUBISA, 23. jul 2014 18:56)

    # Link komentara

  85. Hvala Vam Gospodine Mencingeru na savetima,ali kao što sami kažete-sve se toliko promenilo da Slovenija više ni frižider ne može da proda, pa tako se bojim da ako sopstvenoj zemlji niste u stanju da pomognete svojim savetima, a kako biste to mogli Srbiji...Malo je nelogično,priznaćete.
    (Resavac, 23. jul 2014 18:56)

    # Link komentara

  86. Živim za intervjue kada Vučić stane na nekoliko desetina sekundi, da bi prozborio krucijalno bitne rečenice za Evropski preobraz ovog dela Afrike.
    PTC 1 vesti od 19:30 sati mogu jedino totalno pijan pogledati, da mi barem 1% bude istinito.
    Kada sam trezan onda ne gledam takve emisije, samo vapim za izjavama Vučića.
    (Old Shatterhand, 23. jul 2014 18:55)

    # Link komentara

  87. Gospodine najlakse je govoriti iz foteljice,niste se vi suocili sa problemima kakva Srbija ima,da ste osetili te probleme ne biste tako pricali!
    (Bazen, 23. jul 2014 18:52)

    # Link komentara

  88. Dugo smo stajali u mestu i samo što je načinjen prvi korak. Gde da usporavamo!
    (lepeza, 23. jul 2014 18:50)

    # Link komentara

  89. Slovenacki komunista koji se protivi ekonomskim reformama nista novo. Slovenija je zbog takvih u stagnaciji vec godinama. 90tih i ranih 2000tih je bila daleko ispred ostalih balkanskih drzava a pogledajte je danas tek malo bolja. Mecingeru gledaj i uci!
    (srbin, 23. jul 2014 17:06)

    E,sramoto jedna.Prvo se informisi o liku i delu coveka koga kritikujes.Joze Mencinger nije komunista nego najveci svetski ekonomista.Jedini ministar ekonomije koji je rekao NE MMF-u i oterao ih iz Slovenije zahvaljujuci cemu je ista 50 god.ispred Srbije i 20 ispred Hrvatske.O detaljima njegovog rada procitaj sam.
    (mozak, 23. jul 2014 18:48)

    # Link komentara

  90. Srbija ne primenjuje sok terpiju nego vodi uravnotezenu ekonomsku politiku.Mere preduzima postepeno tako da misljenje slovenackog ekonomiste da Srbija hoce sve odjednom,smanjuje prava radnika u korist kapitala nije relevantno.
    (helen, 23. jul 2014 18:42)

    # Link komentara

  91. Njegov stav je da nema univerzalnog leka i da svaka zemlja treba da traži put koji njoj najviše odgovara??? a i kada jednom kupite frižider više vam godinama ne treba!!!…!! cik pogodite sta se stavlja u frizider,i koja bi ga( zemlja )!!!najbrze i najkvalitetnije napunila!a VELIKI visak izvezla!!!cik pogodite ,,STRUCNJACI,,??!
    (LJUBISA, 23. jul 2014 18:40)

    # Link komentara

  92. A zasto bi Vucic trebalo da uspori? Pa Srbija je dosta cekala,i previse ako mene pitate!! Vreme je da se ubrza,promene se moraju desiti sto pre!!
    (milka, 23. jul 2014 18:36)

    # Link komentara

  93. Vučiću uspori i daj ostavku !
    (Neko, 23. jul 2014 18:31)

    # Link komentara

  94. ma idi begaj cuj uspori
     (koki, 23. jul 2014 18:31)

    # Link komentara

  95. Mecingeru, dobro savetuješ, ali nema više vremena. Mi smo na ivici bankrota i ako se sad ne izvučemo, nećemo nikada. Zato su ove mere nagle. Jer je ovo zadnji trzaj da se izvučemo.
    (defender, 23. jul 2014 18:27)

    # Link komentara

  96. Valjda Vucic zna meru i merku u svojoj zemlji, ali u svakom slucaju hvala na savetu gospodinu.
    (HAJDI, 23. jul 2014 18:23)

    # Link komentara

  97. Dobro je što u Srbiji konačno na vlasti imamo političara koji, kada donosi odluke o primeni nepopularnih ekonomskih mera, ne razmišlja o tome kako će te mere imati uticati na njegov rejting.
    (gilče, 23. jul 2014 18:17)

    # Link komentara

  98. Posto necemo da suzbijemo korupciju, sporu administraciju i korumpirano sudstvo daj da stvorimo najbednijeg radnika u Evropi pa ce doci ovde a ne u Vijetnam, blize im je zbog transporta. To je logika
    (aleks, 23. jul 2014 18:03)

    # Link komentara

  99. za ovog poljoprivrednika ajde reci koliko ti dobijas subvencije i koliko pravis prihod..posto svi idemo na pijaci i vidimo koliko nas derete na ceni a uvoznicki artikli jeftiniji ..dakle ostavi ti politiku i rtb bor majstore posto nisi upucen koliko je rtb dao srbiji a da ne pricam onoj jugoslaviji ...a zasto to pisem zato sto takvi kao ti koji imaju zemlju a rade u rtb a sve sami ulizici i neradnici zato sto su umorni sa poljoprivrede ...e takve treba da otpuste iz javnih preduzeca koji imaju hektare zemlje i mogu da prezive a ne sirotinju iz grada toliko i hvala .
     (rudar misko, 23. jul 2014 18:00)

    # Link komentara

  100. Ja sam za to da se sva preduzeca vrate u ruke drzave uz apsolutno rigoroznu kontrolu i kaznu svakog pojedinca. Posto je ovaj Slovenac zaista u pravu, da je region prezaduzen, okrenimo se nasoj privredi i poljoprivredi i proizvodimo sve sami za svoje potrebe (od igle do lokomotive). Sto budemo napravili to cemo jesti ili koristiti. Ovi nakaradni zakoni onemogucice nam da uzimamo kredite kod banaka i ako ce sigurno biti najjeftiniji, ali dzabe kad nema ko da uzme. Ovim nacinom razmisljanja i postupkom Vucica, da su gradjani krivi za ovu situaciju, pa sada moraju da idu u penziju sa sto godina ili da im se umanjuju minimalni minimalci, ne bih se slozio u potpunosti jer narod je kriv jedino sto nije uzeo motku mnogo ranije ali zato ce Vucic brzo da nas podseti sta treba da radimo. Neka natera Malovicku i onog Boska Ristica da isplate odstete sudijama, i po tom istom principu neka natera na odgovornost svakoga ko je uradio bilo sta protiv gradjana i drzave i da preuzme sve konsekvence za donete odluke preko kolena i u licnu korist, e u tome se ogleda pravi reformista. Ja svoju zemlju Srbiju nikada necu napustiti ali bih u ovim trenucima rado iskocio iz koze.
     (Milos, 23. jul 2014 17:55)

    # Link komentara

  101. Vucicu ubrzaj
     (..., 23. jul 2014 17:53)

    # Link komentara

  102. soft heart-the revolution...
     (ajd sad, 23. jul 2014 17:45)

    # Link komentara

  103. Srbija nema vremena za gubljenje. Bio je kranji trenutak da se donese zakon kojim se jasno odvaja radnik od neradnika i kojim se dozvoljava stimulacija radnika i destimulacija neradnika. Slovenački zakoni koji uređuju radne odnose nisu ništa povoljniji za radnika u odnosu na zakon o radu u Srbiji sa sve novim izmenama.
    (milan021, 23. jul 2014 17:42)

    # Link komentara

  104. Srbija nema više šta da proda. DS je našu državu uništio, a novčana sredstva se nalaze po bankovim računima pojedinaca. Tajkuni su uništili privredu, proizvodnju i industriju, jer su se bahato poneli prema radnicimi u svim preduzećima koja su kupili, otpustili su radnike. Mecinger nema pravo ni realnu sliku stvari u srpskoj ekonomiji.Mecinger je upozorio Aleksandra Vučića, ali Mecinger ne zna da će početi izgradnja Južnog toka kroz Srbiju.
    (Diona, 23. jul 2014 17:41)

    # Link komentara

  105. Sviđa mi se deo komentara koji se odnosi na donošenje zakona u interesu kapitala 1 euro 1 radnik. Lepo je Staljin rekao, snaga kapitalizma je armija nezaposlenih. Hajde da dajemo novac nekim novim naraštajima, svršenim studentima sa idejama, dajte njima subvencije a ne Beku, Miškoviću, Spasojeviću i ostalim poznatim licima koji su napravili armiju nezaposlenih. Velike pohvale za autora teksta, dugo se nije čula druga medalja ovih od evrope pohvaljenih reformi. Pogledajte slučaj Makedonije koja je sve učinila da dovede investitore, g-dina Vučića obavestite da ni Evropa nije izašla iz recesije pa da se otimaju oko uslaka na naše trište...…..
    (nebojsa, 23. jul 2014 17:33)

    # Link komentara

  106. zasto stranci komentarisu kad ni ne znaju sta se ovde desava? od reformi nema nista. kako im to nije jasno. imperator prica, i prica i prica. samo najavljuje a nista ne radi. nek objavi ugovor sa etihadom pa da vidimo te njegove reforne.
    (qwerty, 23. jul 2014 17:22)

    # Link komentara

  107. Ne vredi takvima govoriti. Ekstremista ostaje ekstremista a jos ako nema ni jedan dan radnog staza i blage veze o tome sta radi eto narodu belaja.
    (convertito, 23. jul 2014 17:21)

    # Link komentara

  108. Vučić odlično obavlja svoj posao i najbolje zna šta je dobro za Srbiju. Reforme koje sprovodi su neophodne za napredak i razvoj Srbije i moraju se sprovesti u potpunosti i to što pre. Nemamo vremena za čekanje. Napokon se nalazimo na pravom putu.
    (Davorin, 23. jul 2014 17:18)

    # Link komentara

  109. da uspori sa davanjem subvencija Boru, Srbija gasu i Zelezari.
    (Poljoprivrednik, 23. jul 2014 17:16)

    # Link komentara

  110. hahahahaha
     (o'ruk - serbian philosophy, 23. jul 2014 17:15)

    # Link komentara

  111. Gle'j si pos'o, begaj kuci, tamo ti je lepo.
    (KM i FE, 23. jul 2014 17:14)

    # Link komentara

  112. Ja se u velikoj meri slažem. Od šok terapije nema ništa, i to je pokazala privatizacija za vreme 12 godina DOS-ovske vlasti. Čitao sam malko nacrt za fax i bih ga baš nazvao liberalnim. Ali imamo prostu činjenicu da je za vreme važenja proteklog zakona preko 300 000 ljudi ostalo bez posla. Teško da može neko da me ubedi da je taj zakon dobar sa takvim rezultatima.
    (Alexei, 23. jul 2014 17:12)

    # Link komentara

  113. Novi zakoni o radu i penzijama su primereni nasoj trenutnoj situaciji i u njih je uneto taman toliko bolnih mera koliko nasi gradjani mogu da podnesu...Uveren sam da ce tako biti i sa ostalim zakonskim rešenjima i da će vlada i premijer donositi zakone koji uvažavaju situaciju u zemlji i zahteve EU sa druge strane...
    (pera tomic, 23. jul 2014 17:12)

    # Link komentara

  114. Dosta je bilo usporavanja. Pitanje je koliko ce se i predvidjeno sprovesti u delo.
     (Observer, 23. jul 2014 17:10)

    # Link komentara

  115. Sta da uspori kad do sada nista ali apsolutno nista nije uradio , ukljucujuci i zakon o radu u kome nema nikakve bitne izmene.
    (Radnik, 23. jul 2014 17:10)

    # Link komentara

  116. Slovenacki komunista koji se protivi ekonomskim reformama nista novo. Slovenija je zbog takvih u stagnaciji vec godinama. 90tih i ranih 2000tih je bila daleko ispred ostalih balkanskih drzava a pogledajte je danas tek malo bolja. Mecingeru gledaj i uci!
    (srbin, 23. jul 2014 17:06)

    # Link komentara

  117. Pa Vucic ne primenjuje ni sporu ni sok ni nikakvu terapiju. Sve ove promene zakona i povecanje cena/poreza i smanjenje plata/penzija nece uticati vise od 1% na situaciju. To reforme nisu
    (fatiranje uz izbegavanje neizbeznog, 23. jul 2014 16:58)

    # Link komentara